Przepisy w piekarniku

Auchan

Jedną z technik obróbki cieplnej żywności jest pieczenie w piecu. Wytrawni kucharze przygotowują w piekarniku najróżniejsze przepisy. To nie tylko znane wszystkim placki i pieczone w całości kurczaki. Ale wszelkie inne potrawy, które są przyzwyczajeni do gotowania, pieczenia, duszenia na kuchence, z gotowania w piekarniku tylko skorzystać. Dzięki równomiernemu nagrzewaniu w produktach zachodzą procesy chemiczno-fizyczne, które dezynfekują żywność. Pod wpływem wysokiej temperatury giną szkodliwe mikroorganizmy i rozkładają się niebezpieczne substancje. Wzrastają walory smakowe i zapachowe, karma mięknie i poprawia się jej strawność.

Z tej publikacji dowiesz się, jakie pyszne i nietypowe potrawy można przyrządzić w piekarniku. Prezentowane przepisy przygotowywane są z dostępnych produktów w bardzo prosty sposób. Dlatego każdy będzie mógł skorzystać z tego pomysłu i przygotować pyszne śniadanie, kolację lub obiad według jasnych zaleceń.

Pieczony chlebek pita z grzybami

Poniższy przepis może być podawany jako przystawka lub danie główne. To zależy od tego, jak lubisz pieczone. Opiszemy obie techniki, aby każdy mógł zdecydować, którą woli. Te przepisy są tak łatwe do przygotowania w piekarniku, że nawet uczeń może je powtórzyć.

Przygotuj się:

  • 1 cienki, duży lavash (220 g);
  • 5-6 średniej wielkości bulw ziemniaka;
  • 300 g pieczarek;
  • 1 cebula;
  • 50 gr. masła;
  • 1 szklanka mleka;
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego;
  • 3 jajka;
  • 100 gr. sera;
  • Sól, pieprz, zioła.
Pieczona pita z grzybamiJak

przyrządzić:

  1. Cebulę i ziemniaki obrać, umyć.
  2. Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie.
  3. Ugotowane ziemniaki utrzeć z masłem i mlekiem tyle, ile potrzeba, aby powstała jednolita, stosunkowo gęsta masa.
  4. Upiecz w piekarniku grzyby, które posłużą do przygotowania dania. Przepis jest prosty: umyć, pokroić na średniej wielkości kawałki. Cebulę pokroić w cienkie, pokrojone w ćwiartki krążki.
  5. Podsmaż grzyby na suchej patelni, aby usunąć z nich wilgoć. Następnie dodaj 1-2 łyżki oleju słonecznikowego oraz cebulę i zrumień ją. Nie smaż grzybów zbyt długo, bo stracą swój aromat.
  6. Wymieszaj ziemniaki z grzybami i cebulą. Doprawić do smaku solą, mielonym pieprzem i pozostałymi przyprawami.
  7. Rozłożyć pitę na blacie, rozprowadzić nadzienie na całej powierzchni.
  8. Posiekaj zioła lub użyj posiekanych mrożonych ziół. Roladka lub pieczone ślimaki to coś, co można zrobić w piekarniku z przygotowanego nadzienia. Jeśli chcesz upiec roladkę, posyp ziemniaki ziołami i zwiń w rulon.
  9. Aby przyrządzić pieczonego ślimaka na ciepło jako obfitą kolację lub lunch, należy zawinąć pitę również z nadzieniem. Przygotuj formę do pieczenia: wysmaruj dno i ścianki masłem.
  10. Uformuj bułkę w kształt ślimaka.
  11. W głębokiej misce ubij jajka, dodaj mleko, wymieszaj.
  12. Dodać sól, zioła, mieloną paprykę i starty twardy ser.
  13. rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
  14. Powstałą masę wylać na dno naczynia. W piekarniku przepisy z foto pieczemy przez około 30-40 minut. Czas jest uwarunkowany, należy kierować się stopniem ugotowania.
  15. Jeśli robimy bułeczkę, jak na zdjęciu, pieczemy krócej. Nie jest wypełniony masą jajeczną, więc piecze się tylko do uzyskania chrupiącej skórki.

Pieczarki zapiekane z jajami przepiórczymi

Pieczarki są źródłem witamin D, B, C, mikroelementów takich jak cynk, selen, mangan, fosfor, potas, a także kilku aminokwasów. Produkt zawiera białko roślinne i błonnik. Poza tym, że jest dla Ciebie dobra, świetnie smakuje i szybko Cię nasyca, nie powodując przybierania na wadze. Jest to świetny wybór tego, co można szybko i smacznie przygotować w piekarniku na kolację lub na obiad.

Przygotuj się:

  • 12 pieczarek o dużych główkach;
  • 12 jaj przepiórczych;
  • 100 gr. twardego sera;
  • Pietruszka;
  • Sól, pieprz do smaku;
  • Olej słonecznikowy.
Pieczarki zapiekane z jajami przepiórczymiJak

przyrządzić:

  1. To smaczne i zdrowe danie przygotowuje się w piekarniku dość szybko. Pierwszą rzeczą, którą należy zrobić, jest włączenie ogrzewania do 190 stopni.
  2. Naczynie do zapiekania posmarować olejem słonecznikowym.
  3. Grzyby opłukać i odsączyć z wilgoci.
  4. Ostrożnie odciąć łodygi.
  5. Przygotować koreczki - to jest coś, co nawet kawaler może zrobić w piekarniku szybko i smacznie.
  6. Kapelusze posolić i popieprzyć, wewnątrz skropić kilkoma kroplami oleju słonecznikowego.
  7. Zetrzeć ser do miski i wymieszać z posiekanymi ziołami.
  8. Wypełnij płaskie czapeczki nadzieniem serowym tak, aby nie tworzyło ono wierzchu.
  9. Umieść każdy kapelusz w formie.
  10. Wstaw formę do piekarnika i piecz grzyby przez 20-30 minut, kierując się wielkością.
  11. Wyjmij formę, zamykając drzwiczki piekarnika, aby nie dopuścić do przegrzania.
  12. Do każdej czapeczki wbić 1 jajko, uważając, aby żółtko pozostało nienaruszone. Te przepisy są łatwe do wykonania w piekarniku ze zdjęciami, ponieważ zawsze można porównać stopień upieczenia grzybów z próbką.
  13. Włóż formę z powrotem do piekarnika, po minucie wyłącz grzanie.
  14. Pozostaw formę w piekarniku na chwilę, aż jajko ugotuje się dzięki ciepłemu powietrzu.

Zapiekanka z fasoli: proste i pyszne danie dodatkowe

Fasola to starożytna roślina uprawna, która obecnie zajmuje miejsce w kuchniach wielu narodów na całym świecie. Dojrzała fasola jest bogata w białko. Z tego powodu nazywa się je mięsem roślinnym. Oprócz białka, fasola jest bogata w witaminę B1. Można je wykorzystać nie tylko do obfitych zup, ale także do cudownie prostych przepisów w piekarniku. Jedną z nich jest opisana poniżej zapiekanka. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub kolacji.

Przygotuj się:

  • 200 g fasoli;
  • 50g masła;
  • 4-5 jaj;
  • 200 ml. kwaśnej śmietany;
  • 2-3 łyżki bułki tartej;
  • Sól, pieprz.
Zapiekanka z fasoli: proste i pyszne danie główneJak

gotować:

  1. Aby przygotować zapiekankę, przygotuj puree z fasoli. Ponieważ skrobia fasolowa długo pęcznieje, przed gotowaniem należy namoczyć fasolę w zimnej wodzie. Temperatura wody nie powinna być wyższa niż 15 stopni Celsjusza, aby nie dopuścić do zakwaszenia fasoli.
  2. Po kilku godzinach spuścić wodę, wlać nową czystą wodę w ilości 1 kg/2-3 litry wody.
  3. Posolić fasolę pod koniec gotowania. Jeśli najpierw je posolisz, na ich skórze utworzy się twarda warstwa, utrudniająca przenikanie soli.
  4. Zapiekanka z fasoli to coś, co nie upiecze się szybko w piekarniku, ale będzie pyszne. Ugotowaną fasolę przecedzić, jeśli była gotowana w większej ilości wody niż to konieczne.
  5. Rozgnieść fasolę, dodać olej, sól i mielony pieprz i wymieszać.
  6. Ugotować jajka na twardo, obrać. Jajka pokroić w drobną kostkę, dodać do puree ziemniaczanego.
  7. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
  8. Wysmarować tłuszczem naczynie.
  9. Rozłóż tłuczone ziemniaki w naczyniu, wygładź je.
  10. Posmarować śmietaną, posypać bułką tartą.
  11. Piec do uzyskania złotego koloru. Gotową zapiekankę kroimy na porcje i podajemy z kwaśną śmietaną lub sosem.

Szyjka z warzywami w folii

Przepisy z mintajem w piekarniku ze zdjęciami to czysta przyjemność. Proste i nieskomplikowane, sprawdzają się nawet u początkujących. Mięso jest delikatne i ma przyjemny smak. W przeciwieństwie do dorsza, czarniak nie ma tak wyraźnego rybnego zapachu. Nie musisz więc moczyć go w przyprawach ani wstępnie gotować. Jednak główną zaletą tego dania jest jego wysoka wartość odżywcza. Bogaty skład chemiczny pozostaje w pełni zachowany podczas delikatnego pieczenia w piekarniku.

Przygotuj się:

  • 1 kg oczyszczonego czarniaka;
  • 2 duże marchewki;
  • 1 cebula;
  • 5 bulw ziemniaka;
  • 2 papryki;
  • 100 gr. kremowego sera topionego;
  • Sól, pieprz czarny mielony;
  • 120 g. masła.
Łosoś morski z warzywami w foliiJak

przyrządzić:

  1. Z powyższego zestawu składników można przygotować w piekarniku różne przepisy. Najprostszym z nich jest ułożenie warstw obranych, drobno pokrojonych warzyw, ryby i zapieczenie pod folią. Rezultat jest pyszny i zdrowy. My jednak polecamy stworzyć to danie w nieco inny sposób. Obierz warzywa i umyj je.
  2. Ziemniaki pokroić w średniej wielkości julienne, marchew w małe julienne, cebulę w półpierścienie.
  3. Ziemniaki lekko podsmażyć na rozgrzanej patelni z 2-3 łyżkami oleju słonecznikowego. Wystarczy, że lekko się zrumieni z obu stron.
  4. Wyjmij ziemniaki i na tej samej patelni z 40g oleju podsmaż cebulę i marchewkę do miękkości. Powinno to zająć nie więcej niż 10 minut na średnim ogniu.
  5. Jeśli nie wiesz, co przyrządzić w piekarniku z jakąkolwiek białą słonowodną rybą, nie krępuj się powtórzyć tego przepisu. Sprawdza się w przypadku morszczuka, dorsza, plamiaka, mintaja, miętusa i innych. Pokroić rybę na porcje w ilości 350g na porcję.
  6. Włączyć piekarnik na 190 stopni.
  7. Przygotuj 3 długie kawałki folii.
  8. Na środku ułożyć ziemniaki, a na wierzchu rybę (350g/1 porcja). Posolić i popieprzyć rybę.
  9. Paprykę obrać, pokroić w paseczki.
  10. Na rybę, cebulę i marchewkę położyć paski papryki.
  11. Ser kroimy w plastry, na każdą porcję kładziemy po 2-3 plastry z taką samą ilością masła. Lekko posolić i popieprzyć warzywa.
  12. Zbierz brzegi folii, aby całkowicie przykryć naczynie. Piec przepisy ze zdjęciami w piekarniku przez około 40 minut. Ale pod warunkiem, że zawartość jest dobrze przykryta folią. Jeśli to konieczne, owiń każdą porcję kolejną warstwą folii.
  13. Pieczemy do miękkości, podajemy porcje w folii, ułożone na talerzach do serwowania. Taka prezentacja pomoże zachować soki w środku.

Kebab cielęcy zapiekany w papierze

Korzyści płynące z cielęciny dla osób z otyłością, przewlekłymi chorobami układu pokarmowego są niezaprzeczalne. To dietetyczne mięso zawiera mniej kalorii w porównaniu z innymi odmianami. Miąższ jest bogaty w proteiny, niezbędne w codziennej diecie. Zawiera również: cholinę, witaminę B5, B6, E, PP, B4 oraz szereg ważnych pierwiastków śladowych. Eksperci nie zalecają codziennego spożywania cielęciny w dużych ilościach. Ale jeśli gotować przepisy w piekarniku od czasu do czasu, można całkiem cieszyć się tym smaczne i zdrowe mięso.

Przygotuj się:

  • 700g cielęciny;
  • 3 czerwone pomidory;
  • 3 główki cebuli;
  • 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki;
  • 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu;
  • Sól, zioła.
Kebab cielęcy zapiekany w papierzeJak

przyrządzać

?
  1. Umyć cielęcinę w jednym kawałku, usunąć wilgoć.
  2. Miąższ pokroić na małe kawałki, włożyć do miski.
  3. Cebulę obrać, drobno posiekać, dodać do mięsa.
  4. Posiekaj pomidory, dodaj do mięsa i cebuli.
  5. Drobno posiekać zioła, dodać do podstawy naczynia w piekarniku. Przepisy ze zdjęciami są szczegółowe, ale nie oddają pełnego smaku cielęciny przyrządzonej w ten sposób.
  6. Posól i popieprz dwie papryki, dodaj 1 łyżkę oleju słonecznikowego.
  7. Wymieszać farsz i pozostawić do marynowania na 2 godziny.
  8. Włączyć piekarnik na 190-200 stopni.
  9. Rozłożyć arkusz papieru pergaminowego, posmarować go olejem.
  10. Ułóż mięso, zbierz brzegi papieru.
  11. Powstałą paczkę zawiń w folię, przewiąż sznurkiem.
  12. Umieść przewijak na naczyniu do pieczenia, piecz w gorącym piekarniku przez 50-60 minut.

Możesz również polubić:

Makaron z mięsem mielonym: przepis w piekarniku

Bułeczki z ciasta biszkoptowego: przepis kulinarny

Łatwe przepisy na pączki

Przepisy na pstrąga

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zapisz się i poszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Zapoznaj się z naszym menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu