Przewiewne rogaliki: łatwe przepisy w domu

Zapach pysznych, domowych wypieków to coś, czego nie sposób nie lubić. Mając pod ręką minimum składników, można przygotować bujne rogaliki, przepis, który nawet początkujący mogą opanować w domu. Francuskie ciasto francuskie okazuje się delikatne i niesamowicie smaczne. Dlatego jest to idealne danie na weekendowe śniadanie, kiedy chcemy poczęstować siebie i swoich bliskich czymś oryginalnym.

Croissanty są robione z ciasta francuskiego. Możesz go zrobić samemu lub kupić w lokalnym supermarkecie. Nadzienie może być dowolne lub żadne, jeśli bochenek ma być posmarowany masłem, dżemem lub serem. Gotowe rogaliki można wypełnić szynką, serem, pomidorami i ziołami. Taka prosta i szybka opcja nadaje się zarówno na śniadanie, jak i jako przekąska na świąteczny stół.

Przewiewne rogaliki: łatwe przepisy w domuCzym

powinno być ciasto na rogaliki: szybki przepis

Klasyczny przepis wykorzystuje drożdżowe ciasto francuskie, które jest bardzo proste w przygotowaniu. Ważne jest tylko, aby zdawać sobie sprawę z kilku osobliwości:

  1. Używaj tylko produktów wysokiej jakości: masła 82%, mąki pszennej extra virgin i świeżych drożdży;
  2. Nie ugniataj bazy zbyt długo, ponieważ nadmiar tlenu utrudnia formowanie się ciasta francuskiego;
  3. Idealny stosunek oleju do mąki wynosi 1:1. Jeśli chcesz obniżyć kaloryczność gotowego dania, możesz zmniejszyć ilość oleju do 1/3;
  4. Ciasto francuskie produkowane jest z surowców schłodzonych. Temperatura produktów powinna wynosić 15-16 stopni;
  5. Lepiej jest zrobić ciasto do pieczenia własnymi rękami, niż brać gotowe, ponieważ w tym przypadku rogaliki okazują się niesamowicie delikatne i pyszne.

Ciasto wyrabiać bardzo szybko. Jest to przecież ciasto śniadaniowe. Nie musi długo się udawać.

Składniki:

- Świeże drożdże - pół łyżeczki;
- Woda - 50 ml;
- Mleko - 170 ml;
- Sól - szczypta;
- Cukier - 1,5 łyżki stołowej;
- Jedno jajko - 1 jajko;
- Mąka - 2 filiżanki;
- Masło - ½ opakowania;
- Żółtko jajka - 1 szt.







Puffed croissant: krok po kroku przepis ze

zdjęciamiMetoda gotowania

:
  1. Rozcieńczyć drożdże wodą i odstawić na 10-15 minut;
  2. Ubić drożdże z jajkiem, dodać mleko, sól i cukier, przesiać mąkę i zagnieść miękkie ciasto. Francuzi twierdzą, że proces wyrabiania ciasta nie powinien trwać dłużej niż 3 minuty. Oczywiście, nieprofesjonalnym kucharzom trudno jest dotrzymać tak rygorystycznego terminu. Należy jednak starać się wyrabiać ciasto tak szybko, jak to możliwe;
  3. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na około 30 minut. Powinien podwoić swoją objętość;
  4. Masło zmiękczyć w temperaturze pokojowej;
  5. Rozwałkować ciasto na prostokątny placek, posmarować masłem i zwinąć w kopertę;
  6. Ściśnij dobrze brzegi, aby zapobiec ucieczce masła;
  7. Pozostaw bazę na 10 minut, a następnie delikatnie ugnieć ją rękami.
  8. Ważne jest, aby upewnić się, że ciasto nie rozrywa się;
    Jeszcze raz zwiń podstawę w kopertę i odstaw na 10-15 minut.
  9. Powtórzyć procedurę 2 razy;
  10. Rozwałkuj ciasto na prostokąt i podziel je nożem na kwadraty, każdy kwadrat pokrój po przekątnej na trójkąt, który będzie podstawą przyszłych rogalików.

Grubość podstawy do pieczenia nie powinna być większa niż 0,5 cm. Im cieńsze ciasto, tym bułka będzie bardziej puszysta. Niektóre gospodynie rozwałkowują ciasto w okrąg, który dzielą na równe części.

Przepis na domowe rogaliki z nadzieniem czekoladowym

Bez nadzienia, klasyczne rogaliki robi się w domu, przepis ze zdjęciami pozwala docenić piękno pysznego ciasta. Różne dodatki mogą sprawić, że danie będzie ciekawsze pod względem smakowym. Za najprostszą wersję nadzienia uważa się karmel. Aby go zrobić, wystarczy ubić ugotowane mleko skondensowane i zmiękczone masło.

Jeśli jednak chcesz zaskoczyć swoją rodzinę i przyjaciół, to wypełnij ciasto gorącą czekoladą. Jeśli już włożyłeś rogaliki do piekarnika i zapomniałeś dodać nadzienia, nie rozpaczaj. Płynna czekolada może być również użyta do dekoracji ciasta na wierzchu. Deser będzie wyglądał bardzo ładnie. Zagnieść ciasto na rogaliki zgodnie z powyższym przepisem.

Składniki:

- Czekolada - jedna tabliczka 100 g;
- 20 % podwójna śmietana - 0,5 szklanki. Zamiast śmietany można użyć mleka i odrobiny masła;
- Koniak - 1 łyżeczka.

Przepis na domowe rogaliki z

nadzieniem

czekoladowymSposób

przyrządzania

:
  1. Czekoladę posiekać na plasterki i roztopić w kąpieli wodnej;
  2. Dodać śmietanę i koniak;
  3. Mieszać cały czas. Jak tylko stanie się jednorodna, wyłącz ogień;
  4. Mieszanina powinna być przechowywana w temperaturze pokojowej. Jeśli jest trochę zbyt rzadka, można ją schłodzić przez kilka minut w zamrażalniku;
  5. Na szerszej części rogalika rozsmarować czekoladę i zwinąć ciasto w kształt półksiężyca;
  6. Ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem pergaminowym i posmarowanej masłem;
  7. Piecz rogaliki w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut, aż staną się złotobrązowe;
  8. Danie będzie bardziej puszyste, jeśli rogaliki po zwinięciu odstawimy na około 10-15 minut.

Serdeczne rogaliki: przepis na domowe rogaliki z fotografiami

Jeśli chcesz zjeść obfite i niezwykle pożywne śniadanie, to uzupełnij świeże rogaliki różnymi dodatkami. Klasycznym dodatkiem jest ser, który świetnie komponuje się z pomidorami, szynką, a nawet jajkami.

Możesz po prostu włożyć nadzienie w talarki do rogalika i zapiekać przez kilka minut w piekarniku, a następnie włożyć jajko sadzone, lub możesz pójść bardziej skomplikowaną drogą!

Składniki:

- Szynka - plasterek;
- Ser twardy - plasterek;
- Pomidor - 1/4 sztuki;
- Olej roślinny - ½ łyżki stołowej;
- Czosnek - ½ ząbka;
- Jajko kurze - 1 jajko.




Serdeczne rogaliki: przepis krok po kroku ze

zdjęciamiSposób przyrządzania

:
  1. Szynkę i czosnek pokroić na małe kawałki, ser zetrzeć na tarce;
  2. Obrać pomidory, usunąć szypułki i pokroić na małe kawałki;
  3. Na patelni rozgrzać olej roślinny, smażyć czosnek przez 30 sekund, następnie dodać nadzienie: szynkę i pomidory;
  4. Posypać serem i dokładnie wymieszać;
  5. Do masy wbić jajko i gotować pod zamkniętą pokrywką przez 5-7 minut;
  6. Kroimy rogalika na 2 części i wkładamy do środka nadzienie.

Croissanty z czerwoną rybą

Nie tylko smaczne, ale i zdrowe mogą być domowe rogaliki, przepis ze zdjęciami pozwoli Ci docenić efekt końcowy. Chcesz zafundować sobie zdrowe śniadanie? Następnie na ciasto nakładamy lekko posoloną czerwoną rybę, delikatny ser i mnóstwo świeżych ziół.

Takie obfite śniadanie sprawi, że będziesz syty i otrzymasz dawkę witamin, minerałów i innych składników odżywczych. Czerwone ryby są dobre dla Twojego mózgu. Uruchamia procesy metaboliczne i wzmacnia układ odpornościowy.

Składniki:

- Solona czerwona ryba - 50 gramów;
- Twarożek - 20 gramów;
- Sałata zielona - 1 liść;
- Sok z cytryny - ½ łyżeczki;
- Pieprz czarny - szczypta.



Croissanty z czerwoną rybą i twarogiemSposób

przyrządzania

:
  1. Wymieszać twaróg z sokiem z cytryny i czarnym pieprzem;
  2. Kroimy rogaliki wzdłuż na dwie części;
  3. Na dolnej połówce rozłożyć ser, następnie ułożyć rybę i liść zielonej sałaty;
  4. Podawać z filiżanką aromatycznej kawy!

Świetne do nadziewania rogali są grzyby, ozór, szponder, chudy kurczak, owoce morza. Wersje słodkie mogą być wypełnione kremem, galaretką jabłkową, dżemem lub twarogiem. Eksperymentując z nadzieniami, każdego dnia możesz przygotować inne śniadanie dla całej rodziny!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu