Przepisy na najsmaczniejsze ciasta
W zależności od przeznaczenia, przepis na placek wieprzowy pieczony jest na bazie ciasta bez mąki lub drożdżowego. Pierwszy z nich to połączenie mąki, drożdży, soli i wody. Ciasto jest sztywne i ma chrupiącą skórkę. Przypominają one francuską bagietkę lub ciabattę. Można je podawać na obiad lub kolację, jako kanapki lub przekąski.
Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak zrobić podpłomyki z ciasta. Opiera się na składnikach takich jak masło, jajka, mleko, śmietana i cukier. Stosuje się biologiczny środek rozczynu - drożdże. Ważne jest, aby były one żywe, w przeciwnym razie proces fermentacji nie będzie aktywny. Odpowiednia mąka to mąka oczyszczona lub uniwersalna. Do wypieków białych pieczywa należy używać produktów najwyższej jakości.
Pyszne placki twarogowe
Przygotuj dla dzieci ciastka twarogowe jako zdrowy deser. Przepisy, które są łatwe i smaczne wymagają czasu na przygotowanie. Ale Twoje wysiłki zostaną nagrodzone miękkimi, zwiewnymi wypiekami, które dzieci z radością będą gryźć.
Przygotuj się:
- 250 ml. mleka;
- 500g twarogu;
- 25 gr. świeżych lub 2 łyżki suchych drożdży;
- 4 jajka;
- 100 gr. masła;
- 200 gr. cukru;
- 2 opakowania cukru waniliowego;
- skórka z 1 cytryny;
- 1 łyżka soli bez posypki;
- 150 gr. sułtanki;
- 600-700 gr. mąki.
przyrządzić:
- Przepis na smaczne placki rozpocznij od sułtanek. Suszone owoce zalać wrzącą wodą, miskę przykryć spodkiem, aby lepiej się parowały.
- Mleko podgrzać do temperatury 20-24 stopni.
- Do głębokiej miski z mlekiem dodaj drożdże, 50 g cukru, filiżankę mąki. Wymieszaj składniki, przykryj miskę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Podczas gdy gulasz dojrzewa, przygotuj ciasto na babkę. Przesiej mąkę do osobnej miski.
- Rozpuść masło, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia.
- Ubij 2 jajka z 50g cukru na puszystą pianę, aby uzyskać zwiewne placki. Przepisy ze zdjęciami pokazują właściwą konsystencję.
- Połączyć masło, jajka, wanilię i sól.
- Gdy gulasz wyrośnie, dodaj składniki na muffinki i skórkę z cytryny (możesz ją pominąć).
- Wymieszać, stopniowo dodawać mąkę i zagnieść ciasto.
- Przykryj miskę ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu. Ważne jest, aby ciepło było rozprowadzane równomiernie. Przestrzeganie tego warunku pomaga w równomiernym wyrastaniu ciasta. Przepis na szybkie ciasto można przygotować na małym ogniu z włączonymi palnikami.
- W czasie, gdy ciasto się wyrabia, włączamy piekarnik, aby się nagrzał (180 stopni) i przygotowujemy nadzienie twarogowe.
- Do twarogu dodać 100g cukru, cukier waniliowy, 1 jajko. Wyrobić w moździerzu jak najbardziej jednolitą masę twarogową.
- Odsączyć sułtanki, dodać suszone owoce do twarogu, wymieszać.
- Przed przystąpieniem do przygotowania smacznych placków, podzielić odciśnięte ciasto na 24 równe kulki.
- Każdą kulkę rozwałkować na placek. Na środek ciasta kładziemy łyżkę twarogu.
- Zrób trzy nacięcia na środku ciasta, tak aby kawałki były trójkątne, ale różnej wielkości.
- Najmniejszy z nich obtoczyć wokół twarogu. Połącz krawędzie.
- Drugi i trzeci kawałek zwiń w podobny sposób, aby uzyskać kształt róży. Powtórz przepis na ciasto z każdą kulką ciasta. Ułóż porcje na blasze do pieczenia posmarowanej cienką warstwą oleju słonecznikowego. Pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut (lub tak długo, jak to konieczne).
- Ubij jajko kurze w misce. Posmarować każdą bułeczkę.
- Piec aż zmiękną i nabiorą złotego koloru.
Placki z jabłkami
Z dostępnych produktów proponujemy wykonanie prostego przepisu na ciasto i zaskoczenie nawet wymagających smakoszy aromatycznym ciastem. Jako nadzienia użyj jabłek. Jabłka to wszechstronny owoc, który jest łatwo dostępny o każdej porze roku. Ale oprócz przystępności cenowej, jabłka dodają miłej orzeźwiającej nuty i doskonale uzupełniają słodkie ciasto.
Przygotuj się:
- 0,5 l mleka;
- 40g drożdży prasowanych;
- 115 gr. jajka;
- 110 gr. masła;
- 10 gr. syropu słodowego;
- 100 gr. mąki tortowej;
- 0,5-0,6 kg. mąki do pieczenia;
- 5g. soli;
- 60g. cukru;
- cukier waniliowy;
- 0,5-1 kg. jabłek do nadzienia;
- 100 g cukru do nadzienia.
przyrządzać:
- Z bogatego, słodkiego ciasta powstają pyszne placki. Przepisy są proste z dostępnych produktów mogą być powtarzane przez każdą gospodynię domową. Najważniejsze to nie przegrzewać mleka i używać drożdży dobrej jakości.
- Podgrzej mleko do temperatury 20-24 stopni.
- Połączyć drożdże z mlekiem, mieszać mikserem do rozpuszczenia drożdży.
- Dodać jajka, syrop i wymieszać.
- Rozpuść masło do płynnej konsystencji. Upewnij się, że masło nie zagotuje się.
- Dodaj do miski masło, wanilię, cukier i sól i dalej mieszaj.
- Stopniowo dodawaj mąkę i zagniataj na średnich obrotach do uzyskania elastycznego ciasta na tarty. Przepisy z fotografią proste i pyszne, które nasze babcie ugniatały rękami. Ale obecnie istnieje specjalna technika. Jeśli masz taki w swojej kuchni, użyj go.
- Przykryj miskę ręcznikiem i pozwól ciastu odpocząć.
- Jabłka obrać ze skórki, usunąć rdzeń. Miąższ pokroić w drobną kostkę.
- Rozgrzać patelnię, dodać odrobinę masła.
- Dodać jabłka i posypać cukrem.
- Pozostawić do duszenia na kilka minut, aby sok spłynął, to da Ci najsmaczniejszy przepis na tartę, która nie zepsuje się po upieczeniu.
- Nastaw piekarnik na 180 stopni.
- Opłucz jabłka w durszlaku, aby odsączyć je z nadmiaru płynu.
- Pokrój ciasto na równej wielkości kulki.
- Rozwałkuj każdą kulkę.
- Na środek kęsa ciasta nałożyć łyżkę nadzienia jabłkowego. Wymieszaj z cynamonem lub skórką cytrynową do smaku.
- Uszczypnij brzegi tortilli, tak jak w przypadku pierogów.
- Mocno uszczypnąć, a następnie ułożyć na blasze do pieczenia złączeniami do dołu.
- Uformuj i ułóż placki z pozostawieniem niewielkiej ilości miejsca na blasze do pieczenia. Pozostawić na 20-30 minut, aby ciasto urosło.
- Piec w temperaturze 200 stopni aż do uzyskania złotego koloru. Podawaj smakołyki całkowicie schłodzone.
Pieczone paszteciki: smak rodem z lat 90.
Szybka przekąska w drodze do pracy - no bo kto choć raz nie jadł belyashi. Jeszcze w latach 90. gospodynie domowe masowo sprzedawały smażone domowe pulpety mięsne. Przepisy ze zdjęciami z czasopism służą jako wskazówki krok po kroku dla początkujących. Upodobania były różne, ale najczęściej były to produkty niesłodzone. Szczególnym zainteresowaniem cieszyły się pączki z mięsem, grochem, ziemniakami, kapustą i wątróbką. To był prawdziwy kult minionej epoki.
Zapraszamy do rozpalenia nostalgii i delektowania się zapomnianymi smakami już dziś. W zależności od dostępności produktów, zastanów się, jakie placki możesz zrobić z tego przepisu.
Będziesz potrzebować:
- 0,2 l. mleka;
- 1 paczka suchych drożdży;
- 0,5 kg mąki;
- 6 łyżek oleju słonecznikowego i tyle, ile potrzeba do smażenia;
- 1 łyżeczka soli;
- 100 ml wody;
- 1 łyżka cukru;
- Farsz (mięso mielone, wątróbka, duszona kapusta, gotowane jajko i zielona cebulka).
gotować
:-
- Na placki położyć zakwas. Przepis krok po kroku jest szybki: podgrzać wodę do 24 stopni, wsypać do niej paczkę drożdży i dodać cukier. Odstawić ciasto do wyrośnięcia.
- Wlać zakwas do większej miski (jeśli jest taka potrzeba). Dodać mleko, sól, olej słonecznikowy. Dobrze wymieszać, aż do uzyskania jednorodnej konsystencji.
- Przesiać mąkę i zagnieść ciasto. Optymalna konsystencja: miękka, nie sztywna, nie klei się do rąk.
- Przykryj ciasto bawełnianym ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia, aby powstały puszyste placki. Przepis z fotografią krok po kroku będzie świetnym przewodnikiem.
- Po około godzinie ciasto powinno urosnąć. Podzielić na równe kulki i rozwałkować na zgrabny kształt. Pozostawić do lekkiego wyrośnięcia na stole.
- Z kulek zrobić bułkę tartą.
- Łyżeczką nakładać farsz na środek tortilli. Jeśli użyjesz mięsa mielonego, będziesz miał pierogi. Jeśli mięso mielone zostanie lekko podsmażone, otrzymamy mięsne placki. Można też wykorzystać duszoną kapustę, ziemniaki z cebulą i grzybami, wątrobiankę i inne nadzienia.
- Na patelnię wlej dużą ilość oleju lub użyj frytownicy, aby usmażyć placki.
- Usmażone paszteciki wyjąć na talerz z ręcznikiem papierowym. Dzięki temu wchłonie nadmiar oleju.
Możesz również polubić:
Przepis na khychin z ziemniakami i serem
Pstrąg: oryginalne przepisy kulinarne
Ciastka Fortuny: przepis z fotografiami
Kefir kebab z wieprzowiną: przepis krok po kroku
Podobają Ci się nasze artykuły? Śledź nas i szukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????
Wypróbuj nasze menu!
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu