Prosty przepis na Oliviera
Co może być prostszego niż pokrojenie Oliviera, ale są subtelności w tej prostej sałatce, które muszą być przestrzegane. Zebraliśmy wszystkie najważniejsze zasady, dzięki którym Twoja przystawka wyjdzie idealnie.
Osobliwości tworzenia Oliviera:
Składnikiem białkowym sałatki jest ozór wołowy, cielęcina, filet z kurczaka lub kiełbasa lekarska. Który z nich wybrać, zależy wyłącznie od Ciebie. Bardziej dietetyczną opcją byłaby sałatka z gotowanego mięsa, ale łatwiej i smaczniej jest przygotować ją z gotowanej kiełbasy.
Ważne jest, aby przestrzegać proporcji składników: ziemniaki, marchew i jajka powinny być w większych ilościach niż pozostałe składniki. Razem stanowią podstawę sałatki, a smak i konsystencję dopasowuje się poprzez dodanie pozostałych składników. Nie zaniedbuj dodatku groszku, to właśnie on dopełnia obraz smakowy sałatki.
Niezwykłe składniki
Oliviera: Do Oliviera można dodać drobno pokrojone kwaśne jabłko lub świeże ogórki. Odświeży to smak sałatki i sprawi, że będzie ona bardziej soczysta. Świeże ogórki należy jednak dodać tuż przed sosem majonezowym, aby ich wilgoć nie zdążyła przesiąknąć pozostałymi składnikami.
Czasami gospodynie dodają drobno posiekaną cebulę marynowaną we wrzątku, ale ta wersja sałatki jest do polubienia. Jako sos do sałatek, przepis wymaga majonezu.
Pamiętaj, że najlepszym rozwiązaniem jest majonez domowej roboty. Jeśli jednak zdecydujesz się na użycie kupnego majonezu, zalecamy wybrać ten wysokokaloryczny, ponieważ im wyższa zawartość tłuszczu, tym mniej wody i konserwantów zawiera.
Lista składników:
- Ziemniaki - 4 szt;
- Marchew - 2 szt;
- Kiełbasa dr. - 0,5 kg;
- Jajka - 4 szt;
- Zielony groszek w słoiku - 200 g;
- Ogórki kiszone - 4 szt;
- Olej roślinny - 1 łyżka;
- Sól, pieprz i majonez - według smaku;
- Koperek - 100 gr; Koperek - 100 gr.
składa się z następujących prostych czynności
:- Warzywa obrać miękką szczoteczką, umyć i ugotować we wrzącej wodzie, sprawdzić gotowość nakłuwając widelcem. Wyjąć warzywa, lekko ostudzić. Gdy są jeszcze ciepłe, łatwiej będzie je obrać. Po obraniu warzyw odstawiamy je do całkowitego ostygnięcia. Pokrój warzywa w równą, małą kostkę w głębokiej misce. Jeśli pokroisz warzywa, gdy są ciepłe, ich kawałki się posklejają. Nie zaniedbuj więc tej wskazówki i poczekaj, aż całkowicie ostygną. Możesz nawet ugotować i obrać warzywa wieczorem, a następnego dnia pokroić je w plasterki.
- Ugotować jajka. Gotuj je nie dłużej niż 10 minut od momentu wrzenia, aby zachowały maksimum wartości odżywczych. Kiedy czas minie, włóż garnek pod strumień zimnej wody, to zatrzyma proces wrzenia wewnątrz jajek i ułatwi zdejmowanie skorupek. Jajka pokroić w kostkę wielkości warzyw.
- Kiełbasę pokroić w kostkę. Wybierz dobrej jakości kiełbasę, wpłynie to pozytywnie na ogólny smak sałatki z przekąskami.
- Koperek powinien być posiekany. Odpowiedni może być świeży lub wstępnie zamrożony koperek. Dodadzą one sałatce świeżości.
- Ogórki kroimy w drobną kostkę i odciskamy dłońmi nadmiar płynu.
- Otworzyć groszek, odcedzić go na metalowym sicie i pozostawić do odcieknięcia płynu.
- Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw solą. Dodaj trochę oleju roślinnego i wymieszaj, aby zapobiec sklejaniu się składników. Następnie zaprawić majonezem do pożądanej konsystencji. Doprawić sałatkę do smaku, może być potrzebne więcej soli. Pozwól sałatce stać w lodówce przez kilka godzin przed podaniem.
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu