Przepis na solenie czerwonej ryby
Ryba łosoś od dawna uważana jest w Rosji za przysmak. Na Dalekim Wschodzie, a także w centrum Rosji, czerwoną rybę poławiano i konserwowano na dziesiątki sposobów. Jeśli masz już sprawdzony przepis, solenie czerwonej ryby w domu zwykle nie jest trudne. Rzadko kiedy trwa to dłużej niż tydzień, zanim pyszną rybą można poczęstować rodzinę i gości.
Solona czerwona ryba jest dobrze zachowana w domu, a przepis na nią nie jest trudny. Wypatroszone tusze zasypuje się warstwami grubej soli i pozostawia w beczkach, kadziach lub głębokich basenach. Przed spożyciem czerwoną rybę moczy się, a następnie suszy lub dzieli na filety.
Klasyczny przepis na domowe solenie czerwonych ryb
Sól jest obliczona na jedną dużą rybę, ale można ją zastąpić filetami z kilku małych łososi lub z jednego dużego. Po wypatroszeniu i wykrawaniu traci się około jednej czwartej do jednej trzeciej wagi, więc zostaje około 2,5 kilograma mięsa. Nie jest trudno przeliczyć resztę składników, jeśli wyjdzie nam trochę więcej fileta.
Będziesz potrzebować:
- ryba, czerwona - 4kg tusza
- pieprz mielony - 1 łyżka;
- 3 liście laurowe;
- duża cytryna o cienkiej skórce;
- 10 łyżek grubej soli i połowę cukru.
przygotować:
- Czerwona ryba jest zazwyczaj sprzedawana w postaci mrożonej. Najczęściej tusze sprzedawane są wypatroszone, ale można je również znaleźć w całości. Pominięte zostały wszystkie zbędne czynności związane z rozbiorem ryby.
- Rozmrażamy rybę powoli, wkładamy ją do odpowiednio dużej miski lub na tacę i trzymamy w lodówce. Następnie przenieś rybę do pomieszczenia, gdy zrobi się chłodniej.
- Upewnij się, że miska jest przykryta.
- Opłucz i osusz rozmrożoną tuszę, a w zależności od rodzaju ryby możesz zdrapać z niej łuski. Przy pomocy ostrego, wąskiego noża rozciąć brzuch, usunąć wnętrzności. Kawior i ikra, jeśli je masz, odłóż na bok, solimy czerwoną rybę w domu, przepis na solenie kawioru lepiej wybrać osobno.
- Za pomocą noża przeciąć rybę wzdłuż grzbietu aż do kręgosłupa, usunąć płetwę grzbietową.
- Następnie nacinamy tuszkę wzdłuż pokryw skrzelowych, także aż do kręgosłupa i odcinamy od niego filet wraz z kośćmi żebrowymi, kierując się w stronę ogona.
- Usunąć skrzela z głowy, zaleca się usunięcie również gałek ocznych. Głowę, ogon i resztę płetw, okrawki odłożyć do zupy. Od kości otrzewnej, ostrożnie odciąć białą błonę, nadaje się również do zupy.
- Usuń kości żebrowe z obu połówek polędwicy, obmacując je palcami i pomagając sobie pęsetą. Sól wymieszać z cukrem, pieprzem i drobno pokruszonymi liśćmi laurowymi. Tą mieszanką natrzeć filety od strony mięsa, rozsmarować jeszcze trochę na dnie formy do solenia.
- Połóż filet stroną ze skórą do dołu na warstwie soli i przypraw. Posypujemy odrobiną soli i układamy cienkie plasterki cytryny ciasno w jednym rzędzie.
- Na wierzchu ułożyć drugi filet, stroną z miąższem do góry w stosunku do cytryn, posypać resztą mieszanki soli i przykryć pojemnik folią spożywczą. Aby niezawodnie solić czerwoną rybę w domu, przepis wymaga przechowywania jej w lodówce przez dokładnie 2 dni. Następnie dokładnie płuczemy filety i moczymy przez kwadrans w czystej, zimnej wodzie.
- Ostrym i wąskim nożem, trzymając ostrze pod kątem do skórki, odcinamy od niej warstwowo miąższ, a następnie kroimy na porcjowane plastry. Podawaj rybę w ten sposób lub polej ją ulubionym sosem.
UWAGA!
Z cytryny, jeszcze przed pokrojeniem, należy usunąć dokładnie połowę skórki, zarówno jasną, jak i białą warstwę. Sparzone owoce kroimy aż do miąższu w równe paski, od jednego do drugiego ogonka i wyjmujemy je w jednym kawałku. Po pokrojeniu usunąć nasiona. Te dwa proste zabiegi zmniejszają gorycz, która w przeciwnym razie może być obecna w solonej rybie.
Przepis na szybkie marynowanie czerwonej ryby w zalewie
Czekanie nawet dwa dni na taki smakołyk nie jest dla każdego i można by chcieć podać czerwoną rybę szybciej. Metoda gotowania w solance jest przeznaczona do sytuacji, gdy filet jest już pozbawiony kości i skóry oraz pokrojony w plastry o grubości nie większej niż pół centymetra.
Będziesz potrzebować:
- 1 kilogramowy filet z rozmrożonej czerwonej ryby;
- 3 łyżki stołowe soli gruboziarnistej;
- cukier biały - 2 łyżki
- litr wody;
- przyprawy - według uznania.
przyrządzić
:- Po zważeniu i pokrojeniu filetów oraz odmierzeniu wymaganej ilości wody, należy określić skład solanki. Z reguły ryby z gatunku łososi są solone bez dużej ilości przypraw.
- Jeśli chcesz, możesz zagotować wodę i dodać mały liść laurowy i kilkanaście ziaren pieprzu białego lub czarnego na 1 litr. Gotować przez 5 minut, następnie rozpuścić sól z cukrem, ostudzić i przecedzić.
- Rybę układamy warstwami, zalewamy chłodną zalewą i odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Odsącz solankę i osusz plastry ryby z wilgoci.
- Skrop filety oliwą z oliwek lub sokiem z cytryny.
Solenie czerwonej ryby w domu przepis w 40 minut
Łosoś soli się znacznie szybciej, jeśli marynata zawiera sok z cebuli. Tak jak poprzednio, nie przesadzaj z przyprawami, ale na pewno będą potrzebne.
Co zrobić:
- Jeden kilogram filetów z łososia;
- kilka dużych, soczystych cebul;
- przyprawy do marynowania ryb;
- 1/3 szklanki oleju;
- 3 łyżki soli i 2 łyżeczki cukru.
przygotować:
- Pozwól plasterkowi czerwonej ryby rozmrozić się powoli, ale nie do końca.
- Dużo wygodniej jest kroić warstwami mięso ryby, które jest jeszcze lekko lepkie od zimna. Ostrożnie usunąć wnętrzności, przeciąć mięso wzdłuż brzucha, wzdłuż kręgosłupa aż do płetwy grzbietowej.
- Usunąć kręgosłup i duże ości, nożem odciąć miąższ od skóry i pokroić w wąskie, długie plastry. Obraną cebulę pokroić w cienkie półpierścienie, lekko rozgnieść rękami. Rybę włożyć do miski, posolić, posypać przyprawami i cukrem.
- Dodać łososia i wymieszać z cebulą, skropić oliwą. Schładzamy przez 40 minut lub wkładamy do marynaty na kwadrans.
Plasterki ryby posolone według tego przepisu bardzo dobrze smakują z opiekanymi ziemniakami.
Przepis na domowe solenie czerwonej ryby w egzotycznej marynacie
Łososie nie mają szczególnego zamiłowania do ciepłych wód, ale na tych szerokościach geograficznych występują wspaniałe rośliny, które dostarczają nam pysznych owoców cytrusowych. Czerwona ryba w marynacie z owoców tropikalnych jest łatwa w przygotowaniu i nie zajmuje dużo czasu.
Będziesz potrzebować:
- 1/2 gałki skórki pomarańczowej i tyle samo skórki grejpfrutowej;
- po jednej czwartej łyżeczki skórki z limonki i cytryny;
- łyżkę stołową soli;
- 0,5 łyżeczki cukru;
- 5 szczypt białego pieprzu;
- 1 kg pokrojonej czerwonej ryby.
przygotować:
- Nadaje się każdy rodzaj łososia, marynata nadaje się nawet do mocno rozgotowanego łososia. Po rozmrożeniu ostrożnie odcinamy mięso od kręgosłupa i skóry, a szczypcami wyjmujemy kości żebrowe z otrzewnej.
Bardzo wskazane jest odcięcie białej błony pokrywającej otrzewną od wewnątrz. - Jeśli nie udało Ci się tego zrobić przed usunięciem żeberek, zrób to teraz. Przetrzyj filety czystą szmatką zwilżoną słabym roztworem soku z cytryny lub kwasku.
- Szybkość solenia zależy od grubości filetów. Jeśli się spieszysz, powinieneś natychmiast spłaszczyć je na półcalowe plastry, jak do podawania. W tym stanie ryba będzie gotowa po nie więcej niż godzinie.
- Sól wymieszać ze skórką wszystkich rodzajów, pieprzem i cukrem. Do powstałej panierki można dodać łyżkę świeżego soku z pomarańczy. Rozprowadź panierkę na wszystkich stronach ryby, jeśli pokroiłeś ją w plastry, a nie w talarki, po prostu wymieszaj je z solą.
- Ryby ułożyć w ścisłej, równej warstwie na brzegu cienkiej, czystej ściereczki.
- Zwinąć ciasno jak bochenek i pozostawić do ostygnięcia na godzinę.
- Inny wariant jest bardziej odpowiedni, gdy filet jest pocięty na plastry. Rybę wkłada się też ciasno do podłużnej łódeczki lub miseczki, przykrywa potrójnie złożoną folią i kładzie na wierzchu mały uciskacz.
- Wykończ czerwoną rybę, po prostu ścierając powłokę i smakując ją.
- Jeśli smakuje słono, szybko spłucz wodą i zwilż odrobiną oleju.
Łosoś przygotowany według tego przepisu nadaje się do kanapek i koreczków. Spróbuj przygotować z nim lekkie sałatki.
UWAGA!
Przepisy są dobrane zgodnie z zasadą całkowitej zastępowalności odmian ryb czerwonych, bez względu na to, czy skończymy na srebrze czy omulu, łososiu czumie czy pstrągu. Staraj się wybierać całe tusze ryb, powszechnie uważa się, że taka ryba smakuje lepiej.
Możesz również polubić:
Przepis na khychin z ziemniakami i serem
Pstrąg: oryginalne przepisy kulinarne
Ciasteczka z wróżbą: Przepis z fotografią
Kefir kebab z wieprzowiną: przepis krok po kroku
Podobają Ci się nasze artykuły? Śledź nas i szukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????
Wypróbuj nasze menu!
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu