Risotto: przepisy kulinarne
Wśród ogromnej różnorodności dań kuchni włoskiej, risotto jest jednym z najbardziej popularnych. I to nie tylko w Apeninach, ale na całym świecie. Klasyczny przepis na risotto to pojęcie względne. Może być wypełniona wszystkim, od tradycyjnego kurczaka, pieczarek lub sera po różne innowacyjne dodatki, takie jak atrament mątwy, cykoria lub karczochy.
Mamy dla Ciebie przepisy na risotto krok po kroku, które zaspokoją wszystkie gusta. Zarówno wegetarianie, jak i mięsożercy pokochają to danie (w różnych wersjach). Najważniejsze jest użycie odpowiedniego ryżu - w domu można przygotować risotto z jednego z trzech rodzajów ryżu - arborio, carnaroli i vialone nano. Prawdopodobnie w naszych sklepach można znaleźć arborio.
risotto z kurczakiem i grzybami
Jeśli do tej pory nie wiedziałeś jak zrobić risotto, wypróbuj ten przepis. Jeśli będziesz postępować zgodnie z naszymi instrukcjami krok po kroku, nie będziesz mieć żadnych problemów z przygotowaniem tego włoskiego dania.
Potrzebne składniki
Na cztery porcje risotto będziemy potrzebować:
- Ryż odpowiedniej odmiany - 1,5 szklanki;
- Filet z kurczaka - 0,3 kg;
- Pieczarki (champignons) - 0,25 kg;
- Masło - dwie łyżki stołowe;
- Cebula - 2 średniej wielkości cebule;
- Olej słonecznikowy - jedna łyżka stołowa;
- Rosół z kurczaka - 1 litr;
- Wino - pół kieliszka;
- Parmezan - 100 gramów;
- Pietruszka - 3-4 gałązki;
- Sól - 1 łyżeczka;
- Pieprz mielony - ćwierć łyżeczki.
Koniecznie wybierz białe, wytrawne wino, a ryż - specjalną odmianę.
risotto z kurczakiem i grzybami:przepis
krok po krokuProcesgotowania
Najlepiej przygotowywać go w kociołku lub podobnym naczyniu:
- W tym kociołku roztapiamy masło i dodajemy grzyby, pokrojone w cienkie plasterki. Smażyć grzyby na średnim ogniu przez 5-7 minut, ciągle mieszając.
- Filet z kurczaka kroimy w drobną kostkę, o szerokości ok. 10-15 mm. Dodajemy kurczaka do pieczarek, dodajemy sól (ćwierć łyżeczki) i cały pieprz, mieszamy i smażymy 10 minut. W trakcie smażenia również stale mieszaj.
- Następnie przekładamy kurczaka z grzybami do osobnego naczynia, a w tym samym czasie w kociołku doprowadzamy do wrzenia bulion - musimy mieć go gorącego.
- Teraz do kociołka wlewamy olej słonecznikowy, rozgrzewamy go i dodajemy pokrojoną cebulę. Mieszając, smażymy 4-5 minut, następnie dodajemy ryż i nie przerywając mieszania, smażymy jeszcze 2 minuty.
- Do kociołka wlać wino i resztę soli. Mieszając od czasu do czasu, poczekaj, aż ryż wchłonie cały płyn.
- Następnie wlewamy pół szklanki bulionu i znów czekamy, aż wszystko zostanie wchłonięte (nie przestajemy mieszać co jakiś czas). Ogień można zmniejszyć, aby ryż tylko lekko się gotował. W ten sposób nadal wlewać po pół szklanki bulionu, aż do jego całkowitego zużycia. Przybliżony czas trwania to do pół godziny.
- Gdy rosół się skończy, dodajemy do kociołka starty ser i posiekaną natkę pietruszki. Mieszać na ogniu przez 1,5-2 minuty i zdjąć z kuchenki.
Ten przepis na risotto można słusznie nazwać klasykiem. Idealnie nadaje się nie tylko do codziennych posiłków, ale także na specjalne okazje.
Risotto z białą rybą i krewetkami
Ryż arborio dobrze komponuje się z różnymi owocami morza. Do naszego przepisu na risotto krok po kroku wybraliśmy przegrzebki, krewetki i okonia morskiego. Bez fałszywej skromności, wyszło pysznie.
Potrzebne składniki
Do "morskiego" risotto, potrzebujemy:
- Krewetki - 0,5 kg;
- Przegrzebki - 16 szt;
- Okoń morski (filet) - 0,5 kg;
- Ryż Arborio (lub podobny) - 700 gramów;
- Oliwa z oliwek - trzy łyżki stołowe;
- Masło - dwie łyżki stołowe;
- Cebula - 2 główki;
- Czosnek - 4 ząbki;
- Białe wytrawne wino - 2 kieliszki;
- Bulion rybny - 1 400 mililitrów;
- Pomidory (małe) - 6 szt;
- Cytryna - 1 szt;
- Pietruszka i koperek - 1 pęczek;
- Sól morska i pieprz mielony - według uznania.
W razie potrzeby wywar rybny można zastąpić bulionem warzywnym, a zamiast okonia morskiego można użyć dowolnej białej ryby morskiej. Liczba produktów jest obliczona dla ośmiu porcji.
Biała ryba i risotto z krewetkami: przepis krok po krokuWeź głęboką patelnię i przystąp do działania:
- Najpierw obieramy krewetki z pancerzy i wrzucamy je na patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek (jedna łyżka). Doprawić do smaku solą i pieprzem i smażyć przez 1,5 do 2 minut z obu stron.
- Zdejmij krewetki z patelni, dodaj jeszcze trochę oleju i włóż okonia, który wcześniej został pokrojony na średniej wielkości kawałki. Po około 2,5 do 3 minutach zdejmij z patelni.
- Obierz przegrzebki, posól je i popieprz (nie za mocno) i również umieść na patelni. Jeśli trzeba, dodajemy olej i również smażymy z obu stron - po 2 minuty z każdej.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, ale na maśle (jedna łyżka). Smażymy 6-7 minut, dodajemy czosnek (przepuszczamy go przez obieraczkę do czosnku), mieszamy i po 10-15 sekundach zdejmujemy z kuchenki.
- Równocześnie z podsmażaniem cebuli wlewamy na kuchenkę bulion i czekamy aż się zagotuje.
- Wsypać ryż na patelnię z cebulą i zalać winem. Pieprz i sól (do smaku), lekko zwiększyć ogień i poczekać, aż alkohol zostanie wchłonięty przez ryż, a następnie stopniowo (0,5-1 filiżanki) wlewać gorący bulion. W miarę wchłaniania dodawaj kolejne porcje, nie zapominając o mieszaniu od czasu do czasu w trakcie procesu. Dodanie bulionu zajmie około 20 minut.
- Na pomidorach robimy małe nacięcia (na dole szypułki), sparzamy je wrzątkiem i ostrożnie obieramy ze skórki. Pokrój je w drobną kostkę.
- Gdy tylko wlejemy cały bulion, natychmiast dodajemy na patelnię usmażone owoce morza i pokrojone pomidory. Następnie dodajemy ostatnią łyżkę masła i posiekane zioła.
- Wszystko wymieszać i wyłączyć kuchenkę w ciągu 1-1,5 minuty.
Risotto z owocami morza, przygotowane według naszego przepisu krok po kroku, świetnie prezentuje się na świątecznym stole z plasterkami cytryny - jak na zdjęciu. Spróbuj sam, a Twoi bliscy na pewno to docenią.
Wegetariańskie risotto
Jeśli szukaliście klasycznego przepisu na wegetariańskie risotto, to ten się do niego kwalifikuje. Powiedzieliśmy już, że ryż arborio dobrze komponuje się z różnymi warzywami, a to jest świetna okazja, by sprawdzić to twierdzenie. Ostrzegamy, będzie pysznie!
Potrzebne składniki
Do przygotowania warzywnego risotto potrzebne są:
- Ryż (arborio lub podobny) - 1 filiżanka;
- Cebula - 1 cebula (mała);
- Papryka słodka - 2 szt;
- Zielona fasolka - 100 gr;
- Kukurydza (z puszki) - 100 gramów;
- Białe wytrawne wino - 50 ml;
- Oliwa z oliwek - 4 łyżki stołowe;
- Woda do gotowania - 0,5 litra;
- Sól - do smaku.
Jeśli chcesz, możesz przygotować pęczek ziół (pietruszka, koperek) do dekoracji dania.
Wegetariańskie risotto: przepis krok po kroku zfotografiamiProces gotowania
Wegetariańskie risotto to szybki przepis:
- Cebulę pokroić w półkrążki, a marchewkę w drobną kostkę. Wymieszaj je razem i przełóż do rondla rozgrzanego z oliwą z oliwek. Smażyć przez 3 do 4 minut.
- Wsypać ryż na patelnię, zalać winem i gotować na wolnym ogniu (mieszając) aż do wchłonięcia płynu.
- Następnie wlej do garnka 250 mililitrów wrzącej wody i dodaj pokrojoną zieloną fasolkę. Gotować na średnim ogniu, aż ryż wchłonie całą wodę.
- Następnie stopniowo dodawaj całą wrzącą wodę (po 50-100 mililitrów), pozwalając wodzie wsiąknąć. W trakcie tego procesu nie przestawaj mieszać zawartości patelni.
- Następnie dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę paprykę. Pozostawić na ogniu jeszcze przez 2 minuty, dodać kukurydzę (bez płynu), zamieszać i wyłączyć kuchenkę.
Zdrowe, obfite i bardzo smaczne risotto warzywne jest gotowe i można je podawać.
risotto Milano
Jest to jeden z najpopularniejszych i najbardziej znanych przepisów na risotto z ryżem arborio lub vialone. Szafran i ser są odpowiedzialne za wyjątkowy smak.
Potrzebne składniki
W przeciwieństwie do innych przepisów na risotto, nie będziesz potrzebować tak wielu składników:
- Ryż na risotto - 2 filiżanki;
- Szafran - jedna ósma łyżeczki;
- Ser topiony twardy - 250 gr;
- Cebula - 1 mała cebula;
- Masło - 9 łyżek stołowych;
- Rosół z kurczaka - 1,2 litra.
Nie przesadzaj z szafranem - podana ilość jest więcej niż wystarczająca.
Mediolańskie risotto z twardym serem: przepis zezdjęciamiProces gotowania
Bulion musi być bardzo gorący (prawie wrzący), więc od tego zaczynamy:
- W rondelku na średnim ogniu doprowadź do wrzenia. Do osobnego naczynia (małej miseczki) wsypać szafran i pół szklanki gorącego wywaru. Zalać resztą bulionu i odstawić na chwilę.
- W rondelku roztopić 5 łyżek masła i dodać drobno posiekaną cebulę. Smażyć na średnim ogniu przez 2,5-3 minuty.
- Dodaj ryż do cebuli, wymieszaj i smaż jeszcze około 5 minut. Podczas mieszania nie zapomnij od czasu do czasu zamieszać.
- Następnie do rondelka wlewamy 0,5 szklanki gorącego wywaru. Poczekaj, aż wchłonie się w ryż (nie przestawaj mieszać) i dodaj kolejne pół szklanki bulionu. Kontynuuj ten proces, aż cały płyn zostanie zużyty.
- Łączny czas dodania całego bulionu wyniesie około 20-25 minut. Następnie dusimy ryż z cebulą jeszcze przez 2,5-3 minuty.
- Następnie odcedź bulion, w którym był szafran i wlej go na patelnię. Wymieszać i dusić jeszcze przez 2-2,5 minuty.
- Następnie dodać szafran. Zdejmij zapiekankę z kuchenki, dodaj pozostałe masło i połowę sera (zetrzyj go na tarce). Wymieszaj jeszcze raz - risotto Milanese jest gotowe.
- Reszta startego sera jest gotowa do podania.
Przedstawione przepisy na risotto są doskonałe do wykonania w domu. Wypróbuj je lub stwórz własną wersję tego popularnego włoskiego dania. Kluczem jest wybór odpowiedniego ryżu i ugotowanie go zgodnie z naszymi zaleceniami.
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu