Przepis na bułki w domu

Wielu miłośników sushi zastanawia się jak zrobić rolki sushi w domu, przepis krok po kroku pomoże Ci wykonać wszystkie czynności poprawnie. Najbardziej czasochłonną częścią procesu jest przygotowanie składników. Samo zwijanie bułek zajmuje bardzo mało czasu. Należy stosować specjalny ryż. Ma okrągłoziarnisty kształt, szybko się gotuje i ma kleistą strukturę. Dzięki temu rolki nie rozpadają się i są łatwe do formowania.

Najlepiej używać ryb lekko solonych w próżni. W ten sposób możesz mieć pewność co do jego jakości i terminu przydatności do spożycia. Zdjąć ości z filetów. Pęseta jest lepsza do tego celu. Ostrym nożem naciąć rybę pod kątem 45 stopni w kierunku przeciwnym do włókien. Należy uważać, aby w żadnym wypadku nie piłować ryb. W przeciwnym razie ryba stałaby się krucha i rozpadłaby się na włókna.

Jak przyrządzić sushi krok po kroku?

Jeśli zdecydujesz się na zrobienie rolek sushi w domu, przepis krok po kroku z pewnością pomoże Ci prawidłowo zwinąć gotową potrawę. Zanim jednak to zrobisz, musisz zdecydować, jakie składniki będą Ci potrzebne:

  • Liście wodorostów Nori, ryż lub ryba do stworzenia skorupy. O ile ryba i ryż są proste, o tyle wodorosty można kupić w każdym sklepie;
  • Nadzienie jest prawdopodobnie najważniejszą częścią bułki. Można go przyrządzić z ryb, owoców morza, warzyw, serka śmietankowego;
  • przyprawy: sos sojowy, marynowany imbir, wasabi. Można je również dostać w każdym supermarkecie.

Zaletą domowych bułek jest to, że można je zrobić w dowolnym rozmiarze. Ilość polew można również dostosować do własnych upodobań. Dodatkowo, robiąc sushi samodzielnie, będziesz mieć pewność co do jego jakości i doskonałego smaku.

Prosty przepis na bułki w domu

Czas gotowania bułek wynosi około 40 minut. Wynik będzie Ci się podobał. Do zrobienia roladek użyj bambusowej serwetki. Ma wystarczającą sztywność. Pozwoli to na szybkie uformowanie bułek.

Najłatwiejsze są bułki z wodorostami nori, które dobrze trzymają nadzienie. Najlepiej smakują z łososiem, świeżym ogórkiem lub awokado i kremowym serkiem Philadelphia. Jeśli nie możesz znaleźć philadelphii, możesz użyć sera sirtaki lub fetaxa.

Składniki:

  • Ryż okrągły - 400g;
  • Wodorosty nori - 10 arkuszy;
  • Ogórek - 1 szt;
  • Lekko solony łosoś lub łosoś - 700 gramów;
  • Serek śmietankowy - 200 g;
  • Ocet do sushi - 3 łyżki stołowe. Można się bez tego obejść.
Prosty przepis na bułki w domuMetoda

przygotowania

:
  1. Przygotowanie sushi zacznijmy od ugotowania ryżu. W tym celu płuczemy ją na sicie z odpowiednią ilością zimnej wody. Woda powinna stać się całkowicie przezroczysta. Ryż wsypujemy do garnka i dodajemy 1,5 litra wody. Doprowadź zawartość garnka do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu pod zamkniętą pokrywką przez 10-15 minut lub do momentu, aż woda zostanie wchłonięta. Wyłącz ogień i pozwól ryżowi gotować się przez kolejne 10-15 minut;
  2. Ogórek obrać, pokroić w cienkie plasterki. Rybę również kroi się w długie plastry;
  3. Kiedy ryż ostygnie, dodać ocet i dobrze wymieszać;
  4. Przykryj matę bambusową folią i rozłóż na niej wodorosty;
  5. Rozłóż cienką warstwę ryżu na nori. Pozostaw brzeg wodorostów pusty i skrop go octem, aby stał się lepki;
  6. Na ryżu ułożyć ogórek, następnie ser i rybę;
  7. Zwinąć rolki;
  8. Pokroić bułkę na 6-8 kawałków. Zwilż ostrze zimną wodą, aby łatwiej było kroić bułki;
  9. Podawaj roladki z marynowanym imbirem, sosem sojowym i wasabi.

Temari sushi w domu: przepis krok po kroku

Temari to najprostszy rodzaj sushi, który mogą przyrządzić nawet początkujący kucharze. Jest to bardzo proste danie z ryżem i sushi. Nie używa się wodorostów!

Temari powinno być na tyle małe, aby można je było zjeść jednym kęsem. Możesz włożyć nadzienie do środka kuli, jeśli chcesz, a na wierzchu możesz jeszcze dodać rybę lub owoce morza.

Składniki:

  • Ryż do sushi - 1 filiżanka;
  • Łosoś lekko solony - 300 gramów;
  • Awokado - 1 szt;
  • Krewetka duża - 10 szt;
  • Serek śmietankowy - 100 g.
Temari sushi w domu:

przepis

krok po krokuSposób

przyrządzania

:
  1. Ugotować ryż do miękkości i ostudzić do temperatury pokojowej;
  2. Część ryby pokroić w długie, płaskie plastry, a część w kostkę;
  3. Krewetki, smażyć aż do ugotowania i pokroić na małe kawałki;
  4. Awokado obrać, usunąć pestkę i pokroić w kostkę;
  5. Mokrymi dłońmi odrywamy kawałek ryżu, robimy wgłębienie, w którym umieszczamy krewetki, ser i kawałek awokado. Uformuj je w kulę;
  6. Połóż płaski kawałek ryby na folii bibułowej, połóż na nim kulkę ryżową i zwiń brzegi folii bibułowej;
  7. Zamień nadzienie: zamiast krewetek włóż kawałek łososia.

Zaletą temari jest to, że nie trzeba w ogóle przygotowywać nadzienia. Wystarczy uformować kulkę z ryżu i położyć na niej kawałek ryby lub owoców morza. Temari podawane jest z sosem sojowym, wasabi i imbirem. Nigiri są robione w ten sam sposób, z tą różnicą, że mają podłużny kształt.

Tempura rolki wykonane w domu

Bułki Tempura są przygotowywane na bazie zwykłych bułek. Są one zanurzane w cieście tempura i smażone w gorącym oleju przez kilka sekund. Nie ma potrzeby smażyć bułek przez dłuższy czas. Ważne jest, aby uzyskać chrupiącą skórkę.

Najpierw przygotuj bułki. Możesz je przyrządzić w dowolny sposób. Lepiej jest smażyć bułki w całości, a następnie rozdzielać je na pojedyncze kawałki.

Składniki:

    • Dowolne bułki - ilość według uznania;
    • Mąka do tempury - ilość można dostosować w zależności od potrzeb;
    • Zimna woda - w zależności od konsystencji ciasta;
    • Jedno jajko kurze - 1 jajko;
    • Mieszanka do pieczenia - 3 łyżki stołowe;
    • Olej roślinny - do smażenia.
Tempura rolls w domuMetoda

przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mąkę, jajko kurze i zimną wodę. Ciasto powinno być nieco bardziej tłuste niż ciasto naleśnikowe;
  2. Zanurzaj bułki w cieście, a następnie w bułce tartej;
  3. Smażyć bułki ze wszystkich stron na złoty kolor.

Wszystkie rodzaje bułek można przygotować w domu. Sushi doskonale nadaje się na niezobowiązującą kolację, jak również na świąteczny stół. Jeśli chcesz, możesz sam posolić rybę. To nie jest trudne do zrobienia.
Ważne jest, aby zrozumieć, że kupowanie składników do sushi nie jest tanie. Z zakupionej ilości będzie można zrobić wiele porcji. Sam proces przygotowania bułek również wymaga staranności i pewnego wysiłku. Ale zainwestowany czas na pewno znajdzie odzwierciedlenie w pochlebnych opiniach gości i bliskich!

Możesz również polubić:

Marshmallow w domu: przepis z fotografią

Co można szybko i smacznie ugotować na obiad

Łatwe przepisy na smaczne ciasta

Podobają Ci się nasze artykuły? Zapisz się i poszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Wypróbuj nasze menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu
Auchan