Przepisy na popularne przekąski do piwa

Kiedy chcemy się zrelaksować i wypić chłodną butelkę piwa, musimy zadbać o odpowiednie przekąski. Są one dobierane w zależności od rodzaju napoju i osobistych preferencji. Krążki cebuli, chrupiąca bułka tarta, aromatyczne paluszki serowe, panierowane krewetki - można wykorzystać absolutnie każdy rodzaj przekąski do piwa, przy czym przepisy zawierają sól lub bułkę tartą.

Ważne jest, aby lekki posiłek był niewielki. W końcu jest to aperitif, a nie danie główne. Lepiej też zrobić go samemu, niż kupować w sklepie. W ten sposób możesz mieć pewność co do jego jakości i świeżości. Piwne przekąski można przygotować w kilka minut, a przepisy opatrzone zdjęciami pozwalają wybrać wariant, który będzie dla nas najciekawszy.

Bułka tarta żytnia z czosnkiem

Najbardziej popularne są uważane za proste przekąski do piwa, przepisy ze zdjęciami pozwolą Ci wykonać cały proces gotowania poprawnie i ocenić wynik końcowy. Łatwym daniem, które nie obciąży rodzinnego budżetu są grzanki z żytniego chleba. Oczywiście, można je kupić w każdym sklepie. Ale po co wydawać pieniądze i kupować produkty ze sztucznymi aromatami, skoro można je zrobić samemu?

Bułka tarta żytnia zawiera witaminę B, która chroni przed stresem i napięciem nerwowym, błonnik, który doskonale nasyca organizm i usuwa toksyny. Przekąska tonizuje ciało i ma działanie regenerujące.

Składniki:

- Chleb żytni - 1 bochenek (600 gramów);
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki stołowe;
- Olej słonecznikowy - 4 łyżki stołowe;
- Suszony koperek - 1 łyżka stołowa;
- Pieprz czarny - ½ łyżeczki;
- Czerwona papryka - ½ łyżeczki;
- Czosnek - 4 ząbki





Żytnia bułka tarta z czosnkiem: przepis ze

zdjęciemSposób przyrządzania

:
  1. Chleb żytni pokroić na małe kwadraty lub prostokąty;
  2. Zmieszaj oliwę z oliwek i olej słonecznikowy, dodaj pieprz, koperek i mielony czosnek;
  3. Polej kromki chleba dressingiem olejowym i ułóż je w formie stosu na blasze do pieczenia;
  4. Wymieszaj dobrze chleb rękami;
  5. Włóż bułkę tartą do piekarnika na 180 stopni na 20 minut;
  6. Po 20 minutach spróbuj bułki tartej. Jeśli pozostaną miękkie w środku, po prostu trzymaj je w zamkniętym piekarniku przez kolejne 20-30 minut.

Chrupanie kurczaka

Dla tych, którzy chcą przygotować obfite przekąski do piwa w domu, przepisy na chrupki z kurczaka będą w sam raz. Nawet osoby, które nie znają się na gotowaniu, mogą przyrządzić danie z fileta z kurczaka.

Soczysty kurczak w chrupiącej panierce to właśnie to, czego potrzebujesz na przekąskę z pieniącym się napojem. Podawane z różnymi sosami. Kremówkę można podać po prostu z ketchupem lub majonezem, można też zrobić sos czosnkowy, cytrynowy lub słodko-kwaśny.

Składniki:

- Filety z kurczaka - 2 szt;
- Mąka - 150 gramów;
- Jedno jajko kurze - 3 sztuki;
- Okruchy do panierowania - 5 łyżek stołowych;
- Olej roślinny do smażenia;
- Sól - ½ łyżeczki;
- Pieprz czarny - ¼ łyżeczki.





Chrupki z kurczaka: przepis krok po kroku ze

zdjęciamiSposób przyrządzania

:
  1. Filet umyć i obrać, zbić tłuczkiem, pokroić na cienkie plastry o szerokości około 2-3 centymetrów;
  2. Filet doprawić solą i pieprzem;
  3. W osobnej misce ubić jajka;
  4. Zanurz każdy kawałek w mące, następnie obtocz w jajku i bułce tartej;
  5. Zrumienić kurczaka na złoty kolor z każdej strony;
  6. Aby usunąć nadmiar oleju roślinnego, po grillowaniu połóż kawałki na papierowych ręcznikach.

Co można zrobić z sera do piwa?

Najbardziej popularne są uważane za serowe przekąski do piwa, przepisy na ich przygotowanie są bardzo proste. Do piwa idealnie pasują serowe kulki lub paluszki. Należy je podawać na gorąco. Miękkie, ciągnące się nadzienie, chrupiąca skórka - czego jeszcze potrzeba do wspaniałej przekąski?

Paluszki serowe smaży się na dużej ilości oleju spożywczego. Dlatego danie okazuje się dość tłuste i kaloryczne.

Składniki:

- Ser - 300 gramów;
- 3 jaja kurze;
- Mąka pszenna - 4-5 łyżek stołowych;
- Suszony koperek - 1 łyżeczka;
- Mąka do panierowania - 2 łyżki stołowe.



Paluszki serowe:

przepis

na przekąskę do piwaSposób

przyrządzania

:
  1. Białka oddzielić od żółtek;
  2. Białka posypujemy szczyptą soli i ubijamy na sztywną pianę;
  3. Do masy z białek przesiać mąkę i dodać ser starty na tarce o drobnych oczkach;
  4. Wyrobić ciasto. Ciasto okazuje się dość lepkie. Dlatego należy formować patyczki mokrymi rękami. Jeśli jest to wygodniejsze, można też zrobić kulki;
  5. Obtoczyć kęsy sera w mące zmieszanej z suchym koprem i usmażyć w dużej ilości wrzącego oleju roślinnego. Olej powinien całkowicie pokryć patyczek. Podczas smażenia nie wolno również dopuścić do kontaktu paluszków serowych ze sobą;
  6. Po ugotowaniu, ułóż paluszki serowe na ręczniku papierowym;
  7. Przystawkę podawać samą lub z sosem czosnkowym.

Bardzo smaczne kulki serowe przygotowywane są z mozzarelli. W tym przypadku nie trzeba ścierać sera na tarce. Wystarczy pokroić go na małe kawałki, zanurzyć w jajku i bułce tartej i usmażyć na rozgrzanej patelni.

Pyszne przekąski do piwa: przepisy z fotografiami owoców morza

Smakosze docenią morskie przekąski do piwa: przepisy ze zdjęciami szybko pozwolą im przygotować i docenić sposób podania. Wiele japońskich lokali oferuje krewetki w cieście tempura. Danie wyróżnia się soczystym nadzieniem i chrupiącą skórką. Ta aromatyczna przekąska jest idealna do piwa. W dodatku jest dość prosta w przygotowaniu.

Składniki:

- Krewetki tygrysie lub atlantyckie - 20 szt;
- Skrobia ziemniaczana - 2 łyżki stołowe;
- Mąka - 2 łyżki stołowe;
- Jajko kurze - 1 jajko;
- Sos sojowy - 2 pół łyżki stołowe;
- Cytryna - 1 cytryna;
- Sól i czarny pieprz do smaku;
- Białe wino - 2 łyżeczki.






Krewetki w panierce: przepis krok po kroku ze

zdjęciamiSposób przy

rządzania:
  1. Krewetki umyć, usunąć skorupę, usunąć żyłę jelitową i ponownie opłukać;
  2. Osusz krewetki papierowym ręcznikiem;
  3. Krewetki solimy i pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny i białym winem, doprawiamy sosem sojowym;
  4. Pozwól krewetkom moczyć się w marynacie przez około 10 minut;
  5. Wymieszaj mąkę z mąką i jajkiem;
  6. Doprawić ciasto jeszcze odrobiną soli, jeśli chcesz;
  7. Zanurz krewetki w cieście i smaż na oleju roślinnym przez kilka minut;
  8. Krewetki podawać z sosem limonkowo-czosnkowym.

Krążki kalmara to kolejna popularna przekąska do piwa. Przystawka jest bardzo delikatna i smaczna. Kałamarnice są bogate w jod. Są bardzo szybkie w przygotowaniu!

Składniki:

- Kałamarnica - 3 tusze;
- Jedno jajko kurze;
- Mleko - 5 łyżek stołowych;
- Woda - 5 łyżek stołowych;
- Mąka pszenna - ½ szklanki;
- Sól do smaku;
- Olej roślinny do smażenia.





Kalmary panierowane: przepis na piwną przekąskęSposób

przygotowania

:
  1. Opłucz i obierz kalmary, a następnie włóż je do wrzącej wody na 2 minuty;
  2. Kalmary odsączyć, ostudzić i pokroić w krążki;
  3. Aby przygotować ciasto, wymieszaj mleko z wodą, jajkiem i solą.
  4. Stopniowo dodawać mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej kwaśnej śmietany;
  5. Zanurz kalmary w cieście i smaż z każdej strony na złoty kolor.

Dietetycy zalecają podjadanie piwa. Ważne jest, aby pamiętać, że tłuste jedzenie pomaga opóźnić zatrucie i chronić organizm przed zatruciem. Należy jednak wziąć pod uwagę, że zbyt słone przekąski zwiększają nasz apetyt i sprawiają, że pijemy więcej niż zamierzaliśmy. Należy więc ograniczyć ilość wypijanego piwa i jedzenia. W ten sposób można utrzymać dobry nastrój i świeżą głowę rano.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu
Auchan