Pyszny obiad dietetyczny: przepisy ze zdjęciami

Wieczorny posiłek powinien być lekki, ale zrównoważony pod względem zawartości tłuszczów, białek i węglowodanów. Jeśli chcesz przygotować pyszną dietetyczną kolację, przepisy ze zdjęciami pomogą Ci znaleźć kilka niskokalorycznych opcji na wieczór. Kolacja powinna być 3-4 godziny przed snem. Pamiętaj, aby uwzględnić produkty białkowe. Najlepszym rozwiązaniem będzie włączenie gotowanego kurczaka, ryby gotowanej w piekarniku lub na parze, grzybów.

Pamiętaj, aby włączyć warzywa do swojej wieczornej diety. Jeśli masz ochotę na obfitą przekąskę, ale nie chcesz zyskać dodatkowych kalorii, daj pierwszeństwo zbożowym daniom towarzyszącym.

Obfity bulgur z grzybami

Bulgur nie jest powszechny w Rosji. Choć zboże to nawiązuje do zbóż pełnoziarnistych, które łączy w sobie wiele zalet. Można go kupić w każdym supermarkecie. Jest bogata w łatwo przyswajalne białko i zdrowe tłuszcze oraz ma niski indeks glikemiczny. Dlatego bulgur sprawia, że nawet przy małych porcjach czujemy się syci.

Bulgur dobrze komponuje się z warzywami, drobiem i rybami, a świeże grzyby podkreślają jego orzechowy smak. Grzyby są bogate w witaminy i cenne składniki mineralne. Zawierają łatwo przyswajalne białko, które jest doskonałą alternatywą dla białka zwierzęcego. Dlatego grzyby tłumią uczucie głodu, ale nie przeciążają żołądka.

Składniki:

  • Bulgur - 1 filiżanka (200 gramów);
  • Świeże pieczarki - 350 gramów;
  • Cebula - 1 główka;
  • Sól i czarny pieprz - do smaku;
  • Olej roślinny do smażenia - 3 łyżki stołowe.
Obfity bulgur z

grzybamiSposób przy

rządzania:
  1. Umyj bulgur pod bieżącą wodą przez kilka minut. Opłucz je w durszlaku i odsącz nadmiar płynu;
  2. W rondlu lub na patelni rozgrzej łyżkę oleju roślinnego, podsmaż w nim bulgur, aż wyda orzechowy zapach. Wyłączyć ogień i przykryć patelnię;
  3. Cebulę pokroić w drobną kostkę, pieczarki w małe plasterki;
  4. W osobnym rondlu podsmażamy cebulę do miękkości, dodajemy do niej grzyby. Dusić przez 5-7 minut;
  5. Dodać bulgur do grzybów. Zalać go 2 szklankami wody. Przykryj garnek pokrywką, zmniejsz ogień i gotuj, aż woda zostanie wchłonięta;
  6. Wyłączamy naczynie, pozostawiamy do zaparzenia na 5-7 minut, następnie rozkładamy na talerze i podajemy!

W razie potrzeby danie można uzupełnić filetem z kurczaka. W ten sposób powstaje bardziej sycąca kolacja. Do bulguru podawaj lekką sałatkę warzywną, np. ze świeżej kapusty, ogórka i sosu sojowego.

Zupa jarzynowa i jarzynowa purée

Zupa jarzynowa z puree jest idealna jeśli chcesz przygotować smaczny dietetyczny obiad, przepisy ze zdjęciami pozwalają ocenić wygląd gotowego dania. Na wierzch zupy można położyć świeże zioła i grzanki. Grzanki powinny być zrobione z chleba żytniego, ponieważ wersja z białego bochenka jest bardziej kaloryczna.

Dietetycy zalecają spożywanie produktów mlecznych wieczorem. Mają one działanie uspokajające, co oznacza, że pomagają szybciej się zrelaksować i łatwiej zasnąć. Zupa zacierkowa powinna być przygotowana ze świeżych warzyw. Najwięcej witamin zawierają świeże warzywa. Ponadto, świeże warzywa mają twardszą konsystencję.

Składniki:

  • Brokuły - 300 gramów;
  • Cebula - 1 główka;
  • Papryka bułgarska - 1 szt;
  • Pomidor - 4 szt;
  • Seler naciowy - 5 łodyg;
  • Kolendra - 1 pęczek;
  • Mleko - 1 filiżanka (w przybliżeniu);
  • Sól, przyprawy - do smaku.
Zupa przecierowa warzywnaMetoda

przygotowania

:
  1. Brokuły kroimy na różyczki i moczymy w zimnej wodzie przez 10 minut, a następnie płuczemy pod bieżącą wodą;
  2. Cebulę, pomidory i seler pokroić na małe kawałki;
  3. Obrać paprykę, usunąć szypułki i kawałki mostka. Pokroić na małe kawałki; Kolendrę umyć i posiekać;
  4. Umyj i posiekaj kolendrę;
  5. Wszystkie warzywa mieszamy w garnku, zalewamy 300 ml wody i gotujemy około 15-20 minut;
  6. Dodaj sól i przyprawy do zupy do smaku;
  7. Wyłączamy ogień i ubijamy masę mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji;
  8. Ponownie postawić zupę na ogniu, wlać mleko. Ilość mleka można dowolnie zmieniać, uzyskując pożądaną grubość potrawy;
  9. Dusić potrawę na wolnym ogniu przez 5 minut. Jak tylko powierzchnia zacznie się lekko gotować, wyłącz ogień;
  10. Pozostawić zupę na 5 minut do zaparzenia i podawać!

Pyszny dietetyczny obiad jest bardzo łatwy do przygotowania. Można uwzględnić różne dania dodatkowe, sałatki i przekąski. Wieczorem należy rozpieszczać ciało smacznymi, zdrowymi potrawami o niskiej zawartości kalorii.

Zapiekanki to świetny pomysł na kolację. Jako bazę można wykorzystać nie tylko twaróg, ale również warzywa, np. kalafior, brokuły czy cukinię. Jeśli jesz obiad z dziećmi, rozważ przygotowanie dietetycznych naleśników, które można upiec w piekarniku.

Możesz również polubić:

Najsmaczniejsze przepisy na kebab z kurczaka

Przepisy na zimne przystawki

Jak przyrządzić stek: przepisy krok po kroku

Kanelony z mięsem mielonym i sosem beszamelowym

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zapisz się i poszukaj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.ru ????

Wypróbuj nasze menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu