Ryby smażone na patelni: przepisy krok po kroku
Wszyscy uwielbiają smażone ryby. A jeśli komuś się to nie podoba, to znaczy, że nie miał dobrej ryby w swojej życiowej podróży. Każdy może usmażyć każdy rodzaj ryby - niezależnie od tego, czy można ją znaleźć w sklepie, czy w rzece. Istnieją jednak gatunki ryb, którym smażenie nadaje szczególne walory smakowe. Są to najczęściej karp, leszcz, płoć, karaś, makrela i inne.
Pieczenie tworzy na powierzchni ryby pyszną skorupkę, która nadaje potrawie niesamowity smak i zachowuje wszystkie witaminy i składniki odżywcze w jej wnętrzu. Jednak podczas smażenia ryba wchłania dużo oleju, przez co staje się kaloryczna. Jeśli dbasz o sylwetkę, lepiej jest upiec rybę.
Ryby można smażyć na patelni, we frytownicy lub na otwartym ogniu.
Kilka porad i wskazówek, które sprawią, że gotowanie ryb będzie łatwiejsze i przyjemniejsze:
Kilka porad i wskazówek, które sprawią, że gotowanie ryb będzie łatwiejsze i przyjemniejsze:- Ryby czyści się znacznie łatwiej, jeśli zanurzy się je na krótko w gorącej wodzie lub potrzyma przez kilka minut w zimnej wodzie z octem. Płetwy są najłatwiejsze do cięcia nożyczkami, a płetwa grzbietowa może być usunięta poprzez usunięcie skóry po obu stronach, a następnie wyciągnięcie jej. Najważniejsze jest, aby owinąć ręcznik lub coś wokół płetwy, w przeciwnym razie można się zranić.
- Przed grillowaniem obtoczyć rybę w mące lub bułce tartej wymieszanej z tartym serem.
- Posolić rybę tuż przed przyrządzeniem.
- Umyj ręce lub naczynia roztworem wody z octem, aby usunąć zapach ryby. Pół łyżeczki octu na litr wody.
- Jeśli ryba jest zbyt śliska i trudno ją oczyścić, pomoże zanurzenie rąk w soli.
- Ryba nie będzie przywierać do patelni, jeśli do tłuszczu, w którym jest smażona, dodamy odrobinę soli.
Dziś porozmawiamy o tym, jak smacznie smażyć ryby na patelni.
Ryba smażona z sosem sojowym
Istotne składniki:
- Ryba - 1 kg;
- Cebula - 1 szt;
- Sos sojowy - do smaku;
- Czosnek - 5 ząbków;
- Papryczka chili - ½ szt;
- Pomidor - 1 pomidor;
- Pietruszka - ½ pęczka;
- Olej roślinny - do smaku;
- Pieprz czarny mielony - do smaku.
sosem
sojowymProcesgotowania
:- Ryby należy najpierw umyć i wypatroszyć, a następnie usunąć łuski. Nie ma potrzeby odcinania główek i ogonków.
- Weź głęboką, suchą miskę, włóż do niej rybę.
- Obrać i pokroić cebulę w krążki i posypać nimi rybę.
- Doprawić rybę sosem sojowym i czarnym pieprzem. Wszystko dobrze wymieszać, przykryć i pozostawić na dwadzieścia minut.
- Podczas gdy ryba moczy się w marynacie, obrać czosnek, pomidora, ostrą paprykę i pół pęczka pietruszki. Umieść te składniki w robocie kuchennym i dobrze posiekaj. Dodaj sól do smaku.
- Umieść patelnię na ogniu i wlej olej roślinny. Olej powinien zajmować połowę wysokości patelni.
- Podgrzej olej na dużym ogniu, a następnie zmniejsz ogień do średniego.
- Kiedy olej jest gorący, bierzemy każdą rybę z osobna i, otrząsając z cebuli, wkładamy do oleju.
- Kiedy spód ryby będzie złotobrązowy, przewróć ją na drugą stronę.
- Kiedy ryba jest gotowa, połóż ją na papierowym ręczniku, aby nadmiar tłuszczu spłynął. Tak samo postąpić z wszystkimi rybami.
- Kiedy będzie gotowa, polej warzywa marynatą i podawaj.
- Resztki marynaty można podsmażyć i podać w ten sam sposób.
- Bon appetit!
Ryba smażona w pergaminie
Niezbędne składniki:
- Ryba (mintaj, morszczuk lub dorsz) - 500 gr;
- Olej roślinny - 0,5 łyżki;
- Przyprawa do ryb - 2 łyżki;
- Sól - do smaku;
- Plastikowy pergamin (25X15 cm) - 2 szt.
pergaminieSposób przy
rządzania:- Najpierw umyj rybę, pokrój filety bez kości na duże kawałki.
- Ułóż duże kawałki skórą do góry i pokrój każdy kawałek na 3-4 porcje. Lepiej pokroić rybę pod kątem, aby zachowała swój kształt. Posolić rybę.
- Pergamin posmarować olejem i posypać przyprawą do ryb.
- Mentalnie podziel pergamin na dwie części i umieść rybę na jednej połowie, a następnie przykryj drugą połową.
- Umieść rybę w pergaminie na suchej, gorącej patelni i smaż, aż się ugotuje.
- Usuń pergamin, przełóż rybę na talerz i podawaj.
- Bon appetit!
Makrela smażona według egipskiej receptury
Niezbędne składniki:
- Makrela - 500 gr;
- Mąka pszenna - 2 łyżki stołowe;
- Olej roślinny - 3 łyżki;
- Jagody jałowca - 3-5 szt;
- Pieprz czarny - 5 groszków;
- Kminek - 1 łyżka;
- Czosnek - 3-4 ząbki;
- Cytryna - 1 łyżka;
- Sól - do smaku.
recepturyPrzebieg gotowania
:- Najpierw umyj cytrynę pod zimną wodą, przekrój ją na dwie części i wyciśnij sok do osobnego naczynia.
- Obierz czosnek i posiekaj go za pomocą wyciskarki do czosnku lub drobnej tarki, albo posiekaj go drobno nożem.
- Umieścić kminek, pieprz i jałowiec w moździerzu i wszystko dobrze utrzeć.
- Dodaj sok z cytryny i czosnek do przypraw w moździerzu i dobrze wymieszaj.
- Rybę umyć, oczyścić, wypatroszyć i pokroić na kawałki. Posypujemy je solą i odstawiamy na pół godziny.
- Kawałki makreli obtoczyć w mieszance przypraw i soku z cytryny, dokładnie wszystko rozprowadzić, przykryć i pozostawić do zamarynowania na godzinę.
- Następnie do głębokiej miski wsypujemy trochę mąki i obtaczamy w niej kawałki makreli.
- Postawić patelnię na ogniu i rozgrzać na niej olej roślinny. Włożyć makrelę i smażyć na złoty kolor z obu stron. Bon appetit!
Ryba w wietnamskim sosie karmelowym
Istotne składniki:
- Makrela - 4 sztuki;
- Pomarańcza - 1 szt;
- Cukier - 100 gr;
- Woda - 70 ml;
- Mąka - 3 łyżki;
- Sól - do smaku;
- Pieprz czarny mielony - do smaku.
sosie
karmelowymProcesgotowania
:- Najpierw umyj rybę, pozbądź się wnętrzności i dobrze wypłucz.
- Posolić i popieprzyć, a następnie obtoczyć w mące.
- Postawić patelnię na ogniu, rozgrzać na niej olej słonecznikowy. Umieść homara na patelni.
- Smażyć je krótko - po pięć minut z każdej strony, na złoty kolor.
- Umyj pomarańczę, pokrój ją na 2 części i wyciśnij sok do osobnego pojemnika.
- Usuń białą część skórki pomarańczowej. Resztę pokroić w cienkie paseczki.
- Weź głęboką patelnię, postaw ją na ogniu, wsyp do niej cukier, a następnie dodaj wodę. Gotuj karmel na małym ogniu przez około kwadrans, pamiętając o ciągłym mieszaniu.
- Dodaj do syropu sok pomarańczowy i skórkę pomarańczową i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut.
- Włożyć rybę do sosu karmelowego i dusić przez 1 do 2 minut z każdej strony.
- Jeśli chcesz, możesz wziąć dynię, bakłażana i paprykę, zamarynować je w occie balsamicznym i sosie sojowym, upiec i podać jako dodatek do dania.
- Bon appetit!
Stek z łososia na patelni
Istotne składniki:
- Stek z łososia - 2 szt;
- Ananas w puszce - 100 gr;
- Świeża mięta - 10 gr;
- Świeża mięta - 10 gr;
- Sos teriyaki - 2 łyżki;
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka.
Stek
z łososia zpatelniPrzygotowanie
:-
- Opłucz steki pod zimną wodą i połóż je na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar wody.
- Postawić patelnię na ogniu, rozgrzać na niej oliwę z oliwek.
- Jak tylko olej będzie gorący, umieść steki na patelni. Gotować po 2 minuty z każdej strony.
- Jak tylko odwrócisz stek, posmaruj usmażoną stronę sosem teriyaki, następnie odwróć stek i posmaruj sosem z drugiej strony. Smażyć przez kolejne dwie minuty z obu stron.
- Należy pamiętać, że czas gotowania zależy od grubości steku. Jeśli stek jest dość cienki, wystarczą cztery minuty z każdej strony.
- Ananasa pokroić w drobną kostkę, chilli i miętę posiekać bardzo drobno. Wymieszaj wszystkie składniki i połóż je na steku.
- Bon appetit!
Możesz również polubić:
Najsmaczniejsze przepisy na kebab z kurczaka
Przepisy na zimne przystawki
Jak przyrządzić stek: przepisy krok po kroku
Kanelony z mięsem mielonym i sosem beszamelowym
Podobają Ci się nasze artykuły? Zapisz się i poszukaj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.pl ????
Wypróbuj nasze menu!
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu