Ratatouille: przepis krok po kroku

Wszyscy widzieliśmy kreskówkę Ratatouille i głównego bohatera, szczura, który uwierzył w słowa swojego idola, szefa kuchni, który powiedział: "Każdy może gotować!". Kreskówka nauczyła nas również, że każde danie przyrządzone z sercem może być kulinarnym arcydziełem.

Ratatouille, choć znane na całym świecie, jest daniem nieskomplikowanym i poradzi sobie z nim nawet nowicjusz, gdyż w gruncie rzeczy to tylko pieczone warzywa. Gdyby średniowieczni francuscy chłopi odkryli, jak popularne stało się ich codzienne - i być może staroświeckie - ratatouille, z pewnością byliby zaskoczeni.

Pierwsza wzmianka o ratatouille w źródłach papierowych pochodzi z 1778 roku. Istnieje również kilka interpretacji tej nazwy. "Ratatouille" składa się z dwóch słów: "rata" - co po francusku oznacza "jedzenie", używane w życiu codziennym i kolokwializmie, oraz "touiller" - "mieszać". Ratatouille od dawna jest synonimem jedzenia z niższych sfer, a w niektórych francuskich opowieściach czarownice przyrządzały ratatouille ze szczurów i żab.

Ratatouille we Francji zaczęto przyrządzać około XVIII wieku, ponieważ warzywa, które stanowią podstawę tego dania, pojawiły się we Francji dopiero na początku XVI wieku. Cukinia była długo używana jako roślina ozdobna i nie była spożywana.

Ale mieszanka warzyw zaczęła być nazywana ratatouille dopiero pod koniec XIX wieku, kiedy to została zasugerowana przez szefa kuchni francuskiego hotelu, ale uważa się, że była oparta na kuchni narodowej.

Ratatouille: przepis ze zdjęciem krok po krokuAnalogi

ratatouille istnieją w całej Europie, ale francuska wersja jest wykonana ze specjalnymi ziołami: tymianek, seler, bazylia, rozmaryn i oliwki. Zioła nie są siekane, lecz wiązane razem, aby oddawały smak i były łatwe do usunięcia z gotowego dania.

Co ciekawe, nikt jeszcze nie zdecydował, w jaki sposób najlepiej pokroić warzywa do ratatouille. Jeśli pokroisz je w kostkę, gotowanie trwa dłużej i tracą one swój smak, ale proces krojenia jest znacznie łatwiejszy niż krojenie ich w krążki, choć gotowanie jest szybsze, a smak bogatszy.

Ratatouille Nicoise

Mówi się, że kucharz, który wprowadził ratatouille do powszechnego użytku, pracował w hotelu w Nietzsche, dlatego danie nazywa się Ratatouille Nicoise.

Istotne składniki:

  • Cebula - 2 szt;
  • Cukinia - 1 szt;
  • Bakłażan - 1 szt;
  • Pomidor - 5 szt;
  • Papryka słodka - 4 szt;
  • Oliwki - 100 g;
  • Bazylia - kilka gałązek;
  • Czosnek - 2-4 ząbki;
  • Oliwa z oliwek - do smaku;
  • Cukier - szczypta;
  • Sól - do smaku;
  • Pieprz - do smaku;
  • Seler - 1 gałązka;
  • Rozmaryn - 1 gałązka;
  • Tymianek - do smaku;
  • Pietruszka - 2-3 gałązki.
Ratatouille Nicoise: przepis krok po kroku ze

zdjęciamiProces gotowania

:
    1. Najpierw kroimy w kostkę cebulę, cukinię i bakłażana. Dla uzyskania różnorodności kolorów zaleca się wzięcie dwóch żółtych papryk i po jednej zielonej i czerwonej.
    2. Smażyć paprykę na oliwie z oliwek w małym rondelku przez 4-5 minut, a następnie umieścić ją na durszlaku, aby odsączyć olej.
    3. Na tym samym oleju, na którym smażymy paprykę, podsmażamy cebulę na złoty kolor, następnie dodajemy drobno posiekany czosnek, smażymy jeszcze 1-2 minuty i odstawiamy cebulę i czosnek razem z papryką.
    4. Następnie podsmaż cukinię i bakłażana. Smażyć je do lekkiego zrumienienia, ciągle mieszając. Włóż warzywa do durszlaka.
    5. Umyj i obierz pomidory, a następnie pokrój je w kostkę.
    6. Na ciężką patelnię wlej trochę oliwy z oliwek, a następnie dodaj pomidory i ugnieć je drewnianą łyżką.
    7. Za pomocą nici kuchennej zwiąż seler, rozmaryn, tymianek i pietruszkę.

Do rondelka dodajemy garść ziół, sól, cukier i pieprz. Postawić patelnię na małym ogniu i przykryć, a następnie dusić pomidory przez 10-15 minut, aż uzyskają konsystencję sosu.

Ugotowane warzywa włożyć do rondla, zalać sosem pomidorowym i dusić jeszcze 10-15 minut, po czym wyjąć pęczek ziół.

Posiekaj oliwki i umyj bazylię, a następnie udekoruj nimi danie.

Ratatouille Przepis klasyczny

Danie to może być podawane jako samodzielna potrawa lub jako dodatek do mięs, ratatouille można również podawać z różnymi serami.

Istotne składniki:

  • Bakłażan - 300 g;
  • Cukinia - 300 g;
  • Pomidor - 1 kg;
  • Cebula - 2 szt;
  • Papryka słodka - 2 papryki;
  • Czosnek - 3 ząbki;
  • Oliwa z oliwek - 50 ml;
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżka;
  • Sól - do smaku.
Ratatouille klasyczny

przepisPrzygotowanie

:
  1. Najpierw przygotuj warzywa. Dokładnie je opłucz, następnie odetnij cukinie i bakłażany, a z papryki usuń nasiona.
  2. Połowę pomidorów zanurzyć we wrzącej wodzie i zdjąć skórki.
  3. Posiekaj je drobno, a następnie rozgrzej dwie łyżki oliwy z oliwek na patelni, podsmaż cebulę, aż stanie się przezroczysta i dodaj odrobinę soli.
  4. Pokrój pomidory i paprykę w kostkę, dodaj do cebuli i smaż mieszankę, aż warzywa będą miękkie, następnie zdejmij sos z ognia.
  5. Cukinie, bakłażany i drugą połowę pomidorów pokroić w 3-4 mm krążki.
  6. Obrać i drobno posiekać lub zmielić czosnek, wymieszać z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia i kilkoma szczyptami soli.
  7. Rozprowadź sos pomidorowo-pieprzowy na dnie naczynia do zapiekania i wyrównaj go.
  8. Posolić cukinię, bakłażana i pomidora, a następnie ułożyć je na sosie, na przemian. Skropić warzywa oliwą czosnkowo-ziołową na wierzchu. Przykryć naczynie folią aluminiową.
  9. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, włóż naczynie z ratatouille i piecz przez pół godziny.
  10. Po pół godzinie zdjąć folię i wstawić do piekarnika jeszcze na 20 minut.

Ratatouille z ziołami prowansalskimi

Dobrą wiadomością jest również to, że danie jest dość dietetyczne. Nie ma więcej niż 60 kalorii na 100 gramów potrawy.

Istotne składniki:

  • Cukinia - 1 sztuka (20-25 cm);
  • Bakłażan - 1 szt (odpowiednik cukinii);
  • Pomidory - 5 sztuk (średnie);
  • Papryka słodka - 1 szt (duża);
  • Cebula - 1 szt;
  • Czosnek - 4-5 ząbków;
  • Oliwa z oliwek - 2-3 łyżki;
  • Sól, pieprz - do smaku;
  • Rozmaryn - 5 gałązek;
  • Tymianek - 5 gałązek.
Ratatouille z ziołami prowansalskimi: przepis krok po kroku ze

zdjęciamiProces gotowania

:
  1. Najpierw umyj bakłażany i pokrój je w krążki (nie większe niż 5 mm), następnie włóż je do osobnego naczynia i posyp solą. Po 10 minutach, kiedy bakłażany puszczą sok, opłucz je w durszlaku pod bieżącą wodą i pozostaw do odsączenia.
  2. Umyj cukinię i jeśli skóra jest twarda, obierz ją, a następnie pokrój w krążki tej samej grubości, co bakłażan.
  3. Pomidory również dobrze umyć i pokroić 3 pomidory w kółka podobne do tych, których użyto do cukinii i bakłażanów.
  4. Do sosu użyj jeszcze dwóch pomidorów. Zrób nacięcia w kształcie krzyża i sparz pomidory wrzącą wodą, po czym bardzo łatwo zdejmij z nich skórkę.
  5. Paprykę opłukać, usunąć z niej nasiona i pokroić w kostkę.
  6. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  7. Czosnek obrać i obierać, a następnie drobno posiekać lub zmielić.
  8. Rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy z oliwek i włóż do niej pomidory, cebulę i paprykę. Warzywa krótko podsmażymy na średnim ogniu do miękkości, dodamy do sosu posiekane zioła i za pomocą blendera zmiksujemy sos na gładką konsystencję.
  9. Sos wlewamy do formy i układamy na nim krążki warzywne, na przemian.
  10. Posyp danie czosnkiem i ziołami, a na wierzchu skrop odrobiną oliwy. Przykryj formę folią.
  11. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, włóż naczynie i piecz 40-60 minut pod folią, następnie zdejmij folię i piecz ratatouille przez kolejne 15-20 minut.

Bon appetit!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu
Auchan