Przewiewne japońskie naleśniki

Zwiewne japońskie naleśniki to świetny deser dla miłośników słodkości i tych, którzy chcą się poczęstować czymś nieszablonowym. Te małe naleśniki przypominają raczej suflet, którego podstawą jest ubite białko. Japońskie naleśniki najczęściej podawane są ze świeżymi jagodami, owocami, bitą śmietaną i różnymi słodkimi sosami. W Japonii naleśniki często polewa się gałką lodów i herbatą matcha. Do ich pieczenia używa się krążków ciasta.

Aby przygotować ten niezwykły deser w naszym kraju, będziemy potrzebować prostych składników, takich samych jak na klasyczne rosyjskie naleśniki. Główna różnica polega na technologii gotowania. Konieczne jest dokładne ubicie białek, aby ciasto było puszyste. Naleśniki są smażone w niskiej temperaturze. W związku z tym czas gotowania znacznie się wydłuża. Japońskie naleśniki można nie tylko smażyć, ale również zapiekać na blasze w piekarniku.

Naleśniki japońskie Airy

Naleśniki japońskie

Airy

Widok tego niezwykłego deseru sprawia, że chce się go spróbować. Dzięki swojemu charakterystycznemu wyglądowi, przyjemnemu smakowi i słodkiemu dodatkowi, japońskie naleśniki są idealne jako śniadanie w ciągu dnia. Ciasto naleśnikowe jest dość gęste. Nie musisz się tego obawiać!

Składniki:

  • Mleko - 1 łyżka;
  • Jaja kurze - 2 szt;
  • Masło - 1 łyżka;
  • Mąka - 2 łyżki;
  • Sól - szczypta;
  • Cukier - 1 łyżka;
  • Proszek do pieczenia - ½ łyżeczki;
  • Cukier puder - do podania;
  • Owoce i jagody - do podania/ według uznania.
Przewiewne japońskie

naleśnikiSposób przyrządzania

:
  1. Wcześniej przesiej mąkę pszenną. Potrzebna będzie nieco mniejsza ilość. Ilość zależy od konsystencji ciasta;
  2. Białka oddzielić od żółtek;
  3. 2 łyżki mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka i cukier. Wymieszać bazę do uzyskania jednorodnej konsystencji. Najlepiej, aby na tym etapie granulki cukru były całkowicie rozpuszczone;
  4. Wlać mleko do bazy i szybko wymieszać. Na tym etapie ważne jest uzyskanie jednorodności, a nie opuchlizny. Jeśli ciasto wyjdzie nieco rzadkie, należy dodać odrobinę mąki. Baza powinna mieć konsystencję ciasta naleśnikowego;
  5. W osobnej misce ubijamy białka na sztywno. Jeśli przy odwracaniu białka nie wypływają, przestań ubijać masę;
  6. Stopniowo dodawaj białka do bazy. Wyrabiaj bardzo delikatnie, aby nie zniszczyć zwiewnej struktury. Nie mieszaj ciasta mikserem, ale szpatułką;
  7. Rozgrzać patelnię na małym ogniu. Dno patelni posmarować masłem;
  8. Umieść krążki ciasta, posmarowane wewnątrz tłuszczem, na patelni i napełnij je do 2/3 ciastem. Przykryć patelnię pokrywką. Ważne jest, aby uzyskać jednorodne i stałe ogrzewanie;
  9. Jak tylko wierzchnia część naleśnika zacznie się zwijać, a ciasto zwiększy swoją objętość prawie do samych brzegów, weź drewnianą łopatkę i odwróć naleśniki, aby upiec je z drugiej strony;
  10. Umieść naleśniki wraz z formą na talerzu i pozwól im lekko ostygnąć. Trochę się skurczą i łatwo wyjdą z formy;
  11. Naleśniki podawać na ciepło, udekorowane świeżymi owocami lub jagodami i posypane cukrem pudrem.

Możesz również polubić:

Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik

Domowe sosy na zimę

Auchan

11 sposobów na wykorzystanie cytryny

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu