Przepisy na najsmaczniejsze hodgepodge
Wyraźnie mięsny smak i kwaskowatość, która dodaje tej potrawie gastronomicznego kolorytu: Rosjanie od dawna uważają prosty przepis na soljankę za fundamentalną część kuchni rosyjskiej. Nazwa "solyanka" pochodzi od nazwy zupy selyanka, czysto wiejskiej potrawy. Przepis na selyankę był najprostszy z możliwych: to, co zostało z produktów, mieszkańcy wsi mieszali ze sobą i gotowali we wspólnym kotle. W ten sposób, w tak bezpretensjonalny sposób, powstał przepis na zupę mięsną - hodgepodge soup.
Stopniowo przepis na zupę hodgepodge uległ zmianie, stając się powszechnym klasycznym daniem rosyjskiej kuchni ludowej. Przepis na pyszny hodgepodge zyskał klasyczny wygląd. Do klasycznej wersji rosyjskiej soljanki należy wziąć mięsny (najlepiej wołowy) bulion, zielone i czarne oliwki bez kości, wędzony mostek wieprzowy, niemieckie kiełbaski, lekko solone ogórki i kapary. Do tego świeżo wyciśnięty sok z dojrzałej cytryny i drobno posiekana świeża cebula dla specjalnego, wyrazistego smaku zupy mięsnej. Co do proporcji wszystkich powyższych składników - jest to kwestia indywidualnych upodobań każdego z nas, w zależności od pożądanej grubości i kwasowości.
Ze względu na ogromną ilość interpretacji przepisów na hodgepodge, przyjrzyjmy się najczęstszym, a co za tym idzie, najsmaczniejszym przepisom na hodgepodge:
Pierwszy, najłatwiejszy i najsmaczniejszy przepis: Precast Meat Hodgepodge.
Gęsta i sycąca zupa, nazwałabym ją nawet czymś zamiennym między pierwszym a drugim daniem. Na chłodniejsze pory roku jest to niezastąpione danie na stole gospodyni domowej!
Składniki na garnek o pojemności 4 litrów:
- Wołowiny (najlepiej żeberek) 400 gramów, a wołowej części rosołu - 200 gramów;
- Wieprzowina (lepsza jest karkówka) - 200 gramów;
- Kiełbasa niemiecka lub dziczyzna (wędzona lub półwędzona) - 200 gramów;
- Kiełbasa - 2 szt;
- Wędzonka do smaku - 200 gramów;
- Ziemniaki - 200 gramów;
- Świeża cebula - 100 gramów;
- Ogórki solone - 300-400 gramów;
- Olej roślinny - 60 gramów;
- Sól, pieprz, kolendra, przyprawy do smaku;
- Pasta pomidorowa - 100 gramów;
- Cytryna - 1 szt;
- Marchew - 1 marchew;
- Oliwki zielone i czarne bez pestek - 200 gramów;
Przygotowanie:
- Mięso z kości wołowej i karkówki wieprzowej kroimy na małe podłużne kawałki.
- Włóż kawałki mięsa do głębokiego rondla i zacznij gotować.
- Dodaj przyprawy do mięsa do smaku. Mięso posolić, około pełnej łyżki stołowej (polecam na początku mniej, a potem dodać do smaku).
- Przystąpić do krojenia wędzonki. Pokrójmy je w takie same długie plastry.
- Kiełbasy i parówki cięte na patyki. W pierwszej turze uformować talerze, a następnie pokroić je na patyczki.
- Pokrój warzywa (ziemniaki i marchew) najpierw w plastry, a następnie zrób z nich plasterki.
- Cebulę kroimy w kostkę (drobną).
- Na rozgrzaną patelnię wlej trochę oleju roślinnego, tylko po to, by cebula się nie przypaliła. Na patelnię wrzucamy cebulę i smażymy, aż zrobi się żółta (ok. 2-3 minuty).
- W tym czasie mięso już się ugotowało (dla utrwalenia efektu można postawić ogień na maksymalnym poziomie na kilka minut), teraz z garnka odcedzić całą wodę, patelnię starannie umyć wodą z lodem i jednocześnie opłukać wodą z lodem ugotowane mięso, włożyć z powrotem do czystej patelni i zalać wrzątkiem. Robi się to w celu odsączenia zbyt tłustej zupy z niepotrzebnych substancji. Na tym etapie rosół musi być posolony, ponieważ większość soli została odsączona z pierwszego rosołu. Za drugim razem wlewamy mięso do wrzącej wody, odpowiednio szybko zagotowujemy rosół.
- Do już żółtego odcienia cebuli na patelni, musimy dodać posolony ogórek, wstępnie poszatkowany na tarce z grubym sitkiem (ogień można lekko zwiększyć).
- Po kilku minutach do naszej masy wlewamy koncentrat pomidorowy (jeśli go nie ma, zastąpić go ketchupem i pomidorami). Wymieszaj wszystko na patelni, przykryj pokrywką, zmniejsz ogień do minimum i gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut.
- Nie zapominaj, że mięso jest gotowane. Sprawdź, czy mięso stało się miękkie, czy jest ugotowane. Należy pamiętać, że wołowina wymaga dłuższego czasu gotowania niż wieprzowina, dlatego najpierw należy sprawdzić wołowinę. Jeśli mięso jest już wystarczająco miękkie, dodajemy do niego ziemniaki i marchewkę.
- Jeśli wszystko na patelni stanie się jednolitą masą, w której nic nie będzie się od siebie oddzielać, masa jest gotowa.
- Kiedy ziemniaki w bulionie staną się miękkie, możemy uznać, że bulion jest gotowy i następnym krokiem jest przełożenie masy z patelni do bulionu z mięsem, ziemniakami i marchewką.
- Do zupy dodajemy przygotowaną wcześniej wędzonkę. Dokładnie wymieszać i gotować przez 7-8 minut.
- Kiedy zupa jest gotowa, na jej powierzchni może tworzyć się warstwa tłuszczu.
Jeśli nie przepadasz za tłuszczem, możesz spokojnie usunąć go łyżką. Taka warstwa może się tworzyć za każdym razem, gdy zupa będzie stała. Podawaj mieszankę w drewnianych talerzach. Dodać oliwki, śmietanę, sok z cytryny i podawać.
Drugi przepis na prosty i smaczny hodgepodge to lekki twist na klasyczny hodgepodge. Hodgepodge w stylu georgiańskim.
Jak we wszystkich przepisach na hodgepodge ze zdjęciami, głównym kryterium jest jakość doboru składników. Przepis na zupę w stylu gruzińskim solyanka ze zdjęciami nie jest wyjątkiem.
Składniki:
- Wołowina - 600 gramów;
- Pasta pomidorowa - 3 łyżki stołowe;
- Świeża kolendra - 1 pęczek;
- Kolendra mielona - 2 łyżeczki;
- Przyprawy (pietruszka, pieprz);
- Czosnek - 1 ząbek;
- Świeża cebula - 4 główki;
- Oliwa z oliwek - 100 gr.
Przygotowanie:
- Bierzemy żylastą wołowinę z tłuszczem, kroimy ją na proste kawałki o długości 6-7 cm, myjemy w zimnej wodzie i gotujemy do miękkości.
(Czas gotowania zależy od mięsa i tego, jak twarde i tłuste jest, około 2 godzin, może mniej); - W czasie, gdy mięso będzie się gotować, posiekaj całą cebulę i wrzuć ją na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek. 7 minut przed tym, jak cebula się zeszkli, dodaj koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszać;
- Gdy mięso się ugotuje, wlej je na patelnię z cebulą i koncentratem pomidorowym, a następnie wlej cały wywar z patelni, tak aby całkowicie zalał mięso;
- Podczas gdy mięso i cebula duszą się na patelni, pokrój zioła w cienkie krążki lub plasterki;
- Mięso dusimy przez około 30 minut. Na kilka minut przed gotowością wsypujemy przyprawę i wszystkie wcześniej przygotowane przyprawy, solimy i wrzucamy pokrojoną w cienkie plasterki cebulę i czosnek.
Trzeci przepis na to, jak przyrządzić hodgepodge, to ugotowanie hodgepodge z łososiem.
Jak już zostało powiedziane, danie hodgepodge jest nie tylko łatwe w przygotowaniu, ale również możliwie jak najszersze pod względem wykorzystania produktów.
Składniki:
- Łosoś - 500 gr;
- Część kręgosłupa ryby czerwonej - 300 gramów;
- Ogórki solone - 2 szt;
- Cebula - 3 główki;
- Marchew - 3 szt;
- Liść laurowy - 3 szt;
- Oliwa z oliwek - 30 ml;
- Cytryna - 1 szt;
- Koperek - 1 pęczek;
- Oliwki - 10 szt;
- Seler naciowy - 100 g;
- Przyprawy;
Przygotowanie:
- Przygotować bulion rybny. Aby to zrobić: umyć czerwoną rybę, obrać seler, marchew i cebulę. Całość zalewamy zimną wodą i dodajemy liść laurowy oraz przyprawy. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 20-30 minut.
- Przygotować dressing do dania. Posiekać cebulę i marchewkę. Wlać na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek. Dodać odrobinę wywaru rybnego. Wymieszać, dodać oliwki, pokrojone wcześniej ogórki i zdjąć z ognia.
- Przygotowaną zupę rybną przecedzić przez sito. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 8 minut.
- Pokroić łososia na podłużne kawałki. Dodaj do bulionu i gotuj pod przykryciem przez 10 minut.
- Zupę rybną podawać zawsze gorącą, dodając sok z cytryny.
Możesz również polubić:
Marshmallows w domu: przepis z fotografiami
Co można ugotować na obiad szybko i smacznie
Łatwe przepisy na smaczne ciasta
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się i szukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????
Wypróbuj nasze menu!
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu