Pyszne przepisy: to jest proste!
Jeśli nie wiesz, co możesz przygotować w domu, mamy dla Ciebie kilka szybkich i łatwych przepisów, które urozmaicą Twoją codzienną dietę. Im prostsze danie, tym łatwiejsze do strawienia. Proste potrawy pozostawiają również czas na relaks i spędzanie czasu z rodziną i przyjaciółmi. Z reguły produkty sezonowe przygotowywane są tak szybko, jak to możliwe. Przynoszą one maksymalne korzyści dla organizmu.
Latem należy jeść więcej owoców, jagód i potraw warzywnych. Odżywcze przepisy z mięsa, ryb i grochu należy zostawić na zimę. Ciało potrzebuje w tym czasie więcej energii. Dlatego jedzenie musi być bardziej kaloryczne i pożywne. Aby regularnie rozpieszczać się domowymi posiłkami, należy przygotować kilka z nich. Pierogi, pyzy i kiszone ogórki mogą pomóc urozmaicić Twój stół, a ich przygotowanie wymaga minimum czasu.
Pyszne przepisy: łatwe do przygotowania!
Aby potrawy były smaczne, należy używać wyłącznie świeżych produktów wysokiej jakości, eksperymentować z sosami i dressingami, sposobem podania i dekoracji. Ważne jest, aby mieć świadomość, że różne metody gotowania dają różne profile smakowe i kaloryczne. Na przykład potrawy gotowane na parze zachowują swój naturalny smak. Są one mniej kaloryczne niż potrawy gotowane w piekarniku. Najbardziej kaloryczne są potrawy smażone.
Najlepiej jest nabrać wprawy i mieć w swoim arsenale kilka przepisów, które można wykonać, gdy nie ma się czasu na bycie przy kuchence w ogóle! Staraj się używać świeżych warzyw. Zachowują one maksymalną ilość witamin i minerałów. Żywność powinna być dokładnie oczyszczona i umyta. W ten sposób można utrzymać wysoką jakość żywności.
Łatwe i smaczne przepisy w domu
Nowoczesna technologia jest bardzo pomocna w procesie gotowania. Parowary i multicookery umożliwiają gotowanie zbóż bez ciągłego mieszania. Dzięki temu proces gotowania jest mniej czasochłonny.
Pożywna kasza gryczana z jajkiem i pomidorem
Gryka łączy w sobie wiele pożytecznych właściwości. Ma zbilansowany skład i wysoką wartość odżywczą. Gryka składa się z wolnych węglowodanów i łatwo przyswajalnych białek. Dlatego też dietetycy chętnie włączają ją do wielu programów równoważenia wagi.
Gryka zapewnia doskonałą sytość. A w połączeniu z białkami jaj i pomidorami staje się pysznym, kompletnym posiłkiem, który można spożywać samodzielnie lub jako dodatek do obfitego dania.
Składniki:
- Kasza gryczana - 100 gramów;
- Jajko kurze - 2 szt;
- Pomidor - 2 szt;
- Olej roślinny - 1 łyżka stołowa.
zdjęciemSposób przy
rządzania:- Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości. Aby danie było jak najzdrowsze, lepiej jest gotować je w parowarze;
- Ugotować jajka i zetrzeć je na grubej tarce;
- Obierz pomidora, pokrój go w kostkę i usmaż na oleju roślinnym. Gdy pomidor nieco się rozjaśni i zacznie wydzielać wilgoć, wyłącz ogień;
- Wymieszaj pomidora z jajkiem i dopraw solą;
- Dodaj kaszę gryczaną do pomidorów i jajka i wymieszaj do połączenia;
- Teraz można podawać danie. W połączeniu ze świeżymi ziołami danie będzie o wiele smaczniejsze i zdrowsze.
Pizza z nadzieniem w pośpiechu
Który przepis na pizzę wybrać: klasyczny czy oryginalny - decyzja należy do Ciebie. Ale wersja z płatkami jest odpowiednia, gdy nie mamy pod ręką ketchupu czy innego rodzaju dressingu. Jeśli użyjesz ciasta francuskiego, możesz przygotować to danie w zaledwie 20 minut!
Przepis wymaga minimalnej ilości składników. Jednocześnie trzeba je układać w określony sposób, aby udało się uzyskać oryginalną pizzę lub placek typu quiche.
Składniki:
- Ciasto francuskie - 250 gramów;
- Pomidor - 3 średniej wielkości kawałki;
- Ser bardzo twardy - 250 gramów;
- Kiełbasa lub szynka - 200 gr;
- Olej roślinny - 1 łyżka stołowa;
- Bazylia - kilka listków.
przygotowania
:- Rozwałkuj ciasto i połóż je na blasze do pieczenia;
- Uformować boki, spód nakłuć dookoła widelcem;
- Przykryj ciasto papierem pergaminowym i obłóż grochem lub fasolą, lub dowolnymi zbożami, które posłużą jako obciążenie;
- Pieczemy spód w temperaturze 180 stopni przez 15 minut;
- Następnie wyjmij masę i piecz spód przez kolejne 10 minut;
- Pomidory pokroić w krążki, a kiełbasę i ser w paseczki;
- Umieścić kiełbasę na dnie podstawy;
- Następnie zacznij układać pomidory i ser pod kątem, na przemian z plasterkami;
- Skropić polewę olejem roślinnym;
- Kiedy pizza jest już wyłożona, piecz ją w piekarniku przez 7 minut, aż ser się rozpuści;
- Podawaj pizzę udekorowaną listkami bazylii.
Oryginalny tort wątrobowy
Wątróbka z kurczaka jest dietetycznym środkiem spożywczym. Jest bogata w cenne witaminy, minerały, a zwłaszcza żelazo. Regularne jej spożywanie pomaga więc zwiększyć poziom hemoglobiny we krwi. Niestety nie wszyscy lubią wątróbkę. Ale z reguły jest tak dlatego, że po prostu nie wiedzą, jak je przyrządzić.
Ciasta z wątróbki to bardzo smaczny i zdrowy produkt, który przygotowuje się w zaledwie pół godziny. Oprócz wątróbki potrzebna będzie marchewka i majonez. Potrawę można udekorować startym żółtkiem lub po prostu posmarować majonezem.
Składniki:
- Wątróbka z kurczaka - 300 gramów;
- Jedno jajko kurze - 1 jajko;
- Cebula - 1 szt;
- Mąka - 2 łyżki stołowe;
- Olej roślinny do smażenia;
- Marchew - 1 marchew;
- Majonez lub kwaśna śmietana - 100 gr;
- Sól i czarny pieprz do smaku;
- Świeże zioła do podania.
przepis
krok po krokuSposóbprzyrządzania
:- Opłukać i osuszyć wątrobę;
- Wątróbkę wraz z cebulą i jajkiem posiekać w blenderze;
- Do masy dodajemy przesianą mąkę i zagniatamy do uzyskania kremowej konsystencji;
- Masę wątrobową kładziemy na rozgrzaną kratkę i pieczemy jak zwykłe naleśniki;
- Marchew zetrzeć na grubej tarce i smażyć do miękkości;
- Rozpocząć formowanie ciasta. Posmarować naleśnik kwaśną śmietaną lub majonezem i posypać warstwą marchewki, następnie położyć drugi naleśnik i powtórzyć proces kilka razy;
- Na wierzchu ciasta rozsmarować kwaśną śmietanę lub majonez;
- Podawaj ciasto z dodatkiem świeżej zieleniny.
Obłędnie pyszne serowe ciasto powodziowe
Jeśli nie jesteś pewien, skąd wziąć przepis na dobre ciasto, sprawdź ten przepis. Placki z serem nadają się na przekąskę, na kolację lub po prostu mogą być używane zamiast chleba. Są łatwe do zrobienia, a wychodzą delikatne i niesamowicie smaczne.
Podstawę można wypełnić czymkolwiek: kiełbasą, mięsem, jajkami lub kapustą. Bardzo ważne jest, aby w cieście znalazło się dużo sera i ziół.
Składniki:
- Kefir - 1 filiżanka;
- Majonez - 1 szklanka;
- Mąka - 1 filiżanka;
- Ser twardy - 250 gr;
- Jajko kurze - 2 szt;
- Zielenina - 1 duży pęczek;
ciasto
seroweSposóbprzyrządzania
:- Ser pokroić w średnią kostkę;
- Zieleninę drobno poszatkować;
- Wymieszaj kefir z majonezem, dodaj jajka i przesiej mąkę do bazy;
- Wyrabiaj ciasto, aż nie będzie grudek;
- Do ciasta dodać ser i zioła;
- Wyłóż blachę do pieczenia papierem pergaminowym i wylej na nią ciasto;
- Piec ciasto w temperaturze 180 stopni przez 30-35 minut;
- Podawać na ciepło lub na zimno.
Kapusta duszona z czosnkiem
Jeśli zastanawiasz się, co zrobić w domu szybko i smacznie, sprawdź ten przepis na smaczny dodatek do kapusty. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu. Ważne jest tylko, aby trzymać się kilku zasad! Kapustę pokroić w średnie plastry, cebulę w półkrążki, a marchewkę zetrzeć na tarce.
Jeśli doprawimy potrawę sosem pomidorowym i czosnkiem, będzie ona smakować wyjątkowo. Kapusta powinna być duszona, a nie smażona. Dlatego należy dolewać wody podczas gotowania. Jest obfity, autentyczny i niesamowicie smaczny! Może być spożywany na obiad lub kolację.
Składniki:
- Kapusta biała - 400 gr;
- Marchew - 1 duży kawałek;
- Cebula - 1 szt;
- Pomidor - 2 szt;
- Czosnek - 3 ząbki;
- Sól i czarny pieprz do smaku;
- Olej roślinny - 2 łyżki stołowe.
przepis
krok po krokuSposóbprzyrządzania
:- Kapustę kroimy w średnie 3-5 mm paski;
- Pokrój cebulę na pół pierścienie i usmaż na głębokiej patelni z olejem roślinnym;
- Do cebuli dodać startą marchewkę i smażyć jeszcze przez kilka minut;
- Dodajemy kapustę na patelnię, wlewamy pół szklanki wody i dusimy, mieszając od czasu do czasu;
- Jeden pomidor pokroić w drobną kostkę;
- Drugą posiekać razem z czosnkiem i oliwą w blenderze;
- Dusić kapustę przez 30 minut;
- Następnie dodać pokrojone pomidory i sos pomidorowy; dusić jeszcze 7 minut;
- Po wyłączeniu ognia pozostawić potrawę do zaparzenia na 20 minut;
- Podawać z dodatkiem świeżych ziół.
Różnorodne przepisy na domowe dania pomogą ułożyć dietę na każdy dzień. Lepiej jest zaplanować menu na cały tydzień, aby nie musieć zastanawiać się, co ugotować dzisiaj. Eksperymentuj z dressingami, aby znane dania stały się oryginalne!
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu