Proste przepisy na smaczne dania z mielonego mięsa wołowego

Zawsze nowe gazetki promocyjne zobacz!

Obfite i pożywne danie z mielonej wołowiny, przepisy są idealne na lunch. Kotlety, klopsiki, pierogi, zrazy, zapiekanki - to tylko niewielka część tego, do czego można wykorzystać mielone mięso wołowe. Mieloną wołowinę można kupić w każdym supermarkecie lub na targu, ale lepiej jest zrobić ją samemu. W tym drugim przypadku będziesz mieć pewność co do jakości produktu i jego świeżości.

Jeśli zastanowić się, co można zrobić z mielonego mięsa wołowego, to są to półprodukty: chebureki, pierogi, pizza, sos do makaronu. Potrawy można zamrozić i w razie potrzeby wyjąć i ugotować. Mielona wołowina jest bardzo gęsta. Dlatego należy ją podawać z dużą ilością ziół i świeżych warzyw.

Co można zrobić na przystawkę z mielonej wołowiny?

Mielona wołowina doskonale nadaje się na przystawki. Meatloaf z jajkiem jest piękną i obfitą opcją. Przepis idealnie nadaje się na świąteczny stół. Jednak przyrządzony w formie kotletów nadaje się na kolację lub obiad. Podaje się go na gorąco. Nie traci jednak swojego smaku po ostygnięciu.

Jeśli chcemy podkreślić smak wołowiny, mięso należy pokroić na małe kawałki. Jest to dość trudne do wykonania. A to zajmuje dużo czasu. O wiele łatwiej jest przepuścić kawałek przez elektryczną maszynkę do mięsa.

Składniki:

- Mielona wołowina - 800 gramów;
- Chleb biały lub bochenek - 100 gr;
- 5 jaj kurzych;
- Mąka - 1,5 łyżki stołowej;
- Sól i czarny pieprz do smaku;
- Olej roślinny - 2 łyżki stołowe;
- Mleko - 2 łyżki stołowe;
- Folia.






Co można zrobić z mielonego mięsa wołowego na przystawkę?

Metoda przygotowania:

  1. Bułkę tartą wsypać do mleka i odstawić na około 15 minut do nasiąknięcia;
  2. Do mięsa mielonego wbić 1 jajko, dodać okruchy, sól i pieprz. Zagnieść masę i odstawić na około 20 minut;
  3. Podczas gdy farsz się gotuje, ugotuj jajka na miękko, około 5 minut;
  4. Rozłóż folię i posmaruj ją olejem roślinnym.
  5. Mięso mielone ułożyć w prostokątnej formie, a na środku umieścić jajka bez skorupek;
  6. Za pomocą folii zwinąć mięso w okrągły kształt;
  7. Zawiniętą w folię bułkę z mięsem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut;
  8. Po 30 minutach wyjmujemy bułkę, rozwijamy folię, smarujemy wierzchnią warstwę sosem sojowym i wkładamy do piekarnika na kolejne 10 minut, aby się zrumieniła;
  9. Pozostawić bułkę do lekkiego ostygnięcia. Pokroić na porcje i podawać.

Penne w stylu greckim

Włoski makaron to świetne rozwiązanie na obiad i kolację. Gotuje się bardzo szybko, a nadzienie z mielonej wołowiny jest sycące!

Można użyć każdego rodzaju makaronu. Ale tradycyjnym wariantem jest penne, które wygląda jak wydrążone rurki o ściętych krawędziach. Danie przypomina tradycyjny makaron w stylu flotsam.

Składniki:

- Penne - 500 gramów;
- Mielona wołowina - 500 gr;
- Cebula - 1 główka;
- Seler - 2 łodygi;
- Marchew - 1 opcjonalnie marchew; Czosnek - 3 ząbki;
- Czosnek - 3 ząbki;
- Pomidory w ich własnym soku - 400 gramów;
- Pasta pomidorowa - 1 łyżka stołowa;
- Sól, czarny pieprz - do smaku;
- Zioła prowansalskie - według uznania;
- Masło - ¼ opakowania;
- Mleko - 300 ml;
- Ser twardy typu cheddar - 100 gr;
- Olej roślinny - 3 łyżki stołowe;
- Mąka - 1,5 łyżki stołowej.













Penne

w stylu greckimSposób

przyrządzania

:
  1. Posiekaj cebulę, seler, marchew i usmaż na rozgrzanym oleju roślinnym. Dodaj mielony czosnek przez prasę i smaż na oleju roślinnym;
  2. Przepuść pomidory przez blender. Wcześniej należy usunąć skórkę;
  3. Na innej patelni podsmażamy mięso mielone, dodajemy podsmażone warzywa, pokrojone pomidory i koncentrat pomidorowy, dodajemy przyprawy do smaku.
  4. Dusić mieszankę na małym ogniu pod zamkniętą pokrywką przez około 20-30 minut;
  5. Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Jak tylko mąka stanie się lekko żółta, zacznij wlewać porcjami mleko;
  6. Makaron ugotować do połowy i wymieszać z połową przygotowanego białego sosu;
  7. Rozłóż część makaronu w wysmarowanym tłuszczem naczyniu.
  8. Na drugiej warstwie ułożyć mięso mielone i warzywa, a następnie dodać makaron. Polewamy potrawę resztą sosu i wstawiamy do piekarnika na pół godziny. Temperatura powinna wynosić 160-180 stopni;
  9. Wyjmij makaron, pozwól mu ostygnąć i podawaj!

Zamknięty placek mięsny z mieloną wołowiną i ziemniakami

Mięsne paszteciki idealnie nadają się do codziennych posiłków i na uroczyste okazje. Należy je przygotować jako zamknięte ciasto. Nadzienie jest wtedy soczyste.

Ciasto w tym cieście jest ciastem drożdżowym. Ważne jest, aby był cienki i dobrze trzymał nadzienie. Jeśli chcesz, aby ciasto okazało się aromatyczne, powinieneś użyć czystej mielonej wołowiny, przepisy na pieczenie są bardzo zróżnicowane, ale poniższa wersja jest sprawdzona i na pewno Ci się spodoba!

Składniki:

- Mleko - 150 ml;
- Drożdże suche - 4 gramy;
- Cukier - 1 łyżeczka;
- Sól - ½ łyżeczki;
- Bezwonny olej roślinny - 3 łyżki stołowe;
- Mąka - 200-250 gramów;
- Mielone mięso wołowe - 200 gr;
- Ziemniaki - 1 szt;
- Cebula - ½ sztuki;
- Kwaśna śmietana - 1 łyżka stołowa;
- Woda - 4 łyżki stołowe;
- Świeże zioła - 1 pęczek;
- Przyprawy - do smaku.











Zamknięty placek mięsny z mieloną wołowiną i ziemniakamiMetoda

przygotowania

:
  1. Przesiać 2/3 mąki do miski, dodać drożdże, cukier i sól. Wymieszać mieszaninę;
  2. Dodajemy podgrzane mleko i olej i wyrabiamy na miękkie ciasto. W razie potrzeby dodaj trochę mąki. Ważne jest, aby nie zasypać ciasta mąką, musi pozostać miękkie!
  3. Przykryj miskę ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 30-50 minut. W tym czasie powinien urosnąć;
  4. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na grubej tarce.
  5. Dodać zmielone ziemniaki, drobno posiekaną zieleninę, śmietanę, wodę, czarny pieprz, cebulę. Wymieszać masę, dodać przyprawy do smaku;
  6. Podzielić ciasto na 2 części: 2/3 и 1/3. Większą część rozwałkować na papierze pergaminowym. Umieścić nadzienie w odległości 2 cm od krawędzi ciasta;
  7. Mniejszą część ciasta rozwałkować i przykryć nim placek;
  8. Dokładnie spiąć brzegi;
  9. Zrób otwór w środku ciasta, aby para mogła się wydostać;
  10. Ciasto pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli wierzch tarty zacznie się przypalać, przykryj formę folią!
  11. Wierzch ciasta można posmarować masłem i podawać na gorąco.

Z mielonej wołowiny przyrządza się pyszne otwarte belyashi, boraki, leniwe pierogi. Półprodukty mięsne można przyrządzać na patelni, w piekarniku lub w multicookerze. Posiłki są dość ciężkie. Dlatego należy ograniczyć ich spożycie. Oczywiście przepisy z mielonej wołowiny będą doceniane przez mężczyzn. Pozwalają one przecież szybko przywrócić siły i zaspokoić głód. Należy jednak pamiętać, że na stole, wraz z daniami mięsnymi, powinny znaleźć się świeże zioła i warzywa w dużych ilościach.

Możesz również polubić:

Jak przyrządzić gładzicę: przepisy kulinarne

Tilapia: przepisy kulinarne

Jak gotować gromadnik: przepisy kulinarne

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się i szukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.pl ????

Wypróbuj nasze menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu

Chcesz chudnąć ??

zakwas z buraków

wspomaga spalanie tłuszczu. Zobacz !