Pyszny kawior z cukinii: przepisy

Kawior z cukinii to potrawa bogata w żelazo, miedź, sód i fosfor, a także witaminy z grupy B i C oraz kwasy organiczne. Stymuluje przewód pokarmowy i pęcherzyk żółciowy, jest pomocny przy nadciśnieniu, chorobach serca i anemii, przygotowuje się go szybko.

Jak wybrać i przygotować cukinię?

Cukinia może być wybrana zarówno dojrzała, jak i młoda, ale należy wziąć pod uwagę, że jeśli warzywo jest młode, skórka na nim jest cienka i nie wymaga czyszczenia, a nasiona są jeszcze delikatne. A jeśli cukinia jest dojrzała, trzeba ją oczyścić zarówno ze skórki, jak i z pestek, bo są już twarde.

Przygotowanie cukinii zaczynamy od dokładnego opłukania. Nie jest konieczne namaczanie warzyw. A jeśli mamy młodą cukinię, wystarczy odciąć ogonki z góry i dołu. Jeśli są dojrzałe, należy obrać skórkę i usunąć nasiona z warzywa.

Cukinia jest bogata w wilgoć i należy usunąć jej nadmiar przed gotowaniem. Robi się to po obraniu i pokrojeniu surowego warzywa. Cukinię należy posypać solą i odstawić w chłodne miejsce na kwadrans. Ten czas wystarczy, aby sól sprowokowała wydzielanie się nadmiaru soku, który można po prostu wycisnąć przed gotowaniem.

Kawior z cukinii to przekąska, która oprócz klasycznego przepisu, ma wiele wariantów gotowania. Można ją ulepszyć i urozmaicić dodając cebulę, czosnek, czerwoną paprykę (jeśli chcemy, aby była ostrzejsza) oraz marchewkę lub słodką paprykę, jeśli chcemy uzyskać słodszy smak.

Przyprawy mogą sprawić, że smak kawioru będzie jaśniejszy i bogatszy. Przy okazji, cukinię można świetnie połączyć z imbirem, zirą lub pieprzem.

Klasyczny kawior z cukinii

Do przygotowania dania potrzebne będą:

  • 3 kg cukinii; 1 kg cebuli; 1 kg marchwi; 2 łyżki koncentratu pomidorowego; 1 łyżka cukru i 1,5 łyżeczki soli; 1 łyżka kwasu cytrynowego; olej roślinny do duszenia.

Cukinie umyć, odciąć ogonki, same warzywa pokroić w kółka i podsmażyć z obu stron. Następnie zetrzeć marchew na grubej tarce, obrać i pokroić cebulę w półkrążki i podsmażyć marchew i cebulę.

Upieczone cukinie i marchewki oraz cebulę odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy ostygną, wszystkie składniki siekamy na maszynce do mielenia mięsa lub w robocie kuchennym i przekładamy do rondla. Rondel musi mieć grube dno.

Do powstałej mieszaniny należy dodać cukier, sól, koncentrat pomidorowy i kwasek cytrynowy. Wszystko należy wymieszać, postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut. Przy okazji, zamiast koncentratu pomidorowego, można dodać świeże pomidory, zioła i czosnek - dzięki temu kawior będzie smaczniejszy. A po uduszeniu danie uważa się za gotowe.

Kawior z cukinii po żydowsku

Trzeba się przygotować:

  • 2 młode cukinie; 4 pomidory; 2 główki cebuli; 1 marchewka; 1,5 pęczka pietruszki; 4 łyżki oleju roślinnego; sól i pieprz - do smaku.

Składniki należy dokładnie umyć, marchewkę i cebulę obrać, a cukinię pokroić w drobną kostkę. Następnie należy je umieścić w suchym naczyniu, postawić na średnim ogniu i przykryć pokrywką. Z cukinii zaczną wypływać soki, które należy dusić aż do całkowitego odparowania soku.

Po tym czasie marchewkę i cebulę również kroimy w drobną kostkę i dodajemy do cukinii. Wlać olej roślinny na patelnię i, mieszając, dusić warzywa przez 20 minut.

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, drobno posiekać i dodać na patelnię. Oprószyć warzywa solą i pieprzem, wymieszać i dusić jeszcze 15 minut. Po ugotowaniu można dodać natkę pietruszki.

Cukiniowy kawior na zimę

Na 3 litry kawioru potrzebna będzie następująca ilość składników:

  • 3 kg młodej cukinii; 4 marchewki; 350 g koncentratu pomidorowego; 1 łyżkę cukru i sól; 7 ząbków czosnku; 0,5 łyżeczki pieprzu; 4 główki cebuli; 150g oleju roślinnego.

Umyć wszystkie produkty, obrać cebulę, marchew i cukinię (jeśli to konieczne). Cukinie i cebulę pokroić w kostkę (ok. 1 cm x 1 cm), marchewkę zetrzeć na tarce, a czosnek drobno posiekać nożem.

Rozgrzać patelnię (objętość powinna wynosić co najmniej 6 litrów) na kuchence, wlać olej, a gdy będzie gorący dodać cebulę i marchewkę. Dusić na średnim ogniu przez 10 minut, pamiętając o mieszaniu.

Po tym czasie dodajemy wszystkie pozostałe składniki, mieszamy i dusimy przez co najmniej 45 minut, aż warzywa staną się miękkie. Następnie ubijamy powstałą masę blenderem, a przygotowany kawior doprowadzamy do wrzenia.

Słoiki muszą być umyte sodą i wysterylizowane na jeden z możliwych sposobów przed zamknięciem.

Gdy słoiki będą gotowe, należy przełożyć do nich kawior i przykryć. Wszystkie słoiki należy postawić na podłodze i przykryć kocem, aż do całkowitego ostygnięcia. Następnie można je odstawić do przechowania - przygotowanie do zimy jest gotowe.

Kawior z cukinii z majonezem

Ten kawior przygotowuje się bez marchewki, przepis jest prosty i szybki. Do tego będziesz potrzebował:

  • 3 kg cukinii; 250 gramów koncentratu pomidorowego; 500 gramów cebuli; 250 g majonezu; 8 łyżek oleju roślinnego i 2 łyżeczki soli; pół szklanki cukru; 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu; 2 liście laurowe.

W przypadku gromadzenia zapasów na zimę, z tej ilości składników wyjdzie około 6 słoików po 0,5 litra.

Cukinię myjemy, obieramy ze skórki i pestek, cebulę obieramy i razem z cukinią przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, używając grubych oczek. Otrzymaną masę przełożyć do dużego rondla, dodać olej roślinny, koncentrat pomidorowy i majonez. Wszystko dokładnie wymieszać, postawić na kuchence, na średnim ogniu i gotować przez godzinę, nie zapominając o mieszaniu.

Następnie dodajemy sól, cukier, pieprz i liść laurowy. Gotuj mieszankę przez kolejną godzinę na małym ogniu, często mieszając. Po tym czasie należy wyjąć liść laurowy, a kawior można zjeść lub schować do słoików na zimę.

Kawior z cukinii w multicookerze

Składniki: 2 średniej wielkości głowy cebuli, 2 czerwone papryki, 2 marchewki, 1,5 kg cukinii, 1 strąk ostrej papryki, 1 łyżka cukru i 2 łyżeczki soli, 3 ząbki czosnku, 5 łyżek oleju roślinnego i 2 łyżki pasty pomidorowej.

Kawior przygotowuje się w następujący sposób:

  1. Na patelni multicookera wlać olej roślinny, ustawić na tryb "pieczenie", obrane i pokrojone w kostkę cebule wyłożyć na dno. W czasie, gdy cebula zaczyna się smażyć, umyć, obrać i zetrzeć na tarce marchew, dodać do cebuli i dokładnie wymieszać. Bułgarską paprykę myjemy, kroimy w kostkę i również wrzucamy na patelnię multicookera, ponownie wszystko mieszamy. Podczas gdy warzywa się pieką, umyć i obrać cukinię, pokroić w drobną kostkę i dodać do cebuli, marchewki i papryki. Tryb "pieczenie" w tym momencie się kończy (trwa tylko 40 minut), trzeba wprowadzić tryb "duszenie". Do masy dodajemy strąk ostrej papryki, sól i cukier. Na 20 minut przed końcem programu "Gulasz" dodać do mieszanki koncentrat pomidorowy i drobno posiekany czosnek za pomocą noża. Wszyscy mieszają i czekają, aż tryb się zakończy.

Następnie kawior należy ubić mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. To wszystko, kawior jest gotowy - można go zjeść lub przechować na zimę.

Kawior z cukinii w piekarniku

Do przygotowania tego typu przekąski będziesz potrzebować:

  • 3 cukinie; 3 czerwone papryki; 4 marchewki; pół sznurka ostrych papryczek; 7 pomidorów; 1 główka czosnku; 3 główki cebuli; 1 pęczek pietruszki; 7 łyżek oleju roślinnego i 1 łyżeczka soli.

Wszystkie warzywa przed gotowaniem obieramy, paprykę (zarówno ostrą jak i słodką) obieramy z nasion, cukinii odcinamy ogonki. Następnie należy zetrzeć cukinię i marchewkę na drobnej tarce, a pomidory, paprykę, czosnek i cebulę drobno poszatkować nożem.

Włóż wszystko do żeliwnej miski, dodaj sól i olej roślinny i dokładnie wymieszaj. Rozgrzej piekarnik i włóż masę przykrytą pokrywką do środka na godzinę (200 stopni). Po pół godzinie zmniejszyć nieco temperaturę. I po tym, danie jest gotowe.

Kawior z cukinii z pieczarkami

Składniki: 2 cukinie, 6 pieczarek, 1 marchewka. 1 główka cebuli, 5 łyżek oleju roślinnego, sól i pieprz - do smaku.

Sposób przyrządzania:

Grzyby należy dobrze umyć i posiekać, na patelni rozgrzać olej. Następnie dodajemy grzyby i smażymy w nim przez około 10 minut, aż staną się miękkie. Nie zapominaj o regularnym mieszaniu. Posiekaj obraną cebulę i podsmaż ją oddzielnie od grzybów na średnim ogniu, aż nabierze złotego koloru. Obraną marchewkę zetrzeć na grubej tarce i również smażyć osobno na średnim ogniu przez 10 minut. Jest to wystarczający czas, aby marchewki stały się miękkie. Cukinię obrać, zetrzeć na grubej tarce, wrzucić na patelnię i dusić na średnim ogniu przez 5 minut, nie zapominając o mieszaniu. Należy to również robić oddzielnie od innych warzyw. Gdy cukinia jest już gotowa, należy dodać pieczarki, marchewkę i cebulę, wszystko dokładnie wymieszać, posypać solą i pieprzem.

Powstały kawior musi być zmielony blenderem do wymaganej konsystencji, może być dość płynny, jak puree. Po tym kawior będzie gotowy.

Kawior z cukinii z bakłażanem

Ze składników dla tego przepisu będzie potrzebował:

  • 5 kg bakłażanów; 2 kg pomidorów; 1 kg marchwi; 2 kg cukinii; 300 g czosnku; 250g oleju roślinnego; 3 łyżki stołowe soli; 500 g cebuli.

Wszystkie warzywa należy umyć, cebulę, marchew, czosnek, cukinię obrać. Bakłażany włożyć do rondla, odciąwszy im ogonki, zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Doprawiamy solą i gotujemy na średnim ogniu przez kwadrans, aż warzywa zmiękną. Po ugotowaniu przecedzić przez durszlak i ostudzić. Następnie obrać i drobno posiekać bakłażany.

Cukinię należy pokroić w drobną kostkę, marchewkę zetrzeć na grubej tarce, a pomidory, cebulę i czosnek drobno posiekać. Umieść wszystkie składniki w rondlu, wymieszaj je razem i dodaj olej roślinny. Dusić warzywa na średnim ogniu przez 10 minut, a następnie dodać bakłażany i sól.

Wszystko dokładnie wymieszać, poczekać aż kawior się zagotuje i gotować jeszcze 40 minut. Kiedy się zagotuje i ostygnie, będzie gotowe. Jeśli chcesz zgromadzić zapasy kawioru na zimę, musisz przelać ugotowany kawior do słoików.

Do przygotowania na zimę zaleca się użycie cukinii, które dojrzewają w sierpniu lub wrześniu.