Pyszne przepisy na pstrąga w piekarniku

Pstrąg w piekarniku jest niezwykle delikatny, przepisy na jego przyrządzanie pozwalają dosłownie w pół godziny uzyskać smaczne i zdrowe danie. Mięso czerwonych ryb jest bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, niezbędne aminokwasy i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Dietetycy zalecają włączenie pstrąga do diety wszystkim tym, którzy przestrzegają diet i dbają o swoje zdrowie. Ryba ma mało kalorii i zawiera łatwo przyswajalne białko. Jest doskonale sycący i nie powoduje uczucia ciężkości w żołądku.

Jeśli nie wiesz, czy przyrządzić pstrąga w piekarniku, przepisy ze zdjęciami pomogą Ci docenić estetykę gotowego dania. Mięso ryby jest bardzo delikatne i soczyste. Prawie niemożliwe jest zepsucie go. Dlatego nawet osoby, którym daleko do sztuki kulinarnej, mogą przyrządzić pstrąga w sposób wyśmienity. Najprostsze przepisy zakładają użycie samej ryby, cytryny, soli i czarnego pieprzu. Tylko 20 minut i smaczne danie na stole!

Jak przyrządzić pstrąga w piekarniku?

Rybę można piec w piekarniku na wiele sposobów. Rozważane są najpopularniejsze sposoby przyrządzania pstrąga:

    Ryba zapiekana w folii. Potrawę przygotowuje się dość szybko, okazuje się soczysta i aromatyczna. Nie jest konieczne patroszenie ryby przed pieczeniem. Wystarczy spłukać i wysuszyć. W procesie pieczenia mięso zachowuje wszystkie pożyteczne substancje; Pstrąg w rękawie. W tym przypadku nie jest możliwe uzyskanie chrupiącej skórki. Ryba jest mniej kaloryczna niż pieczona w folii. Ponieważ rękaw jest bardziej ugotowany w swoim własnym soku, zachowując wszystkie użyteczne substancje; Ryba w solnej skorupie. Sól doskonale odbiera nadmiar wilgoci i tłuszczu, dzięki czemu mięso jest delikatne i przyjemne w smaku. Podawanie w solnej muszli wygląda bardzo efektownie. Dlatego takie danie doskonale nadaje się na świąteczny stół; Ryba na grillu. Potrawa wychodzi smażona i bardzo aromatyczna. Podczas pieczenia pod kratę należy podłożyć tackę, która zbierze resztki tłuszczu. Ważne jest, aby nie przegotować ryby, w przeciwnym razie stanie się sucha i twarda.

Pstrąg pieczony w piekarniku przepis w folii

Pstrąg pieczony w folii może być w całości, w postaci steków lub plastrów. Możesz od razu położyć garnir, dzięki czemu na wyjściu otrzymasz kompletne danie. Należy pamiętać, że rybę zawsze gotuje się z cytryną! Jeśli nie dodajemy cytryny podczas pieczenia, to zdecydowanie powinna być w sosie lub podana na świeżo.

Idealnym dodatkiem do pstrąga będą świeże lub duszone warzywa. Doskonale łączy się ryby z płatkami i makaronami. Dlatego można go uzupełnić niemal każdym dodatkiem.

Składniki:

- Ryba średnia - 1 szt; - Cytryna - 1 cała; - Sól i czarny pieprz do smaku; - Świeże zioła - mały pęczek.

Metoda przygotowania:

    Rybę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przeciąć wzdłuż brzucha i usunąć wnętrze; Na skórze robimy głębokie nacięcia, w które wkładamy plasterki cytryny; Do środka ryby dodajemy cytrynę i zioła w gałązkach; Połóż rybę na folii tak, aby brzegi były dobrze przykryte; Gotuj potrawę w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut w zależności od wielkości ryby.

Przed podaniem zdejmij folię i połóż pstrąga na ładnym naczyniu.

Pstrąg pieczony w piekarniku: przepis w rękawie

W rękawie, lepiej jest piec ryby, pokrojone na kawałki, lub w postaci steków, uzupełnione warzywami lub innym przyozdobieniem. Otrzymasz gotowy obiad lub kolację. Po ugotowaniu wystarczy przełożyć potrawę na ładne naczynie i można podawać do stołu!

Gotowanie w rękawie jest bardzo wygodne. Przecież nic się do niej nie przykleja. Po użyciu polietylen jest wyrzucany. Dzięki temu, że rękaw zapewnia szczelność. Potrawa piecze się szybciej, zachowując wszystkie składniki odżywcze.

Składniki:

- Steki z pstrąga - 4 szt; - Sok z cytryny - 3 łyżki stołowe; - Sól, czarny pieprz do smaku; - Koperek - mały pęczek; - Ziemniaki - 2 szt; - Cebula - 1 szt; - Marchew - 1 szt; - Kwaśna śmietana - 2 łyżki stołowe.

Metoda przygotowania:

    Wymieszaj sok z cytryny z solą i czarnym pieprzem, marynuj rybę w powstałym sosie przez około pół godziny; Ziemniaki kroimy w duże plastry, marchew w duże kostki, cebulę w półpierścienie; W rękawie do pieczenia ułożyć warzywa i rybę, dodać śmietanę, delikatnie potrząsając opakowaniem; Wysyłamy danie do piekarnika na 25 minut, aby upiec w temperaturze 180 stopni; Jeśli chcemy, aby produkty były pokryte cienką skórką, to na 5 minut przed końcem czasu gotowania przecinamy opakowanie i gotujemy potrawę jeszcze 10-15 minut.

Ryba wyjdzie bardzo dietetyczna. Dlatego można ją uzupełnić różnymi sosami, aby urozmaicić jej smak.

Pstrąg pieczony w piekarniku, przepis w solnej skorupie

Pieczenie pstrąga w solnej skorupie jest jednym z najszybszych sposobów przyrządzania ryb. Podczas gotowania sól zamienia się w skorupę, która zamyka w sobie wszystkie naturalne soki i pożyteczne substancje.

Odpowiednio gruba skóra pstrąga zapobiega wchłanianiu nadmiaru soli do mięsa. Przy tej metodzie gotowania lepiej nie używać przypraw. Na brzuchu wystarczy umieścić ulubione przyprawy, takie jak koperek, bazylia, czy pietruszka. Ryba w soli wygląda bardzo efektownie. Dlatego należy je piec w pięknej brytfannie, aby móc od razu podawać gorące danie. Muszla powinna być ostrożnie rozbita, w przeciwnym razie delikatna ryba może zostać uszkodzona.

Składniki:

- Pstrąg mały - 4 szt; - Sól morska - 2 kg; - Białko jaja kurzego - 10 szt; - Cytryna - ½ sztuki; - Oliwa z oliwek - 2 łyżki stołowe; - Koperek, pietruszka - po małym pęczku.

Metoda przygotowania:

    Tusze rybne umyć, usunąć wnętrze; Do brzucha włożyć gałązki koperku i pietruszki; Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli, aż białka staną się sztywne, a następnie mieszamy z solą morską; Wyłóż blachę do pieczenia papierem pergaminowym i rozsyp na niej trochę soli; Połóż rybę na soli i zasyp ją resztą soli; Danie pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około pół godziny w temperaturze 180 stopni; Aby przygotować sos, wymieszaj cytrynę i oliwę z oliwek; Podawać rybę wraz z sosem.

Dostępne są ryby świeże, schłodzone lub mrożone. Oczywiście, należy preferować pierwszą lub drugą wersję. Ryba powinna być świeża, o pięknym wyglądzie, bez uszkodzeń skóry i podejrzanych plam.

W czerwonych rybach nie ma małych ości. Dlatego przypadnie do gustu dzieciom, które nie lubią ryb. Bardzo smaczne okazują się kotlety z pstrąga, klopsiki i zrazy, które dla obniżenia wartości kalorycznej można również upiec w piekarniku i podać do stołu z różnego rodzaju przyborami.

Możesz również polubić:

Pyszne przepisy mięsne: gotuj szybko i łatwo

Jak własnoręcznie pofarbować jajka na Wielkanoc

Pyszne i oryginalne przepisy wielkanocne

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj i szukaj pysznych i zdrowych pomysłów na chefmarket.ru ????