Przepis na ramen w domu z kurczakiem

Ramen to nie tylko danie kuchni japońskiej, to cała filozofia konsumpcji. Możesz wybrać się na gastro tour, aby odkryć egzotyczną lub najbardziej autentyczną wersję. Ale możesz też zrobić swój własny, najlepszy ramen. Przepis jest łatwy do powtórzenia w domu z kurczakiem. W trakcie gotowania można dostosować danie do własnych upodobań.

Domowy ramen z kurczakiem

Ugotuj ten wspaniały ramen na kolację. Przepis w domu z kurczakiem ma całkiem autentyczny smak. Dobrze jest zostawić sobie kilka godzin zapasu na marynowanie. W ten sposób smaki będą bardziej wyraziste.

Przepis na ramen w domu z kurczakiemMarynata

do kur

czaka:
  • 4 kawałki udka kurczaka bez kości;
  • 2 łyżki mirinu;
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego (można użyć grzybowego ciemnego sosu sojowego). Jeśli ciemny sos nie jest dostępny, podwoić ilość jasnego sosu sojowego;
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego;
  • 2 zmielone ząbki czosnku;
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne.

Glazura do kurczaka

  • 2 łyżki brązowego cukru.
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego (lub zamienniki opisane powyżej).

Ramen base:

  • 4 - 5 łyżek dobrej jakości bulionu z kurczaka;
  • 4 łodygi zielonej cebuli;
  • 4 - 5 ząbków czosnku;
  • 5 cc posiekanego imbiru;
  • 4 czerwone papryczki chilli lub 1 ½ łyżki suszonych płatków chilli (można pominąć, jeśli nie jesz ostrych potraw);
  • ¼ łyżki jasnego sosu sojowego;
  • ¼ łyżki mirinu;
  • 230g trzonów grzybów shiitake;
  • 4 porcje świeżego makaronu ramen.

Składniki farszu:

  • 4 jajka ugotowane na miękko (zastąpić ugotowane jajka ramen);
  • Łodygi zielonej cebuli;
  • Kiełki rzodkiewki lub fasoli;
  • Olej czosnkowy z chili;
  • 2 pęczki szpinaku (lub 4 sztuki shanghai bok choy lub dowolnej azjatyckiej zieleniny);
  • Olej sezamowy;
  • Sos sojowy;
  • Czosnek.
Przepis na ramen w domu z kurczakiemPrzygotowanie

:

  1. Przygotuj kurczaka na ramen. Przepis można wykonać w domu z kurczaka na różne sposoby. W tym użyj karmelizowanej. Aby przygotować marynatę, umieść zalecane składniki w misce, dobrze wymieszaj. Zalać udka lub włożyć do miski z marynatą, dobrze wymieszać. Marynata powinna pokryć każdy milimetr kurczaka. Pozostawić do marynowania do 8 godzin lub przynajmniej na 1 godzinę.
  2. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i wyłóż naczynie do pieczenia papierem pergaminowym.
  3. Ułóż kawałki kurczaka na blasze do pieczenia skórą do dołu, w równej odległości od siebie. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut.
  4. Podczas gdy kurczak się gotuje, wymieszaj cukier i ciemny sos sojowy.
  5. Po 15 minutach wyjmij kurczaka i posmaruj go przygotowaną glazurą. Piec przez kolejne 10-15 minut. Zdejmij z tacy i pozostaw do ostygnięcia. Pokrój kurczaka w plastry i odłóż na bok.
  6. Podczas gdy karmelizowany kurczak sojowy gotuje się w piekarniku, przygotuj bazę ramen.
  7. Postawić na kuchence dwa rondle.
  8. Na pierwszą patelnię wlej bulion, sos sojowy i mirin. Dodaj imbir, czosnek, pokrojoną zieloną cebulkę, papryczkę chili (jeśli używasz). Wymieszać i przykryć patelnię. Doprowadzić zawartość do wrzenia na średnim lub wysokim ogniu. Następnie zmniejsz ogień do średnio-niskiego i gotuj na wolnym ogniu przez 25 minut. Spróbować bazy i dodać więcej sosu sojowego, jeśli to konieczne.
  9. Do drugiego garnka wlać wodę i doprowadzić do wrzenia. Włóż suszony makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić wodę z makaronu, rozdzielić na 4 talerze i odstawić.
  10. Kiedy baza ramen w pierwszym garnku gotowała się przez około 20-25 minut, przecedzić, aby usunąć wszystkie składniki z bulionu. Odcedzony bulion wracamy do garnka, dodajemy pokrojone na porcje grzyby, gotujemy 5 minut lub do miękkości (w zależności od wielkości kawałków grzybów). Baza do ramenu jest gotowa.
  11. Przygotować jajko ubite na miękko bez przypraw.
  12. Przygotować zieleninę do dania: umyć zieleninę, pokroić na kawałki. Umieść je w misce, którą można podgrzać w kuchence mikrofalowej. Doprawić sosem sojowym i olejem sezamowym. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, jeśli używasz. Włóż do mikrofalówki na 1 minutę. Następnie smarujemy patelnię odrobiną oleju i podsmażamy zieleninę z sosem sojowym i czosnkiem przez około 2 minuty.
  13. Przygotuj danie: podziel bulion na cztery miski.
  14. Ułóż makaron ramen.
  15. Włożyć duszone zioła.
  16. Dodać pokrojonego kurczaka, posiekane jajka, cebulę, poszatkowaną rzodkiewkę i inne składniki według uznania.

Możesz również polubić:

Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik

Domowe sosy na zimę

11 sposobów na wykorzystanie cytryny

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu