Przetwórstwo jabłek na zimę - przepisy

Kończy się piękne lato i zaczyna jesień. Pora urodzajna, obfitująca w tak niezwykłe owoce, jakimi są jabłka. Czerwone, zielone, żółte, kwaśne i słodkie - obfitość dla każdego smaku i koloru.

To właśnie jesienią jabłka są soczyste i pełne witamin. Uprawiane w ciepłym słońcu, zachowują pamięć o minionym lecie. Najlepsze przepisy na konserwowanie jabłek na zimę zachowują wspomnienia o cieple słońca.

Sunny Jam

Dżem z dyni i jabłek: Jesień obfituje

nie tylko w jabłka - dynia, na przykład, nie może się równać z owocami. Są bogate w potas, fluor, magnez, a także witaminy E, C, PP i B. Dlatego dynia i jabłka to świetne połączenie.

Przepis wymaga:

  • dynia - 500 gramów;
  • jabłka - 500 gramów;
  • cytryna - 1 szt;
  • cukier - 500 gramów.

Słodycz można regulować według własnego uznania lub zastąpić część cukru miodem. Przepis na tę zapiekankę z jabłkami na zimę nie wymaga wiele wysiłku, ale efekt jest doskonały! Procedura:

  1. Obrać skórkę z cytryny i wycisnąć sok.
  2. Obierz jabłka, zalej wodą (2 szklanki) i zrób wywar.
  3. Jabłka i dynię zetrzeć na tarce i skropić sokiem z cytryny.
  4. Wymieszaj razem jabłka, dynię i skórkę z cytryny.
  5. Wlać mieszaninę do bulionu i dodać cukier.
  6. Gdy masa nabierze jasnożółtego koloru, wyłączamy i przekładamy do słoików.

To nie tylko pyszny, ale i zdrowy przepis. Owoce i warzywa nasycają organizm witaminami, podnoszą odporność i będą pierwszą pomocą w przypadku przeziębień.

Gourmet Happiness confit

Dżem jabłkowy Nie

każdy gustuje w zbyt słodkich i przesłodzonych dżemach,

dlatego z pomocą przychodzi konfitura.

Jest to galaretowata konfitura o przyjemnej konsystencji i wspaniałym aromacie. Smak jabłek w dżemie pozostaje naturalny i autentyczny. Ten jabłkowy dżem na zimę ucieszy zarówno domowników, jak i gości. Każdy będzie próbował poznać tajemnicę przygotowania, mimo że jest ona niezwykle prosta.

Składniki:

  • Jabłka słodkie i kwaśne - 1 kg;
  • cukier - 300 gramów;
  • sok z cytryny - 2 łyżki.

Kolejność gotowania:

  1. Opłukać i obrać jabłka. Przekrój je na pół i usuń rdzeń; jeśli skórka jest twarda, usuń ją również.
  2. Owoce pokroić w kostkę lub półplasterki.
  3. Owoce zasypać cukrem, dodać sok z cytryny i zalać jedną trzecią mieszanki czystą wodą.
  4. Doprowadzić naczynie do wrzenia, cały czas mieszając.
  5. Po zagotowaniu, zmniejszyć ogień do minimum i pozostawić na około 30-40 minut, mieszając od czasu do czasu i zdejmując pianę.
  6. Gotowość można poznać po kropli syropu - jeśli nie kapie, można zdjąć z ognia.
  7. Wlać do wysterylizowanych słoików.

Do confit wybieramy lekko niedojrzałe jabłka i gotujemy masę w garnku z grubym dnem.

Aby uczynić go naprawdę wyjątkowym, możesz dodać do niego wanilię, goździki lub cynamon. Cukierki idealnie nadają się jako nadzienie do ciast i tortów, a kaszka z confitem będzie chętnie zjadana przez małe dzieci.

Kandyzowane plastry bursztynu

Kandyzowane jabłkaZimą

zamiast słodyczy lepiej zjeść kandyzowane jabłka. Są one bogate w witaminy, nie zawierają konserwantów i barwników.

Preparat wymaga:

  • jabłka - 1,2 kg;
  • cukier - 600 gramów;
  • cytryna - 1 szt;
  • cukier puder;
  • cynamon, wanilia - do smaku.

Przepis krok po kroku:

  1. Z jabłek usunąć gniazda nasienne i pokroić na kliny.
  2. Zmieszaj 2 szklanki wody i połowę cukru, aby uzyskać syrop.
  3. Kiedy cukier się rozpuści, wlać jabłka do syropu.
  4. Gotuj, aż plasterki staną się półprzezroczyste i zaczną brązowieć.
  5. Wymieszaj z pozostałym cukrem, skórką z cytrusów i, jeśli chcesz, przyprawami.
  6. Gotować do zgęstnienia.
  7. Umieść plasterki jabłek na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i posmaruj je olejem.
  8. Pozostawić do wyschnięcia w piekarniku w temperaturze 55°C przez 1,5 godziny. Pozostawić w uchylonym piekarniku. Pozostawić na 24 godziny. Powtórzyć proces następnego dnia.
  9. Gotowe plastry posypujemy cukrem pudrem i przekładamy do dobrze zamkniętego szklanego słoika.

Przechowywać w zaciemnionym miejscu w temperaturze 18º-20ºC. Mało prawdopodobne, że taka zdrowa alternatywa dla sklepowych słodyczy przetrwa do zimy, dlatego warto od razu przygotować dużą porcję!

To tylko niewielka część przetworów z jabłek na zimę, które urozmaicą zwykłą dietę jaskrawymi kolorami i pożytecznymi substancjami!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu