Przepis na zupę miso

Zawsze nowe gazetki promocyjne zobacz!

Zupa miso to tradycyjne japońskie danie. Swoją nazwę zawdzięcza specjalnej paście miso, którą zawiera. Pierwsze wzmianki o miso pojawiły się w "okresie Jōnon", epoce japońskiej kultury i historii trwającej od 13 000 p.n.e. do 300 p.n.e.

Japończycy odkryli, że dzięki odpowiedniemu wykorzystaniu i gotowaniu sfermentowanych produktów można uzyskać różnorodne przyprawy, a co za tym idzie bazy do dań. Mechanizm działania miso - fermentacji fasoli lub zbóż - ma pozytywny wpływ na organizm człowieka, a także nadaje potrawom pikantny smak. Tradycyjne miso zaczyna się od specjalnych grzybów koji i bazuje na pszenicy, ryżu lub soi. Proces ten trwa od kilku tygodni do kilku miesięcy, a nawet lat.

Ugotowana pasta miso jest następnie używana do przyrządzania zup, gotowania ryb i kurczaka, a także jako sos do pieczonych warzyw lub ryżu. Korzyści płynące z miso dla naszego organizmu są niesamowite - jest ono bogate w minerały, witaminy i niezbędne mikroelementy.

Niektóre źródła podają, że pasta ma działanie antyoksydacyjne, a nawet antyrakowe! Ponadto, miso zostało aktywnie włączone do diety osób dotkniętych katastrofami radiacyjnymi.

Jest to również dobre rozwiązanie dla osób dbających o sylwetkę - bogata w białko pasta miso sprawia, że dłużej jesteśmy syci i nie szkodzi naszemu organizmowi.

Jeśli interesuje Cię przepis na zupę miso, zdradzimy Ci wszystkie sztuczki i przyjrzymy się nie mniej ciekawym wariacjom poza samym klasycznym przepisem.

Uniwersalny przepis na bulion Dashi

Przede wszystkim musimy poznać jeden z głównych składników zupy - bulion Dashi - który jest podstawą wielu japońskich sosów i zup, a w szczególności zupy miso. Prawie niemożliwe jest znalezienie gotowych rzeczy w sklepach, ale łatwo jest je zrobić w domu. Wywar można również zamrozić na okres do 3 miesięcy i używać w razie potrzeby.

Składniki do przygotowania bulionu to:

  • Chipsy z tuńczyka - 250g;
  • Woda - 4 szklanki;
  • Wodorosty Kombu - 2 filiżanki (można zastąpić wodorostami nori);
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka;
  • przyprawy do smaku.

W razie potrzeby, podczas gotowania można użyć suszonych anchois, dzięki czemu smak wodorostów będzie mniej wyczuwalny, a smak zupy bardziej delikatny.

Wszechstronny przepis na bulion

DashiPrzygotowanie

krok po kroku:
  1. Krok 1: Wlej 4 szklanki wody do rondla i postaw go na ogniu. Po 5-6 minutach dodajemy do wody sól i sok z cytryny.
  2. Krok 2: Posiekaj wodorosty kombu i dodaj połowę z nich do gotującej się wody, a następnie zamieszaj. To samo zrób z bonito (sproszkowanymi wiórkami tuńczyka). Gotować wywar jeszcze przez kilka minut i zdjąć z ognia.
  3. Krok 3: Jak tylko bulion ostygnie, usunąć z niego wszystkie wodorosty i wiórki (przecedzić zupę przez sito lub gazę) i ponownie postawić na ogniu. Jak tylko płyn zacznie się gotować, dodaj drugą połowę wodorostów i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut lub dłużej. Dzięki temu rosół będzie bardziej soczysty i zintensyfikuje się jego smak.

Jeszcze raz przecedzić bulion i jest on gotowy do późniejszego użycia.

Klasyczny przepis na zupę miso

Ten przepis jest świetny dla miłośników dawnej kuchni japońskiej, a mimo dużej ilości skomplikowanych składników, każdy może zrobić taką zupę.
Oczywiście, można zrobić pastę miso w domu, ale o wiele łatwiej znaleźć ją w sklepie z japońską żywnością.

Aby przygotować osiem porcji zupy miso, będziesz potrzebować:

  • Wodorosty Kombu (można też użyć marynowanych wodorostów) - 1 filiżanka;
  • Pasta miso - 200 gr;
  • Ser tofu - 150 gr;
  • Chipsy z tuńczyka - 100 gr;
  • Cebula - 1 łyżka stołowa;
  • Sos sojowy - 1 łyżeczka;
  • Doprawić według uznania.

Zanim zaczniesz gotować, włóż wodorosty Kombu do zimnej wody z odrobiną octu i zaparzaj je przez 30-40 minut.

Klasyczny przepis na zupę miso
  1. Posiekana cebula dodaje potrawie pikanterii, ale żeby nie przesadzić, trzeba ją zalać gorącą wodą na kilka minut, a następnie odcedzić i dobrze osuszyć.
  2. Dla bulionu Dashi: w małym rondlu lub garnku wlej 0,5 l wody i dodaj kilka wodorostów Kombu i postaw na dużym ogniu. Czekamy 1-2 minuty, po czym dodajemy wszystkie potrzebne przyprawy i łyżeczkę sosu sojowego. Jak tylko bulion zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i dodaj do garnka wiórki z tuńczyka i cebulę.
  3. Ser tofu kroimy w drobną kostkę lub paseczki i wszystko zalewamy naszym bulionem.
  4. Na dno talerzy wsypać około łyżki miso, zalać bulionem i dobrze wymieszać.

Teraz zupa jest gotowa do podania, wystarczy udekorować ją ziołami, marynowanym imbirem lub drobno posiekanymi wodorostami nori, które doskonale podkreślą nie tylko smak, ale i pochodzenie potrawy.

Kremowa zupa miso z grzybami

Oprócz klasycznego przepisu na zupę miso, proponujemy wypróbować jedną z jej odmian - zupę krem. Kremową konsystencję zupy podkreślają grzyby i czerwona papryka z przyprawami.

Grzyby shiitake można zastąpić pieczarkami, ale muszą być one marynowane.

Oto wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania zupy:

  • Grzyby shiitake - 2 filiżanki;
  • Pasta miso - 1,5 szklanki;
  • Podwójna śmietana - 200 ml;
  • Bulion Dashi - 1 filiżanka;
  • Orzechy nerkowca i migdały - 100 gr;
  • Sok z cytryny;
  • Czerwona papryka - 1 łyżeczka;
  • przyprawy do smaku.
Kremowa zupa miso z

grzybamiPrzygotowanie

krok po kroku:
  1. Grzyby: zacznij od przygotowania mieszanki grzybowej. Zacznij od posiekania grzybów, włóż je do małego rondelka i dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek, bulion, sok z cytryny i czerwony pieprz. Pozostawić mieszaninę do marynowania na 30 minut.
  2. Zupa miso: do blendera wlewamy resztę wywaru (około pół szklanki), miso, orzechy i śmietanę i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy sól i pieprz.
  3. Jak tylko grzyby skończą się marynować, dodaj mieszaninę śmietany i gotuj na wolnym ogniu przez 7 do 10 minut. Jeśli chcesz, możesz dodać trochę sera tofu podczas gotowania. Folia, która tworzy się na wierzchu zupy musi być stale zdejmowana!

Zupę najlepiej podawać z grzankami czosnkowymi.

Warzywna zupa miso

Ten przepis na zupę miso jest niezwykle pożywny, rozgrzewający i - co najważniejsze - łatwy do wykonania! W sam raz na mroźny zimowy dzień
Sam przepis różni się od klasycznej receptury tym, że zawiera dużo warzyw, co sprawia, że konsystencja jest gęsta i delikatna.

Aby przygotować 8 porcji warzywnej zupy miso:

  • Brokuły - 1-2 średniej wielkości główki;
  • Groszek zielony - 1 słoik;
  • Jedna cebula;
  • Czosnek - 2 główki;
  • Świeży imbir - 30g;
  • Pasta miso - pół filiżanki;
  • Woda - 5 filiżanek;
  • Olej do smażenia;
  • Sól, pieprz i inne przyprawy do smaku.

Zupa

miso

z

warzywamiInstrukcja

gotowania

:
  1. Posiekaj drobno białą cebulę, to samo zrób z imbirem i czosnkiem. Oddziel główki od brokułów i posiekaj je, ale jeśli chcesz, pozostaw je nienaruszone.
  2. Wlej trochę oliwy do małego rondelka i dodaj posiekaną cebulę, imbir i czosnek. Smażyć warzywa na dużym ogniu przez 3 do 4 minut, aż cebula lekko się zarumieni.
  3. Włóż rozdrobnione brokuły do rondla i mieszając łopatką, smaż jeszcze przez 3 minuty.
  4. Następnie dodajemy 5 szklanek wody i puszkę zielonego groszku, zmniejszamy ogień do średnio-niskiego i przykrywamy pokrywką. Pozostawić zupę na 5-7 minut, uważając, aby woda nie zaczęła się gotować.
  5. Wrzuć pół filiżanki miso do rondelka i dobrze wymieszaj, aby całkowicie rozpuściło się w wodzie. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, aż wszystkie warzywa zmiękną.
  6. Zdejmij zupę z ognia i odstaw na chwilę do ostygnięcia. Gdy zupa ostygnie, posiekaj ją w blenderze. Konsystencja powinna być nieco gęsta, ale nie za gęsta, w razie potrzeby można dodać odrobinę wody.
  7. Zupę można ponownie posolić i popieprzyć, udekorować na wierzchu pestkami dyni i sezamem, a następnie podawać. Jako doskonały dodatek podawaj tosty z serem tofu pokrojonym w cienkie plasterki.

Zupa miso z owocami morza

Ta wersja zupy miso stała się niezwykle popularna w Japonii w ciągu ostatnich 10 lat. Smakowite, sycące i bogate danie, które nie pozostawia obojętnym żadnego miłośnika miso. Można wybrać dowolny rodzaj owoców morza, a samo danie dobrze komponuje się z węgorzem, krewetkami, małżami, a nawet czerwoną rybą.

Jeśli nie możesz zdecydować się na nic innego to koktajl z owoców morza składający się z małży, krewetek, scampi i kalmarów jest idealnym dodatkiem do zupy. Dziś przyjrzymy się klasycznej japońskiej wersji miso z krewetkami i grzybami:

  • Bulion dashi - 4 filiżanki;
  • Pasta miso - 1,5 szklanki;
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka;
  • Krewetki koktajlowe - 1 filiżanka;
  • Grzyby (shiitake lub pieczarki) - 200 gr;
  • Ser tofu - 100 gr;
  • Papryka - pół łyżeczki.
Zupa miso z owocami morzaPrzygotowanie

:

  1. Krewetki: Najpierw trzeba rozmrozić krewetki. W żadnym wypadku nie należy ich gotować w stanie zamrożonym, należy je dobrze rozmrozić, a następnie opłukać.
  2. Krewetki gotujemy w małym garnku przez około 3 minuty, ogień nie może być zbyt duży. Następnie odsączamy je z wody i wkładamy do miski z zimną wodą, dodając łyżeczkę soku z cytryny.
  3. Grzyby: grzyby należy wcześniej oczyścić, pokroić w cienkie plasterki lub w kostkę i usmażyć na patelni z dużą ilością oleju roślinnego. Podsmażamy pieczarki przez 3-4 minuty i dodajemy odrobinę papryki, soli i pieprzu. Dobrze wymieszać.
  4. Zupa miso: Postaw małą patelnię na ogniu, wlej 4 szklanki bulionu Dashi. Poczekaj, aż wywar zacznie wrzeć, a następnie dodaj pastę miso. Mieszaj, aż pasta miso rozpuści się w bulionie.
    Tofu pokroić w kostkę i dodać do zupy.
  5. Dodać ugotowane krewetki koktajlowe, usmażone grzyby i dusić na małym ogniu przez 7-10 minut. Gotową zupę udekoruj zieleniną lub drobno posiekanymi wodorostami nori i podawaj.

Smak zupy jest bardzo egzotyczny i bogaty.

Zupa miso z makaronem

Ta zupa miso jest niezwykle łatwa do zrobienia, nie zajmuje dużo czasu, a rezultatem jest smaczna i pożywna zupa warzywna. Podaje się ją w popularnych japońskich restauracjach z grzankami z sera tofu, paluszkami chlebowymi i bułeczkami czosnkowymi. Ta wersja zupy dobrze komponuje się również z różnymi ciepłymi sałatkami oraz ryżem i warzywami.

Do jego przygotowania możesz wybrać dowolne warzywa - marchew, cebulę, pomidory, a nawet fasolę.

Aby przygotować zupę:

  • Bulion warzywny - 6 filiżanek;
  • Cebula - 1 szt;
  • Marchew - 2 szt;
  • Pieczarki - 200 gr;
  • Brokuły - 1 główka;
  • Zielony groszek - 1 filiżanka;
  • Imbir - 30 g;
  • Pasta miso - 3 łyżki stołowe;
  • Makaron - 100 g.
Zupa makaronowa misoPrzygotowanie

:

  1. Białą cebulę pokroić w półpierścienie, tak cienko jak to możliwe. Osobno przepuścić przez tłuczek czosnek i imbir. Postaw patelnię na ogniu i dodaj dużo oliwy z oliwek, a następnie dodaj wszystkie pokrojone warzywa. Smażyć, aż cebula będzie złocista.
  2. Na patelnię wlewamy bulion grzybowy lub inny warzywny, czekamy aż zacznie wrzeć, a następnie dodajemy pastę miso. Gotować przez kilka minut, ciągle mieszając.
  3. Brokuły obrać i pokroić w cienkie plasterki. Powtórzyć tę samą czynność z grzybami i dodać je do bulionu. Dodaj do bulionu również zielony groszek. Można użyć świeżych lub konserwowych.
  4. Gotuj bulion z warzywami przez około 15 minut na małym ogniu, aż warzywa zaczną mięknąć. Następnie dodajemy do garnka makaron (można wziąć makaron błyskawiczny lub zwykły jajeczny) i gotujemy jeszcze przez około 3-4 minuty.
  5. Do gotowej zupy dodać podsmażone warzywa. Wszystko dobrze wymieszać.

Zupę należy podawać na gorąco i udekorować ziarnami sezamu, wodorostami Kombu lub nori. Opcjonalnie można dodać do zupy 1 łyżkę sosu sojowego. Bon appetit!

Możesz również polubić:

Faszerowany makaron: przepis w piekarniku

Ciasto szwajcarskie choux: przepis kulinarny

Łatwe przepisy na pączki

Przepisy na pstrąga

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się i szukaj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.ru ????

Zapoznaj się z naszym menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu

Chcesz chudnąć ??

zakwas z buraków

wspomaga spalanie tłuszczu. Zobacz !