Proste przepisy na przyrządzanie mięsa w crockpot

Zawsze nowe gazetki promocyjne zobacz!

Wiele gospodyń domowych lubi gotować mięso w garnkach, przepis jest dość prosty i serdeczny. Na początek, musisz znaleźć odpowiedni garnek do gotowania. Lepszy jest garnek o pojemności 0,5 litra. Taka porcja wystarczy, aby się nasycić. Zawartość garnka zalać wodą. W ten sposób można uformować bogaty i kremowy bulion. Ważne jest, aby przykryć garnek pokrywką. W tym przypadku zawartość będzie płynna. Zdejmij pokrywkę, woda odparuje, a garnek się upiecze.

Do garnków wkładamy te potrawy, które nadają się do gotowania w wysokiej temperaturze. Można użyć każdego rodzaju mięsa. Obfita wersja jest zrobiona z jagnięciny i wołowiny. Jeśli chcesz, aby danie było bardziej tłuste, powinieneś pracować z wieprzowiną. Kurczak i indyk są idealne dla osób liczących kalorie. Nie ma potrzeby odmierzania składników. Trzeba je tylko równomiernie rozłożyć w każdej doniczce.

Jak przyrządzać mięso w szybkowarze: najważniejsze sekrety

Do przyrządzenia mięsa w garnkach w piekarniku nie potrzeba żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych, przepis krok po kroku zakłada naprzemienne ładowanie składników. Po tym, wszystko co musisz zrobić, to załadować naczynie do piekarnika na określoną ilość czasu.

Danie na pewno Ci zasmakuje, jeśli będziesz pamiętać o podstawowych sekretach:

  • Żywność może być gotowana na surowo lub wstępnie ugotowana. Jeśli wybierzesz pierwszą opcję, posiekaj składniki dość drobno, aby można je było ugotować. Jeśli żywność jest wstępnie ugotowana. Ugotowaną żywność można grubo posiekać;
  • Jeśli chodzi o czas gotowania, jest on dostosowany do składnika, który gotuje się najdłużej;
  • Zawartość można układać warstwowo lub mieszać. Wszystko zależy od osobistych preferencji. Sposób układania nie ma wpływu na smak potraw;
  • Doniczka może być wypełniona po brzegi lub w całości. Chodzi tylko o to, aby zostawić trochę miejsca na bąbelkowanie wody;
  • Wkładaj garnek tylko do zimnego piekarnika. W przeciwnym razie może pęknąć.

Prosty przepis na pieczeń z mięsa w piekarniku

Ten przepis na mięso pieczone w garnku można potraktować jako bazę, gdy spodziewasz się gości na kolacji lub przyjęciu. Może być stosowany jako pierwszy lub drugi kurs. Pozostaje jeszcze tylko urozmaicić menu o przystawki i sałatki. Jeśli chodzi o samo mięso, najlepiej jest używać wieprzowiny o różnej zawartości tłuszczu. Znakomite są szynka i karkówka, które są dość kruche i zawierają tłuszcz, który sprawia, że rosół jest bogatszy.

Można użyć każdego rodzaju warzyw. Podstawą jest cebula i marchew. Pozostałe warzywa dodaje się według uznania. Ważne jest, aby zrozumieć, że im bardziej tłusta wieprzowina, tym więcej warzyw należy użyć. Zamiast tradycyjnego ziemniaka można dodać cukinię lub cukinię. Warzywa te są niskokaloryczne, lekkostrawne i mają niski indeks glikemiczny, co oznacza, że nie podnoszą poziomu cukru we krwi.

Składniki:

  • Karkówka - 800 gramów;
  • Cukinia - ½ sztuki;
  • Cebula - 2 główki;
  • Marchew - 1 duża marchew;
  • Seler - 1 łodyga;
  • Bakłażan - 1 szt;
  • Przyprawy, sól - do smaku;
  • Świeże zioła - do podania/ według uznania;
  • Olej roślinny - 2 łyżki stołowe;
  • Kwaśna śmietana - 150 ml.
Prosty przepis na mięso w kuchenek w

piekarnikuSposób przy

rządzania:
  1. Wieprzowinę umyć, oczyścić ze skóry i żył, pokroić na kawałki jak na kebab, długości ok. 4-5 cm;
  2. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim wieprzowinę na złoty kolor;
  3. Podczas gdy wieprzowina się smaży, warzywa kroimy w średniej wielkości kostkę. Nie rozdrabniaj ich, powinny być namacalne w gotowym daniu;
  4. Kiedy mięso jest ugotowane, pozwól mu trochę ostygnąć, a następnie dodaj składniki do garnka;
  5. Ułóż składniki warstwowo, tak aby w każdej porcji było tyle samo składników;
  6. Doprawić solą i przyprawami, dodać kwaśną śmietanę;
  7. Wlej wodę do garnków, upewniając się, że przykrywa ona tylko zawartość garnka;
  8. Wlać porcje do lekko rozgrzanego piekarnika na 50 minut. Temperatura powinna wynosić 200 stopni.

Jeśli chcesz całkowicie podbić gości, możesz dodać pieczone pieczarki. Grzyby podsmażamy na osobnej patelni przez 5-7 minut, czyli do połowy ugotowane, a następnie wkładamy do pozostałych składników.

Różne rodzaje mięsa w naczyniach do gotowania: przepisy z fotografiami mięsa

Asortyment mięsny jest wspaniałym daniem, które nadaje się na męskie spotkania i różne uroczyste okazje, kiedy chcesz zadowolić gości i podkreślić wysoki status wydarzenia. Można go przygotować w crockpot. Doskonałym dodatkiem do dań mięsnych są sałatki ze świeżych warzyw i ziół. Mięso będzie się dusić w garnkach. Dlatego będzie bardzo delikatny. Czas gotowania zależy od składników, których gotowanie trwa najdłużej.

Kawałki mięsa powinny być niekwaszone, tzn. z minimalną ilością tłuszczu. Polędwica byłaby świetną opcją.

Składniki:

  • Schab wołowy - 200 g;
  • Schab wieprzowy - 200 g;
  • Filet z kurczaka - 2 szt;
  • Cielęcina - 200 gr;
  • Pieprz czarny - przez ilość doniczek w ilości 3 groszki na każdą;
  • Cebula - 2 główki;
  • Pomidor - 1 pomidor;
  • Kwaśna śmietana - 300 gramów;
  • Olej roślinny - 3 łyżki stołowe;
  • Sól i przyprawy - do smaku.
Różne rodzaje mięsa w naczyniach do gotowania: przepisy ze

zdjęciami mięsaSposób przyrządzania

:
  1. Przygotować wszystkie rodzaje mięsa: umyć, osuszyć, oczyścić z błon i żył, pokroić w kostkę. Kurczak jest najszybszy do przygotowania. Więc pokrój go grubo. Wołowina wymaga najdłuższego czasu gotowania. Więc pokrój go w drobną kostkę;
  2. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć do miękkości;
  3. Obierz pomidora i pokrój go w kostkę;
  4. W garnku układamy mięso w plastrach, następnie podsmażoną cebulę i pomidora;
  5. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać przyprawy. Dodajemy kwaśną śmietanę i zalewamy zawartość garnków wodą;
  6. Wkładamy porcje do zimnego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 90-100 minut;
  7. Pod koniec czasu pieczenia trzymaj garnki w piekarniku. Ich zawartość powinna dusić się tak, aby włókna mięsa stały się niezwykle delikatne;
  8. Podawaj danie z dużą ilością świeżych ziół.

Miękki kurczak z warzywami

Każdy wie, że mięso kurczaka jest jednym z najzdrowszych pokarmów, jakie można jeść. Gotuje się szybko, smakuje delikatnie, a co najważniejsze jest lekkostrawna, nie obciążając żołądka. Kurczak ma wysoką zawartość białka i jest lekkostrawny. Dlatego też znajduje się w diecie sportowców, osób dbających o zdrowie oraz tych, którzy skrupulatnie liczą kalorie. Niskokaloryczne mięso z kurczaka w garnku, w piekarniku przepisy na jego przygotowanie są dość zróżnicowane. W tym samym czasie są dość lekkie opcje.

Kurczak zawiera niewielką ilość tłuszczu i cholesterolu. Dlatego nie będzie uderzać w naczynia krwionośne. W połączeniu z warzywami otrzymujemy obfite, zdrowe i niesamowicie smaczne danie. Gotowanie kurczaka w piekarniku w garnku powoduje powstanie bulionu z kurczaka, który świetnie rozgrzewa i korzystnie wpływa na układ trawienny.

Składniki:

  • Kalafior - 400 gramów;
  • Filet z kurczaka - 2 szt;
  • Marchew - 2 szt;
  • Papryka bułgarska - 1 szt;
  • Pomidor - 1 duży pomidor;
  • Cukinia - ½ sztuki;
  • Sól i przyprawy - do smaku;
  • Świeże zioła - według uznania.
Miękki kurczak z

warzywamiSposób przy

rządzania:
  1. Filet z kurczaka umyć i obrać, pokroić na średnie plastry. Jeśli chcesz, możesz podsmażyć mięso, aż stanie się chrupiące. Jeśli jednak chcesz zrobić danie dietetyczne, nie powinieneś smażyć kurczaka;
  2. Warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę. Oddzielić kalafior na małe różyczki. Nie należy kroić go drobno, ponieważ dość szybko się ugotuje i zamieni w "papkę";
  3. Składniki dzielimy na porcje i wkładamy do garnków, dodajemy sól i przyprawy, zalewamy zawartość wodą. Woda powinna przykryć składniki;
  4. Włożyć garnek do zimnego piekarnika. Gotować przez 40 minut w temperaturze 180 stopni;
  5. Kurczaka podawać w groszku z posiekanymi ziołami.

Niektóre niuanse gotowania na potęgę

Podczas gotowania zawartość naczynia jest jednocześnie gotowana na wolnym ogniu i duszona. Dzięki temu potrawy są tak zdrowe, jak to tylko możliwe. Wszystkie składniki odżywcze zostają zachowane.

Kilka sztuczek:

  • Jeśli kupiłeś stare mięso, możesz je zamarynować w kefirze na kilka godzin. Podczas wkładania produktów do crockpota nie zapomnijcie wlać trochę kefiru, który sprawi, że konsystencja produktu będzie delikatna. Dzięki temu Twoi bliscy nie będą wiedzieli, że miałeś pecha do mięsa!
  • Jeśli donice są nowe, należy je odpowiednio przygotować. Wlej wodę do naczynia i wstaw je do piekarnika. Doprowadzić wodę do wrzenia. Kiedy garnek ostygnie, można go używać do gotowania;
  • Doniczka nie może być wypełniona po brzegi. Optymalne wypełnienie wynosi ¾ objętości. W przeciwnym razie woda wyleje się na zewnątrz, a potrawa będzie pusta w smaku.

Garnek powinien być zawsze przykryty pokrywką. Niektórzy szefowie kuchni polecają przygotowanie skórki z chleba lub poduszki serowej. Taka manipulacja pomoże zapobiec odparowaniu wilgoci. Dzięki temu zawartość będzie soczysta i miękka. Jeśli podczas gotowania wilgoć szybko wyparuje, dodaj do garnka letnią lub wrzącą wodę.

Możesz również polubić:

Marshmallows w domu: przepis z fotografiami

Co można szybko i smacznie ugotować na obiad

Łatwe przepisy na smaczne ciasta

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się i szukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.pl ????

Wypróbuj nasze menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu

Chcesz chudnąć ??

zakwas z buraków

wspomaga spalanie tłuszczu. Zobacz !