Przepisy na domowe osetyńskie placki z soczystym nadzieniem
Bardzo popularne są cienkie osetyńskie placki z dużą ilością nadzienia, przepisy ze zdjęciami krok po kroku pozwolą docenić estetykę gotowego dania. Ciasto rozwałkowuje się na płaską warstwę, dzięki czemu jest ono całkiem nierozwinięte. Dlatego osetyjskie ciastka mogą być przygotowywane z nadzieniem słonym, słodkim, mięsnym, warzywnym i każdym innym. Placki okazują się apetyczne, obfite i odpowiednie na każdą okazję. Zamykana góra sprawia, że można je łatwo zabrać ze sobą w podróż.
Osetyjskie placki muszą mieć soczyste nadzienie, a w przepisach często pojawia się narodowy ser o delikatnym twarogowym smaku. Nazwa osetyjskiego placka zależy od rodzaju użytego nadzienia. Ciasto do pieczenia jest robione z drożdży. Powinien być delikatny w smaku i wystarczająco elastyczny, aby ciasto nie tylko zachowało swój kształt, ale też nie rozpadło się pod ciężarem nadzienia.
Przepyszny przepis na domowe ciasto osetyjskie: tajemnice wyrobu pachnącego ciasta
Jako nadzienie najczęściej stosuje się ser, ziemniaki, zioła, buraki, baraninę i kapustę. Wersje mięsne są wykonane wyłącznie z wołowiny lub jagnięciny. Nie wolno używać wieprzowiny!
Osetyjski placek: tajniki gotowania- Na szczególną uwagę zasługuje osetyjskie ciasto na pierogi, którego przepis jest dość prosty. Ważne jest jednak, aby przestrzegać kilku zasad:
- Mąka. Mąka musi być świeża, jednorodna i wystarczająco sypka. Nie preferuj produktów wątpliwych producentów, w przeciwnym razie ryzykujesz zepsucie gotowego dania;
- Zmiękczacz do ciasta. Tylko masło powinno być używane jako środek zmiękczający. Ciasto powinno być przyjemnie tłuste z lekkim mlecznym posmakiem. Nigdy nie wolno używać margaryny. Jeśli jest on używany do smarowania, gotowy produkt będzie miał osobliwy zapach. Nie należy oszczędzać masła. Im więcej oleju użyjesz, tym delikatniejsze będzie ciasto. Jeśli użyjesz dużo masła, ciasto będzie rozpływać się w ustach;
- Drożdże. Aby wyrób był puszysty, kruchy i sprężysty, drożdże muszą być "żywe". Nie należy używać drożdży suchych;
- Czas gotowania. Ciasto musi być pieczone przez określony czas. Nie trzymaj ciasta w piekarniku zbyt długo. W przeciwnym razie straci swoją miękkość i puszystość!
Podajemy tylko gorące osetyńskie placki, przepisy ze zdjęciami nie oddadzą przyjemnego aromatu świeżo upieczonych placków, ale pozwolą ocenić jak będzie wyglądało gotowe danie. Chleb kroi się na 8 równych części i podaje z napojami z kwaśnego mleka, dużą ilością warzyw i świeżych ziół.
Przepis krok po kroku na domowy placek osetyjski z serem i zieleniną
Ciasto serowe jest aromatyczne, puszyste i umiarkowanie sycące. Świetnie komponuje się z zupami, gorącymi daniami lub po prostu na spotkania z gośćmi. Luksusowe serowe nadzienie, które się ciągnie, sprawia, że ciasto jest naprawdę apetyczne i pyszne.
Do nadzienia należy użyć domowego serka o delikatnej twarogowej konsystencji. Jeśli nie masz twarogu, możesz użyć sera suluguni lub adygee. Można użyć prawie każdego rodzaju ziół. Kolendra, koperek, pietruszka, rukola byłyby dobrym dodatkiem do sera. Nie należy oszczędzać na ilości zieleniny. Im jest jej więcej, tym tortilla będzie smaczniejsza.
Składniki:
- Woda - ¾ szklanki;
- Sól - 1/3 łyżeczki;
- Cukier - 1/3 łyżeczki;
- Mąka pszenna - 1,5 szklanki;
- Żywe drożdże - 13 gramów. Jeśli używa się drożdży suchych, należy użyć 1 łyżeczki;
- Olej roślinny - 1 łyżka stołowa;
- Masło - 30 gramów;
- Świeże zioła - 1 pęczek;
- Serek domowy - 250 gr.
ziołamiSposób przy
rządzania:- Wymieszaj drożdże z wodą, cukrem i solą;
- Do drożdży dodać przesianą mąkę, zagnieść miękkie ciasto, posmarować olejem roślinnym i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu;
- Zioła drobno posiekać;
- Zetrzeć ser na grubej tarce i wymieszać z ziołami;
- Ostrożnie spłaszcz ciasto rękami, nałóż na nie nadzienie i zbierz brzegi do środka;
- Dokładnie zepnij brzegi;
- Ułożyć ciasto szwem do dołu w naczyniu do pieczenia wysmarowanym masłem, delikatnie spłaszczyć rękami, aby było cienkie;
- Zrób mały otwór w środku ciasta, aby umożliwić ucieczkę powietrza;
- Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni. Najpierw umieścić go na dolnym poziomie na 10 minut, a następnie na górnym poziomie na kolejne 15-20 minut;
- Wyjmij rumiany placek i posmaruj go obficie masłem;
- Placki podawać na gorąco.
Warzywne placki osetyńskie: przepisy ze zdjęciami
Nie mniej popularne są warzywne osetyńskie placki, których klasyczny przepis zakłada użycie kapusty lub ziemniaków. Nadzienie musi być soczyste, aby ciasto było niezwykle smaczne i apetyczne. Placek z kapustą świetnie nadaje się na śniadanie, obfitą przekąskę lub lekką kolację. Jeśli nie masz ochoty wyrabiać ciasta, możesz je kupić. W sklepach często można znaleźć ciasto drożdżowe domowej roboty.
W skład nadzienia wchodzi ser solankowy, który dodaje słonego akcentu. Jeśli zrobisz to prawidłowo, ciasto okaże się niezwykle delikatne i oryginalne. Pierogi z kapustą robi się ze specjalnego ciasta, które w przepisie zawiera mleko lub kefir.
Składniki:
- Mąka pszenna - 3 szklanki;
- Kefir - 1 filiżanka;
- żywe drożdże - 20 gramów;
- Sól - 1/3 łyżeczki;
- Masło - 50 gr;
- Kapusta biała - 400 gr;
- Cebula - 1 główka;
- Jajka - 2 szt;
- Ser solankowy - 150 gr;
- Olej roślinny - 3 łyżki stołowe;
- Świeży koperek - 1 mały pęczek w razie potrzeby.
zdjęciamiSposób przyrządzania
:- W pojemniku rozkruszamy drożdże, wlewamy kefir i dodajemy 4 łyżki przesianej mąki;
- Pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut. Masa powinna przypominać budyń;
- Resztę mąki przesiej do miski, wydrąż pozostałą mąkę i dodaj bazę drożdżową;
- Wyrabiaj delikatnie ciasto, dodając w trakcie 2 łyżki roztopionego masła;
- Wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia w cieple na 2 godziny;
- Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju roślinnym na złoty kolor;
- Do cebuli dodać poszatkowaną kapustę i dusić przez około 5 minut;
- Dolewamy trochę wody i dusimy przez około 15 minut;
- Kapustę posolić i popieprzyć, posypać drobno posiekanym koperkiem i startym jajkiem kurzym;
- Farsz delikatnie wymieszać;
- Do farszu dodać starty ser i ponownie wymieszać;
- Podziel ciasto na dwie porcje: ¾ и ¼;
- Większą część uformować w okrąg i rozprowadzić na niej nadzienie;
- Mniejszą część rozwałkować i przykryć nadzieniem;
- Ściśnij brzegi ciasta;
- Możesz zwinąć ciasto w sakiewkę, jak w poprzednim przepisie. Jednak nadzienie z kapusty jest dość toporne, więc w niedoświadczonych rękach ciasto może się rozlecieć;
- Umieść ciasto w formie stroną ze szwem do dołu;
- Schowaj ciasto na środku i zrób wgłębienie, aby para mogła się wydostać;
- Piec ciasto przez 10 minut w nagrzanym do 240 stopni piekarniku;
- Wyjmij ciasto i posmaruj je dobrze masłem;
- Potrawę pokroić na osiem części i podawać!
Osetyjskie placki ziemniaczane w piekarniku
Placki ziemniaczane to świetne rozwiązanie na codzienne posiłki i przyjmowanie gości. Są to dania o niskich kosztach. Placki ziemniaczane są dość proste w przygotowaniu. Nie musisz znać żadnych tajemnic kulinarnych.
Aby ciasto było soczyste, do nadzienia dodajemy ser solankowy, który można zastąpić serem adygeńskim. Ciasto przygotowuje się według jednego z wyżej wymienionych przepisów.
Składniki na farsz:
- Ziemniaki - 300 gr;
- Ser solankowy - 200 gr;
- Sól - 1/3 łyżeczki;
- Masło - 30 gr.
przepisSposób przy
rządzania:- Ziemniaki gotujemy do miękkości, studzimy i ścieramy na grubej tarce;
- Do ziemniaków dodać roztopione masło, starty ser i sól;
- Wymieszaj delikatnie nadzienie łopatką i wlej do ciasta;
- Pieczemy ciasto przez 10 minut w temperaturze 240 stopni. Jeśli ciasto nie wyrośnie, zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz aż do uzyskania złotego koloru.
Przepis na słodki placek osetyjski z wiśniami i orzechami włoskimi
Słodkie placki z wiśniowym nadzieniem tworzą atmosferę przytulności i ciepła. Przywodzą na myśl lato i jego jaskrawe kolory. Ciasta są przepyszne. Nadmiar słodyczy podkreślają orzechy włoskie, które można dodawać nie tylko do owoców, ale także do serów i mięs. Ciastka z wiśniami należą do dań deserowych podawanych do herbaty. Spodoba się nie tylko dorosłym, ale i dzieciom.
Ciasto wyrabiane jest na bazie kefiru. Przepis został szczegółowo opisany powyżej. Można użyć wiśni, zarówno świeżych jak i mrożonych. Mrożone jagody należy najpierw rozmrozić, aby odsączyć z nich nadmiar wilgoci, a następnie włączyć do nadzienia.
Składniki na farsz:
- Czereśnie - 400 g;
- Orzechy włoskie - 100 gr;
- Skrobia ziemniaczana - 2 łyżki stołowe. Można również użyć skrobi kukurydzianej;
- Cukier - 4 łyżki stołowe. Można jednak dodać więcej cukru. Wszystko zależy od osobistych preferencji.
Przepis
na słodkie osetyńskie ciasto z wiśniami i orzechami włoskimiSposóbprzyrządzania
:- Z czereśni usunąć pestki, zasypać cukrem i skrobią;
- Delikatnie wymieszać nadzienie;
- Umieść ciasto w foremce z wysokimi brzegami;
- Na dolną warstwę wyłożyć nadzienie wiśniowe. Następnie posypać posiekanymi orzechami włoskimi;
- Przykryj nadzienie górną warstwą i delikatnie ściągnij brzegi;
- Zrób dziurę na środku ciasta;
- Pieczemy ciasto przez 15-30 minut w temperaturze 200 stopni.
Na pierwszy rzut oka osetyjskie placki wyglądają bardzo prosto, jak cienka tortilla. Ale kiedy raz spróbujesz soczystego ciasta z cienkim plackiem, staniesz się fanem tego dania na zawsze. Przy jego robieniu należy pamiętać o jednej złotej zasadzie: nadzienia powinno być 1,5-2 razy więcej niż ciasta. Placki są wałkowane ręcznie, bez użycia wałka. Jest to konieczne, aby dać kawałek swojej duszy i dobrego nastroju do gotowego dania. Zawsze można eksperymentować z nadzieniem. Ważne jest, aby pamiętać o dodaniu dobrej jakości solanki!
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu