Przepis na zdrowe ciasto marchewkowe

Zawsze nowe gazetki promocyjne zobacz!

Światowym klasykiem deserowym jest ciasto marchewkowe, którego receptura opiera się na wymieszaniu startej marchwi z ciastem. Deser może być w formie dużej babeczki, babeczek lub tradycyjnego ciasta przekładanego twarogiem lub innym kremem. Deser wychodzi niesamowicie smaczny, a co najważniejsze - zdrowy. Trudno jest przecenić korzyści, jakie marchew przynosi Twojemu organizmowi!

Deser okazuje się dość gęsty i sycący dzięki zawartości orzechów. Podczas wyrabiania ciasta dodaje się olej roślinny, który sprawia, że baza jest lekko wilgotna. W związku z tym nie jest wymagana dodatkowa impregnacja placków. Do ciasta marchewkowego zdecydowanie dodany jest aromatyczny cynamon, który sprawia, że deser jest niesamowicie domowy i apetyczny!

Aromatyczne ciasto marchewkowe: klasyczny przepis

W klasycznym przepisie ciasto pieczone jest w formie babeczki. Tylko górna warstwa jest pokryta kremem. Do ciasta zdecydowanie należy dodać orzechy. Można użyć każdego rodzaju orzechów, ale orzechy włoskie są absolutnie ulubione, ponieważ mają lekką goryczkę. Marchew należy rozdrobnić na wiórki, aby była bardziej miękka i soczysta. Najlepszym sposobem na ich posiekanie jest robot kuchenny. Jeśli nie masz takiej tarki, możesz obejść się bez niej.

Deser będzie miał piękny karmelowy kolor, jeśli dodasz do ciasta odrobinę miodu. Jednak w takim przypadku należy zmniejszyć ilość cukru. W przeciwnym razie smakołyk okaże się zbyt słodki.

Składniki:

  • Orzechy włoskie - 200 gramów;
  • Masło - 2 łyżki stołowe;
  • Sól - ¼ łyżeczki;
  • Mąka - 300 gr;
  • Cynamon - 1 łyżeczka;
  • Gałka muszkatołowa, pieprz czarny, ziele angielskie i goździki mielone po szczypcie/ wedle uznania;
  • Rozczyn - 1,5 łyżeczki;
  • Pomarańcza - 1 pomarańcza;
  • Jedno jajo kurze - 4 sztuki;
  • Olej roślinny - 1 filiżanka;
  • Cukier - 1 szklanka;
  • Miód - 2 łyżki stołowe;
  • Marchew - 350 gr;
  • Serek śmietankowy - 500 gr;
  • 35% śmietana - 1 filiżanka;
  • Cukier puder - 3 łyżki stołowe.
Aromatyczne ciasto marchewkowe: klasyczny

przepisSposób przyrządzania

:
  1. Orzechy podgrzewamy w piekarniku w temperaturze 160 stopni przez około 10 minut. Jak tylko zaczną brązowieć i pachnieć orzechami, możesz wyłączyć ogień;
  2. Do gorących orzechów dodać sól i masło, wymieszać i ostudzić w temperaturze pokojowej;
  3. Posiekać orzechy nożem;
  4. Posiekać marchewkę;
  5. Wyciśnij sok z pomarańczy i zetrzyj skórkę;
  6. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, cukier i skórkę pomarańczową;
  7. W innej misce wymieszaj olej roślinny z jajkami, sokiem pomarańczowym i miodem;
  8. Połącz płynne i suche części i dodaj orzechy i marchew;
  9. Ciasto pieczemy w wysmarowanej olejem tortownicy przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni;
  10. Wyjmij ciasto z formy i ostudź na drucianym stojaku;
  11. W misce wymieszaj śmietanę z kwaśną śmietaną i cukrem pudrem do uzyskania puszystej masy;
  12. Krem wyłożyć na wierzch ciasta i przykryć brzegi.

Niezwykłe ciasto marchewkowe: najprostszy i najsmaczniejszy przepis z karmelem

Ciasto marchewkowe pozwala na eksperymentowanie nie tylko z przygotowaniem kremu, ale również z pieczeniem biszkoptu. Deser wyjdzie idealny, jeśli będzie nasączony karmelem. To wystawny przysmak, który z pewnością zachwyci Twoich gości!

Deser podawany jest z dwoma rodzajami kremu. Krem do dressingu warstwowego ma bardziej płynną konsystencję. Górna warstwa kremu jest gęstsza. Pięknie utrzymuje swój kształt i sprawia, że masa nie rozlewa się.

Składniki:

  • Przecier jabłkowy - 300 gramów. Możesz użyć zarówno domowej roboty, jak i kupionej w sklepie;
  • Cukier - 1000 gramów;
  • Mąka - 250 gramów;
  • Jajo kurze - 3 szt;
  • Soda - 1 łyżeczka;
  • Proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki;
  • Sól - ½ łyżeczki;
  • Cynamon - 1 łyżeczka;
  • Starta marchew - 300 gramów;
  • Wiórki kokosowe - 100 gramów;
  • Orzechy włoskie - 150 gramów;
  • Masło - 3 opakowania;
  • Podwójna śmietana - 300 ml;
  • Serek śmietankowy - 500 g;
  • Biała czekolada - 2 tabliczki 100g.
Niezwykłe ciasto marchewkowe: najprostszy i najsmaczniejszy przepis z

karmelemSposób przyrządzania

:
  1. Ubij jajka i 350 gramów granulowanego cukru do białości;
  2. Dodać przecier jabłkowy do masy i jeszcze raz dobrze ubić;
  3. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, cynamon, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia;
  4. Jajka wymieszać z suchymi składnikami, posiekanymi orzechami, marchewką i płatkami kokosowymi;
  5. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy, piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni;
  6. Pozostaw ciasto do ostygnięcia na kratce, a następnie pokrój na trzy warstwy;
  7. Podgrzej 350 gramów cukru w rondlu o ciężkim dnie, ciągle mieszając, aby zapobiec przypaleniu się kryształków;
  8. Dodaj gorącą śmietankę do cukru i lekko podgrzej;
  9. Zdejmij mieszaninę z ognia i dodaj odrobinę masła;
  10. Delikatnie wymieszaj karmel, aż będzie gładki;
  11. Powoli ubijamy kostkę masła i mieszamy ją z serkiem śmietankowym i 300 gramami cukru kryształu. Ubij śmietanę do uzyskania gładkiej konsystencji;
  12. Ubijamy paczkę masła o temperaturze pokojowej do uzyskania puszystej masy;
  13. Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej i wymieszaj z masłem;
  14. Pierwszy placek posmarować kremem maślanym i przykryć drugą warstwą biszkoptu;
  15. Drugą warstwę pokryć pozostałym kremem maślanym i połową karmelu, a następnie przykryć trzecim ciastem;
  16. Polej deser kremem z białej czekolady i odstaw do lodówki na 1-2 godziny;
  17. Udekoruj deser ciepłym karmelem i podawaj!

Kilka sztuczek podczas robienia ciasta marchewkowego

Tort będzie się pięknie prezentował, jeśli udekorujemy go orzechami, startą czekoladą, wiórkami kokosowymi lub świeżymi owocami. Marchewka ozdobiona mastyksem lub marcepanem wygląda bardzo oryginalnie.

Znając kilka trików, można zrobić niesamowicie pyszny deser:

Tajniki robienia ciasta marchewkowego
  • Różne przyprawy, skórki cytrusów i esencje owocowe mogą pomóc ukryć smak marchwi;
  • Kwaśna śmietana w kontakcie z cukrem pudrem staje się płynna. Dlatego lepiej jest użyć bardzo gęstej kwaśnej śmietany lub rozcieńczyć ją podwójną śmietaną lub masłem. Kremowe sery twarogowe tworzą pyszny krem;
  • Torty wykonane są na bazie biszkoptu. Biszkopt można upiec na wiele różnych sposobów. W klasycznym ujęciu używa się tylko jajek i mąki. Niektórzy kucharze lubią dodawać masło. W tym przypadku ciasto będzie bardziej gęste;
  • Należy użyć zaczynu. W przeciwnym razie ciastka nie urosną. Jeśli chcesz, możesz zastąpić proszek do pieczenia sodą oczyszczoną, zwęgloną octem lub sokiem z cytryny;
  • Marchew należy dodawać na surowo lub gotowaną. Jeśli wydzielają dużo wody, dobrze je odcisnąć przed włożeniem do ciasta;
  • Czas pieczenia zależy od wielkości formy i grubości ciasta. Możesz sprawdzić, czy ciastka są gotowe za pomocą wykałaczki;
  • Jeśli robisz tort, lepiej jest upiec kilka warstw. Skraca to czas pieczenia i zapobiega przypalaniu się brzegów;
  • Marchewka dobrze komponuje się z suszonymi owocami. Przepis można więc wzbogacić o sułtanki, morele i śliwki.

Ciasta marchewkowe są bardzo dobre dla dzieci. Są umiarkowanie słodkie. Marchew jest bogata w witaminy i minerały. Dlatego dzieci, które nie lubią świeżej lub gotowanej marchwi, z przyjemnością zjedzą marchewkowe desery!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu

Chcesz chudnąć ??

zakwas z buraków

wspomaga spalanie tłuszczu. Zobacz !