Proste przepisy na smakowite placki ziemniaczane

Placek ziemniaczany z piekarnika to dość proste, obfite i niedrogie danie. Ziemniaki nie są jedynym sycącym składnikiem. Zawsze można do nich dodać mięso, ryby, ser i inne dodatki. Jeśli chodzi o ciasto, można je zrobić z drożdży lub kefiru. Mimo prostoty wykonania placka ziemniaczanego, uzyskanie smacznego ciasta wymaga zastosowania kilku trików. Na przykład, nadzienie będzie bardziej soczyste, jeśli do ziemniaków dodamy kilka kawałków masła.

Każda kuchnia w prawie każdym kraju ma swój własny sposób przyrządzania placków ziemniaczanych. Na przykład w Anglii preferuje się shepherd's pie - zapiekankę z ziemniaków i mięsa mielonego. W Osetii lubią przygotowywać placek ziemniaczany, czyli cienki chlebek z dużą ilością farszu. Oprócz ziemniaków dodaje się również ser, najczęściej suluguni. Placki ziemniaczane można przygotować w wersji otwartej lub zamkniętej. Możliwe jest zrobienie pysznego placka bez żadnego ciasta. W tym przypadku okaże się, że jest to wariant dietetyczny!

Prosty placek ziemniaczany w piekarniku: przepis z fotografią

Jeśli chcesz upiec prosty placek ziemniaczany w piekarniku, to ten przepis jest stworzony specjalnie dla Ciebie. Proces gotowania trwa tylko 1 godzinę. Aromaty wokół kuchni będą magiczne! Dzięki temu cała rodzina zgromadzi się wokół stołu na długo przed tym, jak pyszne wypieki będą gotowe. Gulasz z pieczonych ziemniaków jest dobry zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można je podawać samodzielnie lub jako dodatek do dań gorących i zimnych.

W klasycznym przepisie ciasto wyrabia się z drożdżami. Ale doświadczone gospodynie wiedzą, że ciasto drożdżowe jest dość trudne w obróbce. Dlatego lepiej jest zrobić bazę na kefirze. Ciasto okaże się dość delikatne. Jednocześnie nie będziesz musiał stać w kuchni przez długi czas, aby go przygotować.

Składniki:

  • Kefir - 1 filiżanka;
  • Soda oczyszczona - 1 łyżeczka;
  • Mąka pszenna - 1,5 szklanki;
  • Masło - 100 gr;
  • Cebula - 2 średniej wielkości plastry;
  • Ziemniaki - 5 bulw średniej wielkości;
  • Olej roślinny - 5 łyżek stołowych;
  • Sól, czarny pieprz, przyprawy - do smaku.
Prosty placek ziemniaczany w piekarniku: przepis ze

zdjęciemSposób przyrządzania

:
  1. Przesiej mąkę do miski 2 razy. Masło podgrzać do uzyskania płynnej konsystencji. Dodać do mąki;
  2. Dodaj kefir do bazy, najlepiej w temperaturze pokojowej. Dodaj szczyptę soli i sody oczyszczonej. Wyrobić miękkie ciasto, które nie powinno kleić się do rąk;
  3. Powstałą bazę podziel na dwie części i pozostaw na kilka minut. W międzyczasie przygotować nadzienie;
  4. Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie paski julienne, cebulę pokroić w półpierścienie. Wymieszać oba składniki w misce, doprawić solą i pieprzem i skropić olejem roślinnym;
  5. Rozwałkować ciasto. Na jednej porcji rozsmarować farsz i przykryć drugą porcją. Uszczypnij krawędzie dookoła, tworząc mały rant;
  6. Nakłuj ciasto widelcem, robiąc małe dziurki, aby para wodna mogła się wydostać podczas pieczenia;
  7. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 200 stopni;
  8. Wyjmij ciasto, posmaruj wierzch olejem roślinnym i pozostaw na 10-15 minut. Następnie pokroić na kawałki i podawać.

Ziemniaczany i cebulowy placek w piekarniku należy do podstawowych opcji. Jest niedrogi w wykonaniu. Można go używać zamiast chleba, gdy chcemy coś uzupełnić do obiadu lub kolacji.

Ziemniaczany placek w piekarniku: przepis na gotowe ciasto

Wiele gospodyń nie lubi przygotowywać domowych wypieków, ponieważ nie wie, jak pracować z ciastem. Jeśli jesteś jednym z nich, ciasto na placki ziemniaczane w piekarniku można kupić w każdym supermarkecie. Bardzo smaczne ciastka są robione z drożdżowego ciasta francuskiego.

Najlepiej jest kupić ciasto od sprawdzonego producenta. Jeśli chodzi o nadzienie, to oprócz cebuli i ziemniaków dodajemy do niego ser. W rezultacie otrzymujemy bardzo delikatne i niezwykłe ciasto. Powinien zostać zamknięty. W ten sposób wyjdzie bardziej soczysty.

Składniki:

  • Ciasto - 500 gramów;
  • Ziemniaki - 5-6 sztuk;
  • Cebula - 2 gr;
  • Ser twardy - 200 gr;
  • Czosnek - 2 ząbki;
  • Śmietana - 1 szklanka;
  • Masło - 2 łyżki stołowe;
  • Jaja kurze - 4 szt;
  • Pietruszka - 1 mały pęczek/do smaku;
  • Sól, czarny pieprz, ulubione przyprawy - do smaku.
Placek ziemniaczany w piekarniku: przepis na ciasto wstępnie ugotowaneSposób

przygotowania

:
  1. Dokładnie opłukać bulwy i gotować do miękkości. Kiedy bulwy ostygną do temperatury pokojowej, obrać je;
  2. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę lub po prostu drobno siekamy. Podsmażamy je na rozgrzanym maśle do miękkości. Ważne jest, aby nie przypalić cebuli. W przeciwnym razie potrawa będzie miała gorzki smak;
  3. W osobnej misce wymieszaj śmietanę i jajka. Jedno żółtko zostawiamy do posmarowania ciasta. Gdy masa będzie jednorodna, dodajemy starty ser i posiekane zioła;
  4. Dodaj sól i przyprawy do nadzienia. Ziemniaki zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w drobną kostkę i dodać do farszu;
  5. Rozmrożone ciasto podzielić na 2 części. Połóż jedną część na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Rozsmarować nadzienie i przykryć drugą warstwą ciasta. Zwiń krawędzie razem. Wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem;
  6. Pieczemy ciasto przez 50 minut w temperaturze 200 stopni. Podawaj ciasto na gorąco!

Prosty przepis na placek ziemniaczany w piekarniku z wielkopostnym ciastem

Ten przepis jest dobry dla tych, którzy przestrzegają Wielkiego Postu. Nie zawiera produktów pochodzenia zwierzęcego. Dlatego przypadnie do gustu zarówno osobom prowadzącym zdrowy tryb życia, jak i wegetarianom. Robi się go bardzo szybko z prostych składników, które każdy może znaleźć w lodówce.

Trudność w robieniu placków ziemniaczanych polega na tym, że jeśli włożysz do farszu surowe ziemniaki, mogą one nie zdążyć się ugotować. Ciasto będzie się już przypalać. Jeśli więc nie masz doświadczenia w robieniu takich ciast, lepiej jest zrobić placki z gotowanych ziemniaków. W ten sposób możesz być pewien, że zarówno ciasto jest ugotowane, jak i nadzienie gotowe! Jako miarki używamy szklanki o pojemności 200 ml.

Składniki:

  • Mąka - 1,5 szklanki;
  • Woda - ½ szklanki;
  • Olej roślinny - 2-3 łyżki stołowe;
  • Sól - szczypta;
  • Ziemniaki - 4-5 sztuk w zależności od wielkości;
  • Cebula - 1 szt;
  • Koperek - gałązka;
  • Tymianek - do smaku;
  • Sól i czarny pieprz - do smaku.
Prosty przepis na placek ziemniaczany w piekarniku z chudego ciastaMetoda

przygotowania:

  1. Mąkę przesiać do miski kilka razy, dodać sól. Stopniowo dodawaj wodę i zacznij wyrabiać ciasto. Na początku robisz płatki z mąki i wody. Następnie dodaje się olej, a bazę zbiera się w bryłę. Nie ma potrzeby wyrabiania ciasta. Ciasto należy po prostu zebrać w kulę dłońmi. W przeciwnym razie podkład straci swoją płynność. Zawiń ciasto w folię i pozostaw na pół godziny;
  2. W międzyczasie ugotuj ziemniaki do miękkości, a następnie utłucz je na gładką masę;
  3. Posiekaj cebulę i smaż na odrobinie oleju roślinnego, aż plasterki staną się półprzezroczyste;
  4. Do cebuli dodajemy sól i przyprawy, a następnie posiekane zioła. Wyłączyć ogień i wymieszać mieszaninę;
  5. Wymieszać wszystkie składniki nadzienia;
  6. Podzielić ciasto na 2 części, każdą z nich rozwałkować na 2 mm warstwę;
  7. Na jednej części rozsmarować farsz i przykryć drugą częścią. Spiąć brzegi. Posmaruj ciasto olejem;
  8. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Średni czas gotowania wynosi 20-25 minut;
  9. Pamiętaj, aby nakłuć ciasto widelcem, aby para wodna wydostawała się przez otwory.

Przyjrzeliśmy się przepisom na zrobienie zamkniętego pieczonego placka ziemniaczanego. Jeśli chcesz, możesz upiec placek ziemniaczany otwarty w piekarniku. W tym przypadku ciasto musi być gęstsze, aby mogło wytrzymać duży ciężar nadzienia. Z reguły bazą są drożdże, ser lub twaróg. Możesz wziąć 125 gramów miękkiego twarogu, wymieszać go z 3 łyżkami mleka, 4 łyżkami oleju roślinnego, szczyptą soli, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, jajkiem kurzym i 200-300 gramami mąki. Wyrób miękkie i elastyczne ciasto bez użycia drożdży.

Jak już zrozumiałeś, placek ziemniaczany w piekarniku jest szybki, przepisy są dość zróżnicowane. Dzięki temu zawsze możesz znaleźć najlepszą dla siebie opcję pieczenia.

Możesz również polubić:

Makaron z mięsem mielonym: przepis w piekarniku

Ciasto szwajcarskie choux: przepis kulinarny

Łatwe przepisy na pączki

Przepisy na pstrąga

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zapisz się i poszukaj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.ru ????

Zapoznaj się z naszym menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu