Przepis na makrelę w piekarniku

Nie każdy, kto kocha makrelę, wie, jak bogata jest ona w białko, kwasy tłuszczowe omega-3, fluor, witaminę D, kwas nikotynowy i minerały.
Okazuje się, że aby dostarczyć dzienną normę białka dla dorosłego człowieka, wystarczy zjeść 200 g makreli. Kwasy tłuszczowe omega-3 są szczególnie potrzebne dla rosnącego organizmu do prawidłowego rozwoju. W późniejszym okresie substancje te pomagają zapobiegać zaburzeniom układu sercowo-naczyniowego i pomagają uniknąć rozwoju śmiertelnych powikłań.
W przeciwieństwie do innych rodzajów ryb, makrela jest bardzo łatwa do ugotowania, ponieważ nie ma łusek, mięso łatwo oddziela się od ości i nie ma wyraźnego zapachu ryby.

Przepis na makrelę z piekarnika

Ugotuj makrelę z warzywami w piekarniku, to danie jest nie tylko zdrowe, ale również smakuje niesamowicie. Ryba jest tak nasączona aromatami i sokami warzyw, że staje się wyjątkowo delikatna i bardzo soczysta. To prawdziwa przyjemność jeść!

Danie wymaga

  • 1-2 szt. (700-800g) świeżej makreli;
  • 2 szt. (150-160g) cebuli;
  • 2 szt. (250-280 g) pomidorów;
  • 2 szt. (350-400 g) słodkiej papryki;
  • 500 g bulw ziemniaka;
  • 1 szt. (140 g) marchewki;
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany;
  • Sok z ½ cytryny (w razie potrzeby);
  • sól;
  • mielony czarny pieprz;
  • olej roślinny.
Przepis na makrelę w piekarnikuPrzygotowanie
  1. Przed przyrządzeniem potrawy należy wypatroszyć rybę, odciąć głowy i ogony, odciąć płetwy, oczyścić wnętrze z czarnej błonki.
  2. Makrelę kroimy na małe plasterki o szerokości 2,5-3 cm, solimy i pieprzymy.
  3. Obrać cebulę i pokroić w cienkie półpierścienie.
  4. Marchew obrać i zetrzeć na grubej tarce.
  5. Wymieszaj posiekaną cebulę i startą marchewkę i wyślij je na patelnię z olejem roślinnym. Smaż warzywa przez 5-10 minut, ciągle mieszając.
  6. Obierz ziemniaki i pokrój je w cienkie plasterki.
  7. W wysmarowanej olejem formie ułożyć plastry ziemniaków, rozłożyć je na całym dnie, doprawić solą i czarnym pieprzem.
  8. Na ziemniakach ułożyć warstwę podsmażonej cebuli i marchewki.
  9. Pomidory pokroić w cienkie półpierścienie.
  10. Obrać paprykę, usunąć nasiona i pokroić w plastry wielkości plasterków pomidora.
  11. W następnej warstwie ułóż plastry makreli w kółko jeden po drugim, na przemian z plastrami pomidora i papryki. Skropić sokiem z cytryny (jeśli jest taka potrzeba).
  12. Przykryj rybę warstwą kwaśnej śmietany i przykryj folią.
  13. Piec w temperaturze t=180° przez pół godziny.
  14. Wyjmij naczynie z piekarnika, usuń folię i piecz przez kolejne 10 minut w tej samej temperaturze.
  15. Wyjąć naczynie, ułożyć rybę i warzywa na talerzu i podawać.

Aby upiec makrelę w piekarniku z warzywami, nie potrzeba wiele czasu i wysiłku. Wystarczy wypatroszyć i umyć rybę, a następnie pokroić i upiec warzywa. A efektem jest bardzo soczyste, aromatyczne i zdrowe danie obiadowe dla całej rodziny.
Gotuj i ciesz się!

Możesz również polubić:

Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik

Auchan

Domowe sosy na zimę

11 sposobów na wykorzystanie cytryny

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu