Pyszne i zdrowe przepisy na shawarmę

Auchan

W okresie letnim, świetną przekąską dla wielu osób jest przygotowywana w domu shawarma, przepis ze zdjęciami pozwoli Ci szybko zrobić przekąskę, mając pod ręką składniki wysokiej jakości. Uliczne fast foody są bardzo popularne. W końcu pozwala to na szybką przekąskę bez marnowania cennego czasu. Ale kupowanie shawarmy w miejscach publicznych nie zawsze jest bezpieczne. Wynika to z możliwości użycia zepsutych produktów i nieprzestrzegania warunków sanitarnych. Dlatego lepiej samemu przygotować przekąskę!

Tradycyjnie shawarmę przyrządza się z cienkiego chleba pita, który po złożeniu przekąski można usmażyć na patelni grillowej. Jeśli chodzi o dodatkowe składniki, to mogą być one absolutnie dowolne. Główna zasada brzmi: dużo mięsa i świeżych warzyw! Do przygotowania dietetycznej shawarmy należy użyć piersi z kurczaka. Tłustsze przekąski powinny być wykonane z wieprzowiny lub jagnięciny. Można użyć kilku rodzajów mięsa. Aby uczynić smak produktu bardziej harmonijnym.

Jak zrobić pyszną shawarmę: podstawowe sekrety

Wbrew powszechnej opinii, shawarma nie jest tłustym "złym" jedzeniem, ale całkiem dietetyczną, a nawet zdrową przekąską, która zastąpi pełnowartościowy posiłek. Aby danie było smaczne i nie szkodziło zdrowiu, należy skorzystać z kluczowych wskazówek dotyczących jego przyrządzania:

Jak przyrządzić pyszną shawarmę: podstawowe sekrety
  • Wybierz świeże pieczywo pita. Stara podstawa będzie się kruszyć i pękać. Dlatego nie będzie w stanie dobrze utrzymać nadzienia;
  • Przed nałożeniem nadzienia skrop pitę wodą lub sosem;
  • Aby mięso było soczyste, musi być świeże. Dlatego lepiej jest zamarynować je przed gotowaniem. Szawarmę można zrobić również z piersi, ale należy ją namoczyć w przyprawach i marynacie, aby mięso nie wyschło podczas gotowania;
  • Farsz powinien być suchy. Warzywa należy dobrze opłukać, następnie osuszyć i dopiero wtedy dodać do przystawki. Można je dusić lub położyć na grillu, aby wilgoć zniknęła, a przystawka się nie rozpadła;
  • Nie zapomnij o przyprawach. Przyprawy i dodatki smakowe mogą wzmocnić smak i nadać odpowiednie akcenty. Możesz użyć dowolnej przyprawy, którą lubisz. Dobrze sprawdza się suszona bazylia, kurkuma, kolendra, papryka i curry;
  • Aby podnieść wartość odżywczą potrawy można dodać orzechy;
  • Właściwy opatrunek. W lokalach ulicznych używa się majonezu i ketchupu, ale jest to z gruntu błędne. Przystawkę zaprawia się sosem mieszanym z kwaśnej śmietany, jogurtu i domowego majonezu. Wszystkie dressingi mieszamy w równych częściach. Sos musi być gęsty!
  • Nie podgrzewaj shawarmy w mikrofalówce. Podgrzej przystawkę na patelni. Jeśli użyjesz mikrofalówki, zepsujesz smak i aromat gotowego dania.

Prosty przepis na shawarmę

Szybki domowy przepis na shawarmę można zrobić z kurczakiem. Lepiej jest brać mięso z udek, ponieważ w ten sposób będzie ono bardziej soczyste i delikatne. Wystarczy odkroić miąższ od kości i marynować go przez pół godziny.

Do gotowania należy używać sezonowych warzyw. Najczęstsze opcje to pomidory, ogórki, młoda lub pekińska kapusta. Nie zapomnij dodać ziół, im więcej ich będzie, tym bardziej aromatyczna okaże się przekąska!

Składniki:

- Filet z udek kurczaka - 400 gramów;
- Chlebek pita ormiański - 2 szt;
- Pomidor - 1 szt;
- Świeży ogórek - 1 szt;
- Kapusta pekińska - 200 gramów;
- Świeże zioła - 1 pęczek;
- Czerwona cebula - ½ główki, jeśli jest taka potrzeba. Cebula doda trochę pikanterii;
- Jogurt naturalny - 2 łyżki stołowe;
- Kwaśna śmietana - 2 łyżki stołowe;
- Majonez - 2 łyżki stołowe;
- Sok z cytryny - 3 łyżki stołowe;
- Czosnek - 2 ząbki;
- Woda - 2 łyżki stołowe;
- Oliwa z oliwek - 2 czubate łyżki stołowe;
- Curry - ½ łyżeczki;
- Sól i czarny pieprz - do smaku.














Prosty

przepis na shawarmęPrzygotowanie

:
  1. Zawiń luźno filety z kurczaka w folię i podpiekaj przez kilka minut;
  2. Wymieszaj wodę, oliwę z oliwek, curry i łyżkę stołową cytryny.
  3. Dodajemy do marynaty odrobinę soli;
  4. Zalać mięso marynatą i pozostawić w lodówce na 2 do 4 godzin. Co pół godziny wyjmować filety i mieszać je z marynatą;
  5. Podczas gdy mięso się marynuje, przygotuj dressing. Wszystkie sosy wymieszać z mielonym czosnkiem i drobno posiekanymi ziołami;
  6. Upiecz mięso na rozgrzanym ruszcie, aż stanie się chrupiące, ostudź je i pokrój na małe kawałki;
  7. Posiekać warzywa. Pomidory i ogórki obrać ze skórki;
  8. Wymieszać mieszankę warzyw;
  9. Rozprowadź sos na pitach, pozostawiając trochę wolnego miejsca od krawędzi;
  10. Następnie na wierzchu ułożyć farsz mięsno-warzywny. Obficie skropić sosem;
  11. Zwiń pitę w kopertę, a następnie w rulon;
  12. Połóż pitę na rozgrzanym ruszcie i podgrzewaj przez 1 minutę z każdej strony. Nie musisz dodawać oleju na patelnię!
  13. Podawaj shawarmę na gorąco!

Wykwintna shawarma w domu: przepis z karmelizowaną wołowiną

Domowa shawarma może stać się prawdziwą ozdobą stołu, jeśli zostanie przygotowana z delikatnej polędwicy wołowej parzonej w karmelu. Pachnące danie okazuje się niezwykle smaczne, a co najważniejsze - zdrowe. W końcu przekąska zawiera świeże warzywa, bogate w witaminy i minerały, oraz wołowinę - źródło białka.

Jak każda przekąska, tak i shawarma dla smakoszy jest dość szybka w przygotowaniu. Mięso można przygotować wcześniej, ale shawarma powinna być gotowa tuż przed podaniem. Sos jest klasyczny. Jego receptura została opisana powyżej.

Składniki:

- Cienki ormiański lavash - 2 płaty;
- Świeża czerwona lub biała kapusta - 200 gr;
- Ogórek - 1 szt;
- Papryka bułgarska - ½ sztuki;
- Pomidor - 2 szt;
- Schab wołowy - 300 g;
- Cebula - 1 szt;
- Sok z cytryny - 1 łyżka stołowa;
- Sos sojowy - 1 łyżka stołowa;
- Cukier - 1 łyżeczka;
- Sól - do smaku;
- Olej roślinny - 3 łyżki stołowe;
- Sos Shawarma - 4 łyżki stołowe.











Wykwintna shawarma w domu: przepis z karmelizowaną wołowinąSposób

przygotowania

:
  1. Polędwicę kroimy w cienkie paski i smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Aby mięso było kruche można dodać wodę i dusić około 20-30 minut;
  2. Do mięsa dodajemy pokrojoną w półkrążki cebulę i dusimy, aż stanie się przezroczysta;
  3. Do mięsa dodajemy sos sojowy, sos cytrynowy i cukier. Wołowina zacznie się karmelizować. Na koniec należy spróbować, w razie potrzeby posolić;
  4. Pitę smarujemy sosem i układamy na niej pokrojoną w wąskie paski kapustę, mięso, ogórek, paprykę i pomidora. Kapustę lekko rozgnieść, a z pomidora usunąć skórkę;
  5. Warzywa polać sosem;
  6. Zawiń przystawkę, grilluj na patelni grillowej bez dodatku oleju i podawaj.

Teraz już wiesz, jak zrobić shawarmę w domu. Nie bój się eksperymentować ze składnikami. Jest to bardzo smaczna przekąska z sosem orzechowym. Wystarczy dodać do dressingu posiekane orzechy! Mięso możesz zastąpić fasolą. Jest to świetna wegetariańska opcja na przekąskę zaspokajającą głód.

Możesz również polubić:

Kulki serowe: przepisy na przystawki krok po kroku

Pyszne i niezwykłe przekąski: przepisy z fotografiami

Przekąski z owoców morza na zimno

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zapisz się i poszukaj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.pl ????

Skosztuj naszego menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu