Pyszne klopsiki mielone z ryżem w pośpiechu
Miłośnikom klopsików na pewno przypadną do gustu jeże, przepis na ich przygotowanie jest dość prosty. Nazwa potrawy pochodzi od wystających ziaren ryżu, które wyglądają jak kolce. Do przygotowania potrawy można wziąć dowolne mięso mielone. Klopsiki dla dzieci z ryżem przygotowywane są z mielonego kurczaka. Danie okazuje się zwiewne i dietetyczne. Miłośnicy tłustych wyrobów docenią okrągłe kotlety z mielonego mięsa wieprzowego.
Jeśli zastanawiamy się, jak przyrządzić jeżowce, danie można poddać różnym zabiegom termicznym. Najsmaczniejsze klopsiki z ryżem uzyskuje się na parze. W tym przypadku możliwe jest zmniejszenie zawartości tłuszczu w gotowym daniu i uczynienie go niskokalorycznym. Jeśli klopsiki muszą być szybko ugotowane, można je po prostu usmażyć na patelni z sosem. Pyszne i obfite danie okazuje się w piekarniku. Aby klopsiki były soczyste w brytfannie należy dodać sos.
Klopsiki z ryżem: klasyczny przepis
Klasyczny przepis jest wykonany bez różnych dodatków. W skład gotowego dania wchodzi mieszane mięso mielone, ryż, warzywa, jajko i pasta pomidorowa. Mięso mielone może być kupione w sklepie. Ale jeśli chcesz, aby danie było smaczne i zdrowe, lepiej jest zrobić mięso mielone samemu. Dzięki dostępności elektrycznej maszynki do mięsa, aby to zrobić nie będzie trudne!
Jeden ważny sekret: formowanie jeżyków odbywa się tylko mokrymi rękami. Dzięki temu mięso mielone nie będzie się kleiło do rąk. Podczas formowania należy zwilżyć ręce, aby były wilgotne.
Składniki:
- Mieszane mięso mielone - 500 gramów; - Cebula - 1 szt; - Marchew - 1 średnia marchew; - Ryż - 50 gramów lub pół filiżanki w postaci ugotowanej; - Czosnek - 2 ząbki; - Pasta pomidorowa - 3 łyżki stołowe; - Sól, pieprz do smaku; - Jedno jajko kurze - 1 szt; - Olej roślinny - 2 łyżki stołowe.
Metoda przygotowania:
- Cebulę pokroić na małe kawałki, czosnek przepuścić przez praskę;
Wymieszać mięso mielone z cebulą, czosnkiem, solą i pieprzem, odstawić na 15 minut;
Ryż ugotować do połowy i ostudzić w temperaturze pokojowej;
Wymieszać ryż, mięso mielone i jajko;
Dobrze zagnieść masę;
Mokrymi rękami formować klopsiki;
Klopsiki smażymy na rozgrzanej patelni na maśle;
Zetrzeć marchew na średniej tarce;
Wlać 2 szklanki koncentratu pomidorowego z wodą i wymieszać, dodać marchewkę;
Zalać klopsiki sosem i dusić 30-40 minut;
Przed podaniem danie dekorujemy świeżą zieleniną;
Podawaj klopsiki z ulubioną przystawką.
Przepis na jeżowce z klopsikami mielonymi i ryżem
Za prawdziwe danie dietetyczne uważany jest przepis na jeżowce z mięsa mielonego i ryżu w sosie śmietanowym. Przygotowuje się je z rybą mieloną. Smak ryby jest ledwo wyczuwalny. Dlatego klopsiki rybne są dobre dla tych, którzy nie jedzą ryb. Będą one bardzo lubiane nie tylko przez dorosłych, ale również przez dzieci.
Jeśli chodzi o ryby, można wziąć każdy filet. Mięta, telapia i dorsz nadają się na codzienny stół. Jeśli chcesz zaskoczyć gości, możesz użyć filetów z łososia lub halibuta.
Składniki:
- Filet rybny - 500 gramów; - Ryż - ½ szklanki; - Jedno jajko kurze - 1 szt; - Cebula - 1 szt; - Kwaśna śmietana - 4 łyżki stołowe; - Sól i czarny pieprz do smaku; - Mąka - 2 łyżki stołowe.
Metoda przygotowania:
- Ryż ugotować do połowy i ostudzić;
Filet rybny dobrze umyć, osuszyć i posiekać blenderem;
Cebulę zetrzeć na drobnej tarce lub posiekać razem z rybą za pomocą blendera;
Wymieszać ryż, rybę, cebulę i jajko, doprawić solą i pieprzem;
Zagnieść nadzienie do uzyskania jednorodnej masy;
Mokrymi rękami formuj małe okrągłe kotleciki;
Zanurz je w mące, a następnie usmaż na patelni w niewielkiej ilości oleju roślinnego;
Kwaśną śmietanę mieszamy z połową szklanki wody i tym sosem polewamy jeże;
Dusić na małym ogniu przez 10-15 minut;
Kotlety podajemy same lub z dodatkowym daniem. Nadają się na lekką kolację lub zdrową przekąskę.
Teraz, kiedy już wiesz, jak przyrządzić klopsiki z ryżem, możesz zacząć eksperymentować. W przepisie można uwzględnić twardy ser, zioła, dodać do środka orzechy lub suszone owoce. Bardzo smaczne okażą się jeżowce, jeśli do składu wprowadzimy marchewkę lub kapustę. Osobliwością klopsików z ryżem jest to, że można je podawać z dowolnymi dodatkami. Wykorzystaj płatki zbożowe, makaron, duszone lub świeże warzywa, a Twój obiad będzie zawsze pyszny i apetyczny!
Możesz również polubić:
Pyszne przepisy na mięso: szybko i łatwo
Bruschetta: przepis w domu
Apetyczne i bardzo smaczne dania z mięsa mielonego
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj i szukaj smacznych i zdrowych pomysłów na chefmarket.ru ????