Przystawka z pitą w 10 minut
Przystawka pita w 10 minut to świetna propozycja na szybkie śniadanie, przekąskę lub jako aperitif, gdy czekamy na danie główne. Można go przyrządzić z różnych składników: warzyw, sera, mięsa, ryb, a nawet owoców! Lavash może być używany do robienia bułek, bułek, małych patties, które są smażone w oleju roślinnym lub po prostu na suchej patelni, aż do złotego koloru.
Przystawka z lavash w 10 minutWkuchni ormiańskiej jest przystawka yoka, która jest wykonana z lavash z różnymi składnikami: jajka, twaróg, zioła i ser. Danie okazuje się niezwykle smaczne, pożywne i aromatyczne. Rodzina na pewno to doceni. Możesz więc przyrządzać je często. Co więcej, cały proces zajmuje nie więcej niż 10 minut!
Przystawka z pita w 10 minut: joka z jajkiem
Dietetycy zalecają spożywanie jajek na śniadanie. W tym przypadku możliwe jest uniknięcie przejadania się w ciągu dnia, jak również wyeliminowanie wzrostu poziomu cukru we krwi. Jajka są bogate w białko, cenne witaminy i minerały. W połączeniu z chlebem pita i serem, danie jest idealne!
Składniki:
- Cienki chlebek pita - 2 szt;
- Jajko kurze - 2 szt;
- Starty ser - 2 garście;
- Czarny pieprz - do smaku;
- Masło - 2 łyżki stołowe.
minutSposób przyrządzania
:- Patelnię posmarować odrobiną masła, ułożyć na niej lawasz, tak aby brzegi wychodziły poza boki patelni;
- Następnie wbić jajko, posmarować serem i papryką;
- Zawiąż krawędzie. Lepiej jest zwijać je w trójkąt. Po kilku minutach obróć lavash stroną ze szwem do dołu i usmaż z drugiej strony;
- Podawaj lavash na gorąco! Wychodzi bardzo smacznie!
Dzięki temu, że jajko nie ma kontaktu z patelnią podczas smażenia, jego konsystencja jest półpłynna. Na jajko można nałożyć wędzoną lub gotowaną pierś z kurczaka, szynkę lub kiełbasę. Jest to również bardzo smaczne. Jajko będzie pełniło rolę głównego składnika i sosu.
Podobną przystawkę można przygotować z twarogiem. Ser twarogowy musi mieć średnią zawartość tłuszczu. Powinien być uzupełniony o zieleń. Koperek, pietruszka, zielona cebula są odpowiednie. Można używać kilku rodzajów zieleni jednocześnie. Ser można posypać czosnkiem. Byłoby to bardzo smaczne i aromatyczne. Tak przygotowana przystawka może być podawana zamiast pieczywa, jako dodatek do sałatek, dań głównych i zup.
Możesz również polubić:
Przepisy na Chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik
Domowe sosy na zimę
11 sposobów na wykorzystanie cytryny
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????
Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu