Przepis na proste kotlety z mintaja
Jeśli chcesz uraczyć się smacznym, pożywnym i dietetycznym daniem, to zapewne zainteresuje Cię informacja: "Jak przyrządzić kotlety z mintaja?". W tym celu potrzebujemy samej ryby lub jej filetu. W tym drugim przypadku czas gotowania będzie wielokrotnie krótszy. Nie musisz przecież rozmrażać całej ryby, a potem jej kroić. Paszteciki z mintaja są bardzo delikatne i soczyste. Polubią je nawet ci, którzy nie przepadają za rybami.
Placki rybne doskonale komponują się z wszelkiego rodzaju dodatkami, sosami, sałatkami ze świeżych warzyw i ziół. W przeciwieństwie do swoich mięsnych odpowiedników, nie obciążają żołądka i korzystnie wpływają na układ krążenia. Możesz więc częściej rozkoszować się tymi klopsikami. Najważniejsze jest, aby pamiętać, że kotlety powinny być gotowane w piekarniku lub parowarze, a nie smażone na dużej ilości oleju roślinnego.
Jak przyrządzić kotlety z mintaja: ogólne wskazówki i kilka sekretów
Bez względu na to, czy sami kroimy rybę, czy używamy gotowego filetu, mięso ryb należy przepuścić przez maszynkę do mięsa 2-3 razy. Dzięki temu mielonka będzie jak najbardziej jednorodna, a drobne kości, których możesz nie zauważyć, zostaną zmiażdżone. Smak i soczystość gotowego dania będzie zależał od składu mielonej ryby.
Aby prawidłowo przygotować rybę mieloną, musisz znać pewne niuanse:
- Głównymi składnikami farszu są: ryba, jajka, bułka tarta i woda. Mleko, przyprawy, zboża i warzywa mogą być dodawane w celu wzbogacenia smaku;
- Przed formowaniem kotletów dodaje się do nich bułkę tartą. Należy je namoczyć w wodzie lub białym winie. Nie ma potrzeby wyciskania go przed włączeniem do kompozycji;
- Do składu koniecznie dodaje się jaja. W przeciwieństwie do mięsa czerwonego i drobiu, mielonka rybna jest raczej płynna. Dlatego też są one niezbędne, aby związać ze sobą komponenty;
- Jeśli po zmieleniu mięso mielone wydaje się dość suche, można nadać mu soczystość za pomocą podwójnej śmietany lub tartych ziemniaków;
- Dla poprawy smaku mięso mielone można wzbogacić tłustym twarogiem, tartym jabłkiem lub smażoną marchewką i cebulą;
- Przyprawy sprawiają, że smak jest bardziej pikantny i niezwykły. Sól i czarny pieprz to podstawa. Jeśli chodzi o dodatkowe przyprawy, można użyć tymianku, kolendry i bazylii.
Kotlety zachowają swoją soczystość, jeśli wcześniej obtoczymy je w mące lub bułce tartej. Po usmażeniu, panierka zamienia się w chrupiącą skórkę i zamyka wszystkie soki w środku.
Ryba mielona dość szybko się psuje. Dlatego mielimy ją tuż przed przygotowaniem kotletów. Natychmiast po przygotowaniu odstawić mięso mielone do lodówki na 20-30 minut. W tym czasie ubije się i stanie się dość gęsta. Dzięki temu łatwiej będzie nadać kotletom odpowiedni kształt.
Przepis na proste kotlety z mintaja
Nie wszystkie gospodynie lubią przygotowywać kotlety z mięsa mielonego. Proces ten jest dość czasochłonny. Mięso mielone pływa, a następnie staje się zbyt suche. Ta druga opcja jest lepsza od pierwszej, ponieważ w tym przypadku można położyć na środku kotleta kawałek lodu lub masła. Oto wypróbowany i sprawdzony przepis na placki z mintaja. Nawet początkujący będą w stanie je wykonać. Ważne jest tylko, aby ściśle trzymać się przepisu!
Składniki:
- Pollack filet - 600 gr;
- Jajka kurze - 2 jajka;
- Posiekana cebula - 1 główka;
- Masło - 50 gr;
- Batuta - ½ sztuki;
- Mleko - 100 ml;
- Czosnek - 2 ząbki;
- Sól, czarny pieprz - do smaku;
- Bułka tarta - 200 gr;
- Olej roślinny - do smażenia.
kotlety z mintajaSposób przyrządzania
:- Filet drobno posiekać nożem. Można je umieścić w blenderze lub maszynce do mielenia mięsa. Ale w tym przypadku, jeśli rozmrożone nieprawidłowo, będzie dać dużo płynu. W rezultacie kotlety będą dość suche;
- Oddzielamy okruchy bochenka od skórki, moczymy je w mleku i pozostawiamy na 10-15 minut. Kruszonka powinna stać się surowa;
- Cebulę drobno posiekać. Oczywiście, można je również zetrzeć na tarce, ale w tym przypadku mięso mielone może stać się zbyt płynne;
- W misce połączyć wszystkie składniki mięsa mielonego i zagnieść je rękoma. Odstawić masło na około godzinę w temperaturze pokojowej;
- Jeśli mięso mielone jest zbyt płynne, można dodać trochę mąki razowej;
- Mokrymi rękami formujemy kotlety, obtaczamy je w mieszance do panierowania, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju roślinnym z obu stron, aż będą chrupiące. Przykryj patelnię pokrywką, aby krokiety się ugotowały. Można dodać odrobinę wody lub bulionu, aby kotlety były bardziej soczyste i aromatyczne;
- Kotlety rybne podawać na stół na gorąco. Dobrym dodatkiem będą tłuczone ziemniaki, makaron, kasza gryczana, a także świeże warzywa i zielenina.
Prosty przepis na kotlety z mintaja
Ten przepis jest idealny dla tych, którzy lubią oszczędzać czas. Dzięki ziemniakom mieszanka rybna jest delikatna i soczysta. Placki rybne przyrządza się z łatwo dostępnych składników, które zawsze można znaleźć w lodówce. Jeśli chodzi o ryby, lepiej od razu kupić gotowe mięso mielone lub schłodzone filety.
Składniki:
- Filet z mintaja - 500 gr;
- Ziemniaki - 1 szt;
- Jajko kurze - 1 szt;
- Sól, suszone zioła - do smaku;
- Olej roślinny - do smaku.
kotlety z mintajaSposób przyrządzania
:- Rozmrozić filet z mintaja, umyć go zimną bieżącą wodą, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Suszenie pomaga usunąć nadmiar płynu. Jeśli nie osuszysz filetu, mięso będzie wilgotne, a placki rozpadną się podczas smażenia;
- Pokroić filet na średniej wielkości kawałki i przepuścić kilka razy przez maszynkę do mięsa;
- Ziemniaki obieramy, kroimy na średniej wielkości kawałki i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Wymieszać je z mięsem mielonym;
- Dodaj jajko i przyprawy do nadzienia i dokładnie ugniataj rękami, aż do uzyskania jednolitej masy. Jeśli chcemy, aby kotlety były bardziej aromatyczne, warto dodać do nich posiekane zioła;
- Mokrymi rękami formujemy kotlety i smażymy je na niewielkiej ilości oleju roślinnego na nieprzywierającej patelni.
Jaki sos zrobić do kotletów rybnych?
Do podkreślenia delikatnego smaku kotletów z mintaja można użyć różnych sosów. Doskonałe są polewy na bazie soku z cytryny, śmietany, majonezu, koncentratu pomidorowego i wytrawnego wina. Najprostszy sos można zrobić mieszając majonez, sok z cytryny, posiekane zioła i ulubione przyprawy.
Jeśli lubisz sosy pomidorowe, są one dość proste do zrobienia. Pastę pomidorową wymieszać z kwaśną śmietaną i dowolnymi przyprawami do ryby. Dopasuj konsystencję sosu, dodając wodę, jeśli jest zbyt gęsty, lub skrobię lub mąkę, jeśli jest zbyt rzadki.
Jeśli lubisz pikantne potrawy, dodaj do kotletów sos chili. Aby go przyrządzić, wymieszaj 5 łyżeczek octu ryżowego z 2 łyżkami cukru i 3 posiekanymi papryczkami chili. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia i gotować na małym ogniu przez około 15 minut. Po zagotowaniu jeszcze raz ubijamy masę blenderem, a następnie przecedzamy przez sito.
Sosy podawać na zimno. Można je również wykorzystać jako sos do duszenia kotletów.
Możesz również polubić:
Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik
Domowe sosy na zimę
11 sposobów na wykorzystanie cytryny
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????
Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu