Pstrąg: oryginalne przepisy kulinarne
Ryby są niezbędne w Twojej diecie. Jest bogata w łatwo przyswajalne białko, cenne witaminy, minerały, wielonienasycone kwasy tłuszczowe i inne wartościowe substancje. Najcenniejszą rybą jest pstrąg, przepisy na jego przyrządzenie są dość różnorodne. Wiążą się one z różną obróbką termiczną: pieczeniem, smażeniem i gotowaniem na parze.
Bardzo pożywne i przydatne są dania z pstrąga, przepisy na ryby można uzupełnić wszelkiego rodzaju daniami dodatkowymi. Doskonałym dodatkiem będzie ryż, ziemniaki, wszelkiego rodzaju kapusta. Ryba jest doskonała na obiad, kolację. Uzupełni świąteczny stół i sprawi, że będzie on bardziej oryginalny i uroczysty.
Jak smacznie przyrządzić pstrąga: najważniejsze sekrety
Dietetycy zalecają, aby przynajmniej 3-4 razy w tygodniu włączyć do diety dania z pstrąga, przepisy ze zdjęciami pozwolą docenić wygląd drugiego, sposób podania. Czerwone ryby są dość tłuste. Jednocześnie jest on dość delikatny w smaku i nie doprowadzi do zestawu dodatkowych centymetrów. Lepiej jest kupować ryby świeże lub schłodzone. To właśnie w nim zachowana jest większość pożytecznych składników.
Szefowie kuchni dzielą się swoimi sekretami na przygotowanie pysznego i delikatnego pstrąga:
- Chrupiąca skórka. Pstrąg z chrupiącą skórką to prawdziwa gratka dla smakoszy. W tym celu należy go najpierw usmażyć na patelni, a następnie włożyć do piekarnika aż do ugotowania. Kawałki można obtoczyć w odrobinie mąki, a następnie usmażyć;
Nie należy smażyć ryby przez długi czas, w przeciwnym razie stanie się sucha. Kawałki ryby kłaść tylko na rozgrzaną patelnię!
Pamiętaj, aby przyrządzać ryby z założoną skórą. Po pierwsze, żeby białko nie odpadło. Po drugie, miąższ pozostanie soczysty i delikatny. Jeśli przepis przewiduje użycie pstrąga bez skóry, można ją usunąć po ugotowaniu tuszy;
Przyprawy i cytryna nadadzą rybie dodatkowych smaków i aromatów.
Sprawdź, czy pstrąg jest gotowy. Jeśli mięso łatwo oddziela się od ości, rybę można zdjąć z ognia. Jest gotowy!
Co można przyrządzić z pstrąga?
Włosi lubią pracować z pstrągiem. Z niego powstają delikatne przystawki, bogate zupy i oczywiście pyszne makarony. Ryby idealnie komponują się z serem i śmietaną. Produkty te podkreślają delikatność pstrąga, nadają przyjemny kremowy posmak i podnoszą wartość odżywczą gotowej potrawy.
Jeśli chodzi o makaron, należy użyć fettuccini. Gotuj makaron, aż będzie prawie ugotowany. Powinny być gotowane do połowy, nie rozgotowane i nie za miękkie. Fettuccini powinno być, jak mawiają Włosi, "na ząb" - z twardym środkiem i miękką warstwą zewnętrzną.
Składniki:
- Filety ze świeżego pstrąga - 200 gramów;
Fettuccini - 200 gramów;
Czosnek - 3 ząbki;
Ciężka śmietana - 1 filiżanka (200 ml);
Masło - ½ łyżki stołowej;
Najlepiej twardy parmezan - 50 gramów;
Sól, czarny pieprz, ostre zioła - do smaku;
Bazylia lub inne zioła - do smaku.
Metoda przygotowania:
- Filet rybny kroimy w kostkę o boku 2 cm. Upewnij się, że usunąłeś skórę;
Czosnek kroimy na małe kawałki i podsmażamy na maśle, do czosnku dodajemy kawałki pstrąga, przykrywamy patelnię i smażymy do połowy;
Rybę zalać śmietaną. Doprowadzić masę do wrzenia. Ogień powinien być powolny. Potrawa musi się dusić, a nie gotować!
Do sosu dodać starty ser i dusić aż masa zgęstnieje;
Dodajemy przyprawy, dusimy jeszcze kilka minut i wyłączamy ogień;
Ugotować fettuccini i wymieszać z sosem;
Podawaj to danie z posiekaną zieleniną.
Pstrąg pieczony z ziemniakami
Jeśli zastanawiasz się, jak ugotować pstrąga smacznie i szybko, to zwróć uwagę na przepis z ziemniakami. Danie okazuje się całkiem pożywne i kaloryczne. Idealnie nadaje się zarówno na spokojny rodzinny obiad, jak i dla dużego towarzystwa.
Pieczona ryba i ziemniaki to produkty dietetyczne, które zachowują składniki odżywcze. Danie jest jednak dość kaloryczne. Dlatego lepiej jest uzupełnić ją sałatką ze świeżych warzyw lub świeżych ziół.
Składniki:
- Filet z pstrąga - 400 gramów;
Ziemniaki - 6 średnich sztuk;
Czosnek - 1 ząbek;
Oliwa z oliwek - 2 łyżki stołowe;
Rozmaryn - 1 gałązka;
Sól, czarny pieprz - do smaku.
Metoda przygotowania:
- Ziemniaki dokładnie umyć i nie zdejmując skórki, przekroić na 2 części;
Umieszczamy bulwy w formie wysmarowanej oliwą z oliwek i wysyłamy do pieczenia przez 25 minut w temperaturze 200 stopni;
Pokroić pstrąga na 2-3 duże kawałki, posolić, popieprzyć i skropić oliwą z oliwek. Pozostawić do zamarynowania, podczas gdy ziemniaki będą się piec;
Wyjąć ziemniaki, położyć na nich plasterki czosnku i rozmarynu, posolić i popieprzyć. Na wierzchu ułożyć rybę;
Pozostawić w piekarniku na kolejne 15 minut;
Danie podawać na gorąco, z dodatkiem świeżej zieleniny i warzyw.
Pstrąg w chrupiącym cieście
Zastanawiasz się, jak smacznie przyrządzić pstrąga? W takim razie sprawdź ten przepis. Chrupiące ciasto sprawi, że danie będzie apetyczne. Ale musisz być ostrożny. Przystawka zostaje zjedzona bardzo szybko. Dlatego właśnie trzeba je bardziej gotować!
Pstrąga w cieście można łączyć z różnymi dodatkami. Może pełnić rolę zakąski do wina lub pianki. W tym drugim przypadku do ciasta należy dodać nieco więcej przypraw, tak aby ryba była pikantna i aromatyczna!
Składniki:
- Filet z pstrąga - 1 kg;
Sok z cytryny - 3 łyżki stołowe;
Sól, czarny pieprz - do smaku;
Skrobia - 3 łyżki stołowe;
Woda mineralna - ½ szklanki (200 ml);
Mąka - 3 łyżki stołowe;
Jajko kurze - 2 szt;
Soda - ½ łyżeczki;
Lód - 6 kostek;
Bezwonny olej roślinny - do smażenia.
Metoda przygotowania:
- Rybę umyć, obrać ze skóry, pokroić na małe porcjowane kawałki. Pstrąga skropić sokiem z cytryny, posolić, popieprzyć. Pozwól rybie marynować się przez 10-15 minut. W międzyczasie przygotować ciasto;
Skrobię wymieszać z wodą mineralną, mąką, jajkami, sodą. Dokładnie wymieszać masę do uzyskania jednorodnej konsystencji. Na koniec dodać lód;
Zanurz każdy kawałek ryby w cieście i smaż na gorącym oleju roślinnym ze wszystkich stron;
Połóż rybę na papierowym ręczniku;
Jak tylko cały pstrąg będzie ugotowany, podajemy go.
Oczywiście, chrupiąca smażona ryba okazuje się bardzo apetyczna. Nie powinniśmy jednak spożywać jej w dużych ilościach. Jak się okazuje produkt jest dość kaloryczny. Jeśli dbasz o swoje zdrowie i starannie rozważasz skład diety, to ugotuj pstrąga na parze lub w piekarniku. Najprostszym przepisem jest gotowanie ryby w folii. Do tego tuszę skrapia się cytryną, soli, pieprzy, zawija w folię, jak cukierek i piecze przez pół godziny.
Warto pamiętać, że pstrąg, będąc rybą czerwoną, ma wiele zalet w porównaniu z innymi gatunkami ryb. Regularne spożywanie produktu w żywności normalizuje poziom cholesterolu. Ponadto ryba ta wzmacnia naczynia krwionośne, przywraca prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Możesz również polubić:
Najsmaczniejsze przepisy na kebab z kurczaka
Przepisy na zimne przekąski
Jak przyrządzić stek: przepisy krok po kroku
Kanelony z farszem i sosem beszamelowym
Podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj i szukaj pysznych i zdrowych pomysłów na chefmarket.ru ????