Prosty przepis na bavirsaki w stylu tatarskim

Świetnym dodatkiem do herbaty będzie bavirsak, w tatarskim przepisie pączki podaje się ze słodkim syropem. Dlatego danie to jest raczej daniem deserowym. W rzeczywistości przysmak ten jest analogiem czak-czaka. Kęsy ciasta kroi się jednak znacznie większe. Jeśli do pączków nie dodaje się słodkiego syropu, stają się one doskonałym dodatkiem do pierwszego i drugiego dania. Są one wykonane z prostych składników. Są one łatwe do przygotowania i nie wymagają dużych nakładów finansowych. Kawałki ciasta smażone są na dużej ilości oleju roślinnego. Jest bardzo tłusty. Aby usunąć nadmiar tłuszczu, kładziemy kawałki ciasta na papierowym ręczniku.

Lepiej jest gotować bavirsaki w kociołku lub żeliwnym garnku z wysokimi bokami. Pomaga to podgrzać olej i utrzymać go w tej samej temperaturze. Jeśli jest frytownica, można jej użyć. W tym przypadku, będzie to wygodne nie tylko dodać kawałki, ale także je wyjąć.

Prosty przepis na bavirsaki po tatarskuProsty

przepis na bavirsaki po tatarsku

Najczęstszą nazwą dla bavirsaki jest baursak. Mają delikatną konsystencję. Jednocześnie są one chrupiące na zewnątrz. Bardzo łatwo jest śledzić gotowość kawałków. Jeśli są ugotowane, wypływają na powierzchnię oleju. Nie musisz używać papierowych ręczników, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Możesz po prostu wrzucić kawałki na sito. Olej będzie spływał sam.

Bavrsaki można zrobić bardzo szybko. Są one uważane za danie codzienne, które podaje się również we wszystkie święta. Taki prosty deser sprawia, że atmosfera staje się bardziej przytulna i domowa. Baza może być zrobiona z drożdżami lub bez. Zapoznajemy się z najprostszym przepisem na bavirsaki z słodkim syropem.

Składniki:

  • Jajo kurze - 4 szt;
  • Mąka - 3 łyżki;
  • Sól - szczypta;
  • Olej roślinny - 1 łyżka do ciasta i około 2 szklanki do smażenia;
  • Cukier - ½ łyżki;
  • Woda - ½ łyżki; Miód - 1 łyżka;
  • Miód - 1 łyżka.
Prosty przepis na

bavirsaki

w stylu tatarskimSposób

przyrządzania

:
  1. Wbić jajka do miski, dodać olej roślinny i sól. Jajka ubijamy trzepaczką drucianą do uzyskania jednolitej masy;
  2. Teraz zacznij dodawać porcjami przesianą mąkę. Możesz potrzebować trochę więcej lub trochę mniej. Wszystko zależy od właściwości i rodzaju mąki. Spód powinien wyjść dość gęsty, ale delikatny. Jak tylko przestanie się kleić do rąk, przestań dodawać mąkę;
  3. Podzielić ciasto na 5 równych części. Każdy kawałek zwijamy w rulonik o średnicy około 1,5-2 cm. Teraz zacznij kroić bułkę na małe kawałki o szerokości około 0,5-1 cm;
  4. Rozgrzej olej roślinny w kociołku lub rondlu. Oleju powinno być tyle, aby kawałki mogły swobodnie w nim pływać;
  5. Zacznij stopniowo wrzucać kawałki ciasta do kociołka. Nie dodawaj zbyt wiele, ponieważ ciasto podwoi swoją objętość. Kawałki są gotowane bardzo szybko. Smażenie zajmuje dosłownie 1-2 minuty;
  6. Zrumienione baursaki przełożyć przez sito. Gdy odsączy się z nich nadmiar tłuszczu, ułóż je na papierowym ręczniku;
  7. Aby przygotować syrop, podgrzej wodę w rondelku, a następnie dodaj cukier. Gdy ziarna całkowicie się rozpuszczą, dodajemy miód. Doprowadzić masę do wrzenia. Gotować syrop, ciągle mieszając, przez około 5 minut;
  8. Włożyć bavirsaki do głębokiej salaterki. Delikatnie polej wierzch gorącym syropem. Wymieszać zawartość salaterki. Ważne jest, aby syrop równomiernie rozprowadził się po kawałkach ciasta;
  9. Pozostawić potrawę na około 30 minut. W tym czasie kawałki nasiąkną syropem cukrowym, stając się słodkie i delikatne. Teraz możesz ją podać!

Możesz również polubić:

Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik

Domowe sosy na zimę

Auchan

11 sposobów na wykorzystanie cytryny

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu