Przepis na khychin z ziemniakami i serem

W bałkańskich i karaczajsko-cyrkaskich ludowych książkach kucharskich jest specjalna potrawa o nazwie khychin, nieznanej większości ludzi. Jego popularność wykroczyła daleko poza kraje i narody, dla których przepis na khychyn z ziemniakami i serem był popularny od tysięcy lat.

W rzeczywistości i w wyglądzie Khychin jest płaski chleb z dodatkiem różnych nadzień, takich jak ziemniaki i ser, można dodać twaróg, a nawet mięso, ale w tym samym czasie jest to zawsze konieczne, aby dodać zielenie. Ludzie, od których pochodzi przepis na khychiny z ziemniakami i serem, uważali za normę, że khychiny są na stole, w takim przypadku gospodarz był uważany za gościnnego. Brak chichin na stole uważany był za złe maniery i oznakę ubóstwa gospodarza.

Proponuję, abyście wspólnie nauczyli się i ugotowali Khychin z ziemniakami według przepisu ze zdjęciami i poznali subtelności kuchni bałkańskiej. Kiedy po raz pierwszy jesz tak odżywcze i pełne smaku ciasto, wydaje się, że ugotowanie khychin wymaga nieprawdopodobnej kombinacji produktów, a w dodatku najbardziej profesjonalnych talentów kulinarnych. Na szczęście mylicie się i sami możecie się przekonać, że produkty te można kupić w każdym sklepie, a specjalne talenty kulinarne nie są wymagane. Być może będziesz musiał zainwestować trochę miłości.

Przepis na chichyń z serem i ziemniakami

Chichyny z różnymi nadzieniami stały się tak zwyczajowe, niemal codziennym daniem na stole, że nie mogę ich utożsamiać z żadną potrawą narodową, bałkańską czy karaczajską, ale raczej jest to międzynarodowa potrawa narodowa.

Składniki użyte do produkcji ciasta:

  • Produkt z kwaśnego mleka (kwaśne mleko, kefir lub ajran) - 500 ml;
  • Mąka pszenna - 400 gr;
  • Soda - 2 łyżeczki
  • Sól - jedna łyżeczka;
  • Olej (najlepiej oliwa z oliwek) - 50 ml;
  • Masło - do posmarowania tortilli, które już przygotowałeś.

Składniki użyte do przygotowania nadzienia:

Używamy ziemniaków i sera w równych proporcjach.

    • Młode ziemniaki - 3 szt;
    • Ser Suluguni - 200 gr;
    • Sól i pieprz - do smaku.
Przepis na khychin z serem i

ziemniakamiSposób przyrządzania

:
  1. Wyjmij kefir z lodówki i pozostaw w pomieszczeniu, aby osiągnął temperaturę pokojową, lub podgrzej go (staraj się tego unikać) w kuchence mikrofalowej. Weź miskę, aby ułatwić sobie wyrabianie ciasta i wlej do niej nasz kefir.
  2. Do naszej miski z kefirem wlewamy jedną łyżkę oliwy z oliwek i dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
  3. Do mąki pszennej wsypujemy jedną łyżeczkę sody oczyszczonej i pół łyżeczki soli. Ubij wszystko dokładnie; możesz użyć robota kuchennego lub staromodnej trzepaczki, aby równomiernie rozprowadzić wszystkie przyprawy w potrawie.
  4. Wymieszaj mąkę w naszej misce z kefirem. Podczas mieszania kontroluj ilość mąki (nie wsypuj jej całej na raz), jeśli przesadzisz, ciasto będzie zbyt sztywne. Cały czas miksując dodawaj mąkę, aż masa stanie się elastyczna, dokładnie wymieszaj.
  5. Kiedy masa jest gotowa, trudno ją wymieszać łyżką. Następnie przełóż ciasto na lekko posypaną mąką stolnicę i zacznij wyrabiać.
  6. Dobra wskazówka na tym etapie procesu gotowania: pod koniec wyrabiania, nasze ciasto powinno być dokładnie ubite. Rzuć ciasto na stolnicę na kilka minut lub weź wałek i energicznie pobij nim ciasto.
  7. Po tym zabiegu ciasto nabiera elastycznego kształtu i staje się potulne. Nie ma problemów z przyklejaniem się ciasta do powierzchni lub do rąk.
  8. Po zakończeniu procesu wytrząsania, przykryj ciasto folią lub ręcznikiem i odczekaj około 40 minut. W tym czasie ciasto napęcznieje i przybierze pożądany kształt.

Następnie przygotować nadzienie do khychchinów.

  1. Ugotuj surowe ziemniaki (znane również jako ziemniaki w mundurkach), po ugotowaniu usuń skórkę i pokrój na małe kawałki, prawie do poziomu puree ziemniaczanego. Doprawić solą i przyprawami do smaku.
  2. Weź ser i zetrzyj na drobnej tarce (najlepszy jest ser suluguni).
  3. Do puree dodać starty ser i dokładnie wymieszać. Upewnij się, że do czasu dodania sera, puree ziemniaczane powinno być gorące, aby wymieszać się z serem.
Zacznij robić khychin z serem i ziemniakamiZacznij

robić khychin z serem i ziemniakami

  1. Zagnieść powstałe ciasto i zacząć kroić na małe kawałki wielkości piłeczki golfowej. Rękoma rozciągnij ciasto na około 15 cm.
  2. Na cieście ułożyć nadzienie w kształcie balonów. Zawartość khychina musi być zgodna z wielkością ciasta, nie należy być skąpym w nadzieniu. Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że nie jest to ważny czynnik, ale jest bardzo ważny, ponieważ jeśli ciasta jest więcej niż farszu lub ciasto jest zbyt grube, smak khychchiny nie będzie idealny. Moja rekomendacja: zróbcie najpierw jedną chichinę, wypróbujcie ją, a potem, jeśli będziecie zadowoleni, zróbcie pozostałe. Albo zmienić rozmiar ciasta lub nadzienia.
  3. Przejdźmy do gotowania: kładziemy bryły na desce i ciągniemy brzegi bryły do góry, łącząc je ściśle ze sobą. Rezultat jest podobny do gruzińskiego chinkali.
  4. Załóż węzeł i dociskaj ciasto drewnianą łyżką, rozciągając je na desce tak szeroko, jak to tylko możliwe. Jeśli nie masz drewnianej łyżki, możesz użyć dłoni lub wałka do ciasta. Proces przygotowania chaczinis z serem i ziemniakami jest podobny (na tym etapie) do gruzińskiego chaczapuri. Wyrabiaj ciasto delikatnie, aby się nie rozerwało.
  5. W rezultacie khukchin powinien mieć wielkość patelni, na której smażysz, na przykład 30 cm. Na tym etapie wyrób ciasto jak najcieńsze, ale upewnij się, że się nie rozrywa. Przybliżona grubość ciasta nie powinna przekraczać 7 mm. Grubość ciasta można regulować za pomocą wałka do ciasta.
  6. Jeden niuans: jeśli zrobimy khychiny z dodatkiem mięsnego farszu, wyjdą większe niż khychiny z serem i ziemniakami.
  7. Na rozgrzaną patelnię wrzuć umyte i osuszone khychinty, nie dodając oleju i szczelnie zamknij pokrywką. Smażyć z jednej strony, aż pojawi się złota skórka, następnie odwrócić i powtórzyć proces. Na tym etapie nie zapomnij kontrolować poziomu ognia: na początku, jak już napisano, rozgrzej patelnię do najwyższego poziomu, a następnie, gdy będzie gotowa, zmniejsz ogień do minimalnego poziomu. Ogólnie rzecz biorąc, smażymy khychiny na poziomie płomienia "nieco powyżej minimum", w tym przypadku nie będą się palić i nie będą dymić w całej kuchni. Czasami khychiny nadal tworzą bąbel na patelni z powodu powietrza uwięzionego w cieście, wystarczy przebić je widelcem.
  8. Jeśli gotujesz khychin z mięsem w nadzieniu, nie powinieneś się martwić, że mięso w cieście będzie gotowe. Nie spiesz się z wyjmowaniem go z patelni i nie smaż na dużym ogniu.
  9. W trakcie gotowania zdejmij khychin z patelni i gdy jest jeszcze gorący, skrop go obficie masłem z obu stron, tak mocno jak to tylko możliwe. Khychin zmienia kolor na złoty, staje się aromatyczny i delikatny.
  10. Z reguły danie to podaje się na gorąco. Przygotowuje się do niego specjalny sos, ale można się zadowolić sosem kupionym w sklepie lub podać go z kwaśną śmietaną. Podawaj chleb w całości lub pokrojony na kilka porcji. Aby uzyskać jeszcze więcej aromatu i smaku, można zawinąć chleb w coś grubego i umieścić w ciemnym miejscu. Po kilku godzinach khychin nasiąknie i stanie się jeszcze bardziej delikatny i miękki.
  11. Niektórzy ludzie używają khychin zamiast pieczywa podczas spożywania pierwszego dania, zanurzając khychin w zupie. Jak widzisz, istnieje wiele sposobów na przyrządzenie tego dania, najważniejsze jest, aby przyrządzić je dobrze.

Możesz również polubić:

Najsmaczniejsze przepisy na kebab z kurczaka

Przepisy na zimne przystawki

Jak przyrządzić stek: przepisy krok po kroku

Kanelony z mięsem mielonym i sosem beszamelowym

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się i szukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Wypróbuj nasze menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu
Auchan