Pyszne i niezwykłe dania: przepisy z ChefMarket

Często zdarza się, że znane i oswojone przepisy z dzieciństwa stają się nudne i oklepane. Tak, często są one nieskomplikowane i nie wymagają żadnych specjalnych produktów do ich przygotowania, ale przynajmniej czasami chcesz zadowolić siebie z czymś niezwykłym. Oczywiście pierwszą rzeczą, która przychodzi do głowy jest to, aby nie zawracać sobie głowy i iść do restauracji. Ale co by nie mówić - nowe jedzenie, nowe doświadczenia, nowe wrażenia. Jedzenie w restauracji nigdy nie wywoła tych samych emocji, co coś zrobionego własnoręcznie we własnej kuchni. Dziś podzielimy się z Tobą kilkoma przepisami, które nie zajmą Ci dużo czasu, a pomogą Ci dodać koloru do Twojego życia!

Zapiekane jajka z awokado

Dzień zaczyna się od śniadania, a Ty chcesz już na samym początku poczęstować się czymś smacznym i wyjątkowym. Ostatnio przepisy typu dish-in-a-dish stają się coraz bardziej popularne, a dziś chcemy podzielić się z Wami jednym z nich.

Istotne składniki:

  • Awokado - 1 szt;
  • Jajka - 2 szt;
  • Ser - 10 gr;
  • Sól, pieprz - do smaku;
  • Oliwa z oliwek - do smaku;
  • Bekon - 2 paski.
Jajka zapiekane w

awokadoProces gotowania

:
  1. Przekrój awokado na pół, delikatnie usuń pestkę.
  2. Jeśli otwór był mały i masz wrażenie, że jajka nie zmieszczą się do końca w owocu, użyj łyżki, aby wyjąć trochę miąższu.
  3. Zetrzeć ser na tarce o drobnych oczkach i umieścić go w obu połówkach awokado.
  4. Do owoców wbijamy również jajka, a następnie solimy i pieprzymy potrawę.
  5. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni i włóż do niego awokado i jajka na 10-15 minut.
  6. Podczas gdy awokado się piecze, na rozgrzaną patelnię wrzuć dwa plastry bekonu i smaż je na złoty kolor, a następnie zdejmij patelnię z ognia.
  7. Kiedy jajka z awokado będą już upieczone, wyjmij je z piekarnika i nałóż na nie boczek.
  8. Smacznego!

Shakshuka

Auchan

To kolejny przepis na danie śniadaniowe, które pomoże przełamać rutynę, wypełni dom nowymi smakami i zaskoczy smakiem. Może się wydawać, że to tylko jajecznica z pomidorami. Ale to nie do końca tak. To danie jest bardzo popularne w Izraelu i istnieje wiele jego odmian. Spróbujmy więc shakshuki - znane składniki w nowej odsłonie.

Potrzebne składniki:

  • Cebula - 1 cebula;
  • Papryka bułgarska (czerwona) - 1 szt;
  • Papryczka chili - 1 sztuka, bez pestek;
  • Czosnek - 2 ząbki;
  • Pomidor - 4 szt;
  • Jaja - 6 sztuk; Jaja - 6 sztuk;
  • Paprykę, zirę, kurkumę, zioła - do smaku;
  • Oliwa z oliwek - do smaku.

ShakshukaProces gotowania

:
  1. Obrać cebulę i drobno ją posiekać.
  2. Postawić patelnię na ogniu, rozgrzać na niej odrobinę oliwy z oliwek, podsmażyć cebulę na złoty kolor.
  3. Paprykę umyć, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. W tym momencie możesz włożyć paprykę na pięć minut do wrzącej wody, aby zmiękła.
  4. Obrać czosnek i posiekać go za pomocą praski do czosnku, noża lub drobnej tarki, dodać do cebuli i lekko podsmażyć.
  5. Odcedź paprykę i dodaj ją na patelnię.
  6. Posiekać chili i dodać do mieszanki, wymieszać i dusić razem przez 5-7 minut, następnie dodać przyprawy.
  7. Następnie pomidory. Pomidory należy obrać ze skórki, co można łatwo zrobić sparzając je wrzątkiem. Gdy pomidory pozbawione są skóry, kroimy je w drobną kostkę i dodajemy na patelnię.
  8. Całość dusimy przez około 10 minut, pozwalamy, aby płyn nieco odparował, a następnie solimy potrawę. Jeśli okaże się zbyt kwaśny, można go nieco dosłodzić.
  9. Zrób 6 wgłębień w shakshuce i do każdego z nich wbij jajko. Gotować, aż białka staną się białe, a żółtka pozostaną żółte.
  10. Gotowe danie posypać zieleniną i podawać. Bon appetit!

Krewetki i kukurydza curry w mleku kokosowym

Jest to dość skomplikowany przepis, ale nie można powiedzieć, że zajmie dużo czasu. To danie pomoże urozmaicić dietę bez poświęcania dużej ilości czasu, poza tym jest okazja poczuć się w Tajlandii - w końcu to właśnie tam curry z krewetkami jest szczególnie popularne.

Istotne składniki:

  • Makaron ryżowy - 350g;
  • Obrane krewetki - 450 gr;
  • Obrana kukurydza / kukurydza mrożona - 2 szt/2 łyżki;
  • Proszek curry - 1 łyżka;
  • Pasta curry (pikantna) - 2-3 łyżki;
  • Olej kokosowy (można zastąpić olejem roślinnym) - 2 łyżki;
  • Cebula - 1 łyżka;
  • Czosnek - 3 ząbki;
  • Świeży imbir - 1 łyżka;
  • Limonka - 1 łyżka;
  • Sól, pieprz - do smaku;
  • Sos rybny - 1 łyżka;
  • Mleko kokosowe - 400 ml;
  • Miód - 1-2 łyżki;
  • Kolendra, bazylia, liście mięty - 1 garść.
Krewetki i kukurydza curry z mlekiem kokosowym

Proces przygotowania:

  1. Zacznij od ugotowania makaronu ryżowego. Zazwyczaj instrukcja gotowania znajduje się na opakowaniu, ale najlepiej nie oddalać się zbytnio od kuchenki i sprawdzać ją co jakiś czas, ponieważ makaron ryżowy gotuje się szybciej niż makaron. Kiedy makaron będzie gotowy, przełóż go na durszlak i przepłucz zimną wodą. Procedura ta powinna zająć tylko kilka sekund. W międzyczasie trzymaj wodę z makaronem na kuchence, będziesz musiał ją później podgrzać. Włóż makaron do głębokiej miski i odstaw.
  2. Weź szeroką patelnię i rozpuść na niej olej kokosowy.
  3. Obierz cebulę, następnie drobno ją posiekaj i podsmaż na patelni z olejem kokosowym, aż stanie się złotobrązowa.
  4. Dodać na patelnię curry w proszku i pastę curry i wymieszać.
  5. Czosnek i imbir obrać i drobno posiekać. Dodać je do makaronu i dusić razem przez kilka minut.
  6. Zetrzyj skórkę z limonki do osobnego pojemnika i wyciśnij sok. Do soku dodajemy sos rybny, miód i mleko kokosowe.
  7. Wyjąć kukurydzę z kolby i dodać ją na patelnię.
  8. Dusić wszystko przez około pięć minut, ciągle mieszając, ponieważ sos zacznie dość szybko gęstnieć.
  9. Dopraw krewetki solą i pieprzem, dodaj do sosu i smaż przez 3 do 4 minut, aż krewetki będą ugotowane.
  10. W międzyczasie włóż ugotowany makaron na kilka sekund do wrzącej wody, a następnie przełóż go na talerze lub do misek.
  11. Ułóż krewetki na wierzchu makaronu i polej sosem.
  12. Udekorować zieleniną.
  13. Smacznego!

Stek wołowy z dodatkami

Niesamowicie smaczny stek z rozmarynem, polany dressingiem z octu balsamicznego, nikogo nie może pozostawić obojętnym.

Istotne składniki:

  • Schab wołowy - 400 gr;
  • Sałatka z radicchio - 180 gr;
  • Sałatka kukurydziana - 120 gr;
  • Świeży rozmaryn - 20 gr;
  • Czosnek - 2 ząbki;
  • Szalotki - 40 g;
  • Ocet balsamiczny - 60 ml;
  • Oliwa z oliwek - 60 ml.
Stek wołowy z lekką

przystawkąPrzygotowanie

:
  1. Zacznij od zmieszania octu balsamicznego, 30 ml oliwy z oliwek, szalotki i listków rozmarynu. Pokroić sałatę Radicchio na 4 części, posmarować marynatą i odstawić na 15 minut do nasiąknięcia.
  2. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
  3. Wyjmij patelnię, wlej 30 ml oliwy z oliwek, poczekaj aż oliwa się zagotuje.
  4. Polędwicę opłukać pod zimną wodą i pokroić w plastry o grubości 3 cm. Usuń nadmiar wilgoci za pomocą papierowych ręczników.
  5. Posmaruj steki oliwą z oliwek i ułóż na patelni. Smażyć na złoty kolor, około 5 minut z każdej strony. Po tak długim smażeniu steki będą miały średnią twardość.
  6. Gotowe steki zawinąć w folię i odstawić na chwilę. Jeśli chcesz, aby steki były w pełni ugotowane, włóż je do nagrzanego piekarnika na kolejne 5 minut.
  7. W międzyczasie, umieść sałatkę Radicchio, która była już zamarynowana, w naczyniu do pieczenia razem z marynatą i włóż do piekarnika na 15 minut (do miękkości).
  8. Ułóż świeżą sałatę, Radicchio i ugotowane steki na talerzu. Polewamy resztą marynaty.
  9. Smacznego!

Możesz również polubić:

Marshmallows w domu: przepis z fotografiami

Co można ugotować na obiad szybko i smacznie

Łatwe przepisy na smaczne ciasta

Podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się i szukaj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.pl ????

Wypróbuj nasze menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu