Przepisy na kurczaka smażonego na patelni

Chcesz zaspokoić gusta dorosłych i dzieci, zrobić obfite danie na co dzień lub na obiad? Następnie przeczytaj, jak zrobić chrupiącego kurczaka smażonego na patelni. Ta publikacja zawiera wypróbowane techniki smażenia, duszenia i duszenia, które sprawdzają się w przypadku absolutnie każdego. Więc, nawet jeśli myślisz, że jesteś totalnym zerem w gotowaniu, pospiesz się, weź kurczaka, patelnię i zacznij gotować.

Kruche udka w chrupiącej panierce

Spośród wielu różnych technik gotowania, ta jest najbardziej popularna. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu, z minimalną ilością składników. Ale jest jeden ważny niuans. Aby uzyskać doskonały kurczak smażony na patelni, przepis powinien być wykonany na patelni z powłoką nieprzywierającą. Tylko wtedy skórka będzie naprawdę apetyczna i chrupiąca.

Użyj:

  • 1 kg. trzon;
  • 1 łyżka mielonego czarnego pieprzu;
  • 1 łyżka mielonej papryki;
  • 2,5 łyżeczki soli;
  • 1,5 łyżki mąki;
  • 1 filiżanka oleju słonecznikowego.
Chrupiąca szynkaSposób

przyrządzania

:
  1. Podudzia umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym.
  2. Podudzia przekładamy do miski, solimy, posypujemy papryką i mielonym pieprzem.
  3. Wymieszać z podudziami i przyprawami. Pozostawić na 15 minut przed smażeniem kurczaka na patelni.
  4. Odmierzyć mąkę do miski. Dodaj łyżeczkę czosnku w proszku, jeśli chcesz, aby dodać przyjemny pikantny smak. Wymieszać z mąką.
  5. Rozgrzać patelnię z olejem słonecznikowym.
  6. Obtoczyć podudzia w mące, obficie ją posypując.
  7. Kładź porcje na gorącej powierzchni i smaż z każdej strony na złoty kolor. Użyj średniego ciepła, ale nie za gorącego. W przeciwnym razie utworzy się skórka, a środek nie będzie się gotował. Średni czas gotowania wynosi około pół godziny.

Skrzydełka z kurczaka smażone

Czy mężczyzna, który nie potrafi gotować jest prawdziwy? Stań się prawdziwym mężczyzną gotując swoje pierwsze kulinarne arcydzieła według naszych wskazówek. Ani przez chwilę nie wątp, że masz idealnego kurczaka smażonego na patelni. Dzięki zdjęciom i opisom procesów, nawet początkujący kucharz może odtworzyć przepis. Ten, który właśnie wyszedł spod rodzicielskiej opieki, ten, który zaczyna drogę wielkiego kucharza, ten, który gotuje dla przyjemności.

Użyj:

  • 12 skrzydeł;
  • 100 ml. sosu sojowego
  • 1 szczypta cukru;
  • 3 cc. korzenia imbiru;
  • 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 20 ml. oleju sezamowego;
  • Olej słonecznikowy do stir-fry;
  • 2 jajka;
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej.
Smażone skrzydełka z kurczakaSposób

przyrządzania:

  1. Zanim usmażymy kurczaka na patelni, zacznijmy przepis od przygotowania skrzydełek. Produkt musi być odpowiednio przygotowany: umyć i przyciąć wzdłuż spoiny. Dzięki temu skrzydełka są łatwiejsze do przyrządzenia i spożycia. Nie martw się, jeśli nigdy wcześniej tego nie robiłeś. Tak, to wymaga umiejętności i może się zdarzyć, że na początku nie zrobisz tego dobrze. Zapewniamy jednak, że do trzeciego skrzydła proces ten ulegnie wyraźnej poprawie i będziesz ciął wzdłuż fugi.
  2. Skrzydełka umyć, przekroić wzdłuż spojenia na dwie części. W przypadku występowania najbardziej zewnętrznego złącza, należy je usunąć w ten sam sposób, ale nie używać go w dalszej części gotowania.
  3. Aby przyrządzić smacznego kurczaka smażonego z czosnkiem w środku, przepis zaleca wykonanie nacięć. Na każdym paliczku z dwiema kośćmi wykonaj dwa poprzeczne nacięcia po jednej i drugiej stronie. Te kawałki, które mają jedną grubą kość, nacinamy wzdłuż w najgrubszym miejscu, aby pozornie odsłonić miąższ. Przygotowane części przełożyć do miski.
  4. Polewamy je sosem sojowym i dodajemy szczyptę cukru.
  5. Korzeń imbiru obrać, zetrzeć na tarce. Dodać starty imbir do skrzydełek.
  6. Posypać czerwoną papryką. Czosnek obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do kurczaka. Proste przepisy z fotografią na patelni, jeśli boki są wysokie. Jeśli jest niski, użyj zwykłej patelni. Teraz masz już wszystkie przyprawy, wymieszaj skrzydełka palcami tak, aby przyprawy były równomiernie rozprowadzone.
  7. Wlać zawartość miski z olejem sezamowym, jeszcze trochę wymieszać.
  8. Jeśli to możliwe, pozostawić do zamarynowania na noc. Przykryć miskę folią spożywczą. Jeśli nie ma czasu do stracenia, wyjedź na jak najdłuższy czas.
  9. Postaw patelnię na ogniu, aby się rozgrzała. Wlać tyle oleju słonecznikowego, aby skrzydełka były całkowicie zanurzone.
  10. Jeśli nie wiesz, co można zrobić z kurczaka na patelni, powtórz dokładnie przepis. Będziesz mieć wspaniałe danie obiadowe lub miłą przekąskę.
  11. Białka oddzielić od żółtek. Białka wlać do skrzydełek, a żółtka do osobnej miski.
  12. Do miski ze skrzydełkami odmierzyć 2 łyżki skrobi, wymieszać zawartość miski.
  13. Wyłóż talerz ręcznikiem papierowym. Ugotowane skrzydełka kładziemy na bibułę, aby ta wchłonęła nadmiar oleju.
  14. Sprawdzić, czy olej jest gorący. Kurczaka smażymy tylko na rozgrzanym oleju na patelni. Przepisy zalecają użycie termometru kuchennego do pomiaru temperatury. Ale można to zrobić prościej: zanurzyć w oleju trochę bułki tartej. Jeśli zaczyna skwierczeć i bulgotać, jest gorący.
  15. Ciekawostka: Skrzydełka powinny być wkładane do frytkownicy w małych ilościach. W przeciwnym razie produkt będzie chłodził olej. A jeśli włożysz go nieogrzanego, miąższ wchłonie dużo tłuszczu do środka.
  16. Zanurzamy 5-6 skrzydełek w gorącym oleju i smażymy na patelni około 10 minut. Przepisy
  17. Czas gotowania może się różnić w zależności od wielkości porcji.
  18. Wyjąć porcje na papier za pomocą łyżki cedzakowej.
  19. Zwiększamy temperaturę oleju, aby osiągnął właściwą temperaturę i zmniejszamy drugą porcję. Wszystkie porcje ugotować w ten sam sposób.

Kurczak smażony z warzywami

Wygodne jest jednoczesne przyrządzanie składnika mięsnego i dodatku do dania. Wtedy spędzasz mniej czasu i masz wspaniałe danie na cały posiłek. Tak właśnie wyglądałby przepis na kurczaka smażonego na patelni z ziemniakami i cebulą. Ta kombinacja znajduje swoich koneserów nie tylko w Rosji, ale na całym świecie. W końcu okazuje się prosty, szybki i niesamowicie pyszny!

Użyj:

  • 1 szynka;
  • 4-5 ziemniaków;
  • 1 cebula;
  • Sól, pieprz;
  • Olej słonecznikowy.
Kurczak smażony z warzywamiJak

gotować:

  1. Szynkę umyć, usunąć z niej wilgoć.
  2. Posolić, popieprzyć, odstawić na desce lub w misce.
  3. Ziemniaki obrać, umyć.
  4. Każdą bulwę pokroić na ćwiartki.
  5. Rozgrzać patelnię z 2-3 łyżkami oleju słonecznikowego.
  6. Połóż szynkę na gorącej powierzchni. Przed smażeniem kurczaka na patelni, można uzupełnić przepis nacinając szynkę wzdłuż przegubu, aby oddzielić goleń od uda. W ten sposób kawałki będą się szybciej gotować. Ale nie musisz tego koniecznie robić.
  7. Przykryć pokrywką, gotować przez 5 minut na średnim ogniu.
  8. W tym czasie obrać cebulę, pokroić w półpierścienie średniej grubości.
  9. Zdejmij pokrywkę, odwróć kawałki kurczaka na drugą stronę, włóż ziemniaki. Przykryć i gotować przez kolejne 5-7 minut.
  10. Posolić ziemniaki, wymieszać i przewrócić kawałki szynki na drugą stronę.
  11. Gotować jeszcze 5 minut, zamieszać, dodać cebulę. Przykryć, gotować przez 15 minut. W razie potrzeby mieszaj co jakiś czas, aby warzywa i kawałki kurczaka były równomiernie ugotowane na patelni. Gotować w ten sposób przepis do momentu, aż składniki będą w pełni ugotowane. Jeśli potrzebna jest skórka, otwórz pokrywę pod koniec gotowania, zwiększ ogień, dodaj olej, jeśli to konieczne. Piec przez 3-5 minut.

Kurczak smażony na całej patelni

Dla tych, którzy nie mają piekarnika, przygotowanie świątecznego posiłku staje się nie lada wyzwaniem. Nie rozpaczaj, podpowiemy Ci, jak wyjść z sytuacji z godnością. Oto przepis na pysznego kurczaka smażonego na patelni, gotowanego w całości. Aby go odtworzyć, należy użyć patelni o dużej średnicy z pokrywką.

Użyj:

  • 1 cały kurczak około 1,5 kg;
  • 1 łyżka musztardy w proszku;
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu;
  • 1 łyżka soli;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 1 łyżka miodu;
  • 2 łyżki sosu sojowego;
  • Olej słonecznikowy.
Kurczak w całości na patelniJak

przyrządzać:

  1. Umyć tuszę, usunąć wilgoć. Przeciąć pierś w poprzek na pół.
  2. Obróć pierś na bok, tak aby tusza stała się płaska. Skrzydła wcisnąć do środka, tak jakby były wciśnięte. Płaski kształt pozwala na smażenie kurczaka na patelni. Przepis jest trudny do powtórzenia przy dużym kurczaku.
  3. Obrać czosnek i przecisnąć go przez miseczkę.
  4. Dodać przyprawy, miód, musztardę i sos sojowy. Mieszać aż do uzyskania masy przypominającej papkę.
  5. Rozetrzeć kaszę na całym kurczaku. Pozostawić do zamarynowania w lodówce, jeśli masz czas do dyspozycji. Pozostawić do marynowania na stole w temperaturze pokojowej, jeśli masz tylko 1-2 godziny w zapasie.
  6. Rozgrzać patelnię z olejem słonecznikowym. Ułożyć tuszę grzbietem do dołu.
  7. Smażyć na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru.
  8. Obrócić tuszkę na drugą stronę. W tym momencie kurczak może być upieczony do perfekcji w piekarniku na patelni. Ponieważ jednak nie ma piekarnika, zamknięta pokrywa utrzyma temperaturę.
  9. Przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować przez 35-40 minut. Czas jest względny i zależy od wielkości tuszy.
  10. Sprawdzić gotowość poprzez wciśnięcie w część udową. Jeśli wypłynie sok, a nie krew, danie na rodzinny obiad lub świąteczny stół jest gotowe.

Kurczak w sosie z patelni

Jeśli lubisz potrawy z kurczaka z delikatnym sosem, proponujemy szybko i smacznie przyrządzić kurczaka na patelni z kwaśną śmietaną. Delikatne mięso doskonale łączy się z kremowym dodatkiem, który dodaje mu soczystości. Nawet niedoświadczony kucharz poradzi sobie z procesem gotowania, ponieważ takie danie jest prawie niemożliwe do zepsucia.

Użyj:

  • 2 filety;
  • 1 cebula;
  • 1 duża cebula;
  • 4-5 ząbków czosnku;
  • 0,5 łyżeczki kurkumy;
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej;
  • 1 łyżeczka soli;
  • 200 ml. kwaśnej śmietany;
  • 200 gr. pieczarek.
Kurczak w sosie z patelniJak

przyrządzać:

  1. Kurkuma i gałka muszkatołowa tworzą bardzo smacznego, pikantnego kurczaka na patelni. Przygotuj przepisy z różnymi przyprawami, dodaj paprykę, ostrą paprykę, sezam, aby uzyskać nowe, ciekawe smaki.
  2. Czosnek obrać, pokroić na małe kawałki.
  3. Filety opłukać i pokroić na średniej wielkości kawałki.
  4. Posypujemy kurkumą i gałką muszkatołową i mieszamy razem.
  5. Rozgrzać patelnię z olejem.
  6. Umyj grzyby i pokrój na 4 do 8 części.
  7. Połóż plastry fileta na gorącej powierzchni. Postaraj się ułożyć je w taki sposób, aby się nie dotykały. W tym celu należy albo użyć większych plastrów, albo polecić użycie patelni o większej średnicy i smażenie kurczaka na niej. Przepisy ze zdjęciami są wygodne do gotowania na żeliwnej patelni. Dobrze trzyma ciepło i równomiernie je rozprowadza.
  8. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
  9. Cebulę obrać i pokroić w półkrążki.
  10. Dodać grzyby i cebulę.
  11. Smażyć razem aż do odparowania wilgoci.
  12. Dodać czosnek, sól, zalać kwaśną śmietaną.
  13. Przykryj i smaż jeszcze przez 5-7 minut, a następnie podawaj. W razie potrzeby posypać ziołami.

Możesz również polubić:

Makaron z mięsem mielonym: przepis w piekarniku

Ciasto szwajcarskie choux przepis na ciasto rolowane

Łatwe przepisy na pączki

Przepisy na pstrąga

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się i szukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Zapoznaj się z naszym menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu