Pyszne ziemniaki z cukinią na patelni
Ziemniaki z cukinią na patelni są cudowne, fantastyczne, proste i bardzo smaczne. Do tego stopnia, że będziesz chciał podgrzać porcję warzyw na śniadanie, bo takie danie można jeść rano, w południe i wieczorem! W sezonie zbiorów cukinii dobrze jest mieć w zapasie takie przepisy jak te. Zapisz publikację, aby jej nie stracić.
Pyszne ziemniaki z cukinią na patelni
Frytki z cukinii to danie, które wydobywa wspaniałe smaki lata. Jeśli użyjesz warzyw z ogrodu rolnika, smaki są naprawdę niesamowite. Doprawione tymiankiem, solą i mieszanką mielonego pieprzu, warzywa doskonale wydobywają swoje smaki. To także świetne danie dodatkowe do grillowanego steku - po prostu spróbuj, bez dalszego zastanawiania się!
Przygotuj się:
- 650g ziemniaków;
- 650g cukinii;
- 3 ząbki czosnku;
- 4 łyżki oleju słonecznikowego;
- 2 łyżki świeżych liści tymianku;
- Sól i świeżo zmielony czarny pieprz.
:
- Cukinie umyć. Kroimy wzdłuż, a następnie w poprzek na plasterki. Używaj młodych cukinii, które nie mają nasion lub są jeszcze bardzo małe.
- Posolić, przykryć czystym ręcznikiem i odstawić.
- Obierz ziemniaki i umyj je. Pokrój w średniej grubości plastry.
- Rozgrzej 3 łyżki oleju na nieprzywierającej patelni na średnim lub wysokim ogniu.
- Włożyć ziemniaki i smażyć do uzyskania jasnozłotego koloru z jednej strony, 3 do 4 minut. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Za pomocą łopatki, mieszając, smaż ziemniaki i gotuj do uzyskania jasnozłotego koloru ze wszystkich stron, jeszcze około 8-10 minut.
- Dodajemy obrany, zmiażdżony czosnek i smażymy aż do uzyskania aromatu.
- Dodać zmielony tymianek. Wymieszać, aby obtoczyć w nim wszystkie ziemniaki. Przełóż ziemniaki do dużej miski i odstaw na bok.
- Odkrywamy cukinie, odsączamy z soku.
- Na tej samej patelni rozgrzej pozostałą 1 łyżkę oleju.
- Włóż cukinie, gotuj na patelni przez 5 minut, aż nabiorą jasnozłotego koloru i będą miękkie, ale nie mięsiste.
- Cukinie umieścić w misce razem z ziemniakami. Delikatnie wymieszać.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na ciepło.
Cukiniowe ziemniaki smażone na patelni
Aby uzyskać równomiernie ugotowane ziemniaki z cukinią na patelni, postępuj zgodnie z technikami podanymi w tym przepisie. W ciągu zaledwie 30 minut przygotujesz pyszny obiad. Podawać z dowolnym mięsem, smażoną rybą lub grzybami, jeśli wolisz menu wegetariańskie.
Przygotuj się:
- 450g ziemniaków;
- 2 cukinie;
- 1 cebula;
- 1 papryka;
- ½ łyżeczki soli;
- ½ łyżeczki mielonego pieprzu;
- Szczypta bazylii;
- Olej słonecznikowy.
Przygotowanie:
- Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w średniej wielkości kostkę.
- Ziemniaki wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy woda zacznie wrzeć, dodajemy szczyptę soli i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut. Odcedzić wodę i odcedzić ziemniaki w durszlaku.
- Podczas gdy ziemniaki się gotują, obierz i umyj resztę warzyw.
- Cukinie pokroić w średniej wielkości kostkę.
- Rozgrzej patelnię i smaż cukinię na dużym ogniu, aż zbrązowieje ze wszystkich stron. Wyjąć na talerz za pomocą łopatki lub szpatułki.
- Cukinię i cebulę pokroić w słupki.
- Na patelnię dodajemy jeszcze trochę oleju, podsmażamy cebulę i paprykę. Przełożyć na patelnię razem z cukinią.
- Dodać odrobinę oleju, włożyć przygotowane ziemniaki, zrumienić na dużym ogniu.
- Dodaj cukinię i warzywa do ziemniaków.
- Doprawić solą, pieprzem i bazylią do smaku.
- Smażyć razem przez 3 do 5 minut, mieszając w tym czasie raz lub dwa razy.
- Podawać na gorąco, z posiekanymi ziołami.
Możesz również polubić:
Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik
Domowe sosy na zimę
11 sposobów na wykorzystanie cytryny
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????
Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu