Przepis na przygotowanie kąsków w domu

Mors to tradycyjny napój z naszej kuchni, który jest szczególnie popularny w okresie letnim. Najczęściej przygotowuje się ją jako zimny napój w czasie upałów, ale przygotowuje się ją również na zimę. Rozgrzewanie go to świetny sposób na utrzymanie ciepła.

Morsels są wykonane z różnych owoców jagodowych, takich jak maliny i wiśnie. Po zrobieniu soku z jagód, rozcieńcza się go niewielką ilością wody i dodaje cukier dla osłody. Kąski można zamknąć w słoikach i przechowywać w zimnym, ciemnym pomieszczeniu do sześciu miesięcy. Jest również uniwersalnym składnikiem wielu koktajli alkoholowych.

Przepis na domowe ciasteczka

Delektowanie się tak wspaniałym napojem byłoby świetną propozycją na każdą porę roku. Dlatego dziś przygotujemy z Wami najsmaczniejszy kąsek.

Jego receptura jest dość prosta, każdy sobie z nim poradzi.

Każdy może dobrać składniki według własnego gustu, w zależności od tego, czy chce, aby w napoju było więcej słodyczy czy kwaskowatości. Jednak ten przepis jest wszechstronny i działa dla wszystkich Twoich wyborów.

Zrobimy klasyczny kąsek z żurawiną, który jest nie tylko pyszny, ale i bardzo zdrowy. Korzyści z żurawiny zostały udowodnione w zakresie zdrowia kobiet, a jagoda jest również doskonałym spalaczem tłuszczu. Świetnie nadaje się do detoksykacji organizmu, a po tak smacznym napoju poczujesz się nawet lepiej!

Zabierzmy się za jego wykonanie. Potrzebujesz tylko kilku prostych składników:

  • Żurawina - 2 filiżanki;
  • Woda - 5 filiżanek;
  • Szczypta soli;
  • Pomarańczowy - 1/ 2 szt. (opcjonalnie);
  • Cukier - 1/2 szklanki.
Przepis na wykonanie kąsków w domuPrzygotowanie

:

  1. Najpierw dobrze płuczemy żurawinę pod bieżącą wodą, a następnie delikatnie ją osuszamy. Następnie stawiamy na ogniu mały rondel, najlepiej średni.
  2. Kiedy żurawiny są już gotowe, wsyp je do rondla z wodą - rondel nie może być zbyt gorący! Dodajemy wszystkie pozostałe składniki (oprócz cukru, który dodamy na końcu) i wszystko dobrze mieszamy. Pomarańczę kroimy w cienkie plasterki i dodajemy ok. 3-4 sztuki, nie chcemy za dużo kwasowości.
  3. Gotujemy żurawinę na średnim ogniu, aż jagody zaczną pękać, proces ten trwa nie więcej niż 10-12 minut. Nie zapomnijcie ich w tym czasie wymieszać! Po tym czasie bierzemy zacieraczkę i energicznie wciskamy w nią wszystkie jagody. Powinny dawać dużo soku.
  4. Następnie natychmiast przecedzamy powstały sok przez drobne sitko lub nawet gazę z powrotem do zapiekanki. Proces ten może wymagać kilkukrotnego powtórzenia. Jeśli jednak lubisz miazgę w swoich kąskach, możesz pominąć ten krok. Upewnij się, że w soku nie ma zbyt wielu pestek lub skórek z jagód. Po odcedzeniu, rondel stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Gdy nasz kąsek zacznie się gotować, dodajemy do niego cukier. Jeśli wolisz, możesz dodać nieco więcej cukru lub zastąpić go zamiennikiem cukru. Kiedy płyn zacznie wrzeć i dodamy cukier, należy wszystko dobrze wymieszać i doprowadzić nasz napój do wrzenia przez około 2-3 minuty.
  5. Po zagotowaniu, zdejmij rondel z ognia i pozwól kąskowi ostygnąć do temperatury pokojowej. Dopiero po całkowitym ostygnięciu można ją odłożyć do lodówki do późniejszego wykorzystania. Ciesz się tym niesamowicie smacznym i zdrowym napojem!

Jeśli zamykamy gąski, trzeba je przelać do wysterylizowanych słoików, zamknąć, a następnie pozostawić do ostygnięcia w cieple. Proces ten potrwa około 7-8 godzin i po tym czasie nasz napój można odstawić w ciemne i chłodne miejsce do dalszego wykorzystania.

Chcesz chudnąć ??

zakwas z buraków

wspomaga spalanie tłuszczu. Zobacz !

Możesz również polubić:

Przepisy na chrupiące ogórki na zimę w litrowym słoiku

Domowe sosy na zimę

11 sposobów na wykorzystanie cytryny

Zawsze nowe gazetki promocyjne zobacz!

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu