Przekąski urodzinowe

Nie wystarczy tylko kupić smakołyki, ważne jest, aby wiedzieć, jak zrobić z nich wykwintne przekąski urodzinowe. W tej publikacji zebraliśmy przepisy wraz ze zdjęciami nie tylko pysznych, ale i estetycznie wyglądających potraw. Jesteśmy pewni, że będą one nie tylko popisem kulinarnych umiejętności gospodyni, ale także prawdziwą ozdobą świątecznego stołu.

Ciasto z czerwoną rybą

Ciasto francuskie na przystawkę może być przygotowane na bazie ciasta domowego lub kupnego. Warstwy są najpierw pieczone. Dlatego, jeśli masz czas, upiecz skórki z wyprzedzeniem. Czerwona ryba stanowi smaczną i lekką przekąskę. Na urodziny przygotuj przepisy z różnymi nadzieniami. Dzięki temu Twój stół będzie bardziej uroczysty i urozmaicony.

Przygotuj się:

  • 0,5 kg. Ciasto francuskie;
  • 0,3 kg. Łosoś lub pstrąg;
  • 2 jajka;
  • 1 cebula;
  • 6 łyżek majonezu;
  • 1 łyżka wątroby dorsza;
  • 3 jabłka;
  • 1 łyżka kremowego chrzanu;
  • 50 gr. sera rosyjskiego;
  • Sól, pieprz do smaku;
  • 0,5 cytryny;
  • Liście z gałązek świeżej pietruszki.
Ciasto francuskie z czerwoną rybąSposób

przygotowania:

  1. Zamrożone płaty ciasta ułożyć na stole, pozostawić na 1-2 godziny.
  2. Jeśli przygotowujesz przepisy na urodzinowe przekąski w ograniczonym czasie, ułóż arkusze ciasta na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Wstawić blachę do zimnego piekarnika, podkręcić temperaturę do 180 stopni.
  3. Pieczemy aż do momentu, gdy się upieką, około 40 minut.
  4. Następnie gotowe warstwy dzielimy starannie na pół.
  5. Jabłka pieczemy w piekarniku do miękkości. Można to robić równolegle z ciastem.
  6. Upieczone jabłka obrać ze skórki i pozbawić gniazd nasiennych.
  7. Miąższ jabłka rozdrobnić i umieścić w misce. Dodajemy majonez, chrzan, sól, pieprz oraz sok i skórkę z połowy cytryny. Umieścić w lodówce do czasu użycia. Zrób podwójną porcję musu jabłkowego, jeśli wiesz, jakie inne urodzinowe przekąski możesz zrobić.
  8. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Umieścić w misce, zalać wrzącą wodą. Pozostawić na 5-10 minut. Dzięki temu pozbędziemy się goryczy cebuli. Opłukać na sicie, aby odsączyć.
  9. Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w drobną kostkę lub rozgnieść widelcem razem z wątróbką z dorsza.
  10. Do masy jajeczno-rybnej dodać sparzoną cebulę, wymieszać.
  11. Pokroić rybę w cienkie plasterki.
  12. Zetrzeć starty ser, posiekać listki pietruszki.
  13. Teraz przygotuj przystawkę na urodzinowy stół. Najlepiej przygotowywać tego typu przepisy z dużym zapasem czasu na nasiąknięcie nimi.
  14. Posmaruj pierwszą warstwę sosem jabłkowym. Ułożyć na talerzu.
  15. Drugą warstwę posmarować pasztetem i ułożyć na wierzchu pierwszej warstwy.
  16. Trzecią warstwę posmarować sosem i ułożyć na wierzchu ryby.
  17. Pasztetem posmarować czwartą warstwę.
  18. Piątą warstwę posmarować majonezem.
  19. Na szóstej warstwie kładziemy majonez i plastry ryby.
  20. Ułożyć siódmą warstwę z pasztetem.
  21. Na wierzchu ułożyć ósmą warstwę, nie posmarowaną tłuszczem.
  22. Zawiń naczynie w folię i połóż grubą drewnianą deskę lub podobny przedmiot na wierzchu jubileuszowej przystawki. Pozostawić do namoczenia na godzinę lub dwie.
  23. Wyjąć spody, posmarować wierzchnią warstwę sosem.
  24. Udekorować mieszanką na wierzchu.
  25. Przed podaniem pokroić ciasto na małe porcje.

Cukiniowe ciasto mozaikowe

Ładne i odświętne porcje ciasta cukiniowego wyglądają apetycznie i sprawiają, że chce się spróbować choć kawałek. Jasne i atrakcyjne przepisy na urodzinowe sałatki i przekąski będą spektakularną ozdobą Twojej uroczystości, pozostawiając gościom przyjemne wrażenie Twoich kulinarnych umiejętności.

Przygotuj się:

  • 1kg. cukinii;
  • 3 jajka;
  • 5-7 łyżek mąki;
  • Mielony pieprz, sól do smaku;
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 300 gr. twaróg;
  • 1 ogórek kiszony;
  • 1 gałązka bazylii;
  • 0,5 czerwonej papryki;
  • 0,5 żółtej papryki;
  • 7-10 oliwek z pestkami.
Cukiniowa mozaika przekąskowaJak

przygotować:

  1. Cukinie obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  2. Posolić mieszankę cukinii i pozostawić na 20 minut, a następnie odsączyć powstałe soki. Można też zawinąć w gazę i pozostawić do odcieknięcia płynu.
  3. Pyszne sałatki i urodzinowe przekąski mogą być porcjowane. Ale o wiele łatwiej jest potem pokroić ciasto na porcje.
  4. Podczas odsączania płynu ubijamy jajka z solą i pieprzem.
  5. Dodaj mieszankę z cukinii do jajek i dobrze wymieszaj.
  6. Dodać mąkę i wyrobić średnio gęste ciasto. Aby lepiej się obracały, możesz dodać do ciasta 1 łyżkę oleju słonecznikowego.
  7. Część masy wylać na patelnię, upiec placek. Z powyższych składników powinny powstać 4 naleśniki, ale zależy to również od grubości naleśników, jakie chcemy zrobić.
  8. Przygotuj nadzienie do urodzinowej przekąski z cukinii. Proste przepisy ze zdjęciami pokażą Ci jak wygląda danie. I będziesz mógł wybrać ten, który wydaje się najbardziej apetyczny. Proponujemy tę opcję: pokroić paprykę w drobną kostkę. Włóż je do miski.
  9. Posiekaj oliwki, ogórek, liście bazylii i dodaj do miski.
  10. Dodać ser ricotta, ubity za pomocą praski do sera, wymieszać.
  11. Na każdym naleśniku rozłożyć farsz w równych porcjach. Rozłóż równomiernie, układając je jeden na drugim.
  12. Odstaw do lodówki na godzinę lub dwie, a następnie podawaj pokrojone na porcje.

Bułki lawasz z nadzieniem grzybowo-ziemniaczanym

Szukasz prostego i pysznego przepisu na przekąskę na swój wyjątkowy dzień? Jeśli tak, to koniecznie spróbujcie bułeczek lavash z nadzieniem ziemniaczano-pieczarkowym. Przygotowanie takiej przekąski jest proste, nie potrzeba specjalnych technik kulinarnych. Ale wyglądają bardzo apetycznie z wyglądu i mają wspaniałe smaki.

Przygotuj się:

  • 2,5 arkusza niekwaszonego chleba pita;
  • 4 duże bulwy ziemniaków;
  • 200g pieczarek;
  • 0,5 pęczka koperku;
  • 1 jajko;
  • 50 g sera;
  • Pieprz, sól do smaku;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • 3-4 ząbki czosnku;
  • Ziarna sezamu do posypania.
Pita rolls z farszem ziemniaczano-pieczarkowymJak

przyrządzić:

  1. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, zrobić purée.
  2. Lżejsze przekąski urodzinowe przygotowywane są z grzybów. Przepisy z mięsem mogą być podawane samodzielnie. Grzyby umyć, posiekać i podsmażyć.
  3. Dodać grzyby do puree ziemniaczanego.
  4. Posiekać czosnek i dodać do tłuczonych ziemniaków.
  5. Ser zetrzeć na tarce, koperek posiekać, dodać składniki na puree.
  6. Wymieszać nadzienie, w razie potrzeby doprawić solą do smaku.
  7. Włączyć piekarnik na 190 stopni. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem.
  8. Ułóż lavash, pokrój je na prostokąty o wymiarach około 18x12 cm.
  9. Na brzegu każdego z nich ułożyć nadzienie. Prostokąty zwinąć w rurkę. Jeśli nie wiesz, jaki rodzaj urodzinowej przekąski możesz przygotować, poeksperymentuj z nadzieniami. Otrzymasz pyszny asortyment bułek.
  10. Na dnie ułożyć wszystkie uformowane słomki.
  11. Ubij jajko, posmaruj cienką warstwą każdą rurkę.
  12. Posypać ziarnami sezamu. Piec przez 25 minut.

Szaszłyki do przekąsek: pionowy punkt centralny świątecznego menu

Tradycyjny półmisek gastronomiczny na świątecznym stole od dawna nie jest przystawką dla nikogo. Ale to się zmieni, wystarczy tylko zmienić sposób podawania! Stwórz własne przepisy na urodzinowe przekąski na szaszłykach w zależności od dostępności składników. Dla przykładu, proponujemy użyć tej kombinacji.

Potrzebne:

  • 150g salami;
  • 150 gr. kiełbasy moskiewskiej lub krakowskiej;
  • 150 gr. Balak lub basturma;
  • 150 g. Boczek wędzony;
  • Po 200 g sera twardego i sera pleśniowego;
  • 100 g. oliwek;
  • 100 g. czarnych oliwek;
  • 200 gr. pomidorki koktajlowe;
  • 200 gr. ogórków.
Szaszłyki do przystawek: pionowa dekoracja dla menu urodzinowegoJak

gotować:

  1. Przekąski na szaszłykach - to nie nowość na świątecznym stole. Ale warto je podawać jako pionową dekorację świątecznego stołu. Jasne i kolorowe, z pewnością przyciągną uwagę. Do przygotowania podana jest przybliżona liczba. Odnieś się do liczby osób, które zapraszasz. Użyj długich szpikulców. Zostaw trochę więcej wolnego miejsca na dolnym końcu szaszłyków, aby umieścić je w specjalnych kieliszkach.
  2. Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki.
  3. Sery pokroić w średniej wielkości kostkę.
  4. Ogórki pokroić w średniej grubości krążki.
  5. Ułożyć w dowolnej kolejności lub w następujący sposób: ser twardy, oliwka, wiśnia, zwinięte 8 plasterków kiełbasy, dorblo, oliwka, zwinięte 8 plasterków boczku, wiśnia, ogórek.
  6. Przygotować następny szaszłyk w podobnej kolejności kolorystycznej, ale z drugą odmianą kiełbasy i basturmy.

Możesz również polubić:

Marshmallows w domu: przepis z fotografiami

Co możesz zrobić na szybki i smaczny obiad?

Łatwe przepisy na smaczne ciasta

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zapisz się i poszukaj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.pl ????

Wypróbuj nasze menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu