Przepisy na szybkie obiady

Pierogi: tak smaczne i inne

Najprostszym i najłatwiejszym sposobem na nakarmienie rodziny na obiad jest zrobienie pierogów. Ten produkt jest tak uniwersalny, że można z nim stworzyć kilka potraw.

Pierwsza opcja polega na gotowaniu pierogów w zwykły sposób dla wszystkich. W tym celu należy zagotować wodę, dodać do niej sól i pieprz i zacząć gotować pierogi. Gotować, mieszając od czasu do czasu, aż będą gotowe: knedle powinny unosić się na powierzchni. Posypać zieleniną, podawać na gorąco z ketchupem, koncentratem pomidorowym, kwaśną śmietaną, majonezem lub octem, z bulionem lub bez.

Z pierogów można też zrobić pyszną zupę. Aby to zrobić, należy zagotować wodę w garnku. I w tym samym czasie obrać kilka ziemniaków i 1 małą marchewkę, obrać cebulę. Ziemniaki pokroić w plastry, marchew w plasterki, cebulę w półpierścienie. Wrzucamy je do wrzącej wody, po kilku minutach solimy. Następnie knedle wrzucamy do garnka z ugotowanymi warzywami i gotujemy mieszając. Ziarna pieprzu i liść laurowy dodajemy do zupy pierogowej tuż przed zdjęciem jej z patelni z ognia. Podawać na gorąco z bulionem i posypać świeżymi, posiekanymi ziołami. Jako dressing zastosować kwaśną śmietanę.

Smażone pierogi gotuje się bardzo szybko i łatwo. Wychodzą rumiane i pyszne, co nie może pozostać bez uznania dla tych, którym podajemy je na obiad. Uzbrojony z ten prostym przepisem, gospodynie mogą uzupełniać ich kuchenną świnkę skarbonkę z niedrogim i obfitym obiadem. Aby przygotować to niedrogie danie trzeba wziąć:

  • pierogi, sól, pieprz, olej roślinny, woda.

Na głęboką patelnię (najlepiej bezzapachową) wlać kilka łyżek oleju roślinnego, lekko podgrzać i wsypać potrzebną ilość zamrożonych pierogów. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Smażyć pierogi na średnim ogniu na złoty kolor.

Następnie zmniejszamy ogień i ostrożnie wlewamy na patelnię szklankę gorącej wody. Przykryć i gotować na wolnym ogniu, aż pierogi będą w pełni ugotowane. Woda z patelni powinna już prawie całkowicie odparować. Wyłożyć na talerz, posypać ziołami. Usmażone pierogi podajemy z kwaśną śmietaną, majonezem, cytryną lub innym lubianym przez domowników dressingiem.

Ryba w folii "Bardzo smaczna"

Potrawy z ryb muszą być włączone do diety. Można ją przyrządzać na różne sposoby. Maksymalne zachowanie wszystkich użytecznych właściwości ryby można osiągnąć, gotując ją w folii. Dla dania weź:

  • 2 steki z dowolnej czerwonej ryby, 1 średnia cebula, 1 pomidor, kilka plasterków cytryny, sól, pieprz czarny, liść laurowy.

Rybę umyć i pokroić w plastry. Wyłóż blachę do pieczenia folią. Ułóż krążki cebuli w niewielkiej odległości od siebie i połóż na każdym z nich plasterek cytryny. Ułożyć rybę na wierzchu cytryny. Doprawić solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Następnie na każdym steku położyć pierścień pomidora i liść laurowy. Zawijamy wszystko w folię i wkładamy do nagrzanego do 180-200 stopni piekarnika. Piec przez około 30 minut. Podawać osobno jako samodzielne danie lub z dodatkiem: ryżu, makaronu, spaghetti, ziemniaków, kaszy gryczanej lub prosa.

Łosoś "Fingerlings"

Składniki:

  • duży stek z łososia, 1 pomidor, 1 papryka, 1 marchewka, pół szklanki mleka, 50g sera, Przyprawy: sól, pieprz, suszona pietruszka, oregano, papryka.

Zetrzeć marchew na średniej tarce. Posypujemy przyprawami, zalewamy mlekiem i dusimy na patelni pod przykryciem do miękkości. Przygotuj kawałek folii. Włożyć do niego rybę. W uformowany wewnętrzny pierścień łososia włożyć plastry bułgarskiej papryki i plastry pomidora. Przykryć warstwą duszonej marchewki.

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Położyć tacę z rybą. Piec około 20 minut, następnie wyjąć, rozwinąć folię i posypać rybę tartym serem. Pozostawić w piekarniku jeszcze na kilka minut, aby ser się roztopił. Podawać samodzielnie lub z dodatkowym daniem: ziemniakami (pieczonymi w piekarniku lub tłuczonymi), ryżem, makaronem.

Złota rybka "Pod skórą"

Kolejny wariant nie mniej pysznego dania rybnego. Aby go przygotować, weź:

  • 500 g filetów rybnych (dowolnych), 100 g kwaśnej śmietany, 100 g sera, 500 g ziemniaków, pół cytryny, olej do smarowania form, sól, pieprz.

Pokroić rybę na porcje, posolić i popieprzyć z obu stron. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Ułóż je równomiernie w wysmarowanej tłuszczem formie do pieczenia. Posolić i popieprzyć do smaku. Zetrzyj skórkę z cytryny na drobnej tarce, jedna łyżeczka wystarczy do tego dania. Połóż kawałki ryby na ziemniakach. Każdy z nich posypujemy skórką z cytryny i skrapiamy sokiem z cytryny. Resztą kwaśnej śmietany posmarować obficie ziemniaki. Ser zetrzeć na tarce i posypać nim rybę. Formę z rybą wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni na 30 minut. Jeśli gotujemy rybę bez ziemniaków, wystarczy 20 minut. Podawać na płaskim talerzu na gorąco, posypane ziołami.

Kurczak z pomidorami, fasolą i zieleniną

Kurczak z fasolą i pomidorami ugotowany na obiad jest nie mniej pyszny. To danie najlepiej gotować w kociołku.

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka, 400 gramów zielonej fasolki, 2 główki cebuli, 2 pomidory, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki stołowe oleju roślinnego, Natka pietruszki, kolendra, pieprz czarny, sól do smaku.

Pierś z kurczaka gotujemy do połowy. Pokrój go na małe kawałki i lekko usmaż na oleju roślinnym. Młodą zieloną fasolkę należy umyć, oddzielić od twardych części i połamać każdy strąk na kilka kawałków. Ugotować fasolę w osolonej wodzie tak, aby łatwo się rozpadła. Odcedź fasolę i pozostaw do osuszenia. Cebula i pomidory pokroić w cienkie pierścienie i smażyć osobno na oleju roślinnym. Całość doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać. Następnie dodaj strąki fasoli do kurczaka z warzywami. Powinna ona całkowicie pokryć mięso. Mięso z warzywami poddać duszeniu na małym ogniu przez 10-15 minut. Podawać do stołu na gorąco.

Pierś z kurczaka z sokiem z cytryny: przepis krok po kroku

Składniki:

  • 4 kawałki piersi z kurczaka, 70 g masła, 1 łyżka świeżej, posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka bazylii, 1 łyżka mąki, 2 łyżki soku z cytryny, Kilka łyżek stołowych oleju roślinnego (do smażenia), Doprawić do smaku pieprzem i solą.

Przekrój filet wzdłuż na dwie cienkie warstwy. Każdy kawałek mięsa posolić i popieprzyć z obu stron, a następnie obtoczyć w mące. Otrząsnąć z nadmiaru panierki.

Kawałki panierowanego kurczaka smażymy na dużym ogniu w niewielkiej ilości oleju roślinnego przez 2-3 minuty - do lekkiego zbrązowienia. Przełożyć na talerze i przygotować pikantny sos.

W tym celu do roztopionego masła dodać posiekaną zieleninę - pietruszkę i bazylię, dodać sok z cytryny i wymieszać. Ciepłym sosem polewamy mięso, dekorujemy plasterkiem cytryny i gałązką świeżego koperku i podajemy.

Tak przyrządzona pierś z kurczaka jest dobra sama lub z dodatkami. Można go zrobić ze wszystkim: ziemniakami, ryżem, makaronem itp.

Zapiekanka makaronowa z szynką i serem

Makaron do przygotowania szybkiego obiadu jest używany dość często. Podaje się je do dań mięsnych i rybnych, polewa sosami i skwarkami. Makaron zapiekany w piekarniku z szynką i serem jest bardzo smaczny.

Aby zrobić zapiekankę makaronową weź:

  • 400 g makaronu, 200-300 gramów szynki, 100 g twardego sera, 1 szklanka mleka, 1 szklanka wody, sól, pieprz do smaku, Masło do wysmarowania foremek.

Wysmarować tłuszczem naczynie do zapiekania z wysokim rantem i wyłożyć je szynką pokrojoną na małe kawałki, solą i pieprzem. Rozcieńczyć mleko i wodę, doprawić solą i wlać do makaronu, aż będzie przykryty.

Ser zetrzeć na grubej tarce i posypać nim makaron.

Przykryj naczynie folią aluminiową i pozostaw w piekarniku na pół godziny. Następnie zdejmij folię i gotuj przez kolejne 15 minut, aż na zapiekance pojawi się serowa skórka.

Makaron z jajkami: budżetowa odmiana

Nie ma nic prostszego niż ugotowanie makaronu z jajkiem. Po tym wszystkim, to danie wymaga minimum wiedzy kulinarnej i około godziny czasu.Aby przygotować danie, weź:

  • 200 g makaronu, 3 jajka, Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odsączyć i przepłukać zimną wodą. Następnie umieść makaron w brytfannie lub naczyniu do zapiekania. Spłaszczyć.

W osobnej misce ubić 3 jajka. Ubijać trzepaczką. Doprawić solą. Doprawić do smaku i pieprzem. Wlej jajka do makaronu i zapiekaj, aż jajka staną się chrupiące na wierzchu. Upiecz potrawę w piekarniku lub na kuchence.

Leniwe pierogi z makaronem

Miłośnikom pierogów można podsunąć pomysł na ugotowanie tego dość prostego w wykonaniu dania z makaronem. Jeśli opiszesz ten przepis krok po kroku, będzie się on składał z dwóch punktów. Ponadto, ta opcja może być dość przypisana do budżetu, ponieważ z nim dość skromny zestaw produktów jest używany.

  • Dla leniwych "pierogi" wziąć: 200 g makaronu, 50-1090 g twarogu (najlepiej tłustego), 5-10 g masła, Gotować aż makaron będzie gotowy w lekko osolonej wodzie. Zlać płyn i umyć wodą.

W rondelku lub na patelni roztopić kawałek masła, dodać makaron i posypać twarogiem. Wymieszać i po kilku minutach zdjąć z ognia. Podawać na gorąco i posypać cukrem. Dodaj kwaśną śmietanę, jeśli lubisz (ale niekoniecznie).

Ziemniaki w rękawie

Aby przygotować potrawę według tego przepisu weź:

  • 5-6 ziemniaków, 1 średnia marchewka, 1 główka cebuli, 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego, 2 łyżki stołowe oleju roślinnego, przyprawy do smaku.

Wcześniej umyte i obrane warzywa pokroić w kostkę. Ziemniaki - w małych plasterkach, marchew - w kółkach, cebula - w pół pierścieniach. Włóż warzywa do zapiekanki, sól i pieprz, posyp przyprawami, wlej olej roślinny i dodaj pastę pomidorową. Wszystko dokładnie wymieszać. Zawiąż rękaw i umieść go w naczyniu z wysokimi bokami. Wykonaj kilka przekłuć w rękawie. Wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 200 stopni przez około godzinę. Podawać przy stole, posypując zieleniną.