Ryby w cieście: przepisy krok po kroku z fotografiami
Szczególnie smaczna jest ryba w cieście, której przepis krok po kroku wraz ze zdjęciami znajduje się poniżej. Kolejnym plusem, który doceni każda gospodyni domowa jest to, że przygotowanie dania nie zajmuje dużo czasu. Potrzeba tylko 30 minut, aby przygotować wspaniałą rybę. Może być podawany z prawie każdym rodzajem płatków, ziemniaków lub warzyw na śniadanie, obiad lub kolację.
Przepis na rybę w panierce jest niezwykle prosty, a danie przyrządza się z łatwo dostępnych i niedrogich składników. Ryby są zdrową żywnością ze względu na wysoką zawartość witamin i aminokwasów. Ich obecność w diecie pomaga wzmocnić układ odpornościowy, uzupełnić składniki odżywcze i uzyskać niezbędną dzienną porcję białka.
Smażona na patelni ryba jest soczysta i zaskakująco smaczna. Niezależnie od tego, czy wolisz rybę z morza czy z rzeki, ryba w panierce ma chrupiącą skórkę, która wydobywa miękkość filetów i zachowuje ich smak i delikatny aromat.
Klasyczny przepis na rybę w panierce
Jaką rybę należy wybrać do tarła? Może to być morszczuk, sandacz lub jakakolwiek inna ryba, na którą masz ochotę. Ważne jest, aby dobrze rozmrozić rybę, opłukać ją wodą i pozostawić do wyschnięcia przed gotowaniem. Aby ryba była równomiernie usmażona, pokrój ją na porcje równej wielkości.
Do przygotowania dania potrzebne są:
- Ryba (morszczuk, sandacz lub inne) - 1 kg;
- Jajko - 1 jajko;
- Majonez - 5 łyżek;
- Mąka - 4 łyżki;
- Sól;
- pieprz.
:
- Etap przygotowania. Na tym etapie zacznij od przygotowania ryby do panierowania. Należy dobrze rozmrozić oryginalny produkt i spuścić wodę. Po tym czasie umyj rybę pod bieżącą wodą i pozostaw do wyschnięcia, możesz ją wytrzeć papierowym ręcznikiem.
- Następnie pokroić rybę na odpowiedniej wielkości porcje. Mniejsze kawałki będą smażyć się szybciej, więc wybierz rozmiar w zależności od tego, jak szybko chcesz uzyskać efekt.
- Przygotować ciasto. Ten etap polega na wymieszaniu składników takich jak mąka, jajko i majonez. Weź produkty w proporcjach podanych w przepisie, wymieszaj trzepaczką do uzyskania jednorodnej masy. Masa nie powinna być zbyt gęsta. Masa powinna przypominać raczej płynną kwaśną śmietanę.
- Zanurz rybę w cieście. Na tym etapie zanurzamy rybę w przygotowanym cieście po uprzednim podzieleniu jej na porcje. Upewnij się, że masa z jajka i mąki rozprowadza się po powierzchni ryby tak równomiernie, jak to możliwe, ale nie pozostawiaj nadmiaru masy na kawałkach.
- Przejdź do smażenia ryby. Weź patelnię i rozgrzej ją na ogniu, dodaj olej, pozwól mu się rozgrzać i połóż kawałki ryby wrzucone do ciasta. Smażyć rybę z obu stron przez 3 minuty na średnim ogniu. Ryba szybko się gotuje, więc trzeba uważać, żeby ciasto się nie przypaliło. Zmniejszyć ogień, aby smażenie było bardziej równomierne po przewróceniu ryby na drugą stronę.
- Gotową rybę zdjąć z patelni. Połóż go na papierze lub ręcznikach papierowych, aby wchłonął nadmiar oleju roślinnego.
Danie można podawać z ulubionymi dodatkami i sosami lub udekorować świeżymi ziołami i sezonowymi warzywami.
Ryba w cieście piwnym
Pollocka w cieście można przygotować z dodatkiem tajemniczego składnika - piwa. Dzięki temu "panierka" z każdej strony ryby jest równomierna, gruba i gęsta. Podczas pieczenia pozostaje puszysty i zwiewny, a gotowe danie jest apetyczne i pyszne.
Mintaj w cieście jest bardzo szybki, filety łatwo oddzielają się od ości, danie jest soczyste i aromatyczne. Przed przyrządzeniem ryby należy ją dobrze umyć, oczyścić, usunąć ogon i płetwy. Należy pamiętać o usunięciu wszystkich wnętrzności, oczyścić rybę od środka. Dopiero po wykonaniu zabiegów przygotowawczych można ponownie umyć rybę i pokroić ją na porcje, usunąć kręgosłup i ości.
Aby ryba była aromatyczna i smaczna, doprawiamy ją ulubionymi przyprawami, doprawiamy solą i dodajemy mielony pieprz. Pollock lepiej smakuje z posiekanym liściem laurowym, który można również dodać do filetów. Wymieszać wszystkie składniki i odstawić do stężenia. W międzyczasie możesz przygotować ciasto.
Do przygotowania ciasta potrzebne będą następujące składniki:
- Piwo 50 ml;
- Majonez (kwaśna śmietana) 3 łyżki;
- Mąka - 4 łyżki;
- Sól, pieprz, kurkuma;
- Jajko - 2 jajka.
:
- Zacznij przygotowywać ciasto, wbijając jajka do miski i dodając sól. Następnie ubić trzepaczką, dodać mielony pieprz. Dodać piwo, ponownie wymieszać ciasto.
- Kurkumę dodajemy do miski z ciastem i ubijamy zawartość tak, aby ciasto miało jednolitą konsystencję bez grudek i zbryleń. Aromatyczna kurkuma zawarta w cieście nie tylko doprawi gotową potrawę, ale również sprawi, że skórka ciasta będzie miała pyszny i bogaty kolor. Następnie do ciasta dodajemy majonez lub kwaśną śmietanę. Wszystko zależy od preferencji smakowych i tego, co masz w lodówce.
- W ostatniej fazie do ciasta dodajemy przesianą mąkę. Można również użyć posiekanego suszonego kopru i pietruszki, które podkreślają smak ryby i nadają potrawie wspaniały aromat.
- Kiedy ciasto jest gotowe, wróć do ryby. Pokroić rdzawiec na porcje o odpowiedniej wielkości.
- Na patelni rozgrzać olej roślinny na ogniu. Do smażenia ryb w panierce można użyć frytownicy.
- Zacznij smażyć rybę. Zanurzaj każdy kawałek w cieście za pomocą widelca, jeśli konsystencja na to pozwala. Następnie połóż rybę na patelni i smaż, aż skórka nabierze ładnego, złotego koloru. Średnio czas smażenia z każdej strony nie powinien przekraczać 3-4 minut.
- Zdejmij chrupiącą rybę z patelni na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Podawaj smaczne i soczyste kawałki mintaja z dowolnym przybraniem, możesz posypać rybę świeżymi ziołami dla smaku lub użyć odpowiedniego sosu.
Flądra w cieście
Każdy rodzaj ryby - zarówno słodkowodnej jak i słonowodnej - może zostać poddany obróbce termicznej. Bardzo smaczną i soczystą flądrę w cieście piwnym można przyrządzić według poniższego przepisu.
Aby go przygotować, potrzebujesz:
- Ryba - flądra - 450 gr filet;
- 1 jajko;
- 30 gr. zimnej wody;
- 2-3 łyżki mąki;
- Sól.
:
- Przygotowanie flądry rozpocznij od przygotowania ciasta. Weź miskę, ubij jajko, dodaj sól i dokładnie ubij. Następnie dodajemy zimną wodę i jeszcze raz ubijamy ciasto.
- Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto może okazać się nieco rzadsze, w takim przypadku należy dodać trochę więcej mąki. Ryba w cieście jest bardzo soczysta i apetyczna, jeśli konsystencja ciasta początkowo przypomina gęstą kwaśną śmietanę. Przygotowane ciasto należy pozostawić w lodówce na 40-60 minut, w tym czasie należy przygotować rybę.
- Weź świeżą tuszę flądry, wstępnie ją umyj i oczyść. Jeśli ryba ma kawior, można ją również upiec. Pokrój rybę na porcje, a następnie odstaw ją do wyschnięcia i odsączenia nadmiaru wody, która może przeszkadzać w procesie smażenia.
- Każdy kawałek ryby natrzyj solą i pieprzem, lub użyj ulubionych przypraw lub przyprawników.
- Postawić patelnię na ogniu, wlać olej roślinny i dobrze podgrzać, aż zacznie lekko dymić. Aby usmażyć rybę, poziom oleju na patelni powinien sięgać średnio do połowy każdego kawałka.
- Wyjmij przygotowane ciasto z lodówki i zanurz w nim kawałki ryby. Umieścić gładzicę w cieście na patelni i smażyć na złoty kolor, najpierw z jednej strony, a następnie z drugiej. Nie przesmażaj ryby, wystarczy 4-5 minut z każdej strony. Nie przykrywaj patelni pokrywką podczas smażenia, aby skórka ciasta stała się chrupiąca.
- Ugotowane kawałki ryby zdjąć z patelni i położyć na papierowym ręczniku, aby usunąć nadmiar oleju roślinnego. Możesz to zrobić za pomocą łopatki, widelca lub specjalnych szczypiec.
Jeśli we flądrze znajduje się kawior, można ją smażyć w cieście lub bez niego. Podawaj rybę w cieście, gdy jest jeszcze gorąca. Pachnące danie będzie zachwycać, a jego zaskakująco delikatny smak będzie prawdziwą ucztą dla każdego, kto go skosztuje. Najlepszą przystawką do dania rybnego są gotowane ziemniaki w maśle i świeżych ziołach. Dobrze komponuje się również z dodatkami do dań zbożowych i warzyw.
Możesz również polubić:
Marshmallow w domu: przepis z fotografiami
Co można szybko i smacznie ugotować na obiad
Łatwe przepisy na smaczne ciasta
Podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się i szukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.pl ????
Wypróbuj nasze menu!
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu