Przekąski na nowy rok 2020
Wiele gospodyń domowych zaczyna myśleć o swoim noworocznym menu na długo przed świętami. Czas będzie leciał nieubłaganie, więc lepiej przygotować się zawczasu. Proponujemy udekorować sylwestrowe menu przekąsek ciekawymi potrawami. Kompozycja składników jest absolutnie przystępna, przygotowanie jest proste i szybkie, a smak jest dokładnie taki, jak w przypadku dosłownego "palce lizać".
Przekąski na Sylwestra 2020Lista przekąsek nanoworocznym stole w większości rodzin od kilku lat pozostaje
w zasadzie taka sama.Nadszedł czas, aby nieco ją urozmaicić - wśród naszych przepisów znajdziesz takie, które sprawdzą się w okresie świątecznym.
Pieczarki faszerowane
Naszą krótką podróż po sylwestrowych 2020 przekąskach rozpoczniemy od dania, które ma wiele wariantów recepturowych - faszerowanych pieczarek. O innych nie będziemy mówić, ale odpowiadamy za nasz przepis - nie pożałujecie, że znalazł się na Waszym stole.
Pieczarki faszerowane fot.Składniki:
- Pieczarki duże - 0,5 kg.
- Cebula (cebula) - 2 średnie cebule.
- Mięso z kurczaka - 300 gr.
- Groszek konserwowy - 100 g.
- Ser twardy - 150 g.
- Masło - 50 g.
- Olej roślinny - 2 łyżki.
- Zieloni.
- Majonez, sos sojowy, sól, przyprawy - wszystko do smaku.
Jak gotować:
Kluczem do tego dania jest staranne przygotowanie bazy (pieczarek) i odpowiednie przygotowanie farszu:
- Pokroić nóżki grzybów i gotować kapelusze przez 5 minut.
- Pozostałe podudzia pokroimy w kostkę i podsmażymy z drobno posiekaną cebulą.
- Ugotuj wstępnie mięso z kurczaka (powinno już ostygnąć) i posiekaj je w blenderze.
- Mięso łączymy z podsmażonymi pieczarkami i cebulą, następnie do powstałej masy ścieramy ser i dodajemy groszek.
- Wszystko dokładnie wymieszaj i dodaj przyprawy według własnego uznania.
- Nadzienie jest już prawie gotowe - teraz dodajemy majonez i/lub sos sojowy oraz sól do smaku.
- Masło włożyć na dno formy do pieczenia i dodać odrobinę wody. Następnie włożyć ugotowane kapelusze grzybów.
- Masą napełnić pieczarki i posypać tartym serem.
- Pieczemy do uzyskania skórki w temperaturze 180 stopni.
Nie pozwólcie rodzinie spróbować dania przed podaniem, w przeciwnym razie z Waszej sylwestrowej przekąski pozostanie tylko zdjęcie - takie pyszne!
Zapiekanka rybna
Prawie każdy zna przepis na tę noworoczną przekąskę jeszcze z czasów dzieciństwa. Dzięki radzieckiemu filmowi "Ironia losu..." i, oczywiście, umiejętnościom tych, którzy gotowali to danie. Dziś proponujemy wariant ryby z zacięciem. W naszej opinii i guście jest to bardzo dobry produkt.
Sylwestrowa zapiekanka rybna Składniki:
- Ryba (najlepiej cała) - 1,5 kg. Wybierz typ zgodnie z własnymi preferencjami.
- Żelatyna (najlepiej żelatyna listkowa) - 6 szt.
- Marchew mała - 3 szt.
- Cebula - 1 cebula.
- Pieprz biały - 5 gr.
- Czarny pieprz (groch, do smaku).
- Nasiona granatu - 0,5 łyżki.
- Oliwki czarne - pół słoika.
- Cytryna - 1 szt.
- Pół gałki muszkatołowej.
- Imbir (do smaku).
- Liść laurowy, sól.
Nie dajcie się zastraszyć tak dużą ilością składników - połowa z nich jest potrzebna do dekoracji.
Jak gotować:
Jeśli wziąłeś całą rybę bez patroszenia, to może będziesz musiał zrobić z nią trochę zamieszania. W pozostałych przypadkach proces jest szybki:
- Ryby obrać, oddzielić głowy i filety.
- Kości i głowy służą do rosołu, który gotujemy na małym ogniu.
- Po 10 minutach gotowania dodać marchew, cebulę i przyprawy (bez białego pieprzu).
- Po 5 minutach wyjmujemy głowy, a rosół gotuje się jeszcze 15-20 minut.
- Filety lekko doprawiamy solą i białym pieprzem i pieczemy w piekarniku przez 1 godzinę w temperaturze 100 stopni. Piec w folii i dostosować czas w zależności od grubości ryby.
- Odstawiamy bulion do ostygnięcia, dodajemy żelatynę - ściśle według instrukcji - i cienką warstwą wlewamy do formy na dżem. Możesz użyć dowolnej wielkości formy.
- Upieczoną rybę podzielimy na małe kawałki i wsypiemy do bulionu. Następnie wylać dodatkową warstwę na każdy kawałek.
Każdy sam wymyśla górną dekorację - kółka z marchewki, połówki oliwek, pestki granatu, liście zieleni. Można też zalać je odrobiną bulionu lub pozostawić na wierzchu.
Tarteletki z morskiej radości
Noworoczne przekąski muszą być nie tylko smaczne i piękne, ale także zdrowe. Jednak nasze "morskie tarteletki" spełniają wszystkie trzy kryteria i są bardzo łatwe w przygotowaniu.
Zdjęcie tarteletek z radości morskiejSkładniki:
- Paluszki krabowe - 150 gr.
- Krewetki (całe krewetki) - 150 g.
- Kałamarnica - 2 szt.
- Kawior z łososia - 100 g.
- Jaja kurze - 2 szt.
- Majonez - 3 łyżki.
- Pietruszka (do dekoracji).
Zostaw też trochę kawioru i kilka krewetek na ostatni akcent.
Jak się przygotować:
Najpierw należy przygotować nadzienie.
- Krewetki ugotować (w osolonej wodzie), oczyścić i drobno posiekać.
- Kalmary oczyścić, ugotować w lekko osolonej wodzie i pokroić w kostkę.
- Ugotować jajka i drobno je posiekać.
- Paluszki krabowe pokroić w drobną kostkę, wymieszać z krewetkami, kalmarami i jajkami, następnie dodać majonez i dokładnie wymieszać.
Wypełnij tarteletki nadzieniem, a na wierzchu ułóż czerwony kawior, krewetki lub zioła - połącz według uznania.
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu