Pyszne zupy: przepisy z fotografiami

W czasach radzieckich zupy stanowiły ważną część codziennej diety. Każda gospodyni miała przepisy z fotografiami z książek kucharskich. Pierwsze danie podawane było w porze obiadowej: po przystawce, ale przed drugim daniem. A teraz ta tradycja gastronomiczna przetrwała w szkołach i przedszkolach. Jest też czczony w wielu rodzinach.

Współcześni dietetycy uważają, że pyszna zupa jest bardziej przyjemnością niż koniecznością. A jedzenie go codziennie wcale nie jest konieczne. Szczególnie tym, którzy cierpią na nadkwasotę, zapalenie żołądka lub choroby dwunastnicy.

Jeśli jednak nie wyobrażasz sobie swojej diety bez zupy, oto kilka smacznych i łatwych przepisów na nią. Zanim to zrobisz, zapoznaj się z poradami swojego gastroenterologa, jak prawidłowo zjeść pierwszy posiłek:

  • Najsmaczniejsza zupa powinna być jedzona na ciepło. Nie jest dobrym pomysłem spożywanie go z zupą "na ciepło i na zimno".
  • Pierwsze danie powinno być ugotowane w bulionie o niskiej zawartości tłuszczu. Optymalne są kurczak, owoce morza lub chude mięso.
  • Nie należy używać do gotowania smażonego lub pieczonego mięsa. To wprowadzi tłuszcze trans do Twojego organizmu. Preferuj smażenie z odrobiną masła, oliwy z oliwek i bulionu.
  • Unikaj chemicznych dodatków wzmacniających smak. Ogórki, przyprawy nigdy nie sprawią, że rosół będzie smakował lepiej niż naturalne mięso. Umieszcza więcej ten składnik w i smacznych zupnych przepisach z fotografiami może robić z absolutnie żadny pakunek przyprawami.
  • Nadmiar oleju, plamy z tłuszczu można łatwo usunąć za pomocą zwykłej serwetki. Wystarczy położyć ściereczkę na powierzchni i natychmiast ją usunąć. Razem z papierem pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.

Zupa dyniowa z krewetkami

Jesienią nadszedł czas na przygotowanie kulinarnego arcydzieła z dyni. Z tego kolorowego warzywa powstaje barwna i bardzo smaczna zupa. Zwłaszcza jeśli zapieczemy kawałki w piekarniku z dodatkiem pikantnych ziół.

Przygotuj się:

  • 600 g dyni;
  • 1 l bulionu (drobiowego, mięsnego lub warzywnego);
  • 4 łodygi selera naciowego;
  • 200 gr. krewetki;
  • 300 gr. bulgur;
  • 3-4 ząbki czosnku;
  • 2 cebule;
  • suszone zioła;
  • Kilka gałązek koperku do podania;
  • sól do smaku.
Zupa dyniowa z krewetkamiJak

gotować:

  1. Jeśli szukacie najsmaczniejszej na świecie zupy dyniowej, przepis macie przed sobą. Zacznij gotować już teraz! Dynię obrać ze skóry i pestek.
  2. Miąższ kroimy w kostkę o boku ok. 1,5 cm.
  3. Nastaw piekarnik na 180 stopni.
  4. Ułóż kostki dyni na blasze do pieczenia, skrop oliwą z oliwek, posyp 1-2 łyżkami suszonych ziół (bazylia, oregano lub inne ulubione).
  5. Wymieszać z kostkami i wstawić do piekarnika, aby się upiekły.
  6. Piec przez około 30 minut, aż będą miękkie. Jeśli warstwa jest nierówna, możesz przemieszać dynię w trakcie pieczenia.
  7. Wiele z najsmaczniejszych zupnych przepisów zawiera seler. Zalety tego warzywa są trudne do przecenienia. Podnosi m.in. poziom hemoglobiny we krwi, poprawia pamięć, a także ma doskonałe właściwości smakowe.
  8. Obrać warzywa i drobno posiekać seler, cebulę i czosnek.
  9. Przygotować krewetki. Jeśli używasz mrożonych, gotuj je przez 2-3 minuty.
  10. Krewetki obrać z pancerzy.
  11. Smaż krewetki na odrobinie oliwy z oliwek przez około 2 minuty z każdej strony na patelni, na której gotujesz zupę. Ugotuj przepis w domu w pojemniku o pojemności 2 litrów.
  12. Wyjąć krewetki na talerz, na tym samym oleju podsmażyć posiekany czosnek.
  13. Już po minucie dodajemy seler i cebulę.
  14. Kiedy cebula stanie się półprzezroczysta, dodaj bulgur. Kasza ta jest niskokaloryczna i ma wysoką wartość odżywczą.
  15. Wymieszaj bulgur z zawartością patelni i smaż przez 2-3 minuty. W procesie mieszania kasza wchłonie aromaty, którymi nasycony jest olej.
  16. Dodaj bulion, z którym lubisz najsmaczniejszą zupę, zamieszaj.
  17. Do tego czasu dynia powinna być już ugotowana.
  18. Wyjąć blachę z piekarnika.
  19. 1/3 upieczonej dyni przełożyć do miski i rozgnieść.
  20. Przełóż puree z dyni na patelnię. Sprawdź jego konsystencję. Jeśli lubisz bardziej gęste, dodaj do wywaru jeszcze kilka kostek puree.
  21. Spróbować i doprawić solą, a następnie wymieszać.
  22. Doprowadzić do wrzenia, gotować na wolnym ogniu przez 2-3 minuty, jeśli kasza jest gotowa, można wyłączyć.
  23. Do zupy dodać krewetki i kostki dyni, wymieszać. Można podawać z gałązkami koperku.

Zupa kalafiorowa puree

W tym przepisie odkryjesz pyszną, niezwykłą zupę z delikatnego kalafiora z akcentem musztardowych grzanek. To danie jest zaskakująco łatwe do zrobienia i dość szybkie. Ale pikantny akcent musztardowego smaku dodaje szczególnego uroku.

To ciekawe: kalafior nie jest nazywany kalafiorem ze względu na swój szczególny kolor, ale dlatego, że jemy nie liście, ale kwiatostany. Są one uformowane w ciasny kształt kuli przez tysiące małych kwiatków, które pojawiają się, gdy warzywo dojrzewa. Charakterystyczny kolor kalafiora jest lekko zielonkawy lub żółtawy.

Teraz ty możesz być zaskoczony odkrywać że składniki dla ten zupy są proste. W lokalnym sklepie spożywczym z łatwością znajdziesz to, czego potrzebujesz do tego niesamowitego dania.

Będziesz potrzebował do przygotowania zupy:

  • 1kg kalafiora;
  • 1 cebula;
  • 2 ziemniaki;
  • 100g. twardego sera;
  • 200 ml. mleka;
  • 3 ząbki czosnku;
  • Po 50 g oliwy z oliwek i masła;
  • 1,5 l. bulion.

Potrzebne do przygotowania grzanek:

  • Po 30 g oliwy z oliwek i masła;
  • 1 łyżka musztardy;
  • 100g bagietki;
  • 20 g twardego sera.
Zupa z puree kalafiorowegoJak

gotować:

  1. Najsmaczniejsze zupy można z przyjemnością przyrządzić w domu. Dobry nastrój i chęć zaimponowania bliskim pomogą stworzyć prawdziwe arcydzieło. Jeśli zapas nie jest gotowy, zacznij od tego procesu. Dla zupy, idź z mięsnym rosołem lub rosołem z kurczaka.
  2. Podczas gdy bulion się gotuje, obierz ziemniaki, cebulę i czosnek.
  3. Drobno posiekać warzywa.
  4. W garnku, w którym zamierzasz ugotować swoją pyszną domową zupę, rozgrzej dwa rodzaje oleju.
  5. Na rozgrzany olej wrzuć ziemniaki, cebulę i czosnek. Smażyć, aż cebula stanie się półprzezroczysta.
  6. Pokrój kalafiora na przypadkowe kawałki. Jeśli użyjesz świeżych, smak Twojego dania będzie bogatszy niż zupy z mrożonymi płatkami. Ale można też zrobić to poza sezonem.
  7. Do małego naczynia do zapiekania wlewamy olej, to co jest wymienione na grzankach i musztardę.
  8. W ten sam sposób zetrzeć ser.
  9. Pokrój bagietkę w drobną kostkę i włóż do formy.
  10. Wymieszaj zawartość naczynia, a następnie wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika.
  11. Gotuj w zupie smaczną i oryginalną grzankę, aż będzie złota i chrupiąca.
  12. Dodaj kalafiora na patelnię z warzywami.
  13. Zalać bulionem i doprawić solą do smaku.
  14. Gotować, aż warzywa zmiękną.
  15. Zetrzeć ser na tarce.
  16. Kiedy warzywa będą miękkie, dodać starty ser i wymieszać wszystkie składniki w rondelku. Dopasuj konsystencję do mleka. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast wyłączyć.
  17. Rozlać na talerze, posypać grzankami i podawać.

Smakowita zupa z mostka

Dla tych, którzy lubią robić lekkim ale smakowym i charakterystycznym zupnym przepisom w domu, ten naczynie jest właśnie prawy. Oprócz wspaniałej równowagi smaków, znajdziesz tu jasne kolory i inspirację w prostocie technik gotowania. Co najważniejsze, używaj wszystkich produktów wymienionych w przepisie i wybieraj te opcje, które są dobrej jakości.

Będziesz potrzebował:

  • 200 gr. szponder;
  • 1,5 l bulionu;
  • 1 cebula;
  • 3 bulwy ziemniaka;
  • 1 mała bela kapusty pekińskiej (150-20g);
  • 40 gr. mrożonego groszku;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 20 ml. oliwy z oliwek.
Aromatyczna zupa z mostkaJak

gotować:

  1. Częściej niż nie, domowej roboty zupne przepisy zawierają kurczaka lub warzywnego rosołu. Przygotuj z wyprzedzeniem lub ugotuj teraz.
  2. Pokroić mostek w drobną kostkę.
  3. W wysokim rondlu rozgrzać olej, włożyć mostek.
  4. Podczas gdy mostek się gotuje, obrać i posiekać cebulę i czosnek.
  5. Dodać do mostka, smażyć wszystko razem, aż cebula stanie się półprzezroczysta (ok. 5 minut).
  6. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę, jak w najlepszych zupach. Wiele przepisów wymaga drobno pokrojonych ziemniaków.
  7. Na patelnię wrzucamy plastry i całość razem podsmażamy.
  8. Podczas gdy składniki się smażą, drobno posiekać kapustę.
  9. Mniej więcej w tym czasie ziemniaki powinny być lekko miękkie. Teraz warto dodać do garnka bulion. Dodaj odrobinę soli do smaku.
  10. Jak inne domowe zupy, gotuje przepis until ziemniaki są miękkie. Następnie dodać groszek i kapustę pekińską.
  11. Gotować przez kilka minut i zdjąć z ognia.

Zupa klopsowa z kurczaka

Pachnąca, lekka zupa z klopsikami z kurczaka to świetny posiłek dla dzieci. Ale z odrobiną dodatkowej pikanterii, jest to również przekąska obiadowa dla dorosłych. Jest to smaczna zupa dla całej rodziny. Dopasuj ostrość do indywidualnych potrzeb.

Będziesz potrzebować:

  • Zagotować 1,5 l bulionu z kurczaka;
  • 1 duża marchew;
  • 1 cebula;
  • 50 gr. mrożonego lub świeżego groszku;
  • 300 gr. filet z kurczaka;
  • 1 łyżka mielonego chili;
  • 20 ml. oliwy z oliwek;
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej;
  • 4 ząbki czosnku.
Zupa z klopsikami z kurczakaJak

gotować:

  1. Nawet przepisy na nietypowe zupy często zawierają marchew. Jest to warzywo nie tylko pożyteczne, ale i kolorowe. Z nim zupy okazują się jasne, apetyczne. Marchew gotowana dość długo ze względu na dużą gęstość. To dobre miejsce na rozpoczęcie procesu gotowania.
  2. Marchewki obrać, przekroić poziomo na pół, a następnie na pół krążki średniej grubości (5-8 mm).
  3. Obrać czosnek i cebulę, drobno posiekać cebulę i 2 ząbki czosnku.
  4. Na patelnię wlać olej, podsmażyć cebulę i czosnek.
  5. Zalać bulionem, dodać marchew i gotować na średnim ogniu.
  6. Dla zupy przepisy w domu z fotografiami mielone klopsiki powinny być przygotowane przez siebie. Użyj maszynki do mięsa lub blendera, aby je drobno posiekać.
  7. Pozostałe 2 goździki przecisnąć przez praskę i dodać do mięsa.
  8. Powyższe przyprawy dodać do mięsa mielonego i wymieszać. Mokrymi rękami formować małe klopsiki, kłaść na desce.
  9. Klopsiki zanurzać w zupie. Dopasować zawartość soli.
  10. Ty możesz także dodawać innych przypraw lub zioła ty lubisz zupni przepisy z fotografiami przy domem.
  11. Gdy marchew będzie miękka, dodajemy groszek.
  12. Gotuj wszystkie składniki razem przez dosłownie 5 minut i wyłącz.
  13. Do podania można posiekać kilka gałązek kopru bez łodyg i grubo pokroić plastry bochenka.

Możesz również polubić:

Marshmallows w domu: przepis z fotografiami

Co można ugotować na obiad szybko i smacznie

Łatwe przepisy na smaczne ciasta

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zapisz się i poszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Wypróbuj nasze menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu
Auchan