Przepisy na przegrzebki w sosie śmietanowym

Przegrzebki są pyszne, jeśli są odpowiednio przygotowane. Należy przestrzegać kilku prostych zasad. Delikatny, kremowy sos sprawia, że danie smakuje wyśmienicie. Uświetni każdy świąteczny stół. Przyjrzyjmy się bliżej kilku prostym przepisom.

Przegrzebki w sosie śmietanowym

Składniki:

  • 0,5 kg - przegrzebki mrożone
  • 2-4 łyżki stołowe - oliwa z oliwek;
  • 200 mililitrów - krem 30%;
  • 100 mililitrów - wino białe, wytrawne;
  • 50 gramów - masło;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 sztuka - cytryna;
  • Sól;
  • Czarny pieprz;
  • Świeże zioła;
  • Gałązki tymianku.
Przegrzebki w sosie

śmietanowymPrzygotowanie

krok po kroku:
  1. Krok przygotowawczy. Wyjmij 500 gramów przegrzebków z zamrażarki i rozmroź je wcześniej. Podczas rozmrażania od razu odcedź nadmiar wilgoci za pomocą sitka do miski lub zlewu. Kiedy przegrzebki są całkowicie rozmrożone, możesz zacząć smażenie.
  2. Rozgrzej patelnię i wlej olej roślinny. Oliwa z oliwek bardzo delikatnie wydobędzie przegrzebki. Można użyć dowolnego innego oleju. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy nasz główny składnik. Przegrzebki mają wilgotną konsystencję, więc mogą dość mocno rozpryskiwać się podczas gotowania. Pamiętaj o tym, aby się nie poparzyć. Nie wkładaj wszystkich przegrzebków na patelnię na raz. Natychmiast wypuszczą dużo wilgoci i zapadną się. Smażyć w małych partiach, aż przegrzebki będą ładne i złote z obu stron. Usmażone kawałki ułożyć na dużym talerzu. W ten sam sposób usmażyć całe owoce morza.
  3. Następnie na tej samej patelni dodajemy kawałek masła. Potrzebujesz około 50 gramów masła. Obierz czosnek i drobno go posiekaj. Podsmaż czosnek na lekko złoty kolor, nadając mu charakterystyczny aromat.
  4. Wlać 100 mililitrów białego, wytrawnego wina. Spraw, aby sos był bardziej płynny. Doprowadzić do wrzenia i dodać 200 mililitrów śmietany. Można użyć każdego rodzaju śmietany, ale najlepiej tłustszej. Wszystkie składniki sosu dobrze wymieszać.
  5. Teraz nadszedł czas na doprawienie sosu śmietanowego. Doprawić solą i czarnym pieprzem do smaku. Weź cytrynę i wyciśnij z niej sok. Potrzebne jest około 1,5-2 łyżek stołowych soku, porcję można zwiększyć według uznania. Dodajemy kilka cienkich plasterków cytryny, które później wykorzystamy jako dekorację. Spróbować sosu. W razie potrzeby dodaj więcej soli i pieprzu. Jeśli chcemy, aby sos miał słodki posmak, możemy dodać łyżeczkę cukru. Udekoruj gałązkami tymianku i świeżymi ziołami. Sos jest już gotowy.
  6. Teraz umieść usmażone przegrzebki na patelni z sosem. Pozwól przegrzebkom gotować się w sosie przez kilka minut. Właściwie są one gotowe po usmażeniu na patelni.

Teraz wszystkie składniki potrawy powinny się połączyć, tworząc swoistą harmonię smaku. Wspaniałe przegrzebki w sosie śmietanowym są gotowe.

Przegrzebki w sosie serowo-śmietanowym

Przegrzebki smażone w głębokim tłuszczu nabierają po ugotowaniu delikatnego, słodkiego smaku. Aby podkreślić smak, wystarczy skropić smażone przegrzebki sokiem z cytryny lub limonki. To kulinarne arcydzieło będzie lśniło jaskrawymi kolorami, jeśli uzupełnisz je kremowym sosem.

Składniki:

  • 600 gramów - przegrzebki;
  • 2-3 łyżki stołowe - mąka;
  • 2-3 łyżki stołowe - olej roślinny;
  • 200 mililitrów - śmietana;
  • 100 gramów - twardego sera;
  • 20-30 ml - olej roślinny;
  • 150 gramów - serka topionego;
  • Cytryna;
  • Sól;
  • Pieprz;
  • Pozostałe przyprawy według uznania;
  • Bazylia.
Przegrzebki w sosie

serowo-śmietanowymPrzepis

krok po kroku:
  1. Najpierw należy przygotować filety z przegrzebków. Proces jest całkowicie prosty. Opłucz przegrzebki pod bieżącą wodą i wytrzyj papierowym ręcznikiem. Nadmiar wilgoci na powierzchni produktu może zakłócić proces smażenia. W razie potrzeby usunąć tkankę mięśniową w postaci cienkiej skóry na boku przegrzebka. Po ugotowaniu ta część będzie twardsza.
  2. Aby nadać przegrzebkowi chrupiącą i chrupiącą skórkę, obtocz go w odrobinie mąki. Umieść kilka łyżek mąki w małej plastikowej torebce. Dodaj jedną lub dwie łyżeczki ulubionej przyprawy. Możesz użyć dowolnych ziół: bazylii, tymianku, oregano. Wystarczy nawet zwykła przyprawa do mięs lub ryb. Jeśli nie jesteś miłośnikiem przypraw, użyj standardowej mieszanki przyprawowej z soli i pieprzu. Pamiętaj, aby dobrze wymieszać zawartość torebki. Następnie włóż filety przegrzebków do worka i ponownie dobrze wymieszaj.
  3. Aby usmażyć przegrzebki, wlej około dwóch łyżek oleju roślinnego na patelnię i dobrze rozgrzej. Używaj oleju roślinnego o neutralnym smaku i zapachu. W tym przepisie olej roślinny nie może być zastąpiony masłem. Przegrzebki muszą być smażone na dużym ogniu. W wysokiej temperaturze masło natychmiast zacznie się palić. Najlepiej jest wybrać największą i najcięższą patelnię ze stali nierdzewnej lub żeliwa. Naczynia kuchenne wykonane z tych materiałów są idealne. Gruba podstawa obrotowa pozwoli na równomierne smażenie potraw.
  4. Kiedy olej jest gorący, ułóż przegrzebki na patelni. Należy pamiętać o pozostawieniu odstępów między kawałkami, tak aby przegrzebek smażył się tylko we własnym soku. Dzięki tej metodzie przegrzebki zyskują doskonałą, złocistą, chrupiącą skórkę. Smażyć przegrzebki przez dwie do trzech minut z każdej strony. Ważne jest, aby nie przegotować filetów z małży, bo staną się twarde. Ugotowane przegrzebki ułożyć na talerzu.
  5. Teraz sos śmietanowy. Serek topiony zetrzeć do rondelka. Dodaj około 10-15 ml oleju roślinnego. Wlać śmietanę. Postawić garnek na małym ogniu, doprowadzić do wrzenia. Ciągle mieszać, aby się nie przypaliło. Zetrzeć twardy ser na grubej tarce. Dodawaj go do sosu stopniowo. Ser powinien zdążyć się rozpuścić. Doprowadź sos do wrzenia i uzyskaj gładką konsystencję. Czas na dodanie soli i przypraw według własnego uznania. Po kilku minutach można wyłączyć kuchenkę.

Przegrzebki podawać w towarzystwie sosu serowo-śmietanowego i soku z cytryny. Bon appetit.

Przegrzebki w sosie śmietanowym z krewetkami

Przyjrzyjmy się bliżej innej ciekawej wariacji na temat tego dania. W tym przepisie przegrzebki występują w towarzystwie sosu śmietanowego z krewetkami. Danie jest lekkie, wyrafinowane i niezwykle apetyczne.

Składniki:

  • 0,350 kg - przegrzebek;
  • 0,100 kg - krewetki;
  • 1 limonka;
  • 400 mililitrów - śmietana;
  • 2 łyżki stołowe - białe wino wytrawne;
  • 2 łyżki stołowe - oliwa z oliwek;
  • 1 łyżeczka - masło;
  • 2 ząbki czosnku;
  • Kurkuma;
  • Sól;
  • Czarny pieprz.
Przegrzebki w sosie śmietanowym z

krewetkamiInstrukcja

krok po kroku:
  1. Rozmrozić przegrzebki i opłukać pod zimną wodą. Wrzuć na durszlak, aby odsączyć nadmiar wody. Pozostawić do wyschnięcia na jakiś czas. Można też osuszyć ręcznikiem papierowym. W 300-350 gramach przegrzebków znajduje się około 20-22 sztuk. Na podstawie tych danych można obliczyć niezbędną ilość przegrzebków w zależności od porcji.
  2. Następnie zetrzeć skórkę z limonki na tarce o drobnych oczkach. Następnie dodajemy sól i pieprz do smaku. Wymieszaj mieszankę i posyp nią przegrzebki. Weź oliwę z oliwek. Dodaj kilka kropli na wierzch. Mamy rodzaj marynaty. Przykryj naczynie folią spożywczą i pozostaw w lodówce na 1 godzinę.
  3. Teraz zacznijcie przygotowywać sos. Obrać krewetki, usunąć skorupki. Następnie drobno je posiekać. Czosnek obrać, posiekać za pomocą praski do czosnku lub zwykłego noża.
  4. Postawić rondel na kuchence. Dodać masło. Później wrzuć zmielony czosnek. Smażyć przez minutę na małym ogniu. Teraz dodaj kilka łyżek białego wytrawnego wina. Po kilku minutach wlać śmietankę. Krem powinien mieć temperaturę pokojową. Wyjmij ją wcześniej z lodówki i zostaw na stole kuchennym, aby się podgrzała. Śmietana została już dodana, czas zmniejszyć ogień. Sos powinien się gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut.
  5. W tym czasie na czystej, suchej patelni podsmaż kurkumę. Czas smażenia to dosłownie 30-45 sekund. Kurkuma rozwinie się z niesamowitym aromatem dzięki temperaturze. Do sosu dodać prażoną przyprawę i wymieszać. Po kilku minutach dodajemy ostatni składnik - krewetki. Pozostawić sos na kolejne 1-2 minuty i wyłączyć ogień.
  6. Naczynie, na którym będą podawane przegrzebki, należy podgrzać.
  7. Następnie będziemy pracować bardzo szybko. Bierzemy patelnię grillową i rozgrzewamy ją na dużym ogniu. Dlaczego patelnia grillowa? W tym przypadku tylko z powodu urody. Wzór wytłoczonego dna patelni ładnie odciśnie się na przegrzebkach. Teraz zacznij grillować. Szybko wrzuć przegrzebki i smaż je z obu stron po około 30-40 sekund. To powinno być wystarczająco dużo czasu.
  8. Na ciepłe talerze wylewamy sos, który pełni rolę poduszki dla przysmaku z owoców morza. Ułóż 3-4 przegrzebki na wierzchu sosu. Natychmiast podawać danie.

Powyższe przepisy pokrywają się, ale każdy z nich ma swój własny twist. Danie z owoców morza jest bardzo proste w przygotowaniu i atrakcyjnie prezentuje się na stole.

10% zniżki przy zakupie abonamentu!

Na Bazarze Szefa Kuchni znajdziesz produkty z przepisami, dzięki którym możesz łatwo i smacznie gotować w domu. Zamów cotygodniową dostawę, a otrzymasz 10% zniżki na całe menu! Dostawa jest zawsze bezpłatna, nawet poza miasto.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu