Przepis na gorącą zupę buraczkową z kurczakiem

Dobry, sprawdzony przepis na gorący kociołek buraczany z kurczakiem to niezbędnik każdej gospodyni domowej. Bogaty kolor i charakterystyczny smak tego warzywa korzeniowego to nie jedyne jego zalety kulinarne. Bogate w niezbędne składniki odżywcze, buraki są doskonałym źródłem kwasu foliowego (witamina B9), błonnika, manganu, żelaza, potasu i witaminy C.

Obecność buraków w diecie wiąże się z licznymi korzyściami zdrowotnymi, w tym z obniżeniem ciśnienia krwi, poprawą krążenia i zwiększeniem wydolności organizmu. Warzywo korzeniowe jest pyszne w surowej postaci, ale częściej gotuje się je - gotując aromatyczną i pożywną gorącą zupę buraczkową. Przepis z kurczakiem okazuje się dietetyczny, aromatyczny i bardzo smaczny. Tę zupę z przyjemnością zjadłoby dziecko, dorosły też by jej nie odmówił.

Gorąca zupa buraczana z kurczakiem

Często gospodynie przygotowują chudą zupę z buraków. Jest to szczególnie dobre i wskazane w okresach ścisłego postu. Jednak w inne dni kalendarza nadal można się rozkoszować porcją gorącego pierwszego dania.

W końcu tylko w ten sposób docenisz, jak pyszna może być prawdziwa zupa buraczana. Przepis na klasyczną gorącą z kurczakiem z pewnością przypadnie Ci do gustu i nie raz będziesz do niego wracać.

Przygotuj się:

  • ½ małej tuszki kurczaka;
  • 1-2 marchewki;
  • 1 cebula;
  • 2 buraki;
  • 4-5 pomidorów;
  • 2 łyżeczki soli;
  • 100 g masła;
  • Kwaśna śmietana i świeże zioła do podania.
Gorąca zupa buraczkowa z kurczakiemPrzygotowanie

:

  1. Warzywa obrać, umyć. Każdy owoc osobno pokroić w paski julienne.
  2. Porcjować kurczaka na kawałki wielkości kęsa. Kurczaka włożyć do garnka, zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu, zdejmując wrzątek w miarę jego powstawania.
  3. Przepis na gorącą zupę buraczkową z kurczakiem ma jedną szczególną cechę: warzywa do niej są poddawane oddzielnej obróbce wstępnej.
  4. Postaw na ogniu dwie patelnie lub dwie patelnie do smażenia. Do każdego z nich dodajemy po równo masła.
  5. Kiedy masło się rozpuści, na jednej patelni umieścić buraki, a na drugiej cebulę i marchewkę. Skropić buraki octem spożywczym lub sokiem z cytryny (kwaśnym). Reakcja z kwasem pomoże utrzymać intensywny kolor. Aby nieco zrównoważyć kwaśny smak, można dodać szczyptę cukru. Dusić warzywa do miękkości, przez około 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
  6. Jeśli chodzi o ziemniaki, autor książki kucharskiej "Kuchnia rosyjska: zwyczaje i tradycje" Kovalev V. M. zaleca dodanie około 2-3 średniej wielkości bulw dla większej sytości w wersji wiejskiej tej zupy. Chociaż w tradycyjnej wersji nie używa się tego warzywa korzeniowego. Jeśli jednak zdecydujesz się postępować zgodnie z zaleceniem i przygotować bardziej obfitą i pożywną wersję, pokrój obrane bulwy ziemniaków w plasterki i wrzuć je do bulionu z kurczaka na 10 minut przed dodaniem buraków.
  7. Pomidory sparzyć wrzątkiem, usunąć skórki.
  8. Pomidory drobno posiekać i dodać do cebuli i marchewki. Gotować na wolnym ogniu przez 5 minut, następnie wyłączyć.
  9. Po 30-40 minutach od ugotowania kurczaka, 10-15 minutach od dodania ziemniaków, do zupy buraczanej wrzucamy duszoną cebulę i marchew, a następnie duszone buraki.
  10. Posolić, przykryć garnek pokrywką i gotować na umiarkowanym ogniu jeszcze przez około 5 minut.
  11. Dopasować smak do zawartości soli (cukier, pieprz mielony), wyłączyć ogień.
  12. Porcję zupy buraczanej podawaj z kwaśną śmietaną i posiekanymi świeżymi ziołami.

Zupa buraczana na zimno

W drugiej połowie XIX wieku weszło w użycie pojęcie "buracznik", odnoszące się do nazwy zimnego pierwszego dania gotowanego na wywarze z buraków. Sposób przygotowania był prosty: buraki obrano, ugotowano w wodzie, ostudzono, pokrojono i ponownie włożono do wywaru, który następnie podano. Czasami dodawano kvass, jeśli lato wydawało się gorące. Proponujemy, aby zupa buraczana była jak najbardziej autentyczna. Przepis jest klasyczny z kurczakiem i będzie wyjątkowo dobry z młodymi warzywami korzeniowymi.

Przygotuj się:

  • ½ małego podudzia z kurczaka;
  • 200g buraków z ćwikłą;
  • 60g marchewki;
  • 100g świeżych ogórków;
  • 40 g zielonej cebuli;
  • 2 jajka
  • 80 g kwaśnej śmietany;
  • 5 g cukru;
  • 5 ml 3% octu;
  • Zielenina do smaku.
Buraczki na zimnoPrzygotowanie

:

  1. Tuszkę kurczaka umyć i przekroić na dwie połówki. Jedną część pokroić na małe porcje z kośćmi razem.
  2. Włóż kawałki kurczaka do 3-litrowego rondla, zalej wodą i postaw na średnim ogniu do zagotowania. Odkamieniać w miarę powstawania.
  3. Warzywa korzeniowe obrać, umyć. Buraki pokroić w plastry lub kostkę, a ogonki liściowe w 2-3 cm plastry.
  4. Rozgrzać patelnię, wrzucić na nią kostki buraków, zalać wodą i dusić 20 minut.
  5. Po 15 minutach duszenia kostek buraczanych, dodajemy pokrojone wierzchołki buraków i dusimy jeszcze 10 minut.
  6. Obraną marchewkę pokroić tak samo jak buraki i wrzucić do bulionu z burakami i kurczakiem, który gotował się już 30 minut.
  7. Jajka ugotować osobno w rondelku na twardo. Jajka ostudzić, obrać i drobno posiekać.
  8. Ogórki umyć, pokroić w drobną kostkę lub julienne.
  9. Cebulę opłukać, drobno posiekać. Umieść cebulę w misce, dodaj ½ łyżeczki soli i delikatnie ugniataj, aby puściła sok.
  10. Do cebuli dodać pokrojone jajka, wlać kwaśną śmietanę, wymieszać.
  11. Dodaj buraki do bulionu, doprowadź do wrzenia. Dopasować zawartość soli, wyłączyć ogień.
  12. Zawartość garnka studzimy, następnie dodajemy cebulę i sos śmietanowy oraz ogórki. Dobrze wymieszać, w razie potrzeby dodać posiekaną zieleninę.
  13. Podawaj zupę buraczaną na zimno.

Burak z kurczakiem i pieczarkami

Oryginalność potrawy polega na niekonwencjonalnym podejściu do gotowania. Gotowa zupa jest pyszna i obfita, aromatyczna i apetyczna dla oka. Jak odtworzyć przepis na zupę buraczaną na ciepło z kurczakiem i grzybami, czytaj dalej.

Przygotuj się:

  • 200g grzybów suszonych;
  • 400g mięsa z kurczaka (szynka, udko);
  • 400g buraków;
  • 150g ziemniaków;
  • 1/3 pęczka zielonej cebuli;
  • 5 ogórków;
  • Szczypta koperku;
  • Sól, pieprz, cukier, tarty chrzan do smaku.
Burak z kurczakiem i grzybamiPrzygotowanie

:

  1. Umieść grzyby w małym rondlu lub rondelku, zalej je wodą i postaw na średnim ogniu, aby się zaparzyły.
  2. Włóż kurczaka do garnka z wodą o pojemności 1,5 l i pozostaw do gotowania na parze. Odkamienić kurczaka i usunąć resztki jedzenia, które powstały podczas gotowania.
  3. Obrać i umyć warzywa korzeniowe. Pokroić w plastry, kostkę lub rozdrobnić.
  4. Buraki włożyć na patelnię lub do rondla, dodać 1-2 chochle wody i dusić pod przykryciem.
  5. Po 30 minutach gotowania kurczaka, dodajemy ziemniaki i sól. Przykryć pokrywką i pozostawić do gotowania na wolnym ogniu.
  6. Miękkie grzyby drobno posiekać, wrzucić do garnka z kurczakiem i ziemniakami.
  7. Kiedy ziemniaki będą gotowe, włożyć do nich duszone buraki, doprowadzić do wrzenia.
  8. Posiekać cebulę i zioła. Razem z ogórkami dodajemy do garnka cebulę i zioła.
  9. Doprowadzić do wrzenia, doprawić do smaku solą i pieprzem, wyłączyć. Э
  10. Podawaj zupę buraczkową na gorąco. Przepis z kurczakiem i pieczarkami można przygotować również do podawania na zimno. Wszystkie procesy pozostają takie same, jedynie cebula, zioła i ogórki nie muszą być dodawane do garnka z zawartością. Składniki te należy pozostawić do czasu wystygnięcia zupy. A mięso z kurczaka należy wyjąć po ugotowaniu i oddzielić od kości, rozdzielając je na włókna. Następnie włóż je z powrotem do garnka. Po ostudzeniu dodajemy do zupy buraczanej ogórki, zioła i cebulę. Przed podaniem danie powinno być schłodzone.

Możesz również polubić:

Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik

Domowe sosy na zimę

Auchan

11 sposobów na wykorzystanie cytryny

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu