Przepis na burgera w domu

Zawsze nowe gazetki promocyjne zobacz!

Burgery są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i dzieci, ponieważ jest to idealna, a jeśli traktowane prawidłowo, również zdrowa, opcja przekąski. Warto znać przepis na burgera, którego można przyrządzić w domu, aby nie pogubić się przed nagłym przyjściem gości lub gdy nie ma czasu na pełnowartościowe gotowanie.

Składniki użyte do produkcji burgera są proste i znane każdemu. Ale doskonale się uzupełniają, tworząc niepowtarzalną symfonię smaku, która zachwyca i fascynuje. Klopsiki i bułki należy kupować na zapas, bo bardzo trudno jest ograniczyć się do jednego burgera.

Szczególną uwagę należy zwrócić na mięso mielone, z którego będzie robiony kotlet. Idealnie byłoby, gdybyś wziął wołowinę i sam zrobił mielonkę. Nie jest to szczególnie kosztowne, ponieważ trzeba wziąć brzuch lub tylnej części ciała, łopatki.

Mięso jest jędrne, szybko się rozdrabnia i jest łatwe w przygotowaniu. Mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem. Sól spaja mięso mielone i zapobiega rozpadaniu się kotleta podczas smażenia, a pieprz dodaje pikanterii. Eksperymentatorzy mogą dodać dowolne inne przyprawy, które lubią.

Przepis na hamburgera w domu

nie wymaga wiele ubijania i wyrabiania, wystarczy mieszać do uzyskania jednorodnej masy i pozostawić na kilka godzin w lodówce, aby "odpoczęła". Wtedy kotlety są ładne i idealnie proste.

Podczas formowania kotletów grubość warstwy mięsa nie powinna być mniejsza niż 3 centymetry. Mięso mielone pozostanie wtedy soczyste, ale dobrze ugotowane.

"Klasyczny hamburger

Burger to najprostszy przepis na burgera, który nie wymaga wiele wysiłku. W jego skład wchodzi bułka, placek, sos, marynowana cebula i liście sałaty. Ale tę opcję można łatwo uzupełnić ulubionymi dodatkami, np. ogórkami kiszonymi lub świeżymi, pomidorami.

Potrzebne składniki:

  • Bułka z sezamem - 5 szt;
  • Kotlet wołowy - 5 szt;
  • Liście sałaty - 5 szt;
  • Cebula biała - 1 szt;
  • Ketchup - 60 gramów;
  • Majonez - 60 gramów;
  • Musztarda - 30 gramów.
Klasyczny

hamburgerSekwencja gotowania

:
  1. Sos musi być przygotowany wcześniej. Aby to zrobić, wymieszaj ketchup, majonez i musztardę do uzyskania gładkiej konsystencji.
  2. Jeśli masz wszystkie niezbędne składniki, łatwo jest złożyć burgera. Najpierw przekrój bułki hamburgerowe na pół i osuszaj przez 1 do 3 minut na kratce po przeciętej stronie.
  3. Posmaruj osuszony spód bułki przygotowanym sosem, a następnie ułóż na nim gorący płat wołowy.
  4. Na wierzchu ułożyć kilka krążków białej cebuli. Możesz zamarynować je w occie stołowym, jabłkowym lub winnym, aby stały się bardziej kruche i soczyste. Pozwól cebuli namoczyć się przez 10-15 minut, a jej smak zmieni się nie do poznania.
  5. Na cebulę położyć liść sałaty.
  6. Kompozycję zakończyć górną częścią bułki, którą również można polać sosem dla soczystości.

Wygodnie, dla klasycznego burgera, kotlety mogą być przygotowane z wyprzedzeniem i wysłane do zamrażarki, aby czekały na swój czas. Dzięki temu rozwiązaniu, burger może być gotowy dosłownie w 10 minut. Bułka z ziarnem sezamowym bardziej przypomina fast food, ale w tym wariancie gospodyni wie, że wszystkie składniki są świeże, dobrej jakości i były prawidłowo przechowywane.

"Morski Fishburger"

Fishburger to propozycja dla tych, którzy nie lubią mięsa, ale nie wyobrażają sobie życia bez fast foodów lub po prostu chcą gastronomicznego urozmaicenia. Kotlet wołowy zostaje zastąpiony filetem lub pasztetem rybnym, a wyjątkowy sos zmienia smak owoców morza i nadaje im zupełnie nowy koloryt.

Składniki na mięso mielone:

  • Biała ryba z jak najmniejszą ilością ości, np. mintaj - 500g;
  • Zielona cebula - 1 pęczek;
  • Sól - szczypta;
  • Pieprz i inne przyprawy - do smaku.

Niezbędne składniki do sosu:

  • Jogurt niesłodzony - 150 gr;
  • Korzeń imbiru - 2 cm;
  • Kolendra - 1 pęczek.

Potrzebne składniki:

  • Bułka z sezamem - 3 szt;
  • Liście sałaty - 3 szt;
  • Świeży pomidor - 3 krążki.
"Sea Fishburger

"Sekwencja gotowania

:
  1. Najwięcej czasu wymaga mielenie mięsa na kotlety rybne, dlatego należy się nim zająć w pierwszej kolejności. W tym celu należy usunąć z ryby wszystkie ości i zmielić ją za pomocą maszynki do mięsa. Zmiel zieloną cebulę na mięso mielone za pomocą robota kuchennego. posól i popieprz mieszankę rybną i wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Pozostawić mięso mielone na 1,5-2 godziny w lodówce. Nasiąknie smakiem zieleniny, uzyska jednolitą konsystencję, dzięki czemu nie będzie się rozpadać podczas formowania i smażenia kotletów.
  2. Do przygotowania sosu potrzebny będzie robot kuchenny lub odrobina wysiłku. Imbir, kolendrę i jogurt należy zblendować razem. Jeśli nie ma blendera, można zetrzeć obrany imbir na tarce o drobnych oczkach, posiekać kolendrę ostrym nożem i połączyć składniki. Sos również musi się zaparzyć.
  3. Po 2 godzinach czas zająć się kotletami i złożyć burgera. Kotlet powinien mieć co najmniej 3 centymetry wysokości i co najmniej o centymetr większą średnicę niż bułka, ponieważ podczas smażenia kotlet nieco się zmniejszy. Uformowane kotlety smażymy z obu stron na oleju roślinnym lub bez oleju.
  4. Złożenie burgera jest proste. Bułkę przekroić na pół i lekko posmarować z obu stron na patelni bez oleju. Spód bułki posmarować przygotowanym sosem, na sosie położyć liść sałaty, następnie kotlet rybny, a na nim krążek świeżego pomidora, który można polać odrobiną sosu. Na wierzchu burgera połóż bułkę z sezamem i gotowe.

To danie to prawdziwe dzieło sztuki. Burger rybny to świetny sposób na wzmocnienie organizmu zdrowymi witaminami i pierwiastkami zawartymi w rybach. Ten burger spodoba się nawet wybrednym smakoszom.

"Mięso obfite

Burger przeznaczony dla tych, którzy lubią dużo, dużo mięsa. Delikatny ser doskonale uzupełnia smak wołowego placka i bekonu, a świeżość warzyw sprawia, że burger jest nie tylko obfity, ale i lekki.

Potrzebne składniki:

  • Mielona wołowina - 500 gramów;
  • Bekon - 6 plasterków;
  • Bułka z sezamem - 3 szt;
  • Liście sałaty - 3 szt;
  • Ketchup - 70 gramów;
  • Majonez - 60 gramów;
  • Musztarda - 40 gr;
  • Pomidor - 3 krążki;
  • Cebula czerwona - 1 szt;
  • Ocet winny - 50 mililitrów;
  • Ser twardy - 3 plastry;
  • Sól i pieprz - do smaku.
Mięsny obfity

burgerSekwencja gotowania

:
  1. Mielona wołowina na hamburgery może być kupowana w postaci gotowej tylko wtedy, gdy mamy absolutną pewność co do jej jakości. Lepiej zrobić to samemu z twardszych części wołowiny. Mięso mielone, a tym samym kotlet, będzie soczyste i sprężyste, jeśli zostanie przepuszczone przez drobno zmieloną tarczę maszynki do mięsa.
  2. Doprawić mięso mielone solą i pieprzem i wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Pozostawić w lodówce na kilka godzin i uformować kotlety. Dla dużej grupy, można usmażyć mięso mielone na raz, lub zrobić kotlety, które można przechowywać w zamrażarce. Pasztety wołowe mogą być przechowywane w zamrażarce przez kilka tygodni, nie tracąc swojego smaku.
  3. Z mięsa mielonego uformować kotlety o średnicy nieco większej niż średnica bułki i wysokości około 3 cm.
  4. Smażyć kotlety z obu stron na oleju roślinnym do miękkości. W miejscu przecięcia kotlet powinien mieć jasnoróżowy kolor, bez śladów krwi.
  5. Obrać czerwoną cebulę, pokroić w średnie krążki.
  6. Zamarynować krążki cebuli w occie winnym.
  7. Przygotować sos z majonezu, ketchupu i musztardy. Doprawić solą i przyprawami w zależności od potrzeb.
  8. Paski boczku smażymy jako ostatnie. Wystarczy smażyć boczek przez 1 minutę z każdej strony na rozgrzanej patelni.
  9. Bułkę przekroić na 2 części. Osusz każdą stronę na patelni, aż do uzyskania złotobrązowego koloru.
  10. Na spód bułki nakładamy łyżkę sosu, następnie kładziemy liść sałaty, płat wołowy, krążek świeżego pomidora, kilka krążków marynowanej czerwonej cebuli, twardy ser i smażony bekon. Miłośnicy wytrawnych dań mogą polać bułeczkę, która pokrywa obfitość, sosem chili lub innym dowolnym sosem.

Ten burger jest bardzo obfity i niewiele osób będzie w stanie zjeść go w całości na raz. Ale na pewno warto spróbować.

Przyrządzając domowe burgery, należy wykazać się nieco większą wyobraźnią i połączyć ulubione składniki. Składniki powinny być wybierane odpowiedzialnie, ponieważ smak gotowego dania zależy prawie całkowicie od ich jakości i świeżości.

Możesz również polubić:

Delikatne pieczarki nadziewane kurczakiem i serem

Czekolada: przepis krok po kroku

Najsmaczniejszy przepis na kebab z kurczaka

Łatwe przepisy na przekąski dla natury

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zapisz się i wypatruj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.pl ????

Skosztuj naszego menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu

Chcesz chudnąć ??

zakwas z buraków

wspomaga spalanie tłuszczu. Zobacz !