Przepisy na czerwoną rybę w piekarniku
Czerwona ryba jest bogata w wiele korzyści zdrowotnych. Zawiera kwasy tłuszczowe Omega-3, tłuszcze nienasycone, witaminy D i A, metioninę i wiele innych. Regularne spożywanie ryb łososiowatych pozwala obniżyć poziom cholesterolu, wzmocnić układ sercowo-naczyniowy, obniżyć poziom cukru we krwi, jak również produkt korzystnie wpływa na jakość skóry, włosów i paznokci, wzmacnia kości i nerwy. Oprócz tych wszystkich zalet czerwona ryba jest bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu.
Za najpopularniejszych przedstawicieli uważa się:
- Łosoś;
- Łosoś czumski
- Różowy łosoś;
- Pstrąg.
Przy wyborze schłodzonych ryb należy wziąć pod uwagę następujące kwestie:
- Skrzela ryby muszą być czerwone, oczy przezroczyste, a powierzchnia gładka, bez śluzu, uszkodzeń i skaz.
- Ryba musi być nieobrana, z głową. Świeżość ryby można sprawdzić naciskając palcem na jej brzuch; jeśli nie ma żadnego wgniecenia, produkt jest świeży.
- Zapach schłodzonej ryby powinien być świeży i morski, w żaden sposób nie odpychający.
Czerwoną rybę lepiej kupować od sprawdzonych dostawców.
"Tender".
Czerwona ryba przyrządzona według tego przepisu to prawdziwy przysmak. Danie jest soczyste, delikatne i pozostawia uczucie sytości. Królem wieczoru będzie łosoś.
Potrzebne produkty:
- Schłodzone filety z łososia - 500g;
- Posiekana cebula - 100 gr;
- Cytryna - 0,5 szt;
- Sól;
- Pieprz;
- Kwaśna śmietana - 100 gr;
- Koperek - 1 pęczek;
- Czosnek.
"Sekwencja gotowania
:- Cebulę obrać ostrym nożem, opłukać pod bieżącą wodą. Obraną cebulę pokroić w cienkie krążki. Nie dzielimy plastrów na cienkie krążki, lecz pozostawiamy je w takiej postaci.
- Opłucz cytrynę w ciepłej wodzie. Wysuszyć owoce cytrusowe. Cytrynę pokroić w cienkie krążki.
- Opłukać filety z łososia, osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi i umieścić w misce.
- Natrzeć rybę solą i odstawić.
- Opłucz koperek i otrząśnij z nadmiaru wody. Drobno posiekaj zioła i wsyp je do czystej miski.
- Czosnek obrać z łupin. Aby to ułatwić, połóż goździki na płaskiej powierzchni i dociśnij szeroką stroną noża. Ułatwia to i przyspiesza usuwanie skóry.
- Obrany czosnek drobno posiekać nożem i umieścić w misce razem z ziołami.
- W misce połączyć kwaśną śmietanę, czosnek i koperek. Dodaj sól do smaku i wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Odstawić sos śmietanowy do lodówki lub w chłodne miejsce, aby się zaparzył. Zawiń naczynie w folię spożywczą, aby zapobiec wchłanianiu przez sos zapachów z lodówki.
- Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową do pieczenia. Ułóż filety z łososia skórą do dołu i posyp pieprzem lub innymi przyprawami. Następnie na filet położyć krążki cebuli i cytrynę.
- Zawinąć łososia w folię, aby do środka nie dostało się powietrze.
- Rozgrzać piekarnik do 180-200 stopni.
- Piec rybę przez 50-60 minut. Czas ten jest wystarczająco długi, aby łosoś nasiąknął sokami ze wszystkich składników. Cebula zapewnia soczystość i delikatność, a cytryna ma niezwykłą, łagodną kwaskowatość. Po godzinie wyłączyć piekarnik i wyjąć blachę.
- Kiedy ryba nieco ostygnie, za pomocą drewnianych szpatułek przełóż ją do naczynia, w którym ma być podana.
- Sos można podawać osobno lub polać nim gorącą rybę.
Pieczony łosoś dobrze komponuje się z ryżem, puree ziemniaczanym, sałatką ze świeżych warzyw. Zamiast łososia można użyć każdej innej czerwonej ryby: łososia, pstrąga lub łososia chum. Tymianek, musztarda francuska i szafran dobrze komponują się z czerwoną rybą.
Podstawą sosu może być nie tylko kwaśna śmietana, ale również gęsty jogurt naturalny lub niskotłuszczowa śmietana. Jeśli nie używasz schłodzonej, ale świeżo zamrożonej ryby, ważne jest, aby pozwolić rybie rozmrozić się samodzielnie. Kategorycznie nie zaleca się rozmrażania łososia w gorącej wodzie lub w mikrofalówce, ponieważ może to uszkodzić strukturę mięsa.
"Tęcza"
Pstrąg jest bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu. Gotowanie ryby w folii zachowuje wszystkie jej zdrowe właściwości. Mięso pstrąga jest bogate w kwasy tłuszczowe, mikroelementy, witaminy i białka, które są niezbędne w pełnowartościowej diecie człowieka.
Niezbędna żywność:
- Schłodzony pstrąg patroszony - 1 kg;
- Masło - 65 gr;
- Pietruszka - 1 pęczek;
- Cytryna - 1 szt;
- Olej roślinny;
- Pieprz mielony;
- Sól.
Sekwencja
"Tęcza":- Dokładnie opłukać rybę. Wyłóż deskę do krojenia ręcznikami papierowymi i połóż na niej rybę. Za pomocą ostrego noża obrać z łupin od ogonka do główki. Usuń skrzela lub odetnij głowę i odetnij ogon i płetwy za pomocą nożyczek kuchennych.
- Rozciąć brzuch ryby i usunąć wszystkie wnętrzności.
- Po pokrojeniu pstrąga dokładnie go opłucz, wewnątrz i na zewnątrz.
- Osuszyć tuszę.
- W osobnej miseczce połącz pieprz i sól, jeśli chcesz możesz dodać inne przyprawy.
- Taką mieszanką natrzeć rybę ze wszystkich stron.
- Cytrynę opłukać i pokroić na cztery równe plasterki. Jedną ćwiartkę kroimy w cienkie plasterki, a z drugiej wyciskamy sok.
- Dodaj oliwę z oliwek lub olej słonecznikowy do soku z cytryny i dobrze wymieszaj płyn.
- Posmaruj pstrąga mieszanką.
- Blachę, na której będzie pieczona ryba, przykryć folią. Pstrągi ułożyć na blasze, z jednej strony zrobić 5-7 nacięć, w każde włożyć mały kawałek masła i plasterek cytryny.
- Umyć pietruszkę i drobno posiekać.
- Wymieszaj natkę pietruszki z resztą cytryn i nadziej nią pstrągi.
- Rybę szczelnie przykryć folią.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180-200 stopni i wkładamy do niego blachę z rybą.
- Pstrągi pieczemy przez około 25-35 minut. 5-7 minut przed gotowością, ostrożnie zdejmij górną warstwę folii, aby ryba lekko się zrumieniła.
Ugotowaną rybę przełożyć na talerz i podawać. Podawać z gotowanymi lub smażonymi ziemniakami, gotowanym ryżem lub sałatką ze świeżych warzyw.
Aby stwierdzić, czy pstrąg jest gotowy, nakłuj go wykałaczką lub drewnianym szpikulcem. Jeśli z nakłucia wypływa czysty sok, ryba jest w pełni ugotowana. Potrawę można udekorować świeżą kolendrą, oliwkami lub oliwkami i ułożyć je wokół ryby. Alternatywnie, przed podaniem, pstrągi można polać sosem śmietanowym.
"Kontrast
Łosoś gotowany z cytryną i rozmarynem to wspaniałe danie, które z dumą można postawić na świątecznym stole, a także wspaniały sposób na urozmaicenie codziennej diety, wzbogacając ją o kwasy tłuszczowe i mikroelementy, które zawierają tylko ryby.
Cytryna doskonale uzupełnia łososia, nadając mu subtelny cytrusowy smak i niezwykłą kwaskowatość, a rozmaryn dodaje cały bukiet smaków i wyjątkową pikanterię. Jest prosty w wykonaniu - poradzi sobie z nim nawet osoba zupełnie początkująca.
Składniki potrzebne do przygotowania tego dania są następujące:
- Filet z łososia - 800 gr;
- Cytryna - 250 gr;
- Czosnek - 2 ząbki;
- Rozmaryn - 4 gałązki;
- Olej;
- Czarny pieprz;
- Sól.
"Sekwencja:
- Opłucz cytryny dokładnie pod wodą, usuwając woskową warstwę. Osusz cytrusy papierowymi ręcznikami. Pokrój jedną cytrynę na średnie, okrągłe plasterki.
- Drugą cytrynę przekroić na pół i wycisnąć z niej sok. Łyżką stołową wydłubujemy miąższ z obu połówek i ścieramy skórkę na drobnej tarce.
- Dodaj skórkę i miąższ do świeżo wyciśniętego soku z cytryny i dobrze wymieszaj.
- Obierz czosnek i drobno posiekaj go ostrym nożem.
- Opłucz gałązki rozmarynu pod bieżącą wodą, usuń nadmiar płynu za pomocą papierowych ręczników. Każdą gałązkę rozerwij rękami na kilka kawałków.
- Posmaruj naczynie do pieczenia lub blachę olejem roślinnym i ułóż plasterki cytryny w jednej warstwie na wierzchu. Na wierzchu cytryny ułożyć gałązki rozmarynu.
- Umyj i osusz filety z łososia.
- Połóż rybę na cytrynie i rozmarynie stroną z mięsem do góry, skrop filety sokiem z cytryny i skórką. Na wierzchu posypujemy posiekany czosnek i posypujemy listkami rozmarynu. Skropić łososia oliwą z oliwek.
- Rozgrzać piekarnik do 180-200 stopni. Wstaw blachę z rybą do piekarnika i piecz przez 20-30 minut.
Rybę można przyozdobić gotowanym ryżem, tłuczonymi ziemniakami, świeżymi lub duszonymi warzywami. Z tego przepisu można przyrządzić nie tylko łososia, ale także każdą inną czerwoną rybę.
"The Gift
Danie jest bardzo delikatne i pikantne, ryba dosłownie rozpływa się w ustach. Różowy łosoś harmonijnie łączy się z pomidorami i serem, a świeża biała cebula dodaje pikanterii. Czerwona ryba to świetny sposób na zaskoczenie gości i domowników.
Istotne składniki:
- Halibut - 2 kg;
- Pomidory - 600 gr;
- Cebula biała - 100 gr;
- Serek śmietankowy - 1 szt;
- Czosnek - 3 ząbki;
- Majonez - 160 g;
- Ser twardy - 200 g;
- Olej roślinny.
"Sekwencja gotowania
:- Ostudzonego różowego łososia umyć i osuszyć z nadmiaru wilgoci.
- Usuń łuski, przesuwając się od ogona w kierunku głowy.
- Odciąć głowę ryby, otworzyć brzuch i wyjąć całe wnętrze.
- Jeszcze raz umyć różowego łososia zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz, zmyć resztki łuski, krwi i szarej błonki.
- Pokroić rybę na filety. Zrób nacięcie wzdłuż kręgosłupa, a następnie oddziel filety od ości z obu stron. W razie potrzeby usunąć kości pozostałe w mięsie.
- Pokroić filet na pojedyncze kawałki.
- Każdy kawałek ryby natrzeć solą i przyprawami. Wstawić do lodówki na 30-60 minut.
- Cebulę obrać i pokroić w półkrążki.
- Obierz czosnek i drobno go posiekaj.
- Twardy i topiony ser zetrzeć na grubej tarce, włożyć do osobnych pojemników.
- Umyj pomidory i pokrój je w kostkę.
- Pomidory wymieszać z serkiem topionym, dodać paprykę i majonez. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Rozgrzać piekarnik do 180-200 stopni.
- Nasmarować blachę do pieczenia lub naczynie do zapiekanek, położyć różowe filety z łososia skórą do dołu, na filetach ułożyć cebulę dymkę w równych proporcjach.
- Włóż rybę do piekarnika na 15 minut.
- Po 15 minutach wyjmij różowego łososia z piekarnika, na prawie ugotowaną rybę nałóż mieszankę serowo-pomidorową i czosnek.
- Piecz łososia przez kolejne 25 minut.
- Wyjmij rybę z piekarnika na 5 minut przed końcem pieczenia, posyp ją startym serem i włóż z powrotem do piekarnika, aby dokończyć pieczenie.
Czerwona ryba musi znaleźć się w diecie każdego z nas. Istnieje tak wiele sposobów na przygotowanie produktu, najważniejsze to znaleźć ten idealny dla siebie.
Możesz również polubić:
Marshmallow w domu: przepis z fotografiami
Co można szybko i smacznie ugotować na obiad
Łatwe przepisy na smaczne ciasta
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się i szukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.pl ????
Wypróbuj nasze menu!
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu