Przetwory z wiśni: przepisy

Auchan

Czereśnie to jedne z najpopularniejszych owoców jagodowych w naszej szerokości geograficznej. Drzewa wiśniowe często dają duże zbiory, a gospodynie zastanawiają się, jaką konfiturę wiśniową zrobić na zimę. Do wszelkiego rodzaju przetworów jagoda ta jest doskonała. Dżemy, owoce kandyzowane, sosy, konfitury, marmolady - wszystko jedno!

Jest bogata w witaminy z grupy B, witaminę C, magnez, żelazo i kobalt. Jego właściwości lecznicze zostały już dawno udowodnione; regularne spożywanie tego owocu wzmacnia układ odpornościowy, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych serca i zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów. Specjalny wybór najlepszych przepisów na czereśnie na zimę pomoże Ci zdecydować, co wybrać.

"Pieczone czereśnie

Pieczeń wiśniowaJeden

z najszybszych przepisów na przyrządzenie wiśni w ich własnym soku. Danie okazuje się umiarkowanie słodkie, z lekką kwaskowatością i żywym kolorem.

Potrzebne składniki:

  • czereśnie - 1 kg;
  • cukier - 0,7 kg.

Najwięcej czasu poświęca się na przygotowanie czereśni. W razie potrzeby, pod koniec gotowania można dodać wanilię, cynamon lub goździki. Przyprawy nadadzą potrawie niesamowity smak.

Kolejność gotowania:

  1. Umyj i osusz jagody.
  2. Przekrój je na 2 części i usuń pestki.
  3. Na rozgrzaną patelnię wsypać cukier i wiśnie, wymieszać.
  4. Gotować na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści, często mieszając.
  5. Kiedy cukier się rozpuści, zmniejszyć ogień do minimum i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut, odszumowując w razie potrzeby.
  6. Rozłóż czereśnie do wysterylizowanych słoików i zamknij.

Jagody gotowane w ten sposób zachowują większość swoich składników odżywczych i świetnie nadają się jako dodatek do domowych wypieków, słodkich owsianek, a nawet do herbaty.

Sylwestrowe kandyzowane wiśnie

Owoce kandyzowane z wiśniamiPiękna

jesień i mroźna zima, zawsze jest chęć wypicia gorącej herbaty ze słodyczami, przytulenia się w ciepłym mieszkaniu. Ale słodycze lub ciastka można łatwo zastąpić kandyzowanymi wiśniami, których smak jest doskonale zrównoważony, jak również będą one korzystnie wpływać na ciało i sylwetkę. Kandyzowane czereśnie mają jasnoczerwony kolor i delikatny, świeży smak. Nie można przejść obok nich obojętnie!

Do ich przygotowania będziesz potrzebować:

  • czereśnie - 1 kg;
  • cukier biały - 0,7 kg;
  • cukier waniliowy - 5 gr;
  • woda oczyszczona - 150 ml.

Jeśli jagody są słodkie, ilość cukru można zmniejszyć.

Kolejność gotowania:

  1. Jagody opłukać i obrać, usunąć pestki.
  2. Zmieszaj cukier z wodą i gotuj na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Syrop będzie gęsty.
  3. Zalać jagody syropem, delikatnie wymieszać i pozostawić na 8 godzin.
  4. Duszone wiśnie suszyć w lekko otwartym piekarniku przez 6-7 godzin.

Przechowuj czereśnie w papierowej torebce lub szczelnie zamkniętym szklanym słoiku. Nadają się do spożycia nie tylko w czystej postaci, ale także jako dodatek do twarogu, słodkiej owsianki, domowych wypieków. Nawet osoby, które nie przepadają za czereśniami, nie przejdą obojętnie obok tak kolorowego przysmaku.

Dżem "Summer Nights

Dżem wiśniowyDelikatne

i lekkie połączenie mięty i wiśni zachwyci każdego smakosza. Dżem jest aromatyczny i smaczny, a także rozgrzewający i kojący. Przenieś się w atmosferę letniego wieczoru na przytulnej werandzie z miętową herbatą i świeżymi wiśniami.

Aby go przygotować, będziesz potrzebować:

  • czereśnie - 1 kg;
  • cukier biały - 0,8 kg;
  • mięta - 1 gałązka.

Ilość cukru i mięty można dostosować do własnych upodobań. W proporcjach opisanych w przepisie dżem jest nie przesłodzony, słodki z nutą mięty.

Kolejność gotowania:

  1. Jagody opłukać i obrać, usunąć pestki.
  2. Przełożyć je do rondla o grubym dnie i zasypać cukrem.
  3. Odczekaj 30-60 minut, aż wiśnie puszczą sok.
  4. Podgrzać patelnię na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
  5. Dodaj liście mięty, jak tylko mieszanina dojdzie do wrzenia i gotuj przez kolejne 15 minut.
  6. Wlać dżem do wysterylizowanych słoików i zamknąć.

W razie potrzeby miętę można pozostawić w dżemie lub usunąć.

Deser wygląda bardzo apetycznie: gęsty, bogaty różowy syrop, zadbane jagody i konfitura aż proszą się o podanie!

Dżem wiśniowy wzmocni odporność, poprawi nastrój i zaspokoi ochotę na słodycze. Co zaskakujące, umiarkowane spożycie dżemu przyspiesza metabolizm i ma działanie przeciwzapalne. Dlatego czereśnie są obowiązkowym elementem zimowego jadłospisu i cieszą zarówno dzieci, jak i dorosłych. To nie wszystkie przepisy na przygotowanie czereśni, można je zamrozić, zrobić z nich galaretkę lub zalać kompotem. Nie bój się eksperymentować, bo tylko dzięki eksperymentom możesz osiągnąć idealny smak.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu