Ryby smażone na patelni: przepisy krok po kroku

Wszyscy uwielbiają smażone ryby. A jeśli komuś się to nie podoba, to znaczy, że nie miał dobrej ryby w swojej życiowej podróży. Każdy może usmażyć każdy rodzaj ryby - niezależnie od tego, czy można ją znaleźć w sklepie, czy w rzece. Istnieją jednak gatunki ryb, którym smażenie nadaje szczególne walory smakowe. Są to najczęściej karp, leszcz, płoć, karaś, makrela i inne.

Pieczenie tworzy na powierzchni ryby pyszną skorupkę, która nadaje potrawie niesamowity smak i zachowuje wszystkie witaminy i składniki odżywcze w jej wnętrzu. Jednak podczas smażenia ryba wchłania dużo oleju, przez co staje się kaloryczna. Jeśli dbasz o sylwetkę, lepiej jest upiec rybę.

Ryby można smażyć na patelni, we frytownicy lub na otwartym ogniu.

Kilka porad i wskazówek, które sprawią, że gotowanie ryb będzie łatwiejsze i przyjemniejsze:

Kilka porad i wskazówek, które sprawią, że gotowanie ryb będzie łatwiejsze i przyjemniejsze:
  • Ryby czyści się znacznie łatwiej, jeśli zanurzy się je na krótko w gorącej wodzie lub potrzyma przez kilka minut w zimnej wodzie z octem. Płetwy są najłatwiejsze do cięcia nożyczkami, a płetwa grzbietowa może być usunięta poprzez usunięcie skóry po obu stronach, a następnie wyciągnięcie jej. Najważniejsze jest, aby owinąć ręcznik lub coś wokół płetwy, w przeciwnym razie można się zranić.
  • Przed grillowaniem obtoczyć rybę w mące lub bułce tartej wymieszanej z tartym serem.
  • Posolić rybę tuż przed przyrządzeniem.
  • Umyj ręce lub naczynia roztworem wody z octem, aby usunąć zapach ryby. Pół łyżeczki octu na litr wody.
  • Jeśli ryba jest zbyt śliska i trudno ją oczyścić, pomoże zanurzenie rąk w soli.
  • Ryba nie będzie przywierać do patelni, jeśli do tłuszczu, w którym jest smażona, dodamy odrobinę soli.

Dziś porozmawiamy o tym, jak smacznie smażyć ryby na patelni.

Ryba smażona z sosem sojowym

Istotne składniki:

  • Ryba - 1 kg;
  • Cebula - 1 szt;
  • Sos sojowy - do smaku;
  • Czosnek - 5 ząbków;
  • Papryczka chili - ½ szt;
  • Pomidor - 1 pomidor;
  • Pietruszka - ½ pęczka;
  • Olej roślinny - do smaku;
  • Pieprz czarny mielony - do smaku.
Ryba smażona z

sosem

sojowymProces

gotowania

:
  1. Ryby należy najpierw umyć i wypatroszyć, a następnie usunąć łuski. Nie ma potrzeby odcinania główek i ogonków.
  2. Weź głęboką, suchą miskę, włóż do niej rybę.
  3. Obrać i pokroić cebulę w krążki i posypać nimi rybę.
  4. Doprawić rybę sosem sojowym i czarnym pieprzem. Wszystko dobrze wymieszać, przykryć i pozostawić na dwadzieścia minut.
  5. Podczas gdy ryba moczy się w marynacie, obrać czosnek, pomidora, ostrą paprykę i pół pęczka pietruszki. Umieść te składniki w robocie kuchennym i dobrze posiekaj. Dodaj sól do smaku.
  6. Umieść patelnię na ogniu i wlej olej roślinny. Olej powinien zajmować połowę wysokości patelni.
  7. Podgrzej olej na dużym ogniu, a następnie zmniejsz ogień do średniego.
  8. Kiedy olej jest gorący, bierzemy każdą rybę z osobna i, otrząsając z cebuli, wkładamy do oleju.
  9. Kiedy spód ryby będzie złotobrązowy, przewróć ją na drugą stronę.
  10. Kiedy ryba jest gotowa, połóż ją na papierowym ręczniku, aby nadmiar tłuszczu spłynął. Tak samo postąpić z wszystkimi rybami.
  11. Kiedy będzie gotowa, polej warzywa marynatą i podawaj.
  12. Resztki marynaty można podsmażyć i podać w ten sam sposób.
  13. Bon appetit!

Ryba smażona w pergaminie

Niezbędne składniki:

  • Ryba (mintaj, morszczuk lub dorsz) - 500 gr;
  • Olej roślinny - 0,5 łyżki;
  • Przyprawa do ryb - 2 łyżki;
  • Sól - do smaku;
  • Plastikowy pergamin (25X15 cm) - 2 szt.
Ryba smażona w

pergaminieSposób przy

rządzania:
  1. Najpierw umyj rybę, pokrój filety bez kości na duże kawałki.
  2. Ułóż duże kawałki skórą do góry i pokrój każdy kawałek na 3-4 porcje. Lepiej pokroić rybę pod kątem, aby zachowała swój kształt. Posolić rybę.
  3. Pergamin posmarować olejem i posypać przyprawą do ryb.
  4. Mentalnie podziel pergamin na dwie części i umieść rybę na jednej połowie, a następnie przykryj drugą połową.
  5. Umieść rybę w pergaminie na suchej, gorącej patelni i smaż, aż się ugotuje.
  6. Usuń pergamin, przełóż rybę na talerz i podawaj.
  7. Bon appetit!

Makrela smażona według egipskiej receptury

Niezbędne składniki:

  • Makrela - 500 gr;
  • Mąka pszenna - 2 łyżki stołowe;
  • Olej roślinny - 3 łyżki;
  • Jagody jałowca - 3-5 szt;
  • Pieprz czarny - 5 groszków;
  • Kminek - 1 łyżka;
  • Czosnek - 3-4 ząbki;
  • Cytryna - 1 łyżka;
  • Sól - do smaku.
Makrela smażona według egipskiej

recepturyPrzebieg gotowania

:
  1. Najpierw umyj cytrynę pod zimną wodą, przekrój ją na dwie części i wyciśnij sok do osobnego naczynia.
  2. Obierz czosnek i posiekaj go za pomocą wyciskarki do czosnku lub drobnej tarki, albo posiekaj go drobno nożem.
  3. Umieścić kminek, pieprz i jałowiec w moździerzu i wszystko dobrze utrzeć.
  4. Dodaj sok z cytryny i czosnek do przypraw w moździerzu i dobrze wymieszaj.
  5. Rybę umyć, oczyścić, wypatroszyć i pokroić na kawałki. Posypujemy je solą i odstawiamy na pół godziny.
  6. Kawałki makreli obtoczyć w mieszance przypraw i soku z cytryny, dokładnie wszystko rozprowadzić, przykryć i pozostawić do zamarynowania na godzinę.
  7. Następnie do głębokiej miski wsypujemy trochę mąki i obtaczamy w niej kawałki makreli.
  8. Postawić patelnię na ogniu i rozgrzać na niej olej roślinny. Włożyć makrelę i smażyć na złoty kolor z obu stron. Bon appetit!

Ryba w wietnamskim sosie karmelowym

Istotne składniki:

  • Makrela - 4 sztuki;
  • Pomarańcza - 1 szt;
  • Cukier - 100 gr;
  • Woda - 70 ml;
  • Mąka - 3 łyżki;
  • Sól - do smaku;
  • Pieprz czarny mielony - do smaku.
Ryba w wietnamskim

sosie

karmelowymProces

gotowania

:
  1. Najpierw umyj rybę, pozbądź się wnętrzności i dobrze wypłucz.
  2. Posolić i popieprzyć, a następnie obtoczyć w mące.
  3. Postawić patelnię na ogniu, rozgrzać na niej olej słonecznikowy. Umieść homara na patelni.
  4. Smażyć je krótko - po pięć minut z każdej strony, na złoty kolor.
  5. Umyj pomarańczę, pokrój ją na 2 części i wyciśnij sok do osobnego pojemnika.
  6. Usuń białą część skórki pomarańczowej. Resztę pokroić w cienkie paseczki.
  7. Weź głęboką patelnię, postaw ją na ogniu, wsyp do niej cukier, a następnie dodaj wodę. Gotuj karmel na małym ogniu przez około kwadrans, pamiętając o ciągłym mieszaniu.
  8. Dodaj do syropu sok pomarańczowy i skórkę pomarańczową i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut.
  9. Włożyć rybę do sosu karmelowego i dusić przez 1 do 2 minut z każdej strony.
  10. Jeśli chcesz, możesz wziąć dynię, bakłażana i paprykę, zamarynować je w occie balsamicznym i sosie sojowym, upiec i podać jako dodatek do dania.
  11. Bon appetit!

Stek z łososia na patelni

Istotne składniki:

  • Stek z łososia - 2 szt;
  • Ananas w puszce - 100 gr;
  • Świeża mięta - 10 gr;
  • Świeża mięta - 10 gr;
  • Sos teriyaki - 2 łyżki;
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka.

Stek

z łososia z

patelniPrzygotowanie

:
    1. Opłucz steki pod zimną wodą i połóż je na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar wody.
    2. Postawić patelnię na ogniu, rozgrzać na niej oliwę z oliwek.
    3. Jak tylko olej będzie gorący, umieść steki na patelni. Gotować po 2 minuty z każdej strony.
    4. Jak tylko odwrócisz stek, posmaruj usmażoną stronę sosem teriyaki, następnie odwróć stek i posmaruj sosem z drugiej strony. Smażyć przez kolejne dwie minuty z obu stron.
    5. Należy pamiętać, że czas gotowania zależy od grubości steku. Jeśli stek jest dość cienki, wystarczą cztery minuty z każdej strony.
    6. Ananasa pokroić w drobną kostkę, chilli i miętę posiekać bardzo drobno. Wymieszaj wszystkie składniki i połóż je na steku.
    7. Bon appetit!

Możesz również polubić:

Najsmaczniejsze przepisy na kebab z kurczaka

Przepisy na zimne przystawki

Jak przyrządzić stek: przepisy krok po kroku

Kanelony z mięsem mielonym i sosem beszamelowym

Podobają Ci się nasze artykuły? Zapisz się i poszukaj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.pl ????

Wypróbuj nasze menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu