Przepis na makrelę w piekarniku
Nie każdy, kto kocha makrelę, wie, jak bogata jest ona w białko, kwasy tłuszczowe omega-3, fluor, witaminę D, kwas nikotynowy i minerały.
Okazuje się, że aby dostarczyć dzienną normę białka dla dorosłego człowieka, wystarczy zjeść 200 g makreli. Kwasy tłuszczowe omega-3 są szczególnie potrzebne dla rosnącego organizmu do prawidłowego rozwoju. W późniejszym okresie substancje te pomagają zapobiegać zaburzeniom układu sercowo-naczyniowego i pomagają uniknąć rozwoju śmiertelnych powikłań.
W przeciwieństwie do innych rodzajów ryb, makrela jest bardzo łatwa do ugotowania, ponieważ nie ma łusek, mięso łatwo oddziela się od ości i nie ma wyraźnego zapachu ryby.
Przepis na makrelę z piekarnika
Ugotuj makrelę z warzywami w piekarniku, to danie jest nie tylko zdrowe, ale również smakuje niesamowicie. Ryba jest tak nasączona aromatami i sokami warzyw, że staje się wyjątkowo delikatna i bardzo soczysta. To prawdziwa przyjemność jeść!
Danie wymaga
- 1-2 szt. (700-800g) świeżej makreli;
- 2 szt. (150-160g) cebuli;
- 2 szt. (250-280 g) pomidorów;
- 2 szt. (350-400 g) słodkiej papryki;
- 500 g bulw ziemniaka;
- 1 szt. (140 g) marchewki;
- 3 łyżki kwaśnej śmietany;
- Sok z ½ cytryny (w razie potrzeby);
- sól;
- mielony czarny pieprz;
- olej roślinny.
- Przed przyrządzeniem potrawy należy wypatroszyć rybę, odciąć głowy i ogony, odciąć płetwy, oczyścić wnętrze z czarnej błonki.
- Makrelę kroimy na małe plasterki o szerokości 2,5-3 cm, solimy i pieprzymy.
- Obrać cebulę i pokroić w cienkie półpierścienie.
- Marchew obrać i zetrzeć na grubej tarce.
- Wymieszaj posiekaną cebulę i startą marchewkę i wyślij je na patelnię z olejem roślinnym. Smaż warzywa przez 5-10 minut, ciągle mieszając.
- Obierz ziemniaki i pokrój je w cienkie plasterki.
- W wysmarowanej olejem formie ułożyć plastry ziemniaków, rozłożyć je na całym dnie, doprawić solą i czarnym pieprzem.
- Na ziemniakach ułożyć warstwę podsmażonej cebuli i marchewki.
- Pomidory pokroić w cienkie półpierścienie.
- Obrać paprykę, usunąć nasiona i pokroić w plastry wielkości plasterków pomidora.
- W następnej warstwie ułóż plastry makreli w kółko jeden po drugim, na przemian z plastrami pomidora i papryki. Skropić sokiem z cytryny (jeśli jest taka potrzeba).
- Przykryj rybę warstwą kwaśnej śmietany i przykryj folią.
- Piec w temperaturze t=180° przez pół godziny.
- Wyjmij naczynie z piekarnika, usuń folię i piecz przez kolejne 10 minut w tej samej temperaturze.
- Wyjąć naczynie, ułożyć rybę i warzywa na talerzu i podawać.
Aby upiec makrelę w piekarniku z warzywami, nie potrzeba wiele czasu i wysiłku. Wystarczy wypatroszyć i umyć rybę, a następnie pokroić i upiec warzywa. A efektem jest bardzo soczyste, aromatyczne i zdrowe danie obiadowe dla całej rodziny.
Gotuj i ciesz się!
Możesz również polubić:
Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik
AuchanDomowe sosy na zimę
11 sposobów na wykorzystanie cytryny
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????
Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu