Pyszne placki ziemniaczane
Za tradycyjne danie kuchni białoruskiej uważa się naleśniki, przepis na to pyszne danie jest bardzo prosty. Placki przygotowuje się z tartych ziemniaków. Jeśli proces ten zostanie przeprowadzony prawidłowo, naleśniki będą miały cienką, chrupiącą skórkę na zewnątrz i miękki, przewiewny środek. Mimo prostoty, istnieje niezliczona ilość sposobów na przyrządzenie naleśników. Niektórzy przygotowują naleśniki na chudo, inni dodają jajka, mięso, posiekane zioła i inne składniki.
Placki ziemniaczane podaje się z kwaśną śmietaną, którą można zastąpić śmietaną lub niesłodzonym jogurtem. W razie potrzeby można przygotować dressing pomidorowy lub sos czosnkowy. Ponieważ danie jest dość proste, można eksperymentować z sosem i sposobem podania.
Chrupiące placki ziemniaczane: klasyczny przepis
W klasycznym przepisie, ziemniaki ściera się na średniej tarce i miesza z innymi składnikami. Naleśniki są smażone na rozgrzanym do czerwoności oleju roślinnym. Dlatego nasiąkają olejem i stają się dość tłuste. Po usmażeniu odkładamy je na kawałek papieru, który wchłonie nadmiar oleju.
Aby zapobiec rozsypywaniu się ziemniaków na patelni, wybieraj bulwy bogate w skrobię. Młode ziemniaki nie nadają się na placki ziemniaczane. Powodem tego jest niska zawartość skrobi. Spód do naleśników nie powinien być nafaszerowany mąką. Jeśli masa okazała się płynna, należy ją rozcieńczyć skrobią.
Składniki:
- Ziemniaki - 5 dużych bulw; - Cebula - 2 główki; - Jajko kurze - 1-2 sztuki w zależności od gęstości ciasta; - Czosnek - 3 ząbki; - Skrobia - 2-3 łyżki stołowe, biorąc pod uwagę konsystencję ciasta; - Kwaśna śmietana lub mleko - 1 łyżka stołowa; - Sól, czarny pieprz i inne przyprawy do smaku; - Olej roślinny do smażenia.
Metoda przygotowania:
- Bulwy myjemy, obieramy, ścieramy na tarce lub siekamy blenderem, na przemian z cebulą. Cebula zapobiega ciemnieniu masy ziemniaczanej;
Do masy dodać jajko i przyprawy i dobrze wymieszać;
Zacznij wprowadzać skrobię po trochu;
Łyżeczką stołową nakładaj bazę na rozgrzany olej roślinny, który powinien pokryć połowę naleśników;
Smaż każdą stronę naleśnika przez 2-3 minuty, aż się zrumieni;
W razie potrzeby potrawę można lekko podsuszyć pod zamkniętą pokrywką, dodając odrobinę wody.
Podawaj danie z dużą ilością świeżych ziół i warzyw. Draniki są dobre na ciepło i na zimno. Nadają się do każdego posiłku oraz jako szybka przekąska.
Pierogi z mięsem ziemniaczanym: przepis na farsz mieszany
Placki ziemniaczane często przyrządzane są z mięsem. Takie danie nazywane jest kalarepą. Naleśniki z mięsem przygotowywane są z mięsa mielonego. Oczywiście, lepiej jest przygotować mięso mielone samemu. Danie będzie bardziej dietetyczne, jeśli użyjesz mielonej piersi z kurczaka. Bardziej puszyste i delikatne okażą się frytki z zabawnego mięsa mielonego.
Mięso mielone powinno znaleźć się na środku naleśnika. Można go wymieszać z masą ziemniaczaną. Ale w tym przypadku masa może się trochę rozłożyć. Dlatego lepiej jest używać pierwszej wersji gotowania.
Składniki:
- Ziemniaki - 1 kg; - Woda - 2 łyżki stołowe; - Cebula - 2 szt; - Mąka pszenna - 2 łyżki stołowe; - Kwaśna śmietana - 2 łyżki stołowe; - Jedno jajko kurze - 1 szt; - Mięso mielone - 200 gr; - Olej roślinny do smażenia.
Metoda przygotowania:
- Bulwy myjemy, ścieramy na tarce i wyciskamy trochę, aby usunąć nadmiar płynu;
Do bazy dodać startą cebulę, mąkę, śmietanę, jajko;
Farsz wymieszać z drugą startą cebulą i 2 łyżkami wody;
Wlać masę ziemniaczaną w formie placków na gorący olej roślinny i smażyć. Gdy masa zacznie się brązowić, włożyć niewielką ilość mięsa mielonego i przykryć drugą częścią masy ziemniaczanej. Obróć naleśnik na drugą stronę i usmaż. Następnie przykryj patelnię pokrywką, dolej odrobinę wody i doprowadź do gotowości.
Aby danie było bardziej oryginalne w smaku, jeśli możesz dodaj do farszu świeże zioła lub przyprawy. Z przypraw dobrze sprawdzają się czerwony i czarny pieprz, zira, bazylia.
Przepis na placki ziemniaczane, pieczarkowe i serowe
Placki ziemniaczane z pieczarkami i serem to świetne danie, które pozwoli Ci urozmaicić swoją dietę. Jako nadzienie można wykorzystać grzyby i ser. Z nich można zrobić pyszny sos. Wszystko zależy od osobistych pragnień i preferencji.
Jest to idealny przepis dla tych, którzy lubią improwizować. Danie okazuje się dość obfite. Roztopiony ser sprawia, że jest bardziej pikantny i wyrafinowany. Można użyć każdego rodzaju grzybów. Grzyby są uważane za tradycyjną opcję. Są one w sprzedaży o każdej porze roku.
Składniki:
- Ziemniaki - 3 duże bulwy; - Pieczarki - 200 gramów; - Cebula - 1 szt; - Świeże zioła - 1 mały pęczek; - Ser twardy - 70 gr; - Jedno jajko kurze; 1 jajko; - Sól i czarny pieprz; - Olej roślinny do smażenia.
Metoda przygotowania:
- Pieczarki kroimy w drobną kostkę, cebulę po prostu siekamy;
Smażyć grzyby z cebulą w oleju roślinnym przez około 10 minut;
Przygotować bulwy jak w poprzednich przepisach, wymieszać z przyprawami i jajkiem;
Włóż bazę do oleju roślinnego i smaż przez 1-2 minuty. Jeśli spód zastygł, można na nim ułożyć masę grzybową i posypać odrobiną sera. Na wierzchu ułożyć drugą część masy ziemniaczanej;
Obróć naleśniki i usmaż na drugiej stronie. Następnie zamknąć patelnię pokrywką i doprowadzić placki ziemniaczane do gotowości.
Jeśli nie chcesz układać ciasta warstwami, po prostu usmaż naleśniki i podaj je z sosem serowo-musztardowym. W tym celu należy usmażyć grzyby z cebulą, dodać odrobinę śmietany lub mleka. Sos gotujemy do zgęstnienia, następnie dodajemy starty ser, sól i pieprz. Zamiast twardego sera można użyć serka topionego.
Placki ziemniaczane z czosnkiem: przepis dla tych, którzy lubią wszystko, co niezwykłe
Placki ziemniaczane z czosnkiem są bardzo popularne w krajach bliskiej zagranicy. Są one wykonane w bardzo prosty sposób. Zwykłą mąkę możesz zastąpić mąką kukurydzianą lub pełnoziarnistą. Otrzymasz zdrowszą wersję dania.
Składniki:
- Ziemniaki - 1 kg; - Czosnek - 12 ząbków; - Mąka kukurydziana - 3-4 łyżki stołowe; - Mleko - 2 łyżki stołowe; - Jajko kurze - 1 szt; - Żółtko jajka - 1 szt; - Przyprawy - do smaku; - Posiekana natka pietruszki - 3 łyżki stołowe; - Olej roślinny - 1 łyżka stołowa i do smażenia.
Metoda przygotowania:
- Bulwy oczyścić, włożyć do rondla razem z czosnkiem i solą i gotować 10 minut;
Wodę odlewamy, a masę podgrzewamy na patelni przez 1-2 minuty;
Bulwy ostudzić, zagnieść z mąką i dodać posiekaną natkę pietruszki;
Wymieszaj jajko z żółtkiem, mlekiem i masłem. Dodać masę do ziemniaków;
Masę ziemniaczaną wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Następnie mokrymi rękami formujemy placki, smażymy je z obu stron aż do uzyskania chrupiącej skórki;
Naleśniki rozkładamy na papierze pergaminowym i pieczemy w piekarniku przez 10-15 minut.
Teraz już wiesz, jak przyrządzić placki ziemniaczane. Ważne jest, aby eksperymentować z dodatkowymi składnikami, stosować różne rodzaje obróbki termicznej. Warto pamiętać, że naleśniki smażone są na oleju roślinnym. Smażone i tłuste potrawy są dość
Możesz również polubić:
Jak przyrządzić gładzicę: przepisy kulinarne
Jak przyrządzić tilapię
Jak gotować gromadnik: przepisy kulinarne
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj i szukaj smacznych i zdrowych pomysłów na chefmarket.ru ????