Przepis na gorącą zupę buraczkową z kurczakiem
Dobry, sprawdzony przepis na gorący kociołek buraczany z kurczakiem to niezbędnik każdej gospodyni domowej. Bogaty kolor i charakterystyczny smak tego warzywa korzeniowego to nie jedyne jego zalety kulinarne. Bogate w niezbędne składniki odżywcze, buraki są doskonałym źródłem kwasu foliowego (witamina B9), błonnika, manganu, żelaza, potasu i witaminy C.
Obecność buraków w diecie wiąże się z licznymi korzyściami zdrowotnymi, w tym z obniżeniem ciśnienia krwi, poprawą krążenia i zwiększeniem wydolności organizmu. Warzywo korzeniowe jest pyszne w surowej postaci, ale częściej gotuje się je - gotując aromatyczną i pożywną gorącą zupę buraczkową. Przepis z kurczakiem okazuje się dietetyczny, aromatyczny i bardzo smaczny. Tę zupę z przyjemnością zjadłoby dziecko, dorosły też by jej nie odmówił.
Gorąca zupa buraczana z kurczakiem
Często gospodynie przygotowują chudą zupę z buraków. Jest to szczególnie dobre i wskazane w okresach ścisłego postu. Jednak w inne dni kalendarza nadal można się rozkoszować porcją gorącego pierwszego dania.
W końcu tylko w ten sposób docenisz, jak pyszna może być prawdziwa zupa buraczana. Przepis na klasyczną gorącą z kurczakiem z pewnością przypadnie Ci do gustu i nie raz będziesz do niego wracać.
Przygotuj się:
- ½ małej tuszki kurczaka;
- 1-2 marchewki;
- 1 cebula;
- 2 buraki;
- 4-5 pomidorów;
- 2 łyżeczki soli;
- 100 g masła;
- Kwaśna śmietana i świeże zioła do podania.
:
- Warzywa obrać, umyć. Każdy owoc osobno pokroić w paski julienne.
- Porcjować kurczaka na kawałki wielkości kęsa. Kurczaka włożyć do garnka, zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu, zdejmując wrzątek w miarę jego powstawania.
- Przepis na gorącą zupę buraczkową z kurczakiem ma jedną szczególną cechę: warzywa do niej są poddawane oddzielnej obróbce wstępnej.
- Postaw na ogniu dwie patelnie lub dwie patelnie do smażenia. Do każdego z nich dodajemy po równo masła.
- Kiedy masło się rozpuści, na jednej patelni umieścić buraki, a na drugiej cebulę i marchewkę. Skropić buraki octem spożywczym lub sokiem z cytryny (kwaśnym). Reakcja z kwasem pomoże utrzymać intensywny kolor. Aby nieco zrównoważyć kwaśny smak, można dodać szczyptę cukru. Dusić warzywa do miękkości, przez około 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Jeśli chodzi o ziemniaki, autor książki kucharskiej "Kuchnia rosyjska: zwyczaje i tradycje" Kovalev V. M. zaleca dodanie około 2-3 średniej wielkości bulw dla większej sytości w wersji wiejskiej tej zupy. Chociaż w tradycyjnej wersji nie używa się tego warzywa korzeniowego. Jeśli jednak zdecydujesz się postępować zgodnie z zaleceniem i przygotować bardziej obfitą i pożywną wersję, pokrój obrane bulwy ziemniaków w plasterki i wrzuć je do bulionu z kurczaka na 10 minut przed dodaniem buraków.
- Pomidory sparzyć wrzątkiem, usunąć skórki.
- Pomidory drobno posiekać i dodać do cebuli i marchewki. Gotować na wolnym ogniu przez 5 minut, następnie wyłączyć.
- Po 30-40 minutach od ugotowania kurczaka, 10-15 minutach od dodania ziemniaków, do zupy buraczanej wrzucamy duszoną cebulę i marchew, a następnie duszone buraki.
- Posolić, przykryć garnek pokrywką i gotować na umiarkowanym ogniu jeszcze przez około 5 minut.
- Dopasować smak do zawartości soli (cukier, pieprz mielony), wyłączyć ogień.
- Porcję zupy buraczanej podawaj z kwaśną śmietaną i posiekanymi świeżymi ziołami.
Zupa buraczana na zimno
W drugiej połowie XIX wieku weszło w użycie pojęcie "buracznik", odnoszące się do nazwy zimnego pierwszego dania gotowanego na wywarze z buraków. Sposób przygotowania był prosty: buraki obrano, ugotowano w wodzie, ostudzono, pokrojono i ponownie włożono do wywaru, który następnie podano. Czasami dodawano kvass, jeśli lato wydawało się gorące. Proponujemy, aby zupa buraczana była jak najbardziej autentyczna. Przepis jest klasyczny z kurczakiem i będzie wyjątkowo dobry z młodymi warzywami korzeniowymi.
Przygotuj się:
- ½ małego podudzia z kurczaka;
- 200g buraków z ćwikłą;
- 60g marchewki;
- 100g świeżych ogórków;
- 40 g zielonej cebuli;
- 2 jajka
- 80 g kwaśnej śmietany;
- 5 g cukru;
- 5 ml 3% octu;
- Zielenina do smaku.
:
- Tuszkę kurczaka umyć i przekroić na dwie połówki. Jedną część pokroić na małe porcje z kośćmi razem.
- Włóż kawałki kurczaka do 3-litrowego rondla, zalej wodą i postaw na średnim ogniu do zagotowania. Odkamieniać w miarę powstawania.
- Warzywa korzeniowe obrać, umyć. Buraki pokroić w plastry lub kostkę, a ogonki liściowe w 2-3 cm plastry.
- Rozgrzać patelnię, wrzucić na nią kostki buraków, zalać wodą i dusić 20 minut.
- Po 15 minutach duszenia kostek buraczanych, dodajemy pokrojone wierzchołki buraków i dusimy jeszcze 10 minut.
- Obraną marchewkę pokroić tak samo jak buraki i wrzucić do bulionu z burakami i kurczakiem, który gotował się już 30 minut.
- Jajka ugotować osobno w rondelku na twardo. Jajka ostudzić, obrać i drobno posiekać.
- Ogórki umyć, pokroić w drobną kostkę lub julienne.
- Cebulę opłukać, drobno posiekać. Umieść cebulę w misce, dodaj ½ łyżeczki soli i delikatnie ugniataj, aby puściła sok.
- Do cebuli dodać pokrojone jajka, wlać kwaśną śmietanę, wymieszać.
- Dodaj buraki do bulionu, doprowadź do wrzenia. Dopasować zawartość soli, wyłączyć ogień.
- Zawartość garnka studzimy, następnie dodajemy cebulę i sos śmietanowy oraz ogórki. Dobrze wymieszać, w razie potrzeby dodać posiekaną zieleninę.
- Podawaj zupę buraczaną na zimno.
Burak z kurczakiem i pieczarkami
Oryginalność potrawy polega na niekonwencjonalnym podejściu do gotowania. Gotowa zupa jest pyszna i obfita, aromatyczna i apetyczna dla oka. Jak odtworzyć przepis na zupę buraczaną na ciepło z kurczakiem i grzybami, czytaj dalej.
Przygotuj się:
- 200g grzybów suszonych;
- 400g mięsa z kurczaka (szynka, udko);
- 400g buraków;
- 150g ziemniaków;
- 1/3 pęczka zielonej cebuli;
- 5 ogórków;
- Szczypta koperku;
- Sól, pieprz, cukier, tarty chrzan do smaku.
:
- Umieść grzyby w małym rondlu lub rondelku, zalej je wodą i postaw na średnim ogniu, aby się zaparzyły.
- Włóż kurczaka do garnka z wodą o pojemności 1,5 l i pozostaw do gotowania na parze. Odkamienić kurczaka i usunąć resztki jedzenia, które powstały podczas gotowania.
- Obrać i umyć warzywa korzeniowe. Pokroić w plastry, kostkę lub rozdrobnić.
- Buraki włożyć na patelnię lub do rondla, dodać 1-2 chochle wody i dusić pod przykryciem.
- Po 30 minutach gotowania kurczaka, dodajemy ziemniaki i sól. Przykryć pokrywką i pozostawić do gotowania na wolnym ogniu.
- Miękkie grzyby drobno posiekać, wrzucić do garnka z kurczakiem i ziemniakami.
- Kiedy ziemniaki będą gotowe, włożyć do nich duszone buraki, doprowadzić do wrzenia.
- Posiekać cebulę i zioła. Razem z ogórkami dodajemy do garnka cebulę i zioła.
- Doprowadzić do wrzenia, doprawić do smaku solą i pieprzem, wyłączyć. Э
- Podawaj zupę buraczkową na gorąco. Przepis z kurczakiem i pieczarkami można przygotować również do podawania na zimno. Wszystkie procesy pozostają takie same, jedynie cebula, zioła i ogórki nie muszą być dodawane do garnka z zawartością. Składniki te należy pozostawić do czasu wystygnięcia zupy. A mięso z kurczaka należy wyjąć po ugotowaniu i oddzielić od kości, rozdzielając je na włókna. Następnie włóż je z powrotem do garnka. Po ostudzeniu dodajemy do zupy buraczanej ogórki, zioła i cebulę. Przed podaniem danie powinno być schłodzone.
Możesz również polubić:
Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik
Domowe sosy na zimę
11 sposobów na wykorzystanie cytryny
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????
Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu