Przepisy kulinarne na pstrąga

Pstrąg od dawna uważany był za pokarm szlachty. Uznawano go za oznakę luksusu i podawano na ucztach. Ale odkąd zaczęto hodować łososie na skalę przemysłową, pstrąg jest dostępny dla wszystkich. Mięso tej ryby jest niezwykle pożyteczne - jest bogate w kwasy Omega-3, fosfor, witaminy A, B i D.

Przepis na pstrąga w sosie śmietanowym

Pstrąg w sosie śmietanowym to wspaniałe danie na rodzinny obiad lub romantyczną randkę. Ugotowana według tego przepisu ryba okazuje się delikatna i soczysta, a sos śmietanowy z lekką kwaskowatością sprawia, że smak potrawy jest bardziej wielowymiarowy i bogaty.

Będziesz potrzebować:

  • Filet z pstrąga lub stek - 250 gr;
  • Cytryna - 1 szt;
  • Krem 20% - 250 ml;
  • Zielona fasolka - 200 gr;
  • Koperek - 1 pęczek;
  • Masło - 10 g;
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka;
  • Sól - do smaku;
  • Pieprz czarny mielony - do smaku;

Przepis

na pstrąga w sosie

śmietanowymPrzygotowanie

:
  • Umyj filety rybne i wytrzyj je papierowymi ręcznikami. Włóż pstrąga do miski.
  • Przekrój cytrynę na pół i wyciśnij z niej sok. Jedną trzecią soku zostaw do sosu, a resztą skrop pstrąga. Doprawiamy solą, pieprzem, oliwą z oliwek i odstawiamy do lodówki, aby ryba zamarynowała się na około pół godziny.
  • Koperek umyć, oddzielić ziele od łodyżek, osuszyć i drobno posiekać. Umieść zioła w osobnej misce.
  • Umieść zamarynowanego pstrąga na blasze do pieczenia posmarowanej olejem roślinnym. Pieczemy filety przez 20 minut w temperaturze 180°C.
  • Przygotować sos i przybranie. Rozgrzej patelnię i rozpuść na niej masło i oliwę z oliwek. Dodać śmietanę i czarny pieprz. Gotuj sos na małym ogniu, aż zgęstnieje. Na koniec dodajemy koperek, sok z cytryny i sól do smaku. Wymieszać sos, podgrzewać jeszcze przez minutę i zdjąć z ognia. Na innej patelni, smażyć zieloną fasolkę na oliwie z oliwek przez 5-10 minut.

Ugotowaną fasolę ułożyć na talerzu. Wyjmij pstrąga z piekarnika i delikatnie ułóż filety na przybraniu. Udekoruj sosem i podawaj. Zastąp fasolę szpinakiem lub zieloną sałatą, jeśli lubisz.

Balik ekmek przepis z pstrągiem

Pstrąg jest na tyle uniwersalnym produktem, że można go wykorzystać nie tylko jako danie główne, ale również jako przystawkę. Balik ekmek jest narodowym tureckim jedzeniem ulicznym. Wizualnie przekąska ta przypomina coś pomiędzy burgerem a nadziewaną bagietką, ale nie dajcie się zwieść jej "zwykłemu" wyglądowi - delikatny filet rybny w połączeniu z soczystymi pomidorami i miękkim pieczywem Kraft robi naprawdę duże wrażenie.

Będziesz potrzebował:

    • Mąka - 500g;
    • Drożdże suche - 3g;
    • Filet z pstrąga bez kości - 250 gr;
    • Woda -350 ml;
    • Pomidory - 1 szt;
    • Cebula czerwona - 0,5 sztuki; Natka pietruszki -350 ml; Zielona pietruszka -350 ml;
    • Pietruszka - 3 gałązki;
    • Olej roślinny - 3 łyżki;
    • Ocet winny czerwony - 1 łyżka;
    • Sól - do smaku;
    • Pieprz - do smaku;
Balik ekmek przepis z

pstrągiemPrzygotowanie

:
  • Najpierw należy przygotować chleb. Aby to zrobić, najpierw przesiej mąkę.
  • Wymieszaj przesianą mąkę, drożdże i szczyptę soli. Dodaj ciepłą wodę, zagnieć i odstaw ciasto na 10 minut.
  • Kontynuować wyrabianie ciasta przez 10-15 minut. Ciasto powinno być lekko płynne. Przykryj ciasto folią i pozostaw w lodówce. Pozostawić na noc.
  • Wyjmij ciasto z lodówki i połóż je na posypanej mąką powierzchni roboczej. Przykryć ręcznikiem i pozostawić do osiągnięcia temperatury pokojowej.
  • Podziel ciasto na 6 porcji. Rozciągnij każdą część na mały placek. Zwiń dwa przeciwległe brzegi placka do środka. Kontynuuj zawijanie w ten sam sposób, aż uzyskasz kiełbasę.
  • Weź ręcznik i posyp go mąką. Ułożyć na nim kiełbaski szwem do góry, tak aby fałdy materiału między nimi tworzyły brzeg i zapobiegały sklejaniu się ciasta.
  • Posmaruj folię olejem i przykryj ciasto na wierzchu. Pozostawić w ciepłym miejscu na 20-25 minut.
  • Połóż ciasto na blasze do pieczenia szwem do dołu. Najlepiej zrobić to po prostu odwracając ręcznik na drugą stronę. Zrób jedno płytkie nacięcie w każdym kawałku ciasta na całej długości.
  • Rozgrzać piekarnik do 250°C. Piec chleb w nagrzanym piekarniku do uzyskania złotego koloru (około 25 minut).
  • Schłodzone filety z pstrąga obrać i sprawdzić, czy nie ma ości. Posolić i popieprzyć rybę.
  • Cebulę pokroić w cienkie krążki i zamarynować w occie winnym. Posiekać pietruszkę.
  • Pomidory przekroić na pół, a następnie cienko pokroić.
  • Na patelni rozgrzać olej. Smażyć pstrągi w oleju przez 2-3 minuty z jednej strony, następnie odwrócić i smażyć aż do ugotowania.
  • Chleb nacinamy z boku tak, aby otwierał się jak książka, czyli jedną krawędź nacinamy, a drugą zostawiamy nietkniętą.

Do środka chleba włożyć najpierw pietruszkę, a następnie marynowaną cebulę. Na wierzchu ułóż plasterki pomidora i pstrąga. Ryba może być w całości lub pokrojona na kawałki. Jeśli chcesz, skrop nadzienie odrobiną soku z cytryny.

Domowy przepis na pstrąga

Jeśli nie masz ochoty na skomplikowane i czasochłonne danie, domowy przepis na pstrąga jest właśnie tym, czego potrzebujesz. Przy minimalnym nakładzie pracy uzyskasz z niego to, co najlepsze - soczyste i aromatyczne steki z pstrąga przyrządza się dość szybko, można je też podawać same lub z różnymi sosami - np. tatarskim lub śmietanowym.

Będziesz potrzebować:

        • Pstrąg - 1 stek na porcję;
        • Cebula - 2 szt;
        • Oliwa z oliwek - do smaku;
        • Masło - do smaku;
        • Świeże zioła - do smaku;
        • Sól - do smaku;
        • Pieprz czarny mielony - do smaku;

Przepis

na pstrąga gotowanego w

domuPrzygotowanie

:
  • Do przygotowania potrzebne będą steki rybne. Umyj je, posól i popieprz rybę, dodaj zioła (idealny jest majeranek lub rozmaryn). Pozostaw pstrąga w lodówce na co najmniej pół godziny.
  • Weź naczynie do zapiekania. Naczynie szklane lub ceramiczne jest lepsze, aby równomiernie ugotować rybę i dobrze ją przyrządzić, nie robiąc się w niektórych miejscach wilgotna.
  • Drobno posiekaj cebulę i umieść ją w naczyniu. Dodajemy sól, pieprz i kilka łyżek oliwy z oliwek. Wymieszać i równomiernie rozprowadzić na dnie formy.
  • Ułóż rybę na podsypce z cebuli. Najlepiej, aby steki leżały jak najbliżej siebie.
  • Na wierzchu ryby ułożyć paski masła. Podczas gotowania masło roztopi się i nasączy pstrąga, czyniąc go bardziej miękkim i pomagając mu zachować soczystość.
  • Rozgrzać piekarnik do 200°C. Wstaw naczynie do gorącego piekarnika i piecz pstrągi przez 15-20 minut. Podczas gotowania, kiedy ryba zaczyna być chrupiąca, możesz przykryć ją wilgotnym pergaminem.

Możesz użyć dowolnego dodatku do dania, który lubisz. Na przykład do pieczonego pstrąga idealnie nadają się ugotowane lub upieczone ziemniaki. Nie będą obezwładniać ryby. Możesz użyć soku, który powstał na dnie naczynia do pieczenia jako sosu, aby ziemniaki pozostały suche, lub możesz przygotować sos śmietanowy, który dobrze komponuje się z pstrągiem. W tym celu w rondelku zagotuj śmietanę, sok z cytryny i zioła odpowiednie do ryby, aż zgęstnieje. Podawać z sosem na pstrągu i udekorować.

Możesz również polubić:

Marshmallows w domu: przepis z fotografiami

Co możesz zrobić na szybki i smaczny obiad?

Łatwe przepisy na smaczne ciasta

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się i szukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.pl ????

Wypróbuj nasze menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu