Risotto z grzybami prawdziwków

Zawsze nowe gazetki promocyjne zobacz!

Z pewnością pokochasz przygotowywanie risotto z grzybami prawdziwków. Zdecydowanie tak, ponieważ oprócz walorów smakowych, mieszanie ma działanie terapeutyczne. I za każdym razem, Twoje danie będzie o wiele bardziej satysfakcjonujące niż się spodziewasz. Zwłaszcza stosując się do poniższych zaleceń:

    • Miej pod ręką gorący bulion. Gorący bulion jest kluczem do utrzymania go zawsze gorącym, za każdym razem, gdy dodajesz nową partię. Przyspiesza również wchłanianie, co pomaga w uzyskaniu najlepszej tekstury dania.
    • Nie przestawaj mieszać. Nie zawsze jest to wygodne, ale konieczne. Ryż arborio (który jest najczęściej używany do risotto) jest bardzo skrobiowy, co sprawia, że jest bardziej podatny na przypalenie. Jeśli odsuniesz się od niego nawet na sekundę, ryż może zacząć przywierać, a następnie przypalić się.
    • Tylko dobry ser. Kiedy przyrządzasz risotto z grzybami porcini, prawdopodobnie oczekujesz dobrego posiłku. Potrzebujesz więc najlepszego sera. Bądźcie pewni, że mała porcja parmezanu będzie bardziej wystarczająca niż obfity plasterek produktu niskiej jakości.

Domowe risotto z grzybami prawdziwków

Kiedy ludzie mówią o risotto z prawdziwkami, spodziewają się delikatnego smaku grzybów z lekkim kremowym akcentem. To właśnie ta subtelność sprawia, że neutralny z natury ryż staje się szykownym elementem włoskiej kuchni. Danie szczególnie dobrze harmonizuje z białym winem, spróbuj już dziś!

Przygotuj się:

  • 50 g suszonych grzybów prawdziwków;
  • 200 g różnych mrożonych dzikich grzybów;
  • 400 g ryżu Arborio;
  • 1 cebula;
  • 2 łodygi selera naciowego;
  • 80 ml białego wina;
  • 1 mały pęczek pietruszki;
  • ½ cytryny na sok;
  • ½ łyżki masła;
  • 60g parmezanu (lub trochę więcej, jeśli chcesz);
  • Sól, pieprz czarny mielony;
  • 1,5 l wywaru z kurczaka lub warzyw.
Risotto z

grzybami

porciniSposób

przyrządzania

:
  1. Wlać wywar do rondla i podgrzać.
  2. Grzyby porcini umieścić w misce. Zalać gorącym wywarem, przykryć spodkiem, aby para pozostała w środku. Gotować na wolnym ogniu przez kilka minut, aby grzyby zmiękły.
  3. Wyjąć grzyby łyżką cedzakową i rozdrobnić. Nie wylewać wywaru, w którym były grzyby.
  4. Obrać cebulę. Posiekać cebulę i seler.
  5. Rozgrzej patelnię z oliwą z oliwek lub olejem słonecznikowym. Włożyć pokrojone warzywa i smażyć na małym ogniu przez około 10 minut. Upewnij się, że kawałki nie przypalą się, regularnie mieszając.
  6. Zwiększ ogień i dodaj ryż, a następnie wymieszaj warzywa za pomocą łopatki.
  7. Wlać wino i wymieszać do połączenia.
  8. Gotować, ciągle mieszając, aż płyn zostanie wchłonięty przez ryż.
  9. Następnie wlewamy wywar, w którym moczyły się suszone grzyby. Dodaj do zawartości posiekane grzyby prawdziwki.
  10. Dodajemy szczyptę soli i zalewamy chochlą gorącego wywaru.
  11. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i kontynuować dodawanie bulionu małymi porcjami. Ugniataj, aż płyn z poprzedniego ciasta zostanie wchłonięty, zanim dodasz kolejne. Gotuj dalej w ten sposób, aż ryż osiągnie konsystencję al dente.
  12. Na innej patelni podsmaż grzyby do miękkości. Patelnia powinna być sucha. W razie potrzeby smażyć partiami.
  13. Upieczone grzyby umieścić w misce. Do grzybów dodajemy zioła, odrobinę soli i sok z cytryny. Dobrze wymieszać.
  14. Wymieszać masło i tarty parmezan z risotto. Jeśli chcesz uzyskać kremową i lepką konsystencję, dodaj jeszcze trochę bulionu.
  15. Przykryć risotto pokrywką i pozostawić na 5 minut, aby odpoczęło.
  16. Po tym czasie można podawać, można też dodać trochę więcej parmezanu, jeśli ktoś lubi.
  17. Podawać w misce, na wierzchu z porcją pieczonych grzybów i ziołami.

Chcesz chudnąć ??

zakwas z buraków

wspomaga spalanie tłuszczu. Zobacz !

Możesz również polubić:

Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik

Domowe sosy na zimę

11 sposobów na wykorzystanie cytryny

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu