Przetwórstwo jabłek na zimę - przepisy
Kończy się piękne lato i zaczyna jesień. Pora urodzajna, obfitująca w tak niezwykłe owoce, jakimi są jabłka. Czerwone, zielone, żółte, kwaśne i słodkie - obfitość dla każdego smaku i koloru.
To właśnie jesienią jabłka są soczyste i pełne witamin. Uprawiane w ciepłym słońcu, zachowują pamięć o minionym lecie. Najlepsze przepisy na konserwowanie jabłek na zimę zachowują wspomnienia o cieple słońca.
Sunny Jam
Dżem z dyni i jabłek: Jesień obfitujenie tylko w jabłka - dynia, na przykład, nie może się równać z owocami. Są bogate w potas, fluor, magnez, a także witaminy E, C, PP i B. Dlatego dynia i jabłka to świetne połączenie.
Przepis wymaga:
- dynia - 500 gramów;
- jabłka - 500 gramów;
- cytryna - 1 szt;
- cukier - 500 gramów.
Słodycz można regulować według własnego uznania lub zastąpić część cukru miodem. Przepis na tę zapiekankę z jabłkami na zimę nie wymaga wiele wysiłku, ale efekt jest doskonały! Procedura:
- Obrać skórkę z cytryny i wycisnąć sok.
- Obierz jabłka, zalej wodą (2 szklanki) i zrób wywar.
- Jabłka i dynię zetrzeć na tarce i skropić sokiem z cytryny.
- Wymieszaj razem jabłka, dynię i skórkę z cytryny.
- Wlać mieszaninę do bulionu i dodać cukier.
- Gdy masa nabierze jasnożółtego koloru, wyłączamy i przekładamy do słoików.
To nie tylko pyszny, ale i zdrowy przepis. Owoce i warzywa nasycają organizm witaminami, podnoszą odporność i będą pierwszą pomocą w przypadku przeziębień.
Gourmet Happiness confit
Dżem jabłkowy Niekażdy gustuje w zbyt słodkich i przesłodzonych dżemach,
dlatego z pomocą przychodzi konfitura.Jest to galaretowata konfitura o przyjemnej konsystencji i wspaniałym aromacie. Smak jabłek w dżemie pozostaje naturalny i autentyczny. Ten jabłkowy dżem na zimę ucieszy zarówno domowników, jak i gości. Każdy będzie próbował poznać tajemnicę przygotowania, mimo że jest ona niezwykle prosta.
Składniki:
- Jabłka słodkie i kwaśne - 1 kg;
- cukier - 300 gramów;
- sok z cytryny - 2 łyżki.
Kolejność gotowania:
- Opłukać i obrać jabłka. Przekrój je na pół i usuń rdzeń; jeśli skórka jest twarda, usuń ją również.
- Owoce pokroić w kostkę lub półplasterki.
- Owoce zasypać cukrem, dodać sok z cytryny i zalać jedną trzecią mieszanki czystą wodą.
- Doprowadzić naczynie do wrzenia, cały czas mieszając.
- Po zagotowaniu, zmniejszyć ogień do minimum i pozostawić na około 30-40 minut, mieszając od czasu do czasu i zdejmując pianę.
- Gotowość można poznać po kropli syropu - jeśli nie kapie, można zdjąć z ognia.
- Wlać do wysterylizowanych słoików.
Do confit wybieramy lekko niedojrzałe jabłka i gotujemy masę w garnku z grubym dnem.
Aby uczynić go naprawdę wyjątkowym, możesz dodać do niego wanilię, goździki lub cynamon. Cukierki idealnie nadają się jako nadzienie do ciast i tortów, a kaszka z confitem będzie chętnie zjadana przez małe dzieci.
Kandyzowane plastry bursztynu
Kandyzowane jabłkaZimązamiast słodyczy lepiej zjeść kandyzowane jabłka. Są one bogate w witaminy, nie zawierają konserwantów i barwników.
Preparat wymaga:
- jabłka - 1,2 kg;
- cukier - 600 gramów;
- cytryna - 1 szt;
- cukier puder;
- cynamon, wanilia - do smaku.
Przepis krok po kroku:
- Z jabłek usunąć gniazda nasienne i pokroić na kliny.
- Zmieszaj 2 szklanki wody i połowę cukru, aby uzyskać syrop.
- Kiedy cukier się rozpuści, wlać jabłka do syropu.
- Gotuj, aż plasterki staną się półprzezroczyste i zaczną brązowieć.
- Wymieszaj z pozostałym cukrem, skórką z cytrusów i, jeśli chcesz, przyprawami.
- Gotować do zgęstnienia.
- Umieść plasterki jabłek na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i posmaruj je olejem.
- Pozostawić do wyschnięcia w piekarniku w temperaturze 55°C przez 1,5 godziny. Pozostawić w uchylonym piekarniku. Pozostawić na 24 godziny. Powtórzyć proces następnego dnia.
- Gotowe plastry posypujemy cukrem pudrem i przekładamy do dobrze zamkniętego szklanego słoika.
Przechowywać w zaciemnionym miejscu w temperaturze 18º-20ºC. Mało prawdopodobne, że taka zdrowa alternatywa dla sklepowych słodyczy przetrwa do zimy, dlatego warto od razu przygotować dużą porcję!
To tylko niewielka część przetworów z jabłek na zimę, które urozmaicą zwykłą dietę jaskrawymi kolorami i pożytecznymi substancjami!
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu