Przepis na zrobienie sosu Tabasco w domu

Jednym z najpopularniejszych dressingów na świecie jest sos tabasco, a jego receptura przez wiele lat była pilnie strzeżoną tajemnicą. Składa się z mieszanki tradycyjnych składników, które razem nadają mu niezwykły smak i charakterystyczny aromat. Do przygotowania dressingu używa się pieprzu cayenne lub pieprzu Tabasco. Można również eksperymentować z innymi ostrymi papryczkami, przygotowując dressing w domu.

Specyfika naszego specjalnego sosu polega na tym, że musi on dojrzewać przez co najmniej trzy lata, zanim zostanie zapakowany i wysłany do sprzedaży. Produkt dojrzewa w specjalnych dębowych beczkach. Zaledwie kilka kropel sosu może zmienić smak i aromat gotowego dania. Dzięki temu opatrunek jest bardzo ekonomiczny.

Jak przygotować sos Tabasco: przepis w domu

Producent specjalnie uprawia paprykę na swoich plantacjach, aby z niej wyprodukować sos. Papryczki chili są łatwo dostępne i stanowią świetną bazę dla dressingu.

Aby sos zadziałał i smakował wyśmienicie, musisz wybrać odpowiednie chili. Chili powinno mieć równomierny, jasny kolor. Nawet jeśli owoce są suszone, powinny mieć jędrną konsystencję, bez pęknięć i pomarańczowych plam.

Składniki:

- Papryczki chili - 8 szt;
- Pomidory - 600 gramów;
- Czosnek - 2 ząbki;
- Ocet winny - 1 łyżka stołowa;
- Pietruszka - mały pęczek;
- Cebula - 1 szt;
- Sól, cukier, czarny pieprz do smaku;
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki stołowe.






Jak zrobić sos tabasco: przepis w

domuSposób przy

rządzania:
  1. Paprykę płuczemy pod bieżącą wodą, usuwamy szypułki, nasiona i błonki;
  2. Posiekaj chili nożem tak drobno, jak to tylko możliwe;
  3. Zagotować szklankę wody i zalać nią pokrojoną paprykę;
  4. Pozwól mieszance parzyć się przez około 30 minut, a następnie odcedź ją, pozostawiając tylko 90 ml;
  5. Opłukane i obrane pomidory dodać do papryki;
  6. Dodać czosnek, cebulę i ubić blenderem;
  7. W garnku rozgrzać olej, wlać do niego sos i dusić 10 minut na małym ogniu. Gdy sos zacznie się gotować, stale mieszaj;
  8. Wyłączyć ogień, dodać sól, cukier, czarny pieprz i posiekaną pietruszkę, dobrze wymieszać;
  9. Pozostaw sos do zaparzenia na 20 minut i możesz podawać!

Sos tabasco doskonale komponuje się z daniami mięsnymi, rybnymi, warzywnymi. Może być dodawany jako składnik marynaty do kebabów. Gorący sos jest składnikiem słynnego koktajlu alkoholowego "Krwawa Mary". Należy go dodawać w bardzo małych ilościach, aby nie nadać napojowi zbyt ostrego smaku.

Oryginalny sos tabasco: przepis domowej roboty

Oczywiście, dressing według klasycznego przepisu jest prawie niemożliwy do przygotowania w domu. Ale gospodynie znalazły sporo odpowiedników tego ostrego sosu. W przypadku przygotowania w domu, dressing nie będzie ulegał fermentacji. Jednocześnie, ze względu na czosnek w składzie, wyjdzie bardzo pikantne i przypalone.

Składniki:

- Czosnek - 150 gramów;
- Papryka chili - 200 gramów;
- Pomidory - 400 gramów;
- Sól - 1 łyżka stołowa;
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki stołowe;
- Ocet jabłkowy z cydru - 3 łyżki stołowe;
- Pieprz czarny - ½ łyżeczki;
- Papryka - 1 łyżeczka;
- Zioła prowansalskie - 1/3 łyżeczki.







Oryginalny sos tabasco: przepis w domuMetoda

przygotowania

:
  1. Obrać czosnek, obrać paprykę i pomidory i dobrze je opłukać;
  2. Z papryki usunąć szypułki, nasiona i błonki;
  3. Pomidory obrać ze skórki za pomocą obieraczki do warzyw;
  4. Pokrój pomidory i paprykę na małe kawałki, dodaj czosnek i posiekaj blenderem;
  5. Wlać bazę sosu na patelnię i postawić na małym ogniu;
  6. Dodać sól i doprawić;
  7. Ciągle mieszać, aby sos nie przywarł. Jeśli podczas gotowania sosu utworzy się piana, usuń ją w odpowiednim momencie za pomocą zwykłego cedzaka;
  8. Dodaj do mieszanki oliwę z oliwek i ocet jabłkowy;
  9. Dodajemy paprykę i przyprawy, dusimy dressing przez kolejne 5 minut, a następnie jeszcze raz rozdrabniamy blenderem;
  10. Teraz można podawać dressing. W razie potrzeby opatrunek można przełożyć do sterylnych słoików i przechowywać w lodówce.

Sos tabasco z chrzanem

Jeśli lubisz sosy o bogatym smaku, proponujemy przepis z chrzanem i czosnkiem. Dressing ma przyjemny aromat, który zaostrza apetyt. Jest bardzo szybki w przygotowaniu. Jego podstawą jest pieprz cayenne, który zawsze można zastąpić chili.

Składniki:

- Pieprz cayenne - 30 szt;
- Czosnek - 3 ząbki;
- Cukier - ½ łyżki stołowej;
- Sól - szczypta;
- Woda - 1 filiżanka (200 ml);
- Ocet - 1 filiżanka (200 ml);
- Chrzan tarty - 1 łyżeczka.





Sos tabasco z chrzanemSposób

przygotowania

:
  1. W rondelku wymieszać wodę z ogryzkiem i podgrzewać na małym ogniu;
  2. Po zagotowaniu dodajemy obrany czosnek, paprykę i chrzan;
  3. Gdy czosnek i chrzan zmiękną, zdejmij sos z ognia;
  4. Ostudzić masę i przecedzić przez sito;
  5. Doprowadzić jednolity sos do wrzenia, dodać sól i cukier i dobrze wymieszać;
  6. Dressing można przelać do szklanych słoików. Dressing można przelać do szklanych słoików, dzięki czemu dłużej się utrzyma;
  7. Podawaj sos do stołu na zimno!

Jeśli lubisz ekstremalną ostrość, wystarczy, że zmniejszysz ilość płynu podczas robienia sosu. Papryki można składać razem z nasionami i mostkami. W tym przypadku ostrość potrawy będzie większa. Sos można przygotować na bazie octu w taki sam sposób jak w poprzednim przepisie. Usunąć wodę i chrzan. Dressing będzie bardzo pikantny. Dlatego liczbę składników należy zmniejszyć o połowę.

Istnieje wiele przepisów na przyrządzenie sosu. Dlatego lepiej jest zrobić kilka wariantów i wybrać najbardziej odpowiedni produkt dla siebie.

Zalety sosu tabasco

Dressing pikantny charakteryzuje się niską kalorycznością. Jest to zrozumiałe, ponieważ składa się on tylko z warzyw i przypraw. Sos, przygotowany w domu, jest w 100% naturalny. Dlatego jest zdrowy. Ale jak w przypadku każdej pikantnej potrawy, należy używać go w ograniczonych ilościach.

Sos tabasco

pozytywnie wpływa na krążenie krwi, przyspiesza przemianę materii i odświeża

organizm.

Zawiera wiele witamin i minerałów, które mają pozytywny wpływ na organizm. Dressing powinien być spożywany w ograniczonych ilościach przez alergików, osoby cierpiące na choroby układu krążenia, chorobę wrzodową i nieżyt żołądka. Nawet jeśli nie masz problemów zdrowotnych, sos należy najpierw wypróbować w małych ilościach. Nie chcesz przesadzić z pikantnym jedzeniem. W przeciwnym razie korzyści mogą łatwo zamienić się w szkody!

Możesz również polubić:

Pyszne przepisy na mięso: szybko i łatwo

Jak ozdobić własne jajka na Wielkanoc

smaczne i oryginalne przepisy wielkanocne

Podobają Ci się nasze artykuły? Zapisz się i poszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu
Auchan