Proste przepisy na smakowite placki ziemniaczane
Placek ziemniaczany z piekarnika to dość proste, obfite i niedrogie danie. Ziemniaki nie są jedynym sycącym składnikiem. Zawsze można do nich dodać mięso, ryby, ser i inne dodatki. Jeśli chodzi o ciasto, można je zrobić z drożdży lub kefiru. Mimo prostoty wykonania placka ziemniaczanego, uzyskanie smacznego ciasta wymaga zastosowania kilku trików. Na przykład, nadzienie będzie bardziej soczyste, jeśli do ziemniaków dodamy kilka kawałków masła.
Każda kuchnia w prawie każdym kraju ma swój własny sposób przyrządzania placków ziemniaczanych. Na przykład w Anglii preferuje się shepherd's pie - zapiekankę z ziemniaków i mięsa mielonego. W Osetii lubią przygotowywać placek ziemniaczany, czyli cienki chlebek z dużą ilością farszu. Oprócz ziemniaków dodaje się również ser, najczęściej suluguni. Placki ziemniaczane można przygotować w wersji otwartej lub zamkniętej. Możliwe jest zrobienie pysznego placka bez żadnego ciasta. W tym przypadku okaże się, że jest to wariant dietetyczny!
Prosty placek ziemniaczany w piekarniku: przepis z fotografią
Jeśli chcesz upiec prosty placek ziemniaczany w piekarniku, to ten przepis jest stworzony specjalnie dla Ciebie. Proces gotowania trwa tylko 1 godzinę. Aromaty wokół kuchni będą magiczne! Dzięki temu cała rodzina zgromadzi się wokół stołu na długo przed tym, jak pyszne wypieki będą gotowe. Gulasz z pieczonych ziemniaków jest dobry zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można je podawać samodzielnie lub jako dodatek do dań gorących i zimnych.
W klasycznym przepisie ciasto wyrabia się z drożdżami. Ale doświadczone gospodynie wiedzą, że ciasto drożdżowe jest dość trudne w obróbce. Dlatego lepiej jest zrobić bazę na kefirze. Ciasto okaże się dość delikatne. Jednocześnie nie będziesz musiał stać w kuchni przez długi czas, aby go przygotować.
Składniki:
- Kefir - 1 filiżanka;
- Soda oczyszczona - 1 łyżeczka;
- Mąka pszenna - 1,5 szklanki;
- Masło - 100 gr;
- Cebula - 2 średniej wielkości plastry;
- Ziemniaki - 5 bulw średniej wielkości;
- Olej roślinny - 5 łyżek stołowych;
- Sól, czarny pieprz, przyprawy - do smaku.
zdjęciemSposób przyrządzania
:- Przesiej mąkę do miski 2 razy. Masło podgrzać do uzyskania płynnej konsystencji. Dodać do mąki;
- Dodaj kefir do bazy, najlepiej w temperaturze pokojowej. Dodaj szczyptę soli i sody oczyszczonej. Wyrobić miękkie ciasto, które nie powinno kleić się do rąk;
- Powstałą bazę podziel na dwie części i pozostaw na kilka minut. W międzyczasie przygotować nadzienie;
- Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie paski julienne, cebulę pokroić w półpierścienie. Wymieszać oba składniki w misce, doprawić solą i pieprzem i skropić olejem roślinnym;
- Rozwałkować ciasto. Na jednej porcji rozsmarować farsz i przykryć drugą porcją. Uszczypnij krawędzie dookoła, tworząc mały rant;
- Nakłuj ciasto widelcem, robiąc małe dziurki, aby para wodna mogła się wydostać podczas pieczenia;
- Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 200 stopni;
- Wyjmij ciasto, posmaruj wierzch olejem roślinnym i pozostaw na 10-15 minut. Następnie pokroić na kawałki i podawać.
Ziemniaczany i cebulowy placek w piekarniku należy do podstawowych opcji. Jest niedrogi w wykonaniu. Można go używać zamiast chleba, gdy chcemy coś uzupełnić do obiadu lub kolacji.
Ziemniaczany placek w piekarniku: przepis na gotowe ciasto
Wiele gospodyń nie lubi przygotowywać domowych wypieków, ponieważ nie wie, jak pracować z ciastem. Jeśli jesteś jednym z nich, ciasto na placki ziemniaczane w piekarniku można kupić w każdym supermarkecie. Bardzo smaczne ciastka są robione z drożdżowego ciasta francuskiego.
Najlepiej jest kupić ciasto od sprawdzonego producenta. Jeśli chodzi o nadzienie, to oprócz cebuli i ziemniaków dodajemy do niego ser. W rezultacie otrzymujemy bardzo delikatne i niezwykłe ciasto. Powinien zostać zamknięty. W ten sposób wyjdzie bardziej soczysty.
Składniki:
- Ciasto - 500 gramów;
- Ziemniaki - 5-6 sztuk;
- Cebula - 2 gr;
- Ser twardy - 200 gr;
- Czosnek - 2 ząbki;
- Śmietana - 1 szklanka;
- Masło - 2 łyżki stołowe;
- Jaja kurze - 4 szt;
- Pietruszka - 1 mały pęczek/do smaku;
- Sól, czarny pieprz, ulubione przyprawy - do smaku.
przygotowania
:- Dokładnie opłukać bulwy i gotować do miękkości. Kiedy bulwy ostygną do temperatury pokojowej, obrać je;
- Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę lub po prostu drobno siekamy. Podsmażamy je na rozgrzanym maśle do miękkości. Ważne jest, aby nie przypalić cebuli. W przeciwnym razie potrawa będzie miała gorzki smak;
- W osobnej misce wymieszaj śmietanę i jajka. Jedno żółtko zostawiamy do posmarowania ciasta. Gdy masa będzie jednorodna, dodajemy starty ser i posiekane zioła;
- Dodaj sól i przyprawy do nadzienia. Ziemniaki zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w drobną kostkę i dodać do farszu;
- Rozmrożone ciasto podzielić na 2 części. Połóż jedną część na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Rozsmarować nadzienie i przykryć drugą warstwą ciasta. Zwiń krawędzie razem. Wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem;
- Pieczemy ciasto przez 50 minut w temperaturze 200 stopni. Podawaj ciasto na gorąco!
Prosty przepis na placek ziemniaczany w piekarniku z wielkopostnym ciastem
Ten przepis jest dobry dla tych, którzy przestrzegają Wielkiego Postu. Nie zawiera produktów pochodzenia zwierzęcego. Dlatego przypadnie do gustu zarówno osobom prowadzącym zdrowy tryb życia, jak i wegetarianom. Robi się go bardzo szybko z prostych składników, które każdy może znaleźć w lodówce.
Trudność w robieniu placków ziemniaczanych polega na tym, że jeśli włożysz do farszu surowe ziemniaki, mogą one nie zdążyć się ugotować. Ciasto będzie się już przypalać. Jeśli więc nie masz doświadczenia w robieniu takich ciast, lepiej jest zrobić placki z gotowanych ziemniaków. W ten sposób możesz być pewien, że zarówno ciasto jest ugotowane, jak i nadzienie gotowe! Jako miarki używamy szklanki o pojemności 200 ml.
Składniki:
- Mąka - 1,5 szklanki;
- Woda - ½ szklanki;
- Olej roślinny - 2-3 łyżki stołowe;
- Sól - szczypta;
- Ziemniaki - 4-5 sztuk w zależności od wielkości;
- Cebula - 1 szt;
- Koperek - gałązka;
- Tymianek - do smaku;
- Sól i czarny pieprz - do smaku.
przygotowania:
- Mąkę przesiać do miski kilka razy, dodać sól. Stopniowo dodawaj wodę i zacznij wyrabiać ciasto. Na początku robisz płatki z mąki i wody. Następnie dodaje się olej, a bazę zbiera się w bryłę. Nie ma potrzeby wyrabiania ciasta. Ciasto należy po prostu zebrać w kulę dłońmi. W przeciwnym razie podkład straci swoją płynność. Zawiń ciasto w folię i pozostaw na pół godziny;
- W międzyczasie ugotuj ziemniaki do miękkości, a następnie utłucz je na gładką masę;
- Posiekaj cebulę i smaż na odrobinie oleju roślinnego, aż plasterki staną się półprzezroczyste;
- Do cebuli dodajemy sól i przyprawy, a następnie posiekane zioła. Wyłączyć ogień i wymieszać mieszaninę;
- Wymieszać wszystkie składniki nadzienia;
- Podzielić ciasto na 2 części, każdą z nich rozwałkować na 2 mm warstwę;
- Na jednej części rozsmarować farsz i przykryć drugą częścią. Spiąć brzegi. Posmaruj ciasto olejem;
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Średni czas gotowania wynosi 20-25 minut;
- Pamiętaj, aby nakłuć ciasto widelcem, aby para wodna wydostawała się przez otwory.
Przyjrzeliśmy się przepisom na zrobienie zamkniętego pieczonego placka ziemniaczanego. Jeśli chcesz, możesz upiec placek ziemniaczany otwarty w piekarniku. W tym przypadku ciasto musi być gęstsze, aby mogło wytrzymać duży ciężar nadzienia. Z reguły bazą są drożdże, ser lub twaróg. Możesz wziąć 125 gramów miękkiego twarogu, wymieszać go z 3 łyżkami mleka, 4 łyżkami oleju roślinnego, szczyptą soli, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, jajkiem kurzym i 200-300 gramami mąki. Wyrób miękkie i elastyczne ciasto bez użycia drożdży.
Jak już zrozumiałeś, placek ziemniaczany w piekarniku jest szybki, przepisy są dość zróżnicowane. Dzięki temu zawsze możesz znaleźć najlepszą dla siebie opcję pieczenia.
Możesz również polubić:
Makaron z mięsem mielonym: przepis w piekarniku
Ciasto szwajcarskie choux: przepis kulinarny
Łatwe przepisy na pączki
Przepisy na pstrąga
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zapisz się i poszukaj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.ru ????
Zapoznaj się z naszym menu!
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu